Eljövetel – teh review

Megrendeltem és végül tegnap, pénteken kaptam meg Tóta W. Árpád könyvét, az Eljövetelt. Gyorsan végig is olvastam, és most tárnám a blog olvasó közönség elé a tapasztalataimat.

EljövetelEz egy mulatságos és szórakoztató könyv. Keményfedeles, szépen dizájnolt. Illetve: jellegzetes Tóta. A történelemből jól ismert #FF0000 vörös, #FFFFFF fehér és #000000 fekete színekből építkezik, mint maga a website is. A könyv weblapja és a kapcsolódó animált flash promóciós anyagok kellő gonddal szerkesztett agyszülemények, amik Illés Etelét és Papdi “Razzia” Viktort, a mestert idézik. Terry Gilliam Monty Python iskolateremtő animációi lennének még említhetők ezen a ponton, persze az ebben való vájkálás igen sekélyes gondolkodás.

Maguk az oldalak jelenkori újságok majdnem élethű mockupjai, a bennük levő szövegek pedig a leesett UFÓ témáját járják körbe a választások előtti Magyarországon. Az összes szöveget Tóta jegyzi, Uj Péter dobott bele néhány bekezdés szerdát az egyik oldalon.

A könyv első néhány lapján vinnyogva kacarásztam, annyira szórakoztató olvasni a nagyon élethű tudósításokat. Ezek még akár egy az egyben verziói lehetnének egy hasonló típusú magyar incidensnek, Tóta remekül imperszonál és az is látszik, hogy jól hasznosítja az Indexnél eltöltött címlapszerkesztési rutint. Nagyjából a harmadánál jönnek be a valóságtól egészen elrugaszkodott leképezések, amiken már fintorogtam. Sokkal jobb lett volna, ha megmarad az elején felvett stílus és valami nem ennyire direkt, hanem szofisztikáltabb verzió vonul végig. Ezzel a problematikával küdöttem végül az egész olvasmány alatt, de lehet, hogy ez csak az én meg nem értésem.

Ettől eltekintve kiváló darab az Eljövetel, tényleg megéri elolvasni az összes kis cikkfoszlányt, még akkor is, ha bizonyos hasábok a koncepció részeként erősen kitakartak, illetve hasábonként információt vesztenek. Én megértem, hogy ez a műfajból fakadó sajátosság, amit kénytelenek vagyunk elfogadni.

Az egész egyben elolvasva elég tömény és reality distortion jellegű. Elég egy akármilyen napilapot utána kezünkbe venni és máris fogalom nélkül leszünk azt illetően, merre van fel és le. Különösen vicces lehet beleböngészni Tóta friss írásaiba ezek után, amik csak kis akklimatizáció után válnak újra élvezhetővé.

Úgy érzem magam, mint amikor megjelenik egy olyan videójáték, ami nem volt még eddig a piacon. Az ember a kis hibái ellenére is az innovatív megoldásokat látja és bőszen emlegeti a legjobbak között. Ha ez gazdaságilag annyira sikeres produkció lesz, hogy Superman azt mondja, faszomgeci, és megjelentet egy nagyon hasonló folytatást, lehet, hogy azt már nem emlegetném a klasszikusok közt.

Most viszont ezt teszem, sőt: gratulálok, Árpád.

A könyvet érdemes a neten rendelni, mert ott 2 rugó körül árulják. Én a Bookline oldaláról rendeltem (megrendelés), 2202 forintot fizettem, de vannak más szolgáltatók is.

7 hozzászólás

hia

indexen látom, hogy ma van a névnapod…
boldog névnapot!
a.

agocsadam

Egyetértek a kb harmadnál bejövő nem valóságszerű elemek kizökkentő hatásának felismerésével, ha tetszik, csatlakozom ahhoz. Olyan ez, mint a pilótán vagy egy egy élesebbre szánt publicisztikában, amikor olvasod, és olyan érzés, hogy hát igen, ezt tlán Tóta maga sem gondolja így, de kicsit erősítsünk a hype okán. Forma és tartalom, tartalom és forma.

De azért rendeljetek, mondom én is. 🙂

Orosz Péter

De a legeslegszebb az a Magyar Nemzetek fejlécében a “Mai számunkat szerkesztette: Áder János”. Végig, az összes számban.

eN

Bencsik jo, es a tobbiek is jok, ugy altalaban.
Ami nem jo, h a nepszabis partkatonak: bolgar, acel vagy a nepszavas feljelentgeto majom egyaltalan nem jelennek meg, pedig ok is annyira jellemzo kepviseloi az “ujsagirasnak” mint gy.p., t.g.m., bencsik es tarsaik.
A kozepetol nekem valahogy az volt az erzesem, hogy W csak azokat osztja ki, akik valamiert a begyeben vannak (ha rendszeresen olvasod, akkor nagyjabol tudod kik). Tulsagosan is elorelathato, kiszamithato.

De vegyetek mert megeri 😉

Mellesleg Jozsi a mufajt Karinthy Frigyes talalta fel 😉