Rube Goldberg

Aki nem látta volna itt a jobb oldali sidebarban, annak kötelező videó. Igen vicces és mulatságos, bár kicsit hosszú. Külön érdekessége, hogy mindegyik darab végén sikítozik valami idióta japán hang, és hallás után ezt írtam be a sidebarba címnek. Nos, egy kedves olvasó, FT hívta fel a figyelmet ennek pontos kiejtésére, és némi magyarázattal is szolgál a hátteret illetően:

A szöveg korrektebbül “PitaGora szuIccsi”, amiből PitaGora a jó öreg görög matematikus Pitagorasz, a szuIccsi pedig az angol switch szó japánba beemelt (betorzított) alakja (mint a mi kompjúter szavunk). A nagy P, G, I betűkkel azt jeleztem, hogy hol vannak a hangsúlyok kiejtéskor.

A felirat japánul: ピタゴラ スイッチ (ha windowson nem látszik, az nem a mi hibánk, ezek unicode kódolású karakterek — a szerk.)

A [videóban] fel-felbukkanó felirat is mindig a “Pitagora szuiccsi”. A “katakana” típusú szótagírással íródik (mint a más nyelvekből átvett szavak általában), ezt az írásmódot pedig gyorsan meg lehet tanulni. Ellentétben a “kandzsi” (a kínai eredetű) írásmóddal.

A szóbanforgó filmrészletecskék pedig a “Pitagora szuiccsi” nevű japán rendszeres tévéprogramból valók, mely gyerekek számára készül. Reggelente és délelőtt sorban mennek a különböző tematikájú gyerekprogramok az állami TV educational csatornáján, a bölcsődébe/óvodába/iskolába készülő, az ott levő, meg az otthon betegen fekvő gyerekek számára. Van pl. angoltanító, “japán nyelv és irodalom”, sport + mozgáskultúrák témájú, komolyzenei, főzőcsketanító tematikájú program egyaránt, ez a Pitagora pedig matematika-, algoritmus-, modellezés-, absztrakció- és fizika tematikájú. Olyan szinten, hogy már a három éves kisfiam is már megérti benne a mémeket, amikor nézi. Szenzációs ötletekkel mutatják be a mindennapi világban észrevehető összefüggéseket, szabályosságokat, az elemekből építkezést, a geometriai formákat, algoritmusokat, stb. A filmen látott részek szoktak lenni a műsor bevezető vagy záró részlete.

FT-t egy következő körben megkérdeztem még arról, hogy Japánba hogyan és mikor érdemes menni, illetve milyenek az utazás árai. Volt valami vague ideám arról, hogy a cseresznyefa virágzás ott a must-see. A válasza:

Az idei cseresznyefa-virágzás épp most zajlik… De legalább lesz időd rákészülni a következőre. Jól kell tervezni az időt, hogy pont abban a pár hétben érkezzél. (Elég jól megjósolható, kb. április első két hete, de pontosan utána tudok kérdezni.)

Árak: direkt repülőjárat nincs, egy átszállással (Bécs, Frankfurt, München, London, Párizs, …) számos módon lehet jönni. Ha fapadossal csinálnád az európai szakaszt, bőven hagyj rá időt az átszállásra (akár egy nap?), mert sima esetben is a reptér egészen kieső részére érkezhetsz, ha pedig csúszik/vacakol/kimarad az a járat, kár lenne emiatt lemaradni a japán járatról. Ha nem fapadozol, akkor az utazási irodák ajánlotta szokásos átszállási idő elég.

Nézd meg, hogy most mennyi a jegy (én most nem tudnék gyorsan rendesen árat mondani), jövő ilyenkor is kb. ennyi lehet (erős szezonfüggése van). Bátor ember moszkvai/efféle átszállással is jöhet tán (én gyáva szoktam lenni, pláne mióta családostul látogatunk haza). Két-három városba is jönnek Európából járatok, tehát az útitervtől is függ, hogy hova érkeznél és honnan távoznál.

Esetleg érdemes lehet akkor már “beugrani” valahova máshova is a “környéken”. Pl. hazafele Thaiföld (előbb a kultúra, utána a töklógatás), vagy bármi.

Magában Japánban hogy mit érdemes megnézni, az nagyban függ attól, hogy mikre vagy kíváncsi, és hogy mennyi időd van összesen. Ha pl. cseresznyevirágzás és efféle benyomásgyűjtés, akkor elsősorban Kyoto (vulgármagyarosan Kiotó, korrektebbül Kjó-to). Ha belefér, akkor Nara, meg Kamakura is. Tokyo (“Tokió”, korrektül Tó-kjó) esetében a közlekedés, az épületek jellege, a méret, a metropoliszság az érdekes.

