Mobiltelefónia

Azon gondolkodtam, hogy 2006-ban a mobiltelefónia miért nem a háromszor jobb hangminőség szintjére jut el ebben a kegyetlen, innovatív küzdelemben. Őszintén szólva a megapixel- és video mánia hajszolásában senkinek nem jutott még eszébe, hogy a hangminőségen kellene inkább javítani? Kit érdekel a videokonferencia egészen addig a pontig, amíg 15 éves hangminőséget kapunk? Csak nem az a válasz, hogy még nem tart ott a sáv-technológia, hogy ki tudja szolgálni ezeket az igényeket? Ezt a szart nem eszem meg.

Valami olyasmit érzek ebben a kérdésben, mint azt, hogy a 80 ezer forintos telefonok is csak 500 kontaktot képesek tárolni (holott lenne hely a digitális memória stick-en, dögivel). Egyszerűen nem prioritás a téma. Lehet beszélgetni, halljuk a másik hangját, minek fejleszteni. Gondolom infrastruktúrailag valaki biztos meg tudja magyarázni, benyomja a vattát, de őszintén szólva érdekes ez? Számomra az az érdekes, hogy szar a hang minősége.

Sok termékfejlesztés ott bukik meg, hogy figyelmen kívül hagy bennünket, fogyasztókat. Kár, pedig mi volnánk azok, akik használjuk végülis a szolgáltatást, emberek. Hagyjatok békén wap-ok, mms-ek meg az összes többi igen nevetséges marketing-getva is elmehet a penészes malterba. A core szolgáltatást javítsátok, aztán léphettek tovább a “hozzáadott érték” irányba.

Skype minőséget akarok (követelek), mégpedig azonnal.

18 hozzászólás

ottó

dettó bazeg dettó
fakin sms fakin mms
beszelni akar az ember, es nincs egy rendes savhatarolo a telefonokon, hogy zajos kornyezetben a beszedfrekik alatt vagjon, vagy esetleg betaplalhato lehetne a tulaj hangspekrtuma, es azon kivul szurne a telcsi.
ezaltal erthetove tenni azt ha valaki a rakoczi utrol telozik es mogotte huznak el a 7es buszok

expert

1. Angeldaynek, és úgy általában: Szerintem a nagyközönség nem annyira audiophile, hogy eszméletlen minőségben akarja hallani a másikat telefonálás közben. Mellesleg szerintem 3G telefonokban csak software kérdése az egész jó minőségű telefonálás, tehát egyszerűbben megoldható lesz a változatos felhasználói ígények keilégítése, persze nem magyarországon.

2. ottónak: az a gáz ezzel a megoldással, hogy nem jó semmire, ugyanis a 7-es busz a tulaj hangspektrumán is igen jelentős zajt produkál, így ugyanúgy agyonvágná a jel-zaj viszonyt és az egész beszélgetést.
Üdv!
the telecomm expert

_alesi_

Hangminoseg, pff…. Az 5 eves alcatelem szebben szolt a mai buzifonomnal, raadasul megbizhatoan mukodott a maga ketsoros kijelzojevel.
Es ne akarjak beadagolni, hogy 2006ban meg ott tartunk, hogy keptelenek a zavaro hangok kiszureset megoldani. Persze 3D tamogatast es egy komplett zenekart bele tudnak pakolni a retkes ketyerekbe.
Szinten nem artana ha a hangero normalizalasa is kicsit fejlodne, mert ruhellem hogy nekem kell esetenkent a hangero szabalyzo gombot nyomogatnom, hogy halljam a masik hangjat.
Az sms-el semmi baj nem lennne, de egy kicsit fejlodhetnenk ott is. Ugyanis nem mindenki volt kepes belenoni a T9-be es kotve hiszem, hogy ennel jobb szolgaltatast nem tudtak kitalalni a gyorsabb szovegirashoz.

kobak

Sajnos en abban latom a problemat, hogy ez (mint oly sok minden mas is) nem a fogyasztorol szol. Nem az a lenyeg, hogy Neked jobb legyen. Az a lenyeg, hogy a telefon gyarto minel tobb telefont eladjon.

Uj telefont pedig ugyebar akkor veszel, ha van benne valami uj csoda. A hangminoseg javitasa sokkal kevesbe latvanyos, s ezert sztem nem eri meg ezzel “vacakolni”. Ehelyett kapsz 3d java jatekot, fenykepezogepet, egyeb felesleges vackot…

Persze orulok neki, ha nincs igazam. 🙂

Adi

Na ne viccelj már! Ez az ipar nem fog fejlődni, legföljebb ha kényszerítik. Ez lehet, hogy a mobilpiac telítődésével esetleg megtörténik, de nem hiszem.

