Skåne

(FYI: A postban található linkek többnyire a flickr érintett fotóira visznek. A teljes szett itt található.)

Jelen sorokat Svédországban, Malmöben vetem papírra. A plastik media szerkesztősége ideiglenesen kitelepült skandináviába, ahol még nem járt. Az idő esős és borult, a tenger vidám és fúj a szél is. (Mit nekünk szél, ha egyszer itt vagyunk északon!) Malmö egyébként a legdélebbi svéd városok egyike. 267 ezer lakost számlál, első benyomásként Amszterdam és Cape Town jutott róla eszembe.

Teljes nyugi van, kevés ember, piros téglából épült házak, amerre sétálunk. Érezni rajta a tengerpartosságot. Mindenki kerékpárral jár. Azt hiszem Chainnek ez lenne a mekka. Kerékpárutak vannak (dedikáltan így épített), és annyi kerékpár, amennyit egy rakáson még nem láttam. Esküszöm, ha itt laknék, én is bicajoznék, mert ennek itt kultúrája van. Itt meg lehet tenni, hogy kerékpározzunk, Budapesten nem lehet megtenni.

Ma kimentünk egy Willy:s nevű bevásárlóközpontba, mert érdekelt, hogy merre tart itt az FMCG piac. Otthon, ha bemegyek a Tescoba, egyből tudom, hogy szart adnak el. Kis kivételtől eltekintve minden vacak. Tecsóban pl nem veszek zöldséget, mert szar. A hústól is ódzkodom, a haltól meg kimondottan hányingerem van (egyszer főztünk belőle halászlevet — mondom egyszer).

A Willy:s-ben ehhez képest az volt a benyomásom, hogy nem látok szart. Még a saját márkás termékek is olyanok, amiket egészen nyugodtan meg lehet vásárolni. A zöldségek gusztusosan vannak kitéve, a kóstoltató pulton pedig nem ilyen darab szarokat lehet fogpiszkálóval enni, hanem kis villával kiegészített, megkomponált gyönyörűséget. Egy fél húsgolyó, négyféle halas cucc, sült virsli és barna kenyér volt a mai kóstoltató szett. Mondom: ilyen nincs.

A fogyasztási kultúra teljesen máshogy struktúrálódott, mint nálunk. Rengeteg a hal és rák (gondolom a tenger miatt), de a sajtoknak is igen gazdag külön szekciójuk van. Semmi fancy, úgy érzi az ember, hogy megoldásokat vesz. Itt egy chunk sajt, vedd meg és akkor a sajt-kérdés megoldva. Fehér kenyér, ahogy mi ismerjük, alig van. Helyette ilyen kétszersült szerű cuccok, amit knäckebröd-nek hívnak. Csak ezekből egy külön polc van. Ehhez lehet még tubusban kapni kaviárt, amiből szintén elég nagy a választék.

A multi cégek alapvetően nem úgy vannak jelen, mint otthon. Magyarországon azt látjuk, hogy minden multi idejön, megmondja, hogy mi az, ami nekünk jó, aztán azt nyomatják. Mo-on a polcok nagy részén globál cuccok vannak és import termékek. Svédországban ehhez képest helyi piac van, igen erős kereskedelemmel. Persze itt vannak a legerősebb globál brand-ek, de ezek szerepe és aránya nem annyira torz, mint nálunk.

Packaging designt megfigyelve alapvetően azt látjuk, hogy a skandináv minimalista, funkcionális iskola Svédországban is zúz. Sose gondoltam volna, hogy el lehet adni tejet olyan dizájnnal, ami gyakorlatilag teljesen fehér és a közepén van egy zöld kettőspont, meg egy kötőjel. Ehhez képest az a milk-design, ahol a fehér doboz közepén van egy kék virág, túltervezettnek mondható. Azt se gondoljuk, hogy ez akkor a réteg-tej, hiszen az egyik klasszikus brandről van szó (mármint a virágos esetében).

speed kingMit ad nekünk Svédország, gépnyomó nördöknek? Persze előrébb tartanak nálunk magyaroknál. Reggelinél szóba került a dolog, kiderült, hogy itt a lakásban 8 megabit-es ADSL van. Kicsit sokalltam a számot, gondoltam magamban, hogy esetleg egy helyiértéket valaki félreértett. Mondjuk 768 kilobites konnekcióról lehet szó, amit itt 8-ként árulnak, de amikor elindítottam néhány processzt, akkor derült ki, hogy nem, itt tényleg 8 megabiten ülünk. Ennél már csak az ára jobb: átszámítva 10 ezer forintot kell érte fizetni. Mondom: ilyen nincs.

