Maximalizált ablak az ördög műve

Valamikor tavaly a hitelre vásárolt 20-as Cinema Displayemet (ami egy remek termék) nem sokkal később eladtam édesapámnak, aki PC-vel hajtja meg. Láttam, hogyan használja és a következő látszik. Outlook megnyit, befedi az egész képernyőt. Rákattint egy mailre, nagy üres felület. Kinyit egy Excelt, amin kevés szöveg van, nagy fehér világító felület. Internethez nyúl, ugyanez. Mindig egy valami van fókuszban, ami gecire kifesti a képernyőt.
Ismert jelenség, a maximalizált ablak iskola.

Ez, barátaim, az ördög műve. Minden aesthetics-et leköp. Széllel szemben hugyoztat bennünket. Ha ilyet látok, szeretnék törni, zúzni, gépet rombolni.

Édesapám nem is tud menekülni a jelenség elől, hiszen minden ablak valahogy maximalizáltan jelenik be és ha úgy csukjuk be, olyan is marad. Naposcsibe root jelszóval effektus. Amikor nem tudunk élni a lehetőséggel. Pedig lélegezni kellene hagynunk azokat a fránya ablakokat.

Az Apple-nél valaki egyszer azt mondta: a grafikus felületen köcsögség az ablak maximalizálás. Ami a 14, 15-ös monitorokon jó volt, az a megjeleníthető pixelek növekedésével nem lesz jó, ezért nincs is rá szükség. Aki nagyobb felületet akar, tágítson ablakot, aki pedig az ablak hasznos részét akarja látni (web böngészés közben), az egy gomb megnyomásával ezt is tehesse meg.

A dolgot annyival egészíteném ki, hogy a “pro” alkalmazásokat futtató emberek általában jól megvannak a kis alkalmazásaik maximalizált verzióival, és az is tökéletesen rendben van (értsd: melózom, ezzel foglalkozom). Amit én hangsúlyozok, az a számítógép casual, mindennapi alkalmazása (zenehallgatás, képnézés, mailezés, chatelés, webezés stb).

Windows felhasználók! Hatalmas TFT monitorok előtt ülők! Kérlek benneteket ne maximalizáljátok ablakaitokat. Régi beidegződés, amit irtani kell. Get in terms with the grafikus interface, for good.

Mai próféciámat ezennel lezárom.

48 hozzászólás

Adi

Nem az ördög műve, a fos Windows GUI szoktatja rá az embert. Mint ahogy rengeteg más rossz berögződést is okoz a baromságaival. Pl. címsorra duplaklikknél shade helyett maximise, na, az a halál. :I

Georgo a dekan

Nem értek egyet a gondolatmenettel. Először is, miért ne használja úgy az ember, ahogy neki tetszik? Miben szenved csorbát a munkafolyamat, ha kirakom teljes méretben? Miben? Mi hasznom van, hogy látom a színes háttérképet az aktív ablakom körül, úgy, hogy a valóban használható felületem kisebb lesz? Warum ist das gut?

Böngésző maximalizálva, szeretek sokat látni az oldalból, különösen olyan oldalakra mint index, hwsw, blog-ok kifejezetten igaz.

Szeretek sokat látni a Thunderbird-ből. Ha valaki küld képeket tartalamazó levelet, akkor ne csak a képek felét lássam.

Ha dolgozom, akkor meg szóba sem jó a kis felület, éppen hogy sokkal nagyobb kellene. 1280 egyszerűen nem elég széles számomra.

Sosem értetettem azokat, akik nem maximalizált ablakkal dolgoznak.
Miért jó az nekik, ha a saját munkaterületüket korlátozzák?
Számomra meg ez a felfoghatatlan.
Mindenki másképp egyforma 😀

Georgo a dekan

A felbontás növekedésével minden más is szépen nő. Nagyobb képeket küldünk egymásnak, új oldalaknál kezd feledésbe merülni a 800px, változik a tartalom is. Számomra igenis kell a hely, pont akkor tolnék ki magammal, ha nem maximalizálnom és folyton scrollolnom kellene.
Az íróasztalnak meg nem sok köze van a számítógéphez, mivel ott nincs sem Alt-tab, sem Ctlr-tab, hogy váltani lehetne 0.2sec alatt az alkalmazások ill. az alkalmazáson belüli dokumentumok között.

