IWIW

(ejtsd: iviv vagy áj-viv)

2002 óta vagyok tagja ennek a social network megoldásnak. Annak idején még az volt a fless benne, hogy java alkalmazásban lehetett rotálni a kapcsolati hálót 3D-ben (nálam sose működött), meg ugye az, hogy a netről ismert arcok saját névvel regisztrálták be magukat.

Azt hiszem két hétig volt érdekes, utána mindenki megfeledkezett a dologról. Később bejött az orkut, az ugyanezt tudta, de lehetett ilyen kis jégkockákat, meg szív ikonokat pakolgatni a felhasználók mellé. Az is két hétig volt érdekes.

Ezen a fórumon már volt szó arról, hogy időnként bementem az IWIW-re leokézni gondolkodás nélkül az embereket, meg annak a valószerűtlenségéről, hogy ott levelezzek.

Az IWIW felhasználói bázisa az elmúlt fél évben valami elképesztő módon bővült. Én magam sose tartottam IWIW-freaknek magamat, de mára már annyi acquaintance-em van regisztrálva rajta, hogy hetente egy alkalommal egészen biztos benéznek.

Mára eljutottunk oda, hogy az igazolatlan kapcsolatok legtöbbje sok éve nem látott arc. Igen szórakoztató egyik-másik profil oldalt megnézni, még ha csak arra a néhány másodpercre is, amikor a mindennapi rohanás van. Elképesztő fejek, formák, emberek. Komolyan és most viccen kívül. Hogy megváltoztunk.

Aztán ezen belül persze azok, akik eddig a számítógépet maximum Excelre és emailezésre (természetesen a kíméletlen freemailre) használták és most kaptak IWIW meghívót. Szinte azonnal felismerhetők ezek az iwiw-n00b-ok, hiszen próbálnak vicceskedni a profil oldalukon, viccesnek gondolt képeket feltenni a profil oldalukra (ne feledjük, hogy aki egynél többet tesz fel, REMÉNYTELENÜL DUGNI AKAR!!) és n00b dumákkal futtatják magukat az üzenőfalon.

Tudom, hogy ez most egy reménytelenül szánalmas duma a részemről, de ha egyszer 1986 óta nyomom a gépet, akkor azt hiszem kijár nekem ennyi, hogy megmosolygom a szituációt. Annak idején, sőt még a kilencvenes években is csak a nördök használtak számítógépet kedvtelési célból. Akkor még nem lehetett rendesen zenét hallgatni, nem voltak MP3-ak, nem voltak filmek, nem volt net. Ott még social outcast volt az ember, ha gépnyomó volt.

Bazsó Gábor is nörd volt, mint én. Legnagyobb meglepetésemre derült ki, hogy annak idején ő mindig a Ready Computers felé ment a nyugatinál (lehet, hogy egy másik bolt volt máshol) és bevette az aktuális árlistájukat, hogy aztán otthon arra nyáladzzon. A vicc az, hogy én is ugyanezt tettem Baján. 486-DX2 66Mhz. Aztán bejöttek a 800 megás vinyők. Te jó ég! Egy komplett CD-t lehetett halmozni és még maradt hely a játéknak is. Bazsóval azt is megvitattuk, hogy mindkettőnknek volt az a bizonyos Gravis repülőgépszimulátor joystick-je, amihez játékonként kellett kiosztást váltani és a joy drivere miatt nem maradt elég alsó memória, aztán trükközni kellett az indítással. Elképesztő évek voltak!

Mára annyira a mindennapok részévé vált a számítógép és a net, hogy mindenkinek szüksége van rá, erre jó példa az IWIW. Olyan arcok bukkannak fel rajta, akikről sose gondoltam volna, hogy valaha képesek lesznek majd emailt írni, vagy elsütni a digitális fényképezőjüket. És ott vannak és bejelölnek számítógépet használva.

Nagyon fura érzés, hogy ezer éve nem látott ember felbukkan, bejelöl, gondolom ő is megnézi az én profil ablakomat (nem lát semmit ott egy fotón kívül), aztán tovább áll. Én megnézem az övét, esetenként a fotóit (geci lassan töltődik persze) és elolvasom, miket ír magáról, aztán én is bejelölöm.

