So long and thanks for all the fish

Vacsora után a barátnőm laptopján — mindennemű előzetes mouse tevékenység híjján — egy belefagyott error reporting képernyő jelent meg, amit lefényképeztem és most feltöltöttem a flickr-re. Nézzük meg most ezt közösen, majd folytassuk az olvasást.

LIVING∼1.SCR — WTF. Kérdeztem is tőle, hogy ez micsoda. Nem tudta, de rövidesen kiderült, hogy a delfines screen saver, amit már régebb óta szeretett volna nekem megmutatni (ez később tényleg sikerült is, és valóban szépek a modellek, meg jól úsznak a delfinek). Persze ezen a ponton állt össze: delfin, screensaver.

Felvontam a szemöldököm, majd gyorsan lefuttattam egy Ad-Aware check-et, ami a következő eredményt hozta. Miközben futott a szkennelés a háttérben két kéretlen reklámhirdetés jelent meg, ezeket az “X” gombbal semlegesítettem. Ellepték a számítógépet a kéretlen hirdetések és ki tudja, mennyi idő van hátra a teljes megsemmisülésig.

A barátnőm nem plastik olvasó by nature. Olvas plastikot, de teljesen más motivációból. Érdekli, mit írok, de maga a tartalom legtöbbször érdektelen számára. Ő is a számítógépek felhasználója, nem úgy, mint mi, gépnyomók. Eszközként használja a gépet, nem érdekli, minek milyen ikonja van, mi hogyan működik rajta és az sem, hogyan lehet kiküszöbölni a Windows XP 5 éves kellemetlenségeit. Nem kezd command line megoldás-siteokat böngészni és jobbnál-jobb shareware programokat túrni bizonyos feladatok egyszerűbb elkészítéséhez. A számítógépet alkalmazások futtatására használja.

És szív: <3 Mert nem tudja, hogy a Microsoft Windows XP hogyan működik. Mondtam neki, hogy én egy szemeszteres, vizsgával egybekötött kurzust tarttatnék minden XP licensz felhasználónak state law szinten. Aki ezen nem megy át, nem veheti használatba a Windowst a saját érdekében. Mert összedől a rendszer, mert beletöröl a DLL-be, mert véletlen rátalál valami web sitera, ami tökéletesen szétkúrja az egész setupot. A kurzuson minden malicious dolgot megtanítanának az embernek, hogyan lehet elkerülni, hogyan kell digitális fotókat importálni, átméretezni, elküldeni, chat logokat lementeni, rendszert archiválni, vírus ellenőrzőt lefuttatni. Mi az a PDF, mire való, mi az a registry és a nyomtató driver. Egészen addig hosszú és göröngyökkel telített az út, amit a számítógép felhasználónak végig kell járnia és szívnia. Legtöbbünk hozzászokott már ehhez. A korábbi bejegyzések között a Windows mellett kiállók egytől egyig képzett szakemberek. Nekik jól működik a rendszerük, mert értenek hozzá, megtanulták akkor, amikor együtt nőttek fel a rendszerrel. 3.1 - 95 - 98 - 2000 - XP. Ismerős, ugye? (Úristen, hogy vártam annak idején a 95-öt és az XP-t! Akkor még hittem bennük. Gondoltam, hogy az majd megoldás lesz nyomorult gondjaimra. Csalódás.) A barátnőm, az anyám és még rengeteg ember máshoz ért, és konkrétan székrekedésük van a Windowstól (értsd: le se szarják). Ezeknek az embereknek kell Macintosht használniuk. Az összes probléma, amibe bele tudnak botlani az a POP3 szerver címének beállítása lehet. PDF? Ugyan már, rendszer szinten benne van. Vírus? Nem létezik. Digitális fotók? iPhoto. iPod. Komplett, transzparens megoldások.

Amióta Mac-et használok, visszafejlődtem felhasználói szintre. Photoshoppot elvétve nyitom meg, egyszerűbb dolgokat mással oldok meg. Érzem, hogy egyre távolodik tőlem az XP és annak rigolyái. Több helyen is árulom a régi PC-met, menjenek el, süllyedjenek az oblivion-be. Egyetlen meghatározó negatív externália van, mégpedig öcsém gépének idegesítő zúgása, amikor otthon vagyok.