Georgo a dekan

Ha 8923×6545 pixel lenne a képernyő, akkor teljesen egyetértenék, veled de a jelenlegi monitorfelbontások is csak akkorák, hogy simán át tud tekinteni az ember egy lényegesen nagyobb felületet.

A koca felhasználóknál, ahol egy sor miatt van kitéve a mail, ami semmi mást nem tartalmaz… hát most arra mit mondjak?
Én nem így használom a gépet, soha nem is használtam így.

A munkámból adódóan sok hely kell a képernyőn. SOK. Röhögnének is rajtam a gyárban, ha a PS-t kisablakban nyomnám 😀

Georgo a dekan

Bazsóval teljesen egyetértek. De a jelenlegim nem akkora, ebből kifolyólag nem lehet pazarolni rajta, ki kell használni a helyet, mert kevés..

dvorcsak

hat, en nem tudom, mert nem ertek hozza. de mekkora merettol szamit egy kijelzo nagynak?

15-oson meg maximalhatok, 17-esen mar nem?

csendesen megjegyzem, hogy a 17-es monitoron futo MAC nal is maximalizalok. Nekem ugy kenyelmes, ugy latom azt, amit akarok.
Amugy pl. a sok egymas melle/ala rakott ablaknal tok jo erzes, amikor egy felrecsuszott kattintas utan kereshetem az epp hasznalni kivant ablakot.

szal, en most ezzel nem ertek egyet. lehet, hogy azert, mert napkozben csak a 15-os tft-t nezem. de mondom, otthon is ezt csinalom, 17-es crt-n, mac-al.

maximalizalas rulez

_alesi_

Nem szeretek ablakot maximalizálni. Kivétel ez alól a Lightwave és a Maya. Nameg a PS. De amúgy sima irodai cuccokra valóban rohadt idegesítő teljes képernyőre pakolni bármit.

kobak

Mac-en, winen szinte soha nem maximalok. Linuxon altalaban igen. Belove a ctrl jobb, ctrl bal, s azzal valtok a virtualis asztalok kozott. Kenyelmes, egyszeru, jo.

Handras

Kivancsi lennek hanyan hasznaljak full screenben az msn-juket…. Egyetertek AD-vel, a legnagyobb szarsag Windowson, hogy nem a tartalom meretehez igazitja az ablakok meretezeset, hanem mindent kibasz full screenre. Raadasul macera ha en akarom beallitani, mert az a buzi Win nem kepes tudni, hogy meddig tart a desktop teteje meg a taskbar, es mutyizni kell az ablakkal, hogy ne logjon ki erre arra…

En igy hasznalom a monitoromon az ablakokat:
http://www.handras.hu/stuff/desk1.png

Nonoo

en ugy hidalom at ezt a problemat, hogy 3 monitort hasznalok. baloldalin vannak a puttyok, winamp, kozepson _nem maximalizalva_ vindoz kommander, bongeszo (ezt viszont ki szoktam tenni maxra hogy jol lassak), jobb oldali kis 15oson meg irc.

igyexek nem maxolni, mert szerintem is hatekonyabb a munkafolyamat ha a desktopon egyszerre tobb mindent latok.

fater

valóban 8000x6000ben szép a világ, de átlagjános 15-ös lcd előtt ül még egy darabig

alternaiv

handras: ez nem így van. a win nem basz mi mindent full screenre. az általad említett msn a jó példa: még az msn browser sem full screenben nyílik meg by default.

Jules152

Az ember fia Mac-en sem nyomja a Photoshop-ot “kisablakban”.
Egyszerûen az “F” betûvel lehet maximalizálni. ennél jobb nem is kell.
Pro alkalmazásoknál a paletták úgyis betöltik a képernyôt.

FB2

A poén az, hogy a handrás screenshotjának megnézéséhez pont kurvára maximalizálni kellett az ablakot

