Personal finances – the flashback

Tizen-akárhány éves fiatal koromban, ahogy a poros bajai utcákat róttam, fogalmazódott meg bennem először a gondolat, hogy lejegyzem magamnak azt, mikor mire költök. 15 vagy 16 éves lehettem. A projektet intenzív research előzte meg, bár akkor még ennek a szónak a jelentését nem ismertem.

Vettem egy csomag félfamentes rajzlapot, aminek az elején az a hajós pecsét volt, meg egy roll celluxot (ahogy akkoriban hívtam: “tixót”) és elindult a projekt. Akkoriban az iskolával szemközt levő csemegébe jártunk Baján kólázni. Szerletics Roli egy húzásra is meg tudta inni, de nekem ez mindig kicsit szénsavas volt. Ischler ment még, illetve volt minyon is, aminek a tetején egyszer láttam “Bonanza Banzai” jelet is, és akkor már tudtam, hogy a cukrász lányok biztos fiatal csajok. (De legalább egy van köztük, akivel én szívesen megismerkednék.)

A csemegében tehát gondosan begyűjtöttem a kóla és ischler után járó blokkot. Amikor történelem előkészítőre jártam és hazafelé megálltam az éjjel nappalinál, akkor is eltettem a blokkot. Ha nem adtak blokkot, akkor elkértem. Sokszor jól megnéztek maguknak, hogy miért csinálom ezt a szokatlan viselkedést. A kollégium szobában aztán ezeket a blokkokat szépen ráragasztottam a papírlapokra. Ha jól meggondolom, akkor a dolog teljesen hibás volt, hiszen:

– nem füzet volt, hanem lapok és menedzselhetetlenné vált elég gyorsan
– körülményes volt a ragasztás (kezdeti 2 csík ragasztót leredukáltam 1 csíkra, de attól meg “lötyögtek” a blokkok)
– nem lehetett semmiféle adatot, vagy aggregátumot kiolvasni belőle
– a kollégiumi közösség kiröhögött és újabb szöget vert a “this one here is a nerd [nyíl]” táblába

Hónapok is eltelhettek, mire hivatalosan is feladtam a dolgot, de már akkor éreztem, hogy az életnek egy olyan területére tévedtem, ahova biztosan vissza fogok majd látogatni egyszer.

(folyt. köv.)

12 hozzászólás

fapina

Angelday,
a fasznak nyújtod.
jó a stilusod, olvasnáááááám!!!
🙂

Babarum

Átérzem. Engem is eléggé idiótának tartottak minden üzletben a blokkok elrakása miatt. (Ott, ahol azt gondolták APEH ellenőr vagyok, természetesen nem, csak miután elmentem 🙂 A rögzítés nálam excelben történik, diagramokkal, egymásból olvasó munkalapokkal. Többen mondták már, hogy bekattantam 🙂

Nomad

Egy darabig én is használtam a pompás Money Manager alkalmazást, aztán rendszerint elszörnyedtem, amikor az összesítéseket átnéztem, hogy már megint mennyit bagóztam, ittam, ettem, úgyhogy inkább abbahagytam :).

Kicsit olyan volt, mint a keleti bölcs, aki elhatározta, hogy vezeti bűnei lajstromát. A harmadik-negyedik nap után ráunt, olyannyira bűnös életet élt.

Valószínűleg ha vezetném a kiadásokat, akkor sem költenék kevesebbet, úgyhogy jobban járok, ha nem vezetem, csak a számlára pillantok rá néha.

Ludovique

Baszki!
Mindenki bajai mosmár? Én mondjuk nem, de két éve új ismerőseim 90%-áról kiderül, hogy szegről-végről bajai, vagy rokonai élnek ott. Lehet, hogy hazudnak persze.

nemblogger2

Gyakorlatias ember (mérnök) szemmel a legbosszantóbb:
B típusú klotyó, torony formájú egyenes termés, ami eleinte nem dől el, majd később a zacsira dől (csíkot húzva), aztán az áramvonalasság miatt a víz is csak “kikerüli”. A tartály lassan telik, felhasználó ideges, ráncigálja a félig telt tartályt, amiből az a pár korty víz lefolyik ugyan, de “ereje” nincs, még tovább kell várni, a szag persze kezdi ellepni a 60×80-as helyiséget, keresed az illatosítót, megnyomod, de pont kifogyott, közben tartály tele, lehúzod, de addigra a kula már megragadt a porcelánon, ezért csak elfordul pár fokot. nyúlsz a keféért, de mire odaérsz a műhöz, már megint lefolyt az összes víz. Belepiszkálod az alsó szintre a barnát, (kefe szőre is barna lesz), tartály újra telik, lehúzod, csoki hamar lemegy, de a keféről le kell öblíteni a színezéket, ezért a vízbe megforgatod párszor. Tisztítás kész, mindenki hepi, raknád vissza a helyére a kefét, de az ülőkére folyik belőle fél deci víz. áááááááááááááááááá

Grétsy tanár úr

Drága fiam, a “leredukálni” szó nem létezik. Ha már ennyire közel állsz újságíró cimboráidhoz, kérdezd meg tőlük, hogy miért írtad rosszul a szót!

(segítek: a redukálni szó jelentése lecsökkenteni. Olyan nincs hogy lelecsökkenteni! éééérted!)

vágópista

Tanár úr, ha már nyelvészkedünk akkor megjegyzendő, hogy a lecsökkenteni szó is értelmét veszti, miután a csökken hordozza a jelentést. (ld.: le – csökkent, fel – növel).
De kicsit elkanyarodtunk.

Miért nem használunk Microsoft Money-t?
:-))