TV műsorokban felbukkant a “My name is Earl”, amit bátran ajánlok mindenkinek. Szerintem nálunk nem vetítik, de erre nem innék hideg kancsót, mert nem vagyok nagy TV fogyasztó. Addícionális plussz, hogy az idegen nyelvű műsorok eredeti nyelven mennek és feliratozzák őket. Ez az, barátaim, halál a szinkronpiacra!

Mi volt még? Házban szemét legurító pipe, szelektív hulladékgyűjtő, tengerpart, Bo01 nevű lakótelep, ahol volt egy olyan ház is, ami gyakorlatilag üvegből volt összerakva, és remekül meg lehetett figyelni a benn lakó embereket (kinek milyen cipője van etc). A Turning Torso nevű elképesztően magas épület, amibe sajnos nem lehet felmenni, pedig Európa második legnagyobb residential buildingje roppant impresszív volt a tövéből. Van itt valami híd is, ami összeköti Svédországot Dániával, na ezen majd holnap fogunk átmenni. A híd egy ponton bemegy a TENGER ALÁ is for additional fun.

Ne misztifikáljuk túl a dolgokat, persze. Nincs másról szó, mint arról, hogy Józsi végre kihúzta a fejét a seggéből és kimozdult Budapestről. Nagy dolog. (Neki mindenképpen.)

Függöny.

23 hozzászólás

swe

Ugye-ugye. Szerintem azt nevezik életnek, ami itt történik Svédországban. Amúgy, ha van idöd, javaslom, hogy ebédelj BÁRMILYEN étteremben, tapasztalataim szerint mindenütt kurvajó a kaja. 11 és 14 óra közt meg általában napi menü van óccsójért. Hát nekem nem is akaródzik hazamenni innen…

misran

Jomagam csak Finneknel jartam, de az is betett. Hihetetlen nyugalom, senki nem ideges, nem rohan, megis minden tokeletesen mukodik. Alig akartam hazajonni en is. Ez az eszaki moral bejon. A minusz 40-ek mar annyira nem, de egyszer jopofa.
Koedukalt nudi szauna feszescicis hosszucombu sved szoke bombazokkal megvolt mar? 🙂 (tudom, nem errol szol, meg 100 fokos levego, 15 fokos viz felvaltva nem epp kedvezo korulmeny ilyesmivel foglalkozni, de a 2 beepitett kamera vesz es az emlekek jol esnek)

Smörgasmargarin!

iGor

Mindenki által levetendő, csúnya, rossz tulajdonság ez, de esz ám a sárga irígység… ez az, ami van. (:

Ha bocsátkozhatnék efféle kijelentésekbe fotók tekintetében, hogy… Még! Köszönet.

“Irány észak!”

Adi

Azért a helyzet már náluk sem olyan rózsás, mint régebben volt. Kemény problémák vannak bizony a bevándorlókkal, azok közül is elsősorban a muszlimokkal (de a délszlávok se kutyák). A szitu a “szokásos”: idegen kultúra, idegen életmód, a helyi szokásokhoz nem, vagy csak minimális mértékben alkalmazkodnak. Arról nem is beszélve, hogy szép számban vannak köztük bűnözők, akik inkább Svédországban élnek, mint otthon, mert itt egy bolti lopásért kap egy ejnye-bejnyét, míg otthon levágják a kezét csuklóból.