Egyébként a helyzetről jó jellemzést ad az, hogy a Tré-mobil most vezette be az über-szuper wifi szolgáltatását: itt-ott elérhető az országban, bővíteni szeretnék persze. A nevetséges benne az, hogy emlékeim szerint valami havi 6e Ft környékén van az előfizetési díj és ezért letölthetsz 3, azaz három gigabyte-ot egy hónapban, majd utána megkezdett gigabyte-onként valahányszáz forinttal drágul mindig.

A T-mobilnál milyen naptárat használnak vajon? Ott is 2006 van? Nem kéne elfelejteni azt, hogy a német anyacégtől forgalmi díjas nagykereskedelmi vonalakat vesznek és
a) kirúgják a “túlhasználó” ügyfeleket (T-Online), vagy
b) nevetséges szolgáltatási díjakat állapítanak meg, mint a fönti példa mutatja.

Amíg ez az iparág ilyen szolgáltatókkal képviselteti magát, addig ne csodálkozzunk, hogy nincsen érdemi fejlődés.

nohab

T9: szar. Motorola iTap: egy nagyságrenddel használhatóbb, nekem legalábbis. Magyarul is.

Hangminőség:
1.) Minek. A cél az, hogy értsd, amit a partner mond. Ez nekem legtöbbször sikerül. Persze, lehetne jobb is. Nem tiltja semmiféle természeti törvény.
2.) Csakhogy drága. A Skype hangminőséghez nem csak valami minimális sávszél kell, hanem a jelenlegi standardoknál mind felbontásban, mind mintavételezési frekiben legalább egy nagyságrenddel többet tudó ADC kellene. (A GSM rendszer tudtommal 8 bit / 8 kHz-t használ.) Az pedig több pénz. Ebből több adat keletkezik. Ezt ugyanannyi idő alatt letömöríteni: ez egy nagyobb processzort igényel. Ezt pedig nem hajlandó elegendő fogyasztó megfizetni. Arról nem is beszélve, hogy a meghízlalt elektronika mennyivel gyorsabban zabálná az akkut.
3.) Van egy világszerte kiépített, szabványos rendszer (GSM). A jobb hangminőség újfajta tömörítést / több adatcsomagot / nagyobb adatcsomagot kívánna. Ezekhez pedig módosítani kellene egy bevált szabványt. Ennek a költségeit egy szolgáltató sem nyeli le, ha pedig a fogyasztóra terhelik, szintén senki nem fizeti meg, inkább mindenki visszamegy a madzsentakom vezetékes telefonra, és csak végszükségben mobiltelefonál. Ráadásul a módosítás lassan érne végig, addigra meg itt a következő generációs szolgáltatás.
4.) A 3G meg az egyéb, már nagytömegű adat szabványos továbbítására alkalmas hálózatok a 3. pontban említett problémákat kiküszöbölhetik. De az, hogy egy átlagos mobiltelefon nem fog rendelkezni a Skype-minőséghez szükséges hardweres képességekkel, az tuti. Vegyél PDA-telefont, csatlakozz vele a netre, és használj Skypeot. 🙂

Arrogans

megalol 🙂
mindeki expert, mi?
A 3G-ben nem gsm codec jatszik, hanem amr. Sokkal jobb a minosege, vegyed meg. Nyilvan semmire nem mesz vele, ha a kolleganak a tuloldalon csak szar gsm telefonja van. Egyebkent valamelyik kommentezo irta, hogy a regi alcatelje jobb volt. Nem okvetlen meglepo, a mikrofon es hangszoro minosegen is sok mulik, es ezek nem okvetlen javultak mostanaban.

Azert megjegyeznem, hogy a skype codecje az egyik legszarabb, ami letezik, pazarolja a savszelt, es ahhoz kepest eleg gagyi. Csak ugye a fiuknak fontos volt az inkompatibilitas, nehogymar mas is betorjon a piacukra.

Egyebkent egy korrekt n90-esben boven van annyi processzor, hogy egy korrekt codec fusson rajta, mondjuk skype codec nem,mert az tenyleg durvan fecserel.

No, meg a t9 vedelmeben: sok verzioja van, a legujabbak egesz baratsagosak, meg a magyar nyelvvel is. De abban egyet ertunk, hogy egy 3 evvel ezelottivel nem buntetnem magam 🙂 Viszont pl. egy SE750-ben levo mar egesz hasznalhato.

Dob

Kobak: Teljesen igazad van. Voltam nemrég a Nokia fejlesztőmérnökének valami előadásán, ahol kifelytette, hogy tök mindegy mit csinálnak, de ha már ráraknak egy piros gombot, amivel a user eléri a menüből is elérhető funkciót (pl rögtön ébresztőóra) akkor azt a telefont a sok kis buzi megveszi.
Persze nem így mondta, de ez volt az értelme, és ő is látta, hogy ez a lényeg, nem pedig az egyes (néhe speciális) igények kiszolgálása.
Én pl már egy éve vadészok olyan telefonra ami tud: Telefonálni, Emailezni okosan, határidőnaplót okosan, Blackberry, és ofkorsz ébresztőóra. Még nem sikerült találni ilyet. Most három cuccal rohangálok (mobil, pda,BB “készülék”), de a f@szom ki van vele. Ilyenekre kell gondolni, nem a polifonikus csengőhangra. Nekem tökmindegy hogyan csörög a telefonom, ugyis felveszem, vagy sem, nem a hangja fog motiválni.