Egyszer majd csak felrobban az is.

46 hozzászólás

swe

Hm ennél már csak a linukszfelhasználóknak lenne nagyobb szükségük tanfolyamra.

Nai

Minden kezdonek mac-et! A hibajelentest meg ki kell kapcsolni, akkor nem zavar be soha.

ant

Miota Firefox-szal bongeszek, nincsenek ad- es spyware-ek a gepemen. Es a szorom is fenyesebb lett.

mch

Már régóta a hányinger kerülgetett a Mac-buzi postjaidtól, de ez teljesen korrekt lett.

ax

“Nekik jól működik a rendszerük, mert értenek hozzá, megtanulták akkor, amikor együtt nőttek fel a rendszerrel. 3.1 – 95 – 98 – 2001 – XP — ismerős, ugye?”

korrekció: 2000 🙂

egyébként rendbenvan, sztem ez abszolút jó meglátás, kezdők jobban járnak, ha az elején maciznak, bármit is hoz a sors (kényszer..) később.

egyébként én féltem ettől a userré (vissza)fejlődéstől..de szerencsére nincs feltétlen így.

PAStheLoD

Egyébként mikor bármi műszaki cuccal jövök szembe elkezdem nyomkodni, vagy nézem, olvasom a manulat, akármi .. ez nem tart soká .. másodpercektől max pár óráig (egy gép esetében ugye.. pl. egy linux machina ^-^) és az alapokat elsajátítom és ennyi. Persze van aki képtelen összelőni egy videót meg egy TV-t .. tehát felesleges elvárni, hogy a többiek is megértsék.. majd csak elterjed a g33kség a társadalmakban.

Amúgy meg ismerősöknél vasszigor .. meg kell nekik mondani, hogy 1x segítesz, és csak akkor segítesz legközelebb, ha nem piszkálnak abba, amit feltettél. Zéró tolerancia.

feltolod operát, vagy ffx-et .. pár extensiont az utóbbihoz, thunderbirdet, gmail-t kapnak, sp2-t .. új win key-t .. valami tűzfalat (Outpost mondjuk) .. víruskergetőt (AVG free, NOD32) .. IE-t törlöm, rendszervisszaállítást kikapcs.. stb.

mikor pár hét-hónap múlva arra járok, és látom hogy romokban a gépük csak megkérdezem, hogy mihez nyúltak.. és persze tagadnak.. míg végül eljutnak a “jaaaa, hát azt hittem, hogy ezt lehet ..” -ig. Ilyenkor a jól bevált “most nincs rá időm, de majd legközelebbel” elintézem őket, hogy pár hétig had szenvedjenek .. aztán megcsinálom másodjára.. utána már vigyáznak a rendszerükre, legalább annyira, hogy ne kapjanak el semmi malware-t..

alternaiv

Játszunk a jövővel: eljön a Plastik kánanán és mindenki MAC-et használ. Húdejó, Jószinak nem kell mést csinálnia, csak elővenni régi postjait és egy egyszerű find and replace-t uszítva rájuk minden MAC-et lecserélni WIN-re és vica versa.

Ugye, nem gondoljátok komolyan, hogy a MAC sebezhetetlen? Csak hát, minek megtalálni egy olyan rendszeren a rést, amit töredéke használ a felhasználóknak? Addig jó nektek, amíg elefáncsont toronyba vonulhattok, szóval, óvatosan a térítéssel 😀

ax

alternatív, én pl. nemhiszem, hogy a mac sebezhetetlen, de egy nagyon fontos tényező az, amit épp Te mondtál. Nincs még annyira elterjedve. “Nem érdemes megtalálni a részt”……

PONT ez (is) az, amiért tökjó. Ugyan voltak kísérletek, és utána voltak válaszkísérletek a Mac biztonságával kapcsolatban, függetlenül attól mi volt a végeredmény, tudjuk, hogy tökéletes biztonság nincs. Nemvitás.

De kövezz meg, ha nincs igazam: a “nem érdemes” azért egy elég jó pont, még ha kedvesen(vakon, akármennyire is nemigaz) azt mondjuk: win vagy mac..ugyanannyira sebezhető.