Persze ezt nem most, hasraütésszerűen találtam ki, hanem egy finn cimborám mesélte, aki Svédországban él. Konkrétan Trollhättanban, ami Göteborg közelében egy kisváros.

aboy

azon kivul hogy milyen nyugi van, milyen rendezett minden es az ottani tescoban jo cuccokat lehet kapni mi az erdekes, izgalmas ott? nekem nem jon le miert erdemes oda menni par napnal hosszabb idore. legalabb a vodka olcso?

melyviz

Nekem az EU tanárom elmondta, hogy azért nagyon okosak a svédek, meg vannak nagyon elöl az oktatásban, mert a gyerekek kiskoruktól fogva a feliratos tévé előtt ülnek (olvas, nyelvet tanul). Szép módszer, itthon is át lehetne venni.

A kettőspont-kötőjel dizájn nekem nagyon bejön, bár én hajlamos vagyok a minimalizmus felé húzni.

Legjobbakat!

EdBoy_WW

csapdani: nekem is beugrott valami erről a szesztilalomról. Emléxem, mikor kifelé mentünk, a lengyel ismerősök tiszta szeszt csempésztek be. Voltunk valamiféle Északi Népek Fesztiválján (aminek mellesleg este 11kor vége volt) az italkimérős sátorba nem lehetett bejutni, de tényleg nem lehetett, annyian voltak, és mindenki részegen fetrengett, ahogy körbenéztem. Ez szvsz a tilalom jele.
A helyi újság mindenesetre külön cikkben emlékezett meg arról, hogy ott voltunk (mi, magyarok). Ez azért is volt érdekes, mert engem állítottak oda – angolul tudó lévén – riportot adni, a zsebeim meg dagadoztak a becsempészett – mert ugye italt bevinni nem lehetett – Borsodis dobozoktól.

Én amúgy a svéd fílingnek a bukolikusabb vonalát kaptam el, ami kb úgy néz ki, hogy piros autópálya, erdő – erdő – erdő – néha 1-2 piros ház fehér kontúrokkal – erdő – még mindig erdő… szép ugyan, de megunható.
(És az összes ház rozsdavörös, fehér kontúrokkal. Volt néhány kék is, azok szerintem nagyon gazdagok voltak 😀 )
A falvakban a csend, a békesség, és az összkomfortos házak abszolút maximuma, kerítések pedig nem léteznek.

EdBoy_WW

Ja, és láttam egy akkora hangyabojt mint egy Suzuki Wagon R
Ijesztő volt.

ant

Szerintem ezek nem csak az eszakiaknal vannak igy, hanem minden tisztesseges, nyugati, kulturalt orszagban. Belgium pl. egyaltalan nem eszak, de itt is nyugisak az emberek, itt is vannak rendes bicikliutak (amiket hasznalnak is), itt is nyugodt szivvel meg lehet venni a sajatmarkas termeket a boltban, itt is 39 euro a 10 megabites internet, es itt is rendesen meg van oldva a kozlekedes (pl. a “nagykorut” jellegu uton minden keresztezodesben alagutban megy el a fo forgalmi irany). Ezek tehat nem eszaki, hanem _europai_ sajatossagok (szerintem). Es ez az, amitol Magyarorszag meg nagyon (nagyon-nagyon) messze van…

aboy

a skandinavoknal allami monopolium a szeszgyartas, sima kozertben ugy tudom nem is lehet kapni, hanem csak a kifejezetten erre a celra letrehozott szeszboltokban.

misran

Jol mondja Aboy, komoly korlatozas van, mert volt egy eros alkoholista-ongyilkos depresszio hullam amit igy (is) fogtak meg. De igazuk is van, mi mast csinaljon az ember 6 honap sotetben? Igyon. Persze igy konnyebb kint megfagyni meg renszarvas-szan ala esni… 🙂

Finnektol neha megy Tallinnba egy komp, amin szabad pialni. Nos, ez nem is all meg Tallinnban, csak csinal egy kort, 1 napig tart, azalatt a teljes utaskozonseg hulla reszeg lesz, a robotpilota hazaviszi a hajot es indulhat a munkahet… 🙂

Mas. A mak is rettegett aru, bazi draga, csak patikaban kaphato kis kiszerelesben, arany araban (legalabbis par eve igy volt). Amikor haverom elovette karacsony korul a makosbeiglit es ketpofara ette a makot, korulalltak es nema ahitattal vegyes nyalcsorgasos megdobbenes volt az arcukon. Mintha itthon aranyat ennel gyemantokkal :).

