Mac prófécia: “i” alkalmazások

Ott kezdődik a sztori, hogy rengetegszer fordult már elő velem az elmúlt években, hogy valami anyagot akartam gyorsan megvágni, DVD-re írni valakinek stb. Legjobb megoldásnak Windowsos éveim alatt az bizonyult, hogy kitanultam alap szinten az After Effects és Virtualdub alkalmazások használatát, aztán azokkal összevitézkedtem valamit. Emlékszem, hogy egy ízben még azt is végigmolyoltam, hogyan lehet DVD-ről lementeni editálható formában az anyagot és azt Virtualdubbal megvágni. Valami virtuális driveot kellett ilyen kis szövegfileocskával bemountolni és onnan jó lett (PPeterrel kellett több kanyarban levelezni a témában). Nevetséges, sőt: patetikus.

Amit mindenképpen megjegyeztem magamnak ebből az időszakból az a dolog kényelmetlensége volt. Először is a footage-eket virtualdubbal át kellett minden esetben konvertálni, különben After Effectsben nem lehetett használható sebességgel mozgatni a playhead-et. Erre is rá kellett jönnöm magamtól. Másodszor a footage-eim ilyen nehezen kezelhetőek voltak, amire némi megoldás volt, hogy AE-ben van rá valamiféle menedzsment. Harmadrészt Audition-nel kellett a hangot molyolni, amihez annak idején, mielőtt az Adobe felvásárolta volna a céget még ilyen külön MP3 plugin is kellett.

A dologról hosszan értekezhetnék még, de valóban nem ér ez meg ennyit. A konklúzióm az eset kapcsán az, hogy ugyan rengeteg apró program és utility van PC-re, de bazmeg a halálom az, ami Barczi Imrének az élete: hogy egész hétvégén ilyen kis shareware programokat kell mutyizni, meg megoldásokat gyűjteni kommersz problémákra. Nem, nem, nem és nem. Videó vágás, hangvágás kettő klikkből, mégpedig úgy, hogy nem kell Total commanderben a nyersanyagokkal foglalkozni.

(Előre elnézést kérek mindenkitől, ha XP alatt időközben megjelentek a jobb, consumer megoldások, amikről nem tudok. Egy éve ez volt a helyzet. De ha nem is ez: nem volt trivialitás, számomra semmiképp.)

A Mac-en fel kellett ismernem azt, hogy kreatív embereknek valójában jó dolguk van, mert szereti őket a platform. Alap bundle-ban kapják például az iMovie és Garageband alkalmazásokat. Ezen termékek bőven kielégítik a belépő szintű megoldásokat, aztán akinek ez nem elég, az léphet tovább a pro alkalmazások felé. (Ja igen, emlékszem. Próbáltam a Microsoft Movie Maker-t is, de olyan alapvető hiányosságai voltak, hogy el kellett engednem.)

Az elmúlt egy hónapban jobban belenéztem a GB és iMovie programokba. Csodálatos termékek azok számára, akiknek egyik terület sem munkaeszköz, inkább csak hobbi. Kicsit keverjünk MP3-akat, kölcsön videokamerával vágjunk némi filmet, mutogassuk barátoknak, ismerősöknek. Semmi extra, de belépő szintű alkalmazásnak hibátlanok.

Az iMovie nagyon sokáig tré volt, de ez a mostani verziója kimondottan használható, ha az ember átérzi a filozófiáját. Egyszerűen tényleg úgy működik, mint ahogy elvárható egy ilyen szoftvertől: rádugom a firewire kamerát, bejön a felület, beimportálja a footage-eket (és -eket, mivel automatikusan érzékeli a jelenethatárokat), meg tudom vágni őket két klikkből és ami a legfontosabb: hibátlan sebességgel lehet a klippekel dolgozni még az öcsi G4-es PowerBookomon is.

Az exportálás már időigényes folyamat, de nem érdekel, mert arra ott lehet hagyni a gépet. Maga a dolgozás teljesen fájdalommentes. MP3 bedob, hang kikever, minden teljesen egyszerű és magától értetődő. Alap effektek rápakolhatók, az egyetlen problémámat az okozta, hogy ha egyszer ráteszek egy fade-et valamire, akkor onnantól az “rá van rakva”, azaz destructive a szerkesztés. Ez is megszokható egy idő után azzal, hogy az ember először összedobálja a timeline-t, aztán a végén megeffektezi.

Hosszan folytathatnám még a dolgot, de most zárjuk le annyival, hogy elégedett vagyok. Egyszerű, konzisztensen használható, interoperábilis alkalmazások, amik tökéletesen kielégítik az ember otthoni igényeit.

steinway.png

Végül megmutatom még azt, hogyan néz ki a Garageband-ben levő musical keyboard (command-K az előhívása). És az egész rohadt rendszer tele van ilyenekkel. Akinek ez bejön, azonnal vegyen Mac-et.

A Macintosh egy jó platform. Szeretem.

11 hozzászólás

Szabby

“Ez is megszokható” = becsókolás és a hiba elmismásolása?

Ha teszem azt Windowsra lenne egy winMovie (baromság, tudom, de elméleti szinten) nevű “ultimate solution for beginners”, ami úgy viselkedne a fade-ekkel, ahogy az iMovie, akkor gondolom egyből menne a flame, hogy na látjátok, még ezt se tudja normálisan…

Nem csipkelődök, csak átfutott a fejemen ez a kis gondolat.

sonik n0ise

(nekem meg pont tegnap felejtett el importálni az imovie 🙁
csak a kék kép, “import” meg semmozdítja a kamerát, faszom.)

lacruise

a harmadik videomat vagom iMovie-val, es egyre jobban tetszik.
szegeny ocsi meg mindig szopatja magat a windows-al…

egy apro dolog a fade-ekkel kapcsolatban!
nekem mondjuk eszembe nem jutott vagas kozben fadelni, csak miutan minden kesz volt…

The Hedgehog

2008. Az Apple Magyaroroszág Geszti Péter helyett “Plastik” József-et választja az új “i” széria reklámfigurájának. Józsi plakátokról vigyorog le ránk…

Többek között hatással voltál arra, hogy elkezdtem érdeklődni a Mac iránt. De azért a fenti utópia nem lenne jó 🙂

Handras

“hogy ha egyszer ráteszek egy fade-et valamire, akkor onnantól az “rá van rakva”, azaz destructive a szerkesztés.”

hogy a verbe ne lehetne a transitionoket, es egyeb effekteket modositani? Nyomsz rajta egy del gombot, es maris eltunik az atvezeto effekt, vagy barmi. 🙂

sonik: ez akkor szokott elofordulni, ha valami kulso gyarto drivere elcseszi. Peldaul terratec hangkartya driver.

jack ez

17. feladat

A magyar “patetikus” és az angol “pathetic” szavak közötti
össze nem függés felismerése, egyben a magyar “szánalmas”
kifejezés használata.

2 pont

Kelt

ac3:
Sőt, sokszor az a zsáknyi plusz program az igazi élvezet macen. Összeszedni egy rendes szövegszerkesztőt, text editort, ftp klienst, stb és nézni ahogy a rendszernek köszönhetően képesek szépen együtt dolgozni.
Ráadásul nagyon jó free- és shareware cuccok vannak macre.