Komolyan..sokan jöttök ezzel, hogy mac-buzi, stb….pedig ha tudnátok, hogy van mögötte valami. Nemvitás, hogy aki harcore, annak szinte mind1 mit használ, meg tudja óvni, mindene megvan, minden műxik és hallani sem akar másról, hisz járt utat…. DE van, ahol kevesebb hardcoreság kell, mégis “ugyanott” vagy.

A MAC szerintem nem arról szól, hogy ezt megveszed és többé nemlesznek gondjaid. Inkább arról, hogy a gondjaid előidézésére picibb felületet ad. (értsd: egy csomó támadási faktor a semmibe vész vele, és talán nem nyit annyi újat egyben, amennyit elzárt.) remélem, jól körbeírtam..

Tamas

Szia!

Érdeklódéssel olvasom az XP elleni keresztesháborúd újabb fejleményeit.
Nézz rá az alábbi oldalra: http://www.russellbeattie.com/notebook/1008631.html
Itt konkrét érvek szerepelnek az OSX ellen (vagy az XP mellett)
Ez legalább annyit számit, mint a coolness factor.
Ha van egy kis időd írd meg ezekkel kapcsolatban a tapasztalataidat.

Üdv
Tamás

Adi

atlantic: köszi a linket, ROTFLMAO 😀 Tornádó barátunk a megvásárolt Mackel egyre inkább olyan, mint akire ráfogják, hogy meleg vagy antiszemita: minél inkább tagadja, annál jobban ráég a bélyeg; a tömeg körben meg csak röhög rajta. Szánalmas. 🙁

Angelday, ez a vizsga-ötlet nem rossz. 🙂 Annyi pozitív hatással biztosan járna, hogy nem lenne ennyi botnet és spam.

southcross

T. Angelday, a macskád fajmacsek, amennyiben igen, hogyan nevezik a fajtáját? Illetve, mi az a míves muzsika az Incongruent című videód alatt?

Pix

XP-t odaadod egy usernek működő vírusírtóval és tűzfallal. Visszamész 2 hónap múlva, akkor:
1. Csinált magának egy új usert, mert a réginél elbaszta a hálózati beállításait.
2. Minden GUI-t, a deafault szánalmas, lassú és kényelmetlen beállításban használ, nem is veszi észre, hogy mennyit kattingat feleslegesen.
3. Tele lesz adware-el, és valószínűleg vírussal is.
4. Nem tud megnézni egy levélből lementett képet, mert NEM TALÁLJA A GÉPEN!
5. Hívni fog, mert szakemberre van szüksége, túl lassú a gép, nem tudja használni.
(Fentiek mind előfordultak velem, ugyanazon usernél)

Mindez nem azért van, mert jobban elterjedt, hanem mert koncepcionális hibáktól hemzsegő igénytelen fos, aminek a biztonságos használatához 5 éves rutin kell. Autókat ilyenre gyártanák, naponta a populáció 3%-a halna meg az utakon.
Egyszerűen semmilyen fejlődés nem volt az elmúlt 5 évben. Internet Exploreren megnézel egy mai weblapot, olyan, mintha Junoszty-on néznél HDTV-s adást. A Web többet tud már, mint a komplett winfos. Üt a kontraszt. Henry Ford megmondta (igaz ő a részvényesekre): trágyát rájuk és tartsd őket sötétben. Na ez megy most.

birka

A simafelhasználóátlaguser tekintetében igazatok van: mac kéne nekik. Nekünk, real powa usereknek meg mindegy (nekem legalábbis).
Összesen magához a posthoz annyit fűznék hozzá: Egy kiállításra kölcsönkaptam az applecentertől egy dual megapowa 2,7 G5-öt, egy 23″ CD-t. Aztán kétszer lefagyott, pont a képernyővédő közben, default flurry, de úgy, hogy ki kellett húznom a konnektorból. Néha ott is van gebasz. Másrészt a Mac community maradjon meg ekkorának: valóban az a helyzet, hogy nem éri meg rá vírust írni. Windows vs. MacOSX témában meg almát almával, ha lehet:

1., A windows olyan operációs rendszer, amelynek minden PC-nek nevezett dzsunkafoson futnia kell, míg a MacOS-nek csak egy-két gépen. Szerintem itt a legnagyobb baj, hogy a PC, mint szabvány, kb olyan, mintha az autónak annyi lenne a definíciója: négy kerék, egy kasztni meg egy motor. Szerintem az igazi hiba itt van, szal nem biztos, hogy a MS-t kell szidni, vagy inkább csak az MS-t kell…

2., A világ PC-inek 95%-án Windows van, ami eleve sokkal több, mint a 4% Mac, így jobban kijönnek a hibák.