Mennyi sztori. Horvátországi fotók. Barátnőjével pózolnak egy képen. Megmutatják, milyen autójuk van. Hogyan élnek. Milyen környezetben. Rengeteg dolgot meg lehet tudni abból az egy fotóból, vagy kettőből és többől azoknál, akik dugni akarnak. Hogy a fenébe ne lenne rengeteg, ha egyszer zéró információm volt eddig. Nekem most az a fotó minden. Vagy egy adatlap. Beszélt nyelvek: szuahéli. Ha-ha. Nagyon vicces vagy. A kollégiumban is az voltál. (Szerinted.)

Csak végigkattintok mindenkit, végignézem kiből mi lett. Senki nem ír senkinek üzenetet. Nem is fogunk soha. Egyszerűen csak összejöttünk a neten erre a subtle time span-re, arra az időre, amíg bejelölöm ismerősnek és megnézem az adatlapját.

Józsi vagyok, középiskolás nörd. This is my story.

Függöny.

39 hozzászólás

Rogerius

iwiw vagy flickr (beta) képek, netán blogolás… egyremegy.

Az internet a dugásról szól, teccik vagy nem. 🙂 /itt tudsz mémeket és -kis szerencsével – géneket is cserélni (legalábbis a géncserét megszervezni) :)/

BTW ez annyira nem zavaró, mert – remélhetőleg – nem egymás célcsoportjai vagyunk a géncserét illetően. 🙂

alternaiv

ezek szerint nörd lennék? 82 óta használok számítógépet (sinclair univerzum, kempston joystickkal, lol) és az (i)wiw en 2002 óta tag. fotó pedig nincs fent rólam 🙂

én annak idején pécsett nézegettem párás szemmel az Escom fekete gépházas(!) gépeket a kirakatban, és emlékszem, amikor egy kereskedésben az eladó rámnézett és azt mondta: “minek akarsz te 486-ost venni? az egy HALOM pénz!!!”

bence

Ahh! Én arra emlékszem mikor bejött egy haverom a suliba és szinte könnyes szemekkel elkezdte dicsekedni, hogy megkapta a 486osát. Aztán egy másik csávó mondta neki: “Jajj, hát minek az neked? Úgysem tudod kihasználni!”

ant

Egy masik ripoff: http://ismerem.hu/

A kepek meg johogy lassan jonnek le, foleg amikor a 3 megapixeles kepet egy-az-egyben felnyomjak – mert az atmeretezes mar magas…

A nordseg meg, hat ja. Magam is kb. 85 ota tolom az ipart, de hat nem vagyok ezzel egyedul.

Es igen, _minden_ a dugasrol szol…

aboy

alternaiv ezekszerint pecsi vagy? nem jartal a testvervarosok terei suliba spectrum (vagy inkabb 8bit) klubba? antiq-on voltal? 🙂
ja, a kotelezo kor nehogy kilogjak: 85 ota nyomom gepet, 2002 ota wiw tag 1 keppel heh

ati

Csak végigkattintok mindenkit, végignézem kiből mi lett. Senki nem ír senkinek üzenetet. Nem is fogunk soha. Egyszerűen csak összejöttünk a neten erre a subtle time span-re, arra az időre, amíg bejelölöm ismerősnek és megnézem az adatlapját.” – brilliáns…
Józsi, te vagy maga a költészet!

kiskenya

jozsi, vicces vagy.

viszont az elet mashol van, meg masrol (is) szol… szerencsere.

bp

Azért vagy jó, mert nem akarsz jó lenni. Képzavar, de tetszik. Keep up the good work, bro’!

k3y

Én 2005 januárban regisztráltam az iwiw-re. Aztán 2006 januárban töröltem magam a gecibe.
A helyzet, hogy akivel akarom tartani a kapcsolatot, annak megvan a száma / email címe. Akinek meg nincs meg a száma / címe, azzal nem akarom tartani a kapcsolatot.

