Sport vajon mi?

Apple – Nike plus deal. Az első komoly érv, amiért vásárolok magamnak ilyen futócipőt és iPod nanót. De nézzük sorrendben:

– a hasizomfejlesztő gyakorlatoktól nem ment le az úszógumim, hiszen kardio edzéseket kell tartani (egyébként csináltam 10-éig naponta a felüléseket és nem lettem jobb “pasi”, csak le tudtam nyomni több situp-ot egyben)
– kardio edzés lehet az intenzív tenisz (sajnos béna vagyok), a squash (az intenzív), vagy a futás
– a barátnőmmel járunk futni és egész klassz
– a barátnőm nanóval fut
– nincs futócipőm, hanem a teniszcipőben futok
– iPod shuffle hangjátszó eszközöm van, ami vagy random tolja a számokat, vagy lineárisan és nem lehet “csévélni” a számokon belül
– az iPod shuffle-t alapvetően még azért vettem, mert 1 gigás USB stick (és másodsorban tud lemezt is játszani)
– édsanyám hozzámvágott egy “repi” USB stick-et, ami kisebb, kulcstartóra függeszthető és szintén 1 giga

Mindebből az következik, hogy az iPod nano, a Nike cipő és a futás háromszög megoldja sok problémámat, hiszen ezáltal:

– nem leszek hájas
– lesz egy “csévélős” MP3 lejátszóm
– lesz lépésszámlálós futócipőm (iPod integrációval!) — valami, ami gyerekkorom óta mozgatja a fantáziám, bár akkor még nem futásra akartam használni, hanem azért, hogy a homokozóban jobb pozíciót vívjak ki magamnak a korabeli social létrán

Egyszóval: Apple – Nike plus deal is TEH shit. Alig várom! (Mondjuk futni fogok addig is, ez csak hab a tortán.) A körülmények jól összeérnek.

Végül egy, a fenti posthoz nem kapcsolódó sztori. Egyik barátommal mentünk autóval, amikor a rádióban az egyik betelefonáló anyuka elmondta, hogy a következő számát a lányának küldi, aki éppen most lett 21 éves. Erre a haverom:

“21? Na, akkor ezt már RÉPÁZZÁK!”

31 hozzászólás

Adi

Nem tudok lelkesedni egy olyan cég (Nike) termékeiért, ami köztudottan délkelet-ázsiai sweatshopok gyerekmunkásaival dolgoztat. Lelked rajta, ha neked ez bejön.

Pix

Én is futó vagyok.
– A futásban ideális esetben benne van a kapcsolat a természettel. Milyen már műanyag szarokat dugdosni a füledbe, amikor hallgathatnád a madarakat is?
– Soha semmilyen futótól nem hallottam, hogy a lépésszámlálás lényeges lenne. Tipikus jobb híján technológia, beletoltuk, mert mást nem tudtunk megoldani. De értelme van? Mit fogsz tudni? 5000 lépés egy szigetkör? és?
Bullshit az egész service, arra utaznak, hogy bejön néhány sznobnak és megveszi a 100 dolcsis cipellőt meg a 25 dolcsis Ipodos kacatot hozzá. Ők meg legyártják 15-ért az egészet…
Ha releváns teljesítménymérést akarsz, akkor vegyél egy Polar órát. Bár egy amatőrnek az is tök fölösleges.
– Egyetértek Adival, a Nike shit. Külön gáz a diszkópatkány image miatt.

Georgo a dekan

A lépésszámláló tényleg csak egy marketing feature. Olyan mint a digitális zoom, jól hangzik (annak aki nem vágja), de semmi értele. Kukába vele.
A Polar óra ellenben jó dolog, én is használom, sokkal jobban lehet az edzést kontrollálni. De ez megint csak akkor hasznos, ha tudja az ember, hogy mit jelentenek a pulzusszámok, és hogyan kell edzeni.

Orosz Péter

Ezt lehet hogy már láttad, de hátha valaki még nem: Philip “King of All Nerds” Torrone Running for Geeks oldala. A jó minőségű futócipő kiválasztása után villámgyorsan eljut a VR-szemüvegen sugárzott térkép overlay-ig és a csuklón viselt GPS-ig.

A /run egyébként vagy 3 éves, azóta kijött a Garmin csuklón hordható GPS-ének egy újabb verziója, ami lecserélte a soros portot USB-re, Mac-baráttá téve az eszközt.