Nagy profizmussal egy hét alatt át lehet tekinteni az országot, de ha nincs ilyen kísérőd, inkább talán szánj rá legalább tíz napot. Írástudatlanul és nyelvtudatlanul logisztikailag is nagyokat lehet szívni (utazás, szállás), és az élményanyag mennyisége is overflow error-hoz vezet: érdemes kapkodásmentesen, higgadtan, nyitottan haladni. Két hét királyi, egy hét húzós, rövidebb értelmetlen rohanás vagy értelmetlenül kevés megtekintett látnivaló.

Az út pénzbe fog kerülni. Létezik egyhetes meg kéthetes vonatbérlet turistáknak (Japan Rail Pass; ez csak külföldön vehető meg – Mo.-on is kapható), azzal a belföldi utazások zömét (de nem mindet) kedvezményesen lehet megcsinálni.

Azt hiszem, az a célszerű, ha tekintesz egy Lonely Planet-szerű könyvet, és abból leszűrsz egy kiinduló listát, hogy milyen dolgok érdekelnének.

Semmiképpen sem rossz ötlet, én egyre lelkesebb vagyok! A japánok amúgy is főnökök.

14 hozzászólás

bp

Ha Los Angeles volt 500 guriga 8 napra, akkor ez nem túl bonyolult matematikai számítás szerint minimum 1 milkóra jön ki Japánba. De ezzel még együtt tudok élni, hiszen egy ilyen horderejű élménynek valószínűleg nem véletlenül van ilyen horderejű ára (értéke) 🙂 Szóval kezdjünk el spórolni mint a disznó 🙂

bp

Hiába, mindig is mondták hogy csak akkor gizdázzak ha van is mire 🙂 Szóval mea culpa… De ettől függetlenül irgalmatlan sok pénz egy távolkeleti trip 🙁

sonik n0ise

“De ettől függetlenül irgalmatlan sok pénz egy távolkeleti trip ”
jaja: japcsik drágák, de agymosásra ippeg elég olcsóért 1 hónap india.
moonchild gondolom up2date thaiföldből, jól 🙂

FT

Fapina, bocs, hogy megforgatom a szívedben a kést: tényleg nem semmi élmény volt 🙂 Abban a pár nyári hétben-hónapban, amikor mászható, őrült tömegek vannak rajta, főleg hétvégén, úgyhogy hétközben érdemes megmászni.

csikszem

Egyik haverom júniusban utazik 10 napra, úgy emlékszem. Nagyságrendileg a repjegy 150k odavissza és a 10 napos (vagy kéthetes?) railpass 60-80k.

A k=kilo itt 1000-ként szerepel, viszlát (vulgármagyarosan vizlát). 😉

fapina

FT,
köszönöm kedvességed 🙂 jó tudni.
söt ami azt illeti, a japán kertektöl is könny szökik a szemembe… igaz, hozzám közel áll a végletekig letisztult hagyományos lakberendezés továbbá;

azt hiszem tizenévesen vesztem el a

SZAMURÁJOK ÉS BANDITÁK c. mozi okán.
(bár tudom, ez nem az a fórum – nincs meg vkinek?)

ill., volt vmi hires festöjük, arról is elképesztö mozi szólt, sajnos a cimét már nem tudom… Kurosawa: az Árnyéklovas, A hét szamuráj… katana, zen, bushido…

micsoda hívó szavak…

Gaijin

Japán drága, de azért nem egy guriga. Az alábbi egy basic budget:

Ultimate szállás lehetőség Tokyoban (egy ágyas!): 2700 yen (http://www.newkoyo.com/)

Átlagár olcsó szállásokra (Tokyo, Kyoto): 5-7000 yen

Olcsó kaja: napi 1000 yen

Tokyo metro napijegy: 710 yen

Ha nem veszel railway passt, akkor innen kinézheted a menetrendet és a vonatjegy árakat (shinkanzent – bullet traint – azért érdemes Tokyo-Kyoto között kipróbálni):

http://grace.hyperdia.com/cgi-english/hyperd01.cgi

A yen perpill 1.90 HUF

Így ha lazán nézem, 14 nap kihozható 200.000 HUF repjegy (150k). Kevesebb időre szerintem nem érdemes menni.

crrr

tavaly novemberben voltam tiz napot tó-kjóban, kb 4 kilo volt az ut, de tuti ott hagysz meg ennyit akihabaraban gadgetekre, meg harajukuban ruhakra 🙂 jo sok vonzo termek van, es azzal a tudattal, hogy ki tudja mikor mesz arra legkozelebb, nem hagysz ott semmit 🙂

alapvetoen igaz szerintem japanra, hogy ha be tudod emelni a dolgokra adott japan megoldast, akkor az nem veszesen draga, ugyanakkor a western-style solucio rohadt csipos. tehat ha jo a tatamis szoba egy ryokanban, akkor az siman megfizetheto (2700 yen/nap), sushi heaven ejjel-nappan (800 yenert kajaltam altalaban degeszre). repjegy kilokilencven, legolcsobb az alitalia altalaban, milanoi atszallas, de trombozis tuti included. 1 yen = 1,8 ft kb

kast

off

Chuck Norris once ate an entire bottle of sleeping pills. They made him blink.