Crit

Angelday már megint egy érdekes dologgal gondolkoztat el profi módon, ebbe azt hiszem be kell kapcsolódjak, bár – mint sok minden másban sem – ebben sem lehet abszolút igazságot osztani. Mert beidegződés, felhasználói szokás, oprendszer, szoftver, felbontás, feladat és még sok minden más kérdése, összjátéka. Én például megrögzött maximalizáló voltam eddig, mondjuk nagy felbontás alatt nem, de most, hogy felvetődött ez a kérdés, a Firefoxot úgy összehuzogattam, hogy a Super Mario giccsparádé ne látszódjon a plastikon, csak a szövegmező. Így másik szememmel leshetek egy chatablakot, amit figyelnem kell, mert ez a dolgom most, és hátulról rámleselkedő kollégák nem látják, és dönthetik el magukban, hogy munkaidőben gamez-oldalt lesek. Szóval van funkciója, haszna a méretreállításnak, még akár 15 collon is, mondjuk itt 17 van, de mindegy. Másrészt meg a legfőbb probléma a sok eszköztár! Ezt senki se mondta eddig. Picsába ki a sok gombsorral, legyen bill. meg funkcióbill. bill.kombináció meg mauz és kész. Nem kell lefedje a fehér vagy transzparens papírt (Word, PS, miegymás), nem?

Mást nem tudok ehhez hozzáfűzni, de mostantól nem maximalizálok, word wrap is kell, de nem enternyomogatás. Mindenhez a funkciót hozzárendelni – szerintem.

Amúgy plastik phasa! Így tovább!

Crit

Hugomék nyertek egy minit ARC-on, tetszett is, de a Win-ről meg a PC-ről mindemellett nem tudtak lemondani, most médiacenterként használják. Ha megunnák, remélem, hogy hozzámvágják majd. Egyébként én mindent szeretek, nincs attitűdöm, UNIX-terminálokon kezdtem, boldog békeidők voltak…

Kilmer Petty

Nehez nem maximalizalni, mikor a ProE ikonjai amugy is elboritjak meg az 1600×1200-at is. Igaz van megoldas: ket monitor, aztan egyiken az ikonok masikon a modell, de mi vagyok en, milliomos (akkor is maximalizalnek)?

Meg a CS is fusson egesz ablakban mar… Ha lehet… 🙂

Es most anti-nerd leszek: Nem azert van a talca, hogy ott lassam, hogy mi van megnyitva? Es valtsak alt-tabbal 0.2 sec alatt, like Georgo?

“Amit én hangsúlyozok, az a számítógép casual, mindennapi alkalmazása (zenehallgatás, képnézés, mailezés, chatelés, webezés stb).”

Finom es jo dolog teljes kepernyon kepet nezni. Meg blogot olvasni. 🙂 Meg ilyenek. A winamp a talcara is kiirja a zene hosszat, stb. Csak azert nem fogok ket “kis” (ize… nem maximalizalt) abalakot hasznalni, mikor egyik maximalizaltban vegezhetem a “fotevekenyseget” a tobbi alkalmazasrol meg eleg infot ad a talca and co.

Na, mindegy. Ki igy, ki ugy.

Georgo a dekan

Itt most nem arról van ám szó, hogy ha kell, ha nem, minden áron mindent maximalizálva akarok (akarunk) használni. Lejobb példa erre Handras által felhozott msn. Mondjuk msn-t nyolcvan év nem használtam, jobban csipázom a Skype-ot, de ez itt lényegtelen. Ahol kevés a tartalom, ott semmi értelme maximalizálni.

Aranyos ez a 2560×1600-os monitor. 🙂
De rossz példa, fehér ember nem ezt használja. Ha ennyi helyem lenne, világos hogy én is lényegesen kevesebb alkalmazást maximalizálnék, mert már nem lennék ilyen helyszűkében.

Most pedig megyek, veszek egy widescreen monitort. 🙂

karon

hát nemtom, sztem az outlook 2003 kifejezetten kiadja 1600×1200-ban a bal oldalra rakott mail listával és jobb oldali previewval. kisebb bontásban (vagy ablakban) konkrétan használhatatlan. fotosop, illustrator ugyanez: kell a hely és ráadásul a faszom se akarja látni a desktopon lévő sok gecit, csak összezavarnak.

maximalizált ablak rulez: már amigán is imádtam, hogy a külön programok külön (föl-le húzogatható) screenen ültek. attól meg ne félts jóska, hogy sok lenne az üres pixel… most fogok 1920x1200as monitort venni, hogy azt is telekúrhassam. 🙂

addikt

Angyalnap ha egyszer magad is beismered, hogy win allatt maxi king akkor miért nem hagyod a sok (szerencsétlent), hogy úgy használja?.