3., Valamiért az van, hogy a MS-nak nem szabad beletennie olyan dolgokat az oprencerbe, ami a MacOSben benne van alapból, de ezt nem is értem: trösztellenes perek az IE meg a Media Player miatt, míg a MacOS-t méreténél fogva békénhagyták, hisz túl kicsi ahhoz, hogy gazadasági túlsúlyról lehessen beszélni. Képzeljetek el egy MacOSX-et QuickTime meg Safari nélkül… Weird, nem? Továbá én üdvözlöm a MS azon megoldását, hogy lassan a saját kezébe veszi a dolgokat. Ezért lesz 6 Vista, a jogászok miatt: lesz dzsunkaPCre, üresen MP, IE meg nemtommi nélkül, és lesz advanced verzió, MediaPlayerrel, Internet Explorerrel, és Windows Defenderrel, ami egyébként jó és megvéd, meg még lesz benne elég sok minden, amitől működni is fog talán.

Handras

Birka: 400 000 Nokia symbian os telefonra megerte virust kesziteni, 25-30 millio OS X re nem?

Safari nelkuli OS X.. Sokan hasznaljak igy. A kulonbeseg, hogy Windowsbol nem birod kiirtani az IE-t, a Safarit, meg egy gombnyomassal letorolheted, es nem fogja keresni a rendszer. Ugyanigy a QT-t is lezuzhatod, vagy barmit.

Adi

Birka, az 1-es ponthoz azért hozzátennék két dolgot.

1. A Windowsok instabilitása sokszor nem az alap oprendszernek köszönhető, hanem a gyártók által igénytelenül megírt drivereknek.

2. Bár a Linux (és a BSD-k) annyiféle PC-konfiguráción nem használható teljes körűen a driverek hiánya miatt, mint a Windows, de igen sok dzsunka PC-n mégis működik jól – ahol a Windows meg döglődik. A PC részben pont azért lett ennyire népszerű, mert viszonylag nyílt architektúra és a user tetszőlegesen bővíthette.

birka

Félreértés ne essék. Nem az MS-t védem, mert tele van a hócipőm nekem is vele. Csupán kérem az objektivitást. A Mac vs. PC flame-nek egyszerűen nincs értelme. És pont Angelday igazolja ezt, fényesen. Ha nem akarsz kilépni abból a körből, hogy netezz, levelezz, zenét hallgass, és úgyegyáltalán a számítógépet háztartási eszközként használd, úgy egy MAC a te géped, nem vitás. Én s szeretnék egy újabbat, meg most is arról megy a tilos.

A PC egy szélesebb platform és másra való, szerintem. Az meg egy nagy sajnos, hogy nincs jobb a Windows-nál. Linux kurvajó, de még mindig pilótavizsgás, valljuk be.

Adi, veled értek egyet. A sok szar driver a hibás, egy csomószor. Nem véletlen, hogy egy HP, vagy egy Dell sokkal ritkábban szar. Az 53 éves apámnak egy IBM PII 400-at vettem 15 ropiért: először az egeret sem tudta megfogni. Ez másfél éve volt. Azóta bakelitlemezeket digitalizál, majd kiírja CDre, fényképeket rendezget, stb. A gép egyszer sem fagyott még le.