CsasZ

Kobaknak de igaza van. Angelday vagy más userek csak bemagyarázzák maguknak, hogy értük van valami.
Nemcsak több pénzt akarnak a cégek, de ha megtehetik, akkor egy idő után nem kiszolgálják, hanem irányítják a piacot. Kit érdekel, hogy milyen user igények vannak? Legfeljebb 1-2 prémium gyártó berendezkedik erre a szűk igényes szegmensre. Persze kurva drágán, mert a fejlesztést és a “méretgazdaságtalanságot” ki kell fizetni valakinek. Az igazán nagyok meg diktálnak. Fire and Motion (lásd joelonsoftware.com), tervezés, stratégia, manipuláció, azaz egy szóban: háború
És ez nem hülye elmélkedés, tényleg tudatosan ezt csinálják. Hallottam már én is nagy cég emberétől: “Nem kiszolgálni, hanem vezetni akarjuk a piacot.”

Mi a mobiltelefon vagy az autó manapság? Fétisizált tárgyak, kultikus szimbólumok, személyiségjegyek hordozói. Reklámban áztatott agyak vágyálmai.
Pedig csak eszközök, jól meghatározható használati funkciókkal.
Nagyszüleinknek még nem volt ilyen élményük. Nem dobták ki pénzük nagy részét olyan virtuális értékekre, mint márka vagy presztizs. Nem vagyok vallásos, de az ő világukban egészségesebb lelke volt az embereknek, az tuti…

alternaiv

A Pannon egy-két év kampányolt azzal, hogy nála jobb a hangminőség. Díjat is nyertek vele – mármint a hangminőséggel -, és gondolom rengeteg energiát fektettek a fejlesztésbe, míg a T-mobile és a Vodafone inkább MMS-re, T-zonesra és Live!-ra költött. Mégsem lett több ügyfele a Pannonnak, sőt … Közületek ki váltott Pannonra, mert ott jobb a hangminőség?

CsasZ

“a pannon gsm a mobiltelco apple” – ezt komolyan elhiszed?
Tényleg kiváncsi vagyok…
(A Pannonnál mindmáig nincs olyan, hogy SMS-t dobnak a kikapcsolt/offline állapotban nem fogadott hívásaidról.)

goldenAXE

Mekkora marhaságok. Pannon? apple?
Szabvány. Érted? Szabvány.
A pannon arra hajt, hogy jó szolgáltatást nyújtson csak önmagáért? Ezt te sem hiszed el. Ez az egyvalami volt amire verni tudták magukat.
Olyan mint a lepattant borosnál, ahol háromféle bor van, és három díjazott bor. Meglepő mi?
És mert a Vodafone olcsóbb. És ha megpróbálod a mindenféle szolgáltatásokkal teletömni a fejem, csak gondolj arra, hogy neked csak a hangminőség kell. Vagyis a CORE. Ugye? Azt mind adja. Innentől a kérdés eldöntésében a pénzt segít.

will

Nagyon igaz kis post volt ez. A mostani K750i-mnek is az a baja, hogy max hangerőn is csak alig hallok valamit a hívóból már egy közepesen kihalt plázában is! Az 500 kontakt meg tényleg egy vicc. De bazmeg van benne zeneszerkesztő, amit szerintem ember nem használt még. és milyen biznisztelefon már az, ahol egy sablon SMS van összesen, ami így szól: “Party tonight?” AZ oké, hogy a skandinávok csak vodkán élnek, de a japcsik odapiríthatnának a buta arcuknak.

karlsruhe

szvsz a dolog szolgáltatófüggő is
Vodás vagy Angelday? mert akkor mi fél szavakból is értjük egymást.

JamesTKirk

Egyetértek, éppen most lett nekem is elegem a hangminőség/hangerő gondokból az új telefonokon. Az Rxon R520-as még egy high-end csöves erősítő volt a mostaniakhoz képest, most visszatértem egy “régi” technikára, a nem mai Motorola V620-asom volt eddig a legjobb hangminőségű telefon, amit használtam. Nem tudom róla meghekkelni a Nasa-t, és nem fér rá egy komplett dvd, de a telefon funkciói tökéletesek.
K750i nekem sem jött be, minden van rajta, amit csak el tudok képzelni, működik is rendesen, de sok gondom volt a hangerővel, és a hangminőséggel. Nem nagyon értem, mert ez lenne az alapfunkció…