Azert azt mondom: mak-palinkat kell csempeszni oda. Az bejonne jol.

Nes

Angliaban a Tesco eleg kemenyen jelen van. Az az erzesem, hogy a Magyarorszagi Tescoban talalhato termekek minosege nem uti meg a kinti szintet. Nem tudom miert lehet ez, de itt nagyon odafigyelnek az etrendre. Mindenhol fel van tuntetve miben mi van, mennyi so stb. A hulyeknek meg be is skalazzak szinekkel (piros: 1x egyel az eletedben olyat, zold: naponta stb)

A masik ami nagyon alap az az internetes rendeles. kb £4 es barhova elviszi neked a kajat a Tesco. Raadasul ha interneten rendelsz akkor mindig a legfrisebb arut kapod meg, becsomagolva meg az 1 szem almat is.
De! Ha valami para lenne mondjuk a kenyerrel, nem vagy megelegedve, akkor elnezest kernek, nem kell fizetned szallitasi dijat, se a kenyeret, es hoznak egy masikat.

Ami meg nagyon gyerebe, az az onkiszolgalo penztar. Odamesz, lehuzod a termekeket, a kartyadat, a pontyujto kartyat es kesz.

Meg aztan az sem kutya, hogy barmi amit veszel es hasnzalod hozza a kartyad a Tescoban az megjelenik online, es az alapjan elkiszitheted a kulonbozo bevasarlo kosaraidat. Ezeket termeszetesen elore meg is rendelheted.

Itt is szarert-hugyert megy az internet, bar a nevetseges letoltes korlatozas odabasz neha.

Osszegezve en is azt mondom, hogy azok a dolgok amiket irtal, a fejlett nyugati orszagokban megtalalhatok. Sajnos mi meg le vagyunk maradva.

soka

azert eleg mas hosszutavon itt (eszakon) elni, mint ide kirandulni 😉

nemreg olvastam, hogy eszak norvegiaban (egeszen fenn) megkertek a lakosokat, ugyan zarjak mar a lakasaikat, mert mostansag tul sok lopas tortent … egy no nyilatkozott, hogy ez nagyon furcsa neki, de azert majd biztos megszokja …

… piat csak “szeszesitalboltban” lehet venni … sort a boltban is, de este hat utan mar ott sem (le is takarjak, nehogy bunbe essen az ember)

… a hazban ahol lakunk eszre sem venni hogy vannak szomszedok is … ok hagynak elni teged, te meg oket 😉

soka

angelday! tenyleg jo ez a mac vilag 🙂 megerte valtani … thnx

Ezek szerintem is inkabb altalanos “regi-Europai” es nem specialisan sved dolgok. Nekem fel eve van Londonban 8 megas netem, most lehet kapni mar havi 15 fontert is, de nekem full unlimited download kellett, ami akkor 1 eves husegnyilatkozattal havi 24 font volt, az olyan 8K, de nem is az a lenyeg, hanem hogy ez 4 oranyi munkaert jaro minimalber (az a magyar keresetekhez viszonyitva kb. olyan 1500 Ft-nak felel meg)!
De mondok jobbat. Mobiltelefonok 1 eves husegnyilatkozattal ingyen, nem gagyik, hanem gyak. az osszes uj modell is. Es ehhez mondjuk havi 500 perc es 100 sms 18 fontert.
Az angol Tesco teljesen vallalhato, meg a “gazdasagos” vonal is, nem azert olcso mert szar, hanem mert nagyon vekony a termekhagyma kulso retege 😉

lipilee

a hidat Oresund-nak hívják (“öreszund”, és a két végén más-más az írásmódja), és én a világ egyik csodájának tartom. (kicsit persze hídnerd vagyok.) átmenni rajta kötelező, vonattal se szar. (amikor Malmöböl kimész vonattal, és beérsz Koppenhágába, mint metró… mikor lesz ilyesmi itthon?)