A PCnek meg nem nyíltságával van bajom, hanem hogy nem eléggé szigorúak a szabványok. Hány trágya videokártyával találkoztam már, atyaisten…

ant

Azert a linux mar kozel sem pilotavizsgas. Legalabbis alapfelhasznalasra (amire a Mac-et ajanljatok) egyaltalan nem kell hozzaerteni. Olyan disztribekre gondolok mint pl. SUSE, Ubuntu, Fedora, ilyesmik. Kiforrott, atgondolt, _felhasznaloknak_ kitalalt platformok ezek, amik a legtobb dzsunka pc-n elmennek. Install ugyanannyi mint win-en (kattints, root jelszo, csa) alapbol van irodai kornyezet, medialejatszo, etc. Az ubuntum pl. siman felismert mindent (az utolso dzsunkas kartyaolvasoig) kiveve talan a bluetooth adapteremet. De ez mar azt hiszem atlag feletti igeny.

suexID

ant: mondjuk azért az UHU féle “partícionáld meg a lemezt” jellegű telepítési lépéseket nem javaslom kezdőknek. Mielőtt jönne a flame, nekem ez nem gond, csak annak a rétegnek, akikről beszélünk és szó van.

A PC vs. Mac vitáról már kifejtettem a véleményemet a blogomban, ebbe nem szállnék be megint.

suexID

birka: nem az a baj, hogy a M$ belerakja az IE-t az operációs rendszerébe, hanem hogy mindenféle technikázás nélkül, egy-két gomb megnyomásával nem lehet kitörölni. Körülbelül ahhoz tudnám ezt hasonlítani, mintha vennél egy Lexus-t és a márkakereskedő behányna egy jó szaftosat a hátsóülésre, majd szépen lefóliázná.

_alesi_

Halkan megjegyzem mielott az Apple lecsap ram, hogy felraktam a tort x86 verziojat az OSXnek. Igen, tudom: szaron kastely. Ettol fuggetlenul popecul futott, egyedul a wireless kartyam nem ment alatta (es ezert szedtem le vegul). En szeretnem, ha az Apple vegre kiadna a szeles nagy PC-s publikumnak a rendszeret. Teszem azt, mielott megveszed vegigfut egy hardcore teszt, ami alapjan leszurheted, hogy nalad biztosan futna-e a rendszer.
Akinel lemegy, az valoszinuleg nem Tesco-gazdasagos geppel szorakozik, hanem minosegi hardware-n tolja, igy a rendszer is biztos alapokon fog futni. A kiesok a magyar mentalitas hagyomanytarto vitezei, akik olcson akarnak mindent meguszni, igy a gepvasarlast es fenntartast is. Akik bent maradnak, azok lenyegeben vannak annyira igenyesek, mint az OSX hasznaloi, csak anyagilag nincsenek annyira eleresztve…
Persze almodom.

alternaiv

Handras: a symbian vs osx vírus példád nagyon nem korrekt. ugyanis a mobiltelefon sokkal több személyes adatot tárol, mint a pc-d, mac-ed, akármid. átlag user nem szinkronizálja a címlistáját pc-re, beugratós emeltdíjas sms-eket, meg sokkal inkább megéri küldeni, mint spamet. a revenue share minimum 50%. szóval, 400.000 meghekkelt telefon, mondjuk 10 unique számmal/mobil, kiküldeni nekik egy db. emeltdíjas sms-t, 400 HUF-os áron, az 800.000.000 HUF bevétel. (Az már más kérdés, hogy nem fogja kifizetni a szolgáltató, mert csalással jutottál hozzá a címlistádhoz, de ez legal issue, nem technical).

Szóval, hidd el, a vírus laborokban ezerrel dolgoznak a mobilvírus elkészítésén. Ugyanakkor, ha kellő számú számlaszámot akarsz összeszedni, mert mondjuk az internet bankingolókra utazol, akkor ezt a képletet kell szem előtt tartanod: 1 MAC vs. 1*n WIN (az n helyére mindeki helyettesítsen be egy 0-nál nagyobb egész számot). A vírus megírására fordított erőfeszítés elméletileg ugyanannyi – gyakorlatilag persze nem, mert a feketepicaon biztos lehet venni kódrészleteket, know howt WIN platform meghekkeléséhez.

(A vírus kifejezést most eléggé egybemostuk, természetesen az adatlopás nem csak vírusokkal lehetséges).

mch

Handras:
Nem a konkrét darabszámok a mérvadóak hanem a Windows:MacOSX és a Symbian:más-okosteló arány.