(Fekete házas ESCOM katalógusra csorgattam én is a nyálamat.)

alternaiv

aboy: nem, oda nem jártam. a pollack műszaki főiskolára jártam mindenféle tanfolyamra, meg klubokba (közel latkunk), de nem voltam nörd 🙂 arra emlékszem, hogy egyszer elmentem az úttörő házba (az az épület, ami a jégpálya mellett van/volt) egy ilyen szombati eseményre, és ott mutogattak mindenféle gépet, meg volt egér is, amit valamilyen furcsa módon koalának hívtak. és talán c64-hez, vagy atarihoz volt.

beton

ehh, nekem fiókban még megvannak az escom, és ready katalogusok, majd szkennelek nektek és postolom valahová …
Sőőőt multkor találtam macromedia 1.2 lemezes változatot, most nem is emlékszem a nevére, csak hogy ingyen adták – a 486-oshoz …. -talán publisher volt vagy mi, és kb a powerpoint funkcióit tudta, de elég gyengén

beton

Valahogy ahogy újraolvastam az összes hsz-t eszembe jutott egy dokumentumfilm amely arról szólt hogy a gyerekek az általános iskolában hogy tagozódnak külön csoportokra. Sajnos a címre nem emlékszem, de egyetlen mondat nagyon megmaradt:
” a csoporton kívüli gyerekek észre sem veszik hogy miközben ők el akarnak szakadni minden csoporttól, mégis beletartoznak egybe, a csoporton kívüliek csoportjába ….”
Lehet hogy ma már nörd-nek lenni divat?

Kétéltű

A legidegesítőbb, amit Ant írt, hogy sok okos felhasználó feltolja a három esetleg négy megapixeles képeket. Csoda, hogy olyan kurva lassú az egész? Egyébként meg nem látom sok értelmét a wiwnek, a legjobb az, hogy egyes embereknek 300 esetenként 400 ismerőse is van. Ez meg minek? Biztos mindegyikkel napi kapcsolatban van…

misran

Szerintem nem olyan rossz az ha megvan egy halom ismeros, reg nem latott arcok. Nem kell napi kapcsolatban lenni, de jo neha megnezni kibol mi lett, merre tanult tovabb, hol el, stb.. Bazi erdekes.
Raadasul en szoktam uzenetet is kuldeni, foleg a reg nem latott iskolas arcoknak, hogy mi van veluk, merre jarnak, mikor futunk ossze.

Nem azt mondom hogy ra kell cuppanni az iwiw-re, de kar fikazni mert csak 10 ismeros volt hajlando bejelolni (peniszirigyseg?:).

Raadasul nekem csak 89 ota van gepem, kopjetek le…

Fekete ESCOM haz nalam is mely nyomot hagyott. Es a fizika-szamtech tanarunk, “Laci-bacsi” is, aki a 386DX40 (gyk: AMD!) @ 486DX4100 (AMD:) upgrade szandekomra azt mondta: “mi a francnak?386 mindenre eleg”. Lehet hogy a “640KB should be enough for everyone”-ra hajazott.

Na de tema: iWiW jopofa. Tele van n00b és nörd és köztes arcokkal.

A kopasz, fehermelegitos es csocskilogatos rozsaszinu egyedek nyilvan dugni akarnak, de lehet hogy van aki pusztan informalis jelleggel tesz ki (sajnos sokszor 90 megas) kepeket magarol, biciklijerol, stb.
Nem hinnem hogy minden a dugasrol szol annak ellenere hogy az emberi let egyik fontos momentuma…

Egyebirant pedig leteznek csoportositasi lehetosegek az iwiwen is, nyugodtan be lehet loni kivel mennyire frekventalt a kapcsolat. Persze ezt nem meri senki megtenni, mert besertodnek az ismerosok hogy alacsony kategoriaba kerultek…

PAStheLoD

az oké, hogy dugni akar .. de mért “reménytelenül”? És attól, hogy csupa nagybetűvel írod a csúnya agyturkászok biztos rádhúznak valamit, meg rám is, mer rámutatok arra, hogy az agyturkászok csúnyák 😛

LLam

Józsi, nem is rössz önreklám :P! bejelölnélek és “elvárnám” hogy visszaigazolj, (mert itt commentelek 1000-rel) de persze: “Az iWiW karbantartás miatt átmenetileg nem elérhető. Kérünk nézz vissza később!” 🙂
überszar 🙂

csatlakozom a dugáspártiakhoz. (nyalakodós smile nincs? 🙂 )

aboy

kétéltű: en is kozelitek a 300 ismeroshoz, de eskuszom hogy ebbol max. 40-50-et jeloltem be en (a kozelieket) a tobbiek mind engem talaltak meg. es annyira azert nem tavoli ismeros hogy ignoraljam, mert megsertodik..