Handrás! fantasztikus példa, a Ferrari is lehagyja a Kispolákot jééé!!
Emberek az ország 80%-a win alatt nyomja 1024x768ban.

ant

En is egy idoben maximaltam az ablakokat (nem tudom milyen megfontolasbol) de miota van 15-osnel nagyobb monitorom es dolgozni kell, azota a legritkabban van full screen. Es persze nem jatekokrol, fotosoprol, autokedrol beszelek, hanem szovegszerkeszto, levelezo, bongeszo es egyeb “hetkoznapi” dolgok. Persze win alatt sokat segithet a virtual desktop manager (M$ powertoy) de a maxi ablak csak akkor van, ha csak egyvalamire koncentralok: film, jatek, kepnezegetes, ilyesmi. uff.

Adi

No, hogy egy hardcore dolgot is földobjak a témában: az X-es tiling WM-ekkel ki találkozott már a lelkes hozzászólók között? 🙂 Kíváncsiságképpen én próbálgattam ilyeneket, érdekes ötletnek tartom. Persze a hagyományos ablakkezelés után roppant szokatlan, de elszórt megjegyzéseket olvasgatva állítólag rettenetesen addiktív. 🙂

Handras

Az Apple-nek nincs 17 esnel kissebb asztali monitorja, legtobben a 20-asI Macet veszik, es a 23-as moncsik is elerheto arban vannak. 2006 ban nincs ertelme a wines maximalo gombnak. Ha a Vistaban is ennyire butan lesz megcsinalva, akkor elmehetnek a sunyiba…
Ezenkivul tabbed browser, tabbed MSN, tabbed iChat!!!

Nehogymar taskot kelljen egesz nap valtogatnam, mikor folyamatosan irogatnak a chatbe az emberek. dolgozom Photoshopban, kinezek a chatablakra, es kozben huzom tovabb a brusht.
Mindegy, aki windowson nott fel, ugyse erti meg ezt a budos eletben.
AD meg en is 13 evig PC-ztunk, nem veletlenul mondjuk, hogy mekkora kibaszas a Microsofttol a maximize gomb…

MegaZork

ezen a gempa xp-n nem jo am ez a miximaxizás, probaltam hozzaszoktatni magam egy ideig de nagyon nem volt kenyelmes, ugyhogy most csak az x-com 2 és a dune 2 őskőkori übergémek és az msn mennek piciben, valamint ha szar a film akkor azis

EdBoy_WW

Taskbar villog, ha activity van. Én meg megnézem amikor akarom. Amúgy meg hadd lássak már annyit abbol a rühes ablakból, amennyit csak lehet, és gyakran így se férek el. Az meg ahlálom, amikor mellékattintok a scrollbarnak, és deaktiválódik az ablak. Maximizing.

ottó

es nem mukodik a pc-n sok progiban az alt q, kiveve az adobe cumok. es arrol is irhatnal jozsi hogy worben alt h a kereses alt f helyett. lol

Georgo a dekan

Igen, azért érzitek min vitatkozunk. 🙂
Kezd bolha elefánt érzésem lenni. Legközelebb az lesz a téma, hogy jobb vagy bal shiftet kell nyomunk.

A hozzászólásokból az erősen kitűnik, hogy van aki így szereti, van aki úgy. Mindenki úgy használja, ahogy neki kényelmesebb, ahogy az ő munkafolyamatának jobban kedvez. Ennyi.

Dob

Most nem értem miért ment megint win vs mac irányba a térítés. Max button van midenhol, átmérezetni lehet mindehol. Annyival több a mac, hogy azt defaultból 20-as monitorral szállítják minimum, és emiatt nincs szükség annyira a maxra.
Én itt egy 19-es LCD-t nyomok, és ki van maxolva minden, mert zavarja a szépérzékemet, hogy mindenféle “munka” meg hasnló mappákat látok, amiket ugysem nézek most, mert nem kell. A chat, meg a több i az ugyan ki van húzva a laptop lcd-re, de otthon pl kimondottan zavar a sok ablak látványa.. asszem a win3.1-es időkre emlékeztet.
Alt Tabot lehet nyomni, és kész.

Nes

Nem jo pelda az asztalon levo papirtomeg meg stb, mert ahogy ott is a kezedbe veszed azt amit igazan el akarsz olvasni, ugy szamitogepen talalhato kepernyon levo alkalmazasokra is igaz ez.