Nomad

Már alig várom, hogy reggelente a telefon bekapcsolása után automatice click-eljek a n0rt0n av for mobile l1ve update gombjára :).

Addigra biztos lesz linuxos telefon is, csakazértis olyat fogok használni, és a vírusadatbázis frissítését majd a cron fogja elvégezni helyettem :).

Komolyra fordítva a szót, én is fázom a mobilvírusoktól rendesen, de csak megmarad néhány ósdi modell, amin nem vindóz meg symbian meg osx meg beos fut, hanem egyszerű kis kétkezi középréteg.

miles

Azert valljuk be, OSX-en sem csupa deru az elet.
A dzsunka pc-m telepito nelkul leszippantotta a Canon 350D-rol a fotokat, most meg mar kartyaolvasot kellett beszereznem, mert az OSX nem volt hajlando leszedni az osszes kepet, felenel altalaban megunta. Tehat szep es jo, hogy van rajta pl. iPhoto es Image Capture, amiknek alapbol le kellett volna rantania minden kepet, de nem tettek.

Es mielott lamazas lenne a valasz, a problemamra a beszeljukmac foruman sem tudtak valaszt adni …

Azert a felreertesek elkerulese miatt leszogeznem, hogy ezerrel komfortosabb az elet macen, csak arra akartam ravilagitani semmi sem feher vagy fekete.

fds

miles: a kamera beállításai közt keresd meg a módbeállítást, és rakd át PTP-ről Mass Storage-re, ha van ilyenje…

fds

miles: egészen pontosan ezt mondja a kamerád leírása:
Select the [csavarkulcs-kalapács-2] tab.
Select [Communication].
Press the key to select
[Communication], then press .

Press the key to select [PC connection], then press .

Handras

mch: hmm nezhetjuk igy is
OS X 25-30 millio user
Windows 4-500 millio user

OS X virusok szama 0-5?
Windows 150 000!! (ebbol 50 000 csak tavaly masodik felevben keletkezett)

Ennyit az arányokról.

Adi

ant: azért az Ubuntuval hagy némi kívánnivalót hátra, sajnos. Nem jó példa a médialejátszóra, mert a jogilag kétes codecek alapból ki vannak belőle herélve (ahogy persze sok más disztróból is). Ennek ellenére én elégedett Kubuntu felhasználó vagyok a Thinkpademen – minden működik. 🙂 De kezdőnek nem hiszem, hogy odaadnám. A magyarítás sem megfelelő fokú még benne sajnos.

Handrás: összekarmolom magamat. :I Hadd ne kelljen már a linuxos vírusok nemlétezését egy olyan embernek magyaráznom, aki egy Unix klónt használ maga is a gépén! A unixos filerendszer jogosultság- és hozzáférés-kezelésével ugye tisztában vagy? Ha nem, akkor légyszíves ne írogass hülyeségeket; ha igen, akkor meg magyarázd el nekem, hogy egy szimpla userként futó bináris hogyan tudja felülírni a rendszerfile-okat?

Az meg, hogy a Kaspersky a vírusokkal egy kalap alá veszi a férgeket és még a backdoorokat is ide sorolja, érthető. Vírusirtók írásából élnek, féltik a megélhetésüket, ezért hazudnak/csúsztatnak. Pl. egy PHP-hibára építő worm baromira nem érinti az átlagfelhasználót, ha az asztali gépén Linuxot használ. Ennyi erővel ez plusz egy köcsögöt jelent az OS X Server köcsögfáján is. 🙂

miles

@fds: koszonom az otletet, ez volt a megoldas!
Eszembe nem jutott volna, hogy a gepen kell valamit atallitani, mentsegemre legyen mondva, hogy a BM forum tagjainak sem. Meg kulonben is, hogy pc-rol nyomtatasra kell tenni, nem vilagos, de mindenesetre mukodik.

Szal bebizonyosodott, hogy a mac tenyleg nem ludas a dologban …

FDS meg egyszer mega thx!

alternaiv

Handras: erősen csúsztatsz, vagy “fogalomnélkül” vagy. A Linux vs OSX összehasonlításban nem a desktopokat kellene összevetni, hanem a szervereket. Abból azért jobban áll a Linux, nem?

darthwalk

Azért volt valami abban mikor az Apple azt mondta: Redmond, start your photocopiers! Ezt hallották az MS-nél is és higyjétek el, igyekeznek a Vistát minél komfortosabbra csinálni!