_alesi_

Van egy halom ember akiket imserünk és elmondhatjuk, hogy ismerjük. De hiába van ott az e-mail és telefonszám, mert soha nem veszem fel velük a kapcsolatot, vagy max ellövünk egy “akkor majd egyszer fussunk össze”-t. Persze soha nem futunk össze.
Viszont nyugodtan nézelődhetünk, anélkül hogy aktuál barátnő gyanút fogna, hogy nem a közös dolgozatírás emlékein, hanem a padtárs oltári dekoltázsán filózunk, ami hosszú ideig téma volt a szünetekben. Mert nincs is szebb dolog, mint a Marcsit/Évát/Julit(szabadon választott) megcsodálni, aki már 13 évesen is leverte a poharat a pultról, de most 24 évesen “úgy” megváltozott (és kivételesen áldjuk az Urat, hogy 3 megapixeles közeli nagytotált tett föl magáról).
Természetesen itt is megjelentek a potyajelölők. “Szia, hú bocs félrejelöltelek, de látom ismered Pistit. Nem szoktam ismerkedni a neten, de ha már…”.
A legjobb dolog az egész iwiwen az üzenőfal. Mert a leadott létfontosságú/k*rva poénos beszólást csak 1 ember érti, a másik 247 viszont nem. De szerencsére, mind a 247 válaszol rá, amit viszont további 7.845 nem érti és így megy tovább…
És akkor még hol vannak a friss húsok. Akik épp kezdik felfedezni a netet és az összes közismert oldalt/filmet/képet hatalmas kacagás közepette adnak közre. Majd csodálkoznak, hogy az általuk oly viccesnek vélt anyagokon valahogy senki nem akar röhögni…

rollo

_alesi_, van durvább a potyajelölésnél!
partyn: “szia, az iwiwen láttalak, bejelölhetlek?!”
öcsémmel történt, konkretice.
darabvadászok, pffff…

ottó

akkor ez: “van egy csaj, tok helyes, XY, nezd meg a wiwen, hogy tettszik-e, akkor majd bemutatlak”

meg a “kepzeld van pasim!”
“hogy hivjak?”
“YY”
“fent van a wiwen?”
“nem, meg nincs. majd kuldok kepet…”

:DDDDD ROTFLMAOCOPTER

The Hedgehog

Engem is bejelölnek olyan szánalmas emberek akik mondjuk a törzshelyemen minden hétvégén látnak. Persze nekem is ismerős 1-2 arc, de ettől még nem kerülnek a belső körömbe.

Te meg egy állat vagy AD. Ezért is olvaslak 🙂

php

Bátyámnak kiragasztottam egy cetlit a power gombra, az van ráírva: “NYOMD MEG” mert kb annyira gépes a tag, hogy leül a gép elé, és ott veri, hogy mi a faszt csináljon hogy beinduljon. Aztán most meg iWiW tag…

Egyébként kurvára semmi értelme az egésznek: beszélek egy csajjal msn en, szóbakerül egy tag, megkérdezi, hogy kiaz. elmagyarázom neki, aztán másnap látom, hogy az ismerőse.

A legdurvább az volt, mikor bejelölt az óvónénim ismerősnek 🙂 nem láttam vagy 14 éve, pedig most vok 18 🙂 Szóval azért mindent összevetve jó dolog, pont ezek miatt, amik a cikk végén is le vannnak írva.