Tevednek? 🙂

php

Hát én tökéletesen megvagyok így. El se tudnám képzelni, hogy ie -t, vagy firefoxot ne maxban nyomjam. Néha még nyomok F11et is. Majd ha lesz fölösleges fél millám veszek egy mac -ot, és megoldódik a számomra létező legnagyobb probléma.

tamas

aaa, megvan, hogy maxoljak kenyszeresen az emberek vindozon az ablakaikat: a ms remek otlete, hogy harom savban, egymas mellett legyenek az outlook kontentmezok (folderek, levelek, level tartalma) okozza, tutira. nem lehet maskeppen elolvasni a normalis tartalmu leveleket, csak ha fullscreenes az ablak ;]

hrongyorgy

Hát… egyetértek azzal, hogy az emberek egy ideig 15-17 colos monitorokelőtt ülnek. Az én monitorom sajna csak 1024×768-on hozza a formáját (80 Hz) így nagyon nem tudom megnövelni a felbontást. VMware ilyenek mindig teljes méret, főleg ha váltogatok X meg konzol között, mert az átméreteződés néha nem sikeres 🙂 Outlook maxon, Az outlook12 meg pláne majd.

Lin alatt sajna 1280×1024@60HZ-m van, még nem jöttem rá hogyan vegyem rá a WM-et hogy 1024×768 alatt arányossan kissebbek legyenek pl. a panel, ilyenek.

Azért az ellenkezője is durva tud lenni:
SmCity 4 Wine (CrossoverOffice) alatt valamiért nem tudja levenni a full screen felbontását. Erre megjelenik egy 1024×768-as ABLAKBAN, és nem lehet fullscreenre tenni 🙁

rog

szerintem ez marhára program(ejtsd: alkalmazás)-függő dolog.
pl windows(ejtsd: total) commander ablakot nem bírom elviselni 800×600-nál nagyobban. gondolom a dosos őse miatt, de az msoffice programok néha használhatatlanná válnak fullscreen nélkül, a mindenféle paneljaik és sok toolbar (ejtsd: bizbasz) miatt.
ja és az opera is használhatobb bekapcsolt panellal, teljes képernyőn. bár olyankor meg a 2006-ban is 800(!!) pixel-re betonozott weblapoktol kapok fejrángást…
uff.

Balazs

Gyerekek, bocs h felbeszakitom a flamewart, de nem az a lenyeg, hogy kinek hogy kenyelmes? Nehogy mas akarja megmondani mar, ki hogy hasznalja a GUIt. Ahogy neki jo, es hasznalhato, ugy csinalja. Nekem tokmindegy, h pistike maximalizal v sem, es neki is mindegy, h en mit gondolok rola. Faj nektek ha valaki mashogy hasznal egy rendszert, mint ti? Nekem nem. Az egesz arrol szol, h mindenki talalja meg azt, ami NEKI kenyelmes.

Balazs

Nemtom, en mar csak ilyen vagyok, nem koncepciok menten elek, hanem ugy, ahogy nekem jo. A fenti definiciot sajna nem ismerem, nekem ilyet sosem tanitottak, de szerintem azt a koncepciot is megalkotta valaki, tehat akkor OK megmondhatjak, hogy kell valamit hasznalni, mas meg nem?

Szerintem minel tobb lehetoseg van, annal jobb. A maximalizalas is ilyen. Aki akarja, es kell neki, hasznalja. Neha en is teszem, mert csak 17 colos a monitorom, es van, amihez praktikus. Van amihez nem. Megjegyzem ezt a beidegzodesemet szerintem a praktikum ihlette, es nem a microsoft. Ha lenne penzem haromszor ekkorara, nyilvan masok lennenek a beidegzodeseim. 🙂

rog

nemrég olvastam hogy van egy ilyen betegség is. amikor az ember egyre gyakrabban és több információt akar egyszerrre megkaparintatni.
pl: 8 tab nyílik a böngészőben, sidebaron fut 20 rss feed, a pontos idő, időjárás és a proci terhelés. 4 postafiókfigyelő fut. 3 chatprogram és a full desktop egy overlay amin a tvtuner megy..

hu bazz, de hiszen ez az én gépemen van! kérek egy időpontot.. 🙂

pb

Ja, ez tényleg túlzás. Egy ablak információkat csoportosít, azokat fogja össze egy felületre. Általában azt az információt, amivel dolgozni szeretnék és ilyenkor erre az információra vagyok kíváncsi, nem másra: nem érdekel, hogy milyen levelek jöttek, hogy milyen szám megy a zenelejátszón, hogy ki van fent az IM-en. Sőt, ezek az információk csak elvonják a figyelmet.