Nálam most fut a legfrissebb (leaked) build és teljesen korrekt (egy pre-beta2-ehez képest).

A telepítés meglehetősen leegyszerűsödött, csak annyit kérdez amennyi kell neki, nem admin, hanem user leszel telepítés után és ha a control panel egy komolyabb beállítását kell átpöckölnöd, ahhoz már engedélyt kér a Vista. A start menü csak úgy néz ki, mint a megszokott, valójában azonban vége a képernyőt betöltő “minden program-ból” kinyúló almenüknek, az ikonok 10 000×20 000-es képernyőn sem lesznek picsányi méretűek (apáinknak már szempont, hogy lássák mire klikkelnek).

Igyekeztek annyi infót mutatni a gépről és a különféle egyéb beállításairól, amennyit fel is tudnak fogni (nem Gigabit Ethernet connection 9 a netkapcsolatod, hanem “Internet kapcsolat”)

De a kedvencem, azok a különféle automatikus problémamegoldó részek, a Vista állandóan figyel, nekem 3 konkrét javaslatot adott, hogy milyen driverek és eszközök lassítják a boot-olást, megmondta, hogy a videokártya driver miatt nem ébred fel standby-ból. Ez már nyilván “középhaladó” szint, de korántsem ördöngősség korrigálni a hibákat. Míg a 98 csak megdöglött, a 2000 és de főleg az XP már (technikai) leírást adtak, hogy mi döglött meg, a Vista azt is megmondja, hogy mit tehetsz ellene.

Az IE és a WMP is sokat javult, egyszerűsödött, az IE fejlesztői sok éves stagnálás után mintha komolyan szeretnének kompatibilisek lenni azzal a webbel, ami a pangás alatt kicsúszott alóluk.

Mindezek mellett a felület is fejlődött (kritikusoknak – a csicsa természetesen kikapcsolható), igaz a használhatóság/praktikusság témakörben forradalmit azért nem lehet mutatni, a tálca és az ablakkezelés még valszeg jó ideig ilyen marad.

És igenis az MS nem tehet meg akármit, nem rakhat saját photoshoppot meg teljes értékű DVD-írót, vírusirtót, szövegszerkesztőt amíg a médialejátszót is kiganéztatják vele. A böngészőt persze már nehezebb mert az az oprendszerbe elég mélyen bele van tömködve ahhoz, hogy ne lehessen csak úgy kirántani.

Persze én is azt szeretném, hogy csak leteszem a telefonomat a gépre és akkor letöltni a fotókat, szinkronizálja a kontaktjaimat, a PDA-ra letölti az olvasatlan leveleimet és frissíti a feedeket is – ezeket ma még külön kábellel és szoftverrel kell megoldani, de ezeket a hiányosságokat nem lehet az oprendszer gyártójának felróni. Az nyújtson csak egy biztonságos keretet a programjaim futtatására és legyen képes alapvető műveletekre magától is. Előbb utóbb azok az idők is eljönnek.

Zila

Birka: Én programozó vagyok, otthon mac-en fejlesztek, nem tartom magam a netezek-emailezek-zenét hallgatok usernek…

Van egy PC-s notebookom is, rajta XP-vel. Nincs különösebb bajom az XP-vel, de olyan mint egy hokedli. Az osx meg egy brutál kényelmes bőrfotel.

A számítógép azért van, hogy elvégezzük rajta a feladatainkat, hogy gyorsítsa a munkát és ne szaporítsa…

Szerintem 🙂

MilGra

Én tavaly óta használok otthon Macet, melóhelyre pedig most vettem egy inteles iMac-et. A flash editor lassú mint a tetű, Eclipse nem hajlandó elindulni, de basszus, két hete nem kapcsoltam ki, program nem tudja lerohasztani, egy kattintással elérek mindent, és van konzolom 🙂 a büdös életbe nem fogok újra vindóz elé ülni. tisztább, szárazabb érzés 🙂

MilGra