fotofabrik - iwiw offline iwiw online

fotofabrik.blog.hu/2006/05/03/iwiw_offline_iwiw_online

[…] 2006.05.03. 08:01 fotofabrik hát elkelt ez a lomha jószág is, életképes a külföldi üzleti modell! na azért annyira nem, mint ahogy azt sokan mások képzelik, de ez legyen az ő gondjuk. mert az szerintem elég satnya elképzelés, hogy ha valami angol nyelvterületeken (mondjuk úgy, hogy az egész világon) sikeres, eladható, akkor az itt is az lesz. hahó! Magyarország semmilyen szempontból nem összehasonlítható piac a világ többi részével. csak két apró példát említenék: a magyar nyelv használóinak száma, valamint az internet-penetráció mértéke sem áll azon a szinten, hogy megélne ugyanabból a valamiből rögtön három is. és ez nem is kimondottan az iwiw-re vonatkozik, hiszen a magyar ember okos ember lévén szeretne a legkevesebb munkával a lehető legtöbb pénzt keresni. így lehet nekünk kitudjahány blogszolgáltatónk, linkgyűjtőnk, ésatöbbi. szerintem a magyar whoiswho meccs már le van fújva. (ne legyen igazam)de nem is ez az érdekes, hanem (talán pont országunk kicsinysége miatt) azt figyelgettem, miként szövi be hétköznapjainkat a szociális háló. sétálok az utcán és hallom, amint fiatalok (köztük egy ismerősöm) arról beszélgetnek, hogy az egyik név alapján ismeri a másikat, de mivel nem volt fényképe, nem tudta hova rakni. meg nézegetem a -tradicionálisan, ám egyre igénytelenebbül- kirakatokba helyezett tablókat, és sorra köszön vissza a hazai web2.0 legfiatalabb bázisa, az éppen most érettségizők tucatnyi, már az iwiwen unásig látott fotói. szinte minden osztályból legalább négy. (talán érdekes: leginkább nő) de volt olyan, akivel egy szolid borozgatás közben összefutva -némi éllel- megköszönte, hogy az ismerősöm lehet. meg, aki hirtelen nem tudta, hogy ki vagyok, de rájött: csakis én lehetek. meg azok az emberek, akiket a kezdetekkor -ne tagadd, te is ezt csináltad- lelkesen bejelöltem, noha azért annyira mégsem ismerem, de kezdeményezőként illik az utcán is előre köszönnöm :)érdekesnek tartom, miként válik ily módon hétköznapjaink részévé a webkettő, a szociális miújság. néha eszembe jut, vajon mennyire néznének hülyének, ha egy potenciális ismerőshöz odarohannék az utcán, jól hátbabökném, mintegy ismerősnek jelölve ezzel a rituáléval. mert valljuk be, igencsak pótcselekvés szagú ez a kikicsoda?, hiszen egy olyan, offline mindig is létező cselekményt szimulál a weben, amire egyébként semmi szükségünk nem lenne, de interneten játszva ez is olyan érdekes.update: így jár, aki jóideig nem olvassa angelday-t, az ő postjában, illetve a kommentek közt is találni olyan mókás mondatokat, mint pl.: “partyn: “szia, az iwiwen láttalak, bejelölhetlek?!” […]

Alexander Kosov

Hello!
A magentások legalább csinálnak is valamit, megcsinálták a legrövidebb utat, állítólag szervert cseréltek a levelező rendszeren, meg ilyesmik, a képszerveren meg 54 bites oprendszert tettek fel.

Én nem vagyok nagy számtechzseni, de számítógépem kb. 1996 óta van (10 éves korom óta), az egy 586-os volt (ritka, mert a 486 DX4 és a P1 közé ékelődött be), 133 MHz-es proci, 16 (később 32) Mega ram (azt hiszem, EDO ram), 800 megás vinyó. A mostani gépemet 2000-ben kaptam, de szép lassan totál kicserélődtek az alkatrészei. Anno P2celeron 566 volt, 64 Mega SD rammal, 48x CD-rommal, TNT2-es 32 megás videókártyával, 15 gigás Quantum Fireball vinyóval, amit haverok stóc CD-jiről szép lassan (1 hónap) 4 gigányi zenét tettünk rá, így a sok mp3 jól jött, mikor DC használatát kezdtem. 😀

Jelenleg egy Asus A7V8X alaplapom van, AMD Sempron (vagy Athlon, nem tudom) 2400 procival, ami 1,8 GHz, egy IBM vinyó, 60 gigás (a 2 partíción együtt alig van több 5 giga helynél úgy, hogy játék meg film alig van rajta 😀 A videókártya GeeForce 2 MX400 32 megás, és van egy LG gyártmányú DVD-íróm, amit 2005 karácsonyra kaptam 😀

Jah és nem mindenki születik prociagyúnak, aki kurva jó programozó lesz és nagy számítógépes zseni, ezért talán nem lebaszni kéne őket, hanem segíteni hogy 1 kicsit konyítsanak hozzá.

Jelenleg szinte csak netezek rajta (fórumozás, társkeresőzés, közösségi oldalak (iwiw, myvip, barátikör) látogatása, msn-ezés, meg nagyritkán irc-zés is).
Jó dolog a net, közel hozza a világ másik felé élőket is 😀

gab

1999-2000 óta olvasgattam a plastikot, egy ideje alig, unalmassá vált, de ez a bejegyzés a régi “színvonalat”, hangulatot hozza, ami miatt mindig érdemes volt idelátogatni. (A Mac kurvára nem érdekel.)