Ha újságot olvasol, a tévé elé tartod-e úgy, hogy közben félig a CNN is látszódjon? Ha igen, get a life, lehetőleg máma még.

fotofabrik - 5 dolog, ami megnehezíti a munkámat OS X alatt

fotofabrik.blog.hu/2007/01/28/5_dolog_ami_megneheziti_a_munkmat_OS_X_alatt

[…] 2007.01.28. 10:02 fotofabrik sokszor (általában csak arról) esett már szó a Windows által lenyúlt OS X featúrákról, az  Aqua egyediségéről, ám igen ritka az olyan összehasonlítás, amely a két rendszert usability szempontok alapján venné górcső alá. az Apple mindig is igyekezett élen járni a produktivitásban (bigger screens are better), ám ezen kívül talán vannak más szempontok is, amelyek a napi feladataink elvégzésének sebességét nagy mértékben befolyásolják. talán ez egy kicsit szubjektív összeállítás lesz, és azért csak öt pontból fog állni, mert így talán könnyebben ráveszed magad az elolvasására. 🙂 igyekeztem a két oprendszert szűz mivoltában összehasonlítani, azaz nem képezik az összehasonlítás alapját segédprogramok, illetve egyedi beállítások. nem szeretnék állást foglalni sem pro, sem kontra, de talán vitára érdemes egyik másik észrevételem. már akit nem vakít el teljesen mondjuk az Aqua fénye. :)drag and dropaz OS X esetében szinte ránk kényszerített funkció. hardcore mac-userek dobálgatják a fájlokat, képeket: "bazeg ez ám a királyság, produktivitás öcsém produktivitás!". valóban nem. ugyanis elég csak adott fájlt rossz helyen (értsd: ikon helyett filenév) elcsípni, és máris oda a szupergyors dobálózás, ehelyett sorra jelölöd ki a mappa további tartalmát, drag and dropnak hűlt helye.állítólag az OS X-ben is lehetséges közvetlenül Firefoxból a Photoshopba ráncigálni egy (mi mást) képet. nos, addig is, amíg ezt a saját szememmel látom, annyit mondanék: Windows esetén ehhez biztosan nem szükséges semmit sem kapcsolgatni. OS X esetén ez úgy néz ki, hogy desktopra kidob, ablakokat széthúz, desktopról Photoshopba behúz. akárhogy is számolom, ez plusz két művelet. sajnálom srácok, ez így nem működik.scroll, scrollbarfantasztikus találmány a fel-le gombok egymás mellé helyezése (ami természetesen rábírható a Windows-like működésre is.) én nem igazán tudtam vele megbarátkozni, ez az én bajom. József szerint a maximalizált ablak az ördög műve. ám legyen. elképzelhető, hogy az én felfogóképességem kevés ahhoz, hogy egyszerre négy, öt különböző szoftver ablakát helyezzem el a tetszőlegesen a képernyő bizonyos pontjain. amiért ezt a problémát itt említem, az az, hogy egy nem maximalizált ablak esetén igen sűrű a mellékattintások aránya, ugyanis általában nem szoktam figyelni, hogy pontosan a scrollbar fölé mozogjak a kurzorral, majd utána kezdjem el húzni a sávot. fogom, kihajítom a kurzort a jobb szélre, és scrollozok – így működik ez Windowsban. mert bűvészmutatványok nélkül maximalizált ablakban dolgozom.sokan nem szeretnek képernyőn olvasni, én viszont sajnálok esetenként többszáz oldalas szövegeket kinyomtatni, csak azért, mert akad valami olvasnivalóm. sűrűn előfordul, hogy ide-oda navigálok adott oldalon. Windows esetén az egérmutató/scrollbar képes afféle kvázi könyvjelzőként viselkedni. hogyan? az egér bal gombjának nyomva tartásával a tetszőleges állapotba húzom a képernyőn megjelenő dokumentumot, majd ha vissza szeretnék térni az előző állapotba, egyszerűen elég messze húzom a scrollbartól a kurzort, és voilá! újra a korábbi szövegrésznél találom magam. priceless!save asnem szeretném túlmagyarázni. OS X alatt nem tudsz duplaklikkel rámenteni egy korábbi fáljra, egyszerűen el kell mozgatnod az egeret és úgy megerőszakolnod a save buttont, míg Windowsnál -mondanom sem kell- duplaklikk.billentyűk, kijelölésaz összehasonlítás újabb szubjektív eleme. könnyen legyinthet az Apple-fétisben szenvedő: "ugyan már! ki mit szokott meg, és különben is!" nem kérem, nem eszik ezt olyan forrón. tessék nekem elmagyarázni, hogy lehet az, hogy Windowsban sokkal kevesebb gomb lenyomása elegendő azonos feladatok elvégzéséhez: bekezdés kijelölése, szavanként kijelölés, szöveg elejéig/végéig mindent kijelöl, stb. gaba említett egy megoldást, amellyel át lehet konfigurálni a billentyűzetet Windows-like működésre. viszont nem találkoztam szoftverrel, ami a Win-t bírná rá OS X-szerű viselkedésre. vajon miért? (biztos vagyok benne, hogy létezik ilyen)néha előfordul, hogy kódolni vagyok kénytelen. kacsacsőrök, miazmás. OS X? mintha szándékosan programozók idegesítésére lenne kihegyezve a billentyűzetkiosztás, egy sima kacsacsőr begépeléséhez három (3) billentyűt kell egyszerre lenyomnom. vicc! Tudom: Popchar, de korábban említettem: segédprogramok és egyedi konfig nélkül! biztos megesett mással is, hogy egy többszáz (ezer) fájlt tartalmazó könyvtárban tudta, hogy mit keres (a fájl neve), viszont scrollozni kényelmetlen. Windows esetén semmi gond, kezdd el gépelni a file nevét, és már meg is érkeztél: enter. OS X? sajnos már akkor sem lépked tovább a kurzor, ha legalább két azonos kezdőbetűjű fájl található a könyvtárban, veheted elő megint az egeret, scrollozhatsz. őrület. most ne tessék a Spotlight-tal jönni: innentől kezdve máris csak lassabb lehet a fájl előkerítése.az esc billentyű működéséről szintén nem mondható el a következetesség. ritka az a megerősítést igénylő ablak, amit esc segítségével tudnék valamely irányba terelni, de szintén nem minden esetben megoldás az enter leütése sem, ahogy észrevettem. talán a space(?) billentyű, ami szinte mindig működik.hosszú könyvtárakban való lapozáskor szintén kényelmes tud lenni a pageup/pagedown billentyűk ütögetése. nem úgy az OS X esetében! miért is ugrana a fókusz oda, ahová kellene!? :DfejlécekOS X ablakok fejlécei: ha neadjisten’ nem figyelnél és véletlenül az ablak tetejét rossz helyen markolod meg (jelesül a filenév előtt található ikonnál) gyönyörűen elkezded "másolni"(?) adott ablak tartalmát, nem lényeg, hogy nem ez volt a célod. hogy is gondolod, hogy akárhol megfoghatod azt az ablakot?? (igen, fanatikus barátaim, bizonyára fantasztikus featúra ez, bár egy statisztikát megtekintenék, vajon százból hány esetben volt a cél valóban a fájl másolása)listák fejlécei: mivel Windows-ban szinte kivétel nélkül minden program a "gyári" list-et használja, bármely programban tudunk különöbzőképpen listákat rendezni, az oszlopok szélességét módosítani, neadjisten’ oszlopokat egymással felcserélni. az OS X esetében itt is a következetességet hiányolom: még nem sikerült rájönnöm, mitől függ, hogy adott lista oszlopszélességét tudom-e módosítani, ha egyszer erre van szükségem. nem, köszönöm, a finder-féle akárhány folder nyílik jobbra-megoldásból nem kérek. (talán az egyik legnevetségesebb szolúció, amit a problémára ezidáig láttam)konklúziónem tudom nem észrevenni, hogy az Apple igen erősen hisz abban, hogy a feladatok elvégzése sokkal gyorsabb, ha egérrel tesszük. szinte ránk kényszerítik a használatát, hiszen, mint az a fentiekből kiderül, billentyűzet segítségével vért fogunk izzadni bizonyos feladatok elvégzésekor. a legnagyobb problémám az, hogy OS X alatt nincs meg a lehetőségem, hogy magam döntsem el, hogyan szeretnék dolgozni. az Apple-nek egyébként általában véve szokása, hogy igyekszik keretek közé szorítani felhasználóit: iPhone nem cserélhető akkumulátor. […]