Más: Adidas-féle komputeres lábboltozat-terhelés, kis színes térképpel, a Váci úton = R.O.C.K. Ott tudtam meg, hogy közép- és hosszútávfutásnál sarokra érkezni az ideális, és nem a metatarzofalangeális ízületre, mint a sprinterek.

Georgo a dekan

A Nike cipők elég jók voltak, főleg amíg a többiek le voltak maradva a talp megfelelő kipárnázásában (air). Ennek ellenére én átálltam Adidasra. 🙂
Valahogy a lábformája sokkal jobban bejön. A többi dologban meg hozza azt a szintet, ha nem jobbat.
A Nike image… hát, ki nem szarja le? Ha utcán hordja az ember, akkor van meg az a shitface nyálgyerek image. De a teniszpályán senki nem fog nyálas alaknak tartani, csak mert Nike csuka van (volt) a lábamon.

Shadwell

A iPod shuffle-vel lehet számon belül csévélni! Honnan vetted, hogy nem???

Think3r

Shadwell megelőzött. Én is pont ezek akadtam ki, hogy a nagy Mac-es szerint nem lehet shuffle-lel csévélni. Már hogy ne lehetne kérem? Lejátszás közben megnyomod és nyomva tartod az |>| gombot és ottvagy. Egyébként én is egy shuffle boldog tulajdonosa vagyok, de általam nem sokat használt funkció, túl sok értelme nincs, főleg nem futás közben;)

kuti

Nem vagyok futó, csak szoktam.
1. Az a kis csipp a cipőn valami giroszkópos módon nem csak lépést számlál, de bizony elég jól saccolja a megtett távolságot is. Van ilyen a Timexnek is. Én sosem adnék rá pénzt, úgy ahogy Pix sem (én főleg mert “pipás”), de valljuk be, vannak telejsítményorientál emberek, akiknek ez számít. Imádnak a számok bővöletében fetrengeni, irrelelváns grafikonokat rajzolgatni, és behaluzni, hogy mekkorát edzettek, sőt jobban tudnak, mint 4 éve. A pipás cipő csipp Nano kombó nekik lett kitalálva. Bekajálják, megeszik, megveszik, használják, és ettől megy az endorphinjuk, és zsibbadnak bele… mert ebben lelik meg az élet értelmét.
Különbözünk, próbálunk téríteni, megideologizálni, hogy amit mi csinálunk, az a jobb, és elmondani, hogy mi miért látjuk benne az üdvözítőbb utat. Akinek bejön, meglépi és beruház. De engem erre sose lehetne rádumálni… sose…

2. Egy másik ingoványos rész ebben a kis szettben a nájki (“magyarul” Niké, a görög mitológiából a győzelem istennője), mint sportfelszerelés. Ez a ‘kinevetem’ kategória… A 100 dolcsi pedig elég tengerentúli ár! Kicsit szkeptikus vagyok!

3. És egy kis geg a végére:
Az sg.hu cikkéből idézve:
“…hamarosan piacra dobnak hasonló funkciójú dzsekiket, melegítőfelsőket, rövidnadrágokat és vízhatlan rekeszekkel ellátott karórákat is…”
Fasza, a mackófölső majd a karlendítést számolja, a karóra vizhatlan rekeszeibe pedig lehet müzlit vinni magaddal…

Think3r

Elbaszta a motor a hozzászólásomat, én ezt nem így akartam. Javítva mégegyszer: blabla […] és nyomva tartod az |>| (fast forward) gombot.

Pix

angelday:
MIT MÉRSZ azzal a vacakkal?
A futótávot az esetek 99%-ban tudod. Nem kurvára mindegy, hogy 5689-et vagy 5745-öt léptél 5 kilométer futás közben?

Az rendben van, hogy szeretsz statisztikákkal pepecselni, de ebből a kacatból semmilyen adat sem jön. Ennyi erővel számolhatnád azt is, hogy hány jó csajt láttál futás közben. Arra vigyél videókamerát, hogy utólag át tudd számolni:)

A GPS és a VR szemüveg-térkép már egyenesen szánalmas, azoknak szól, akik azt hiszik, hogy hitech motyók kellenek ahhoz, hogy az úton elinduljanak, különben kinézik őket onnan. A futás a világ legegyeszerűbb sportja. A napi rendszeres futáshoz nem térkép, 3 napi hideg élelem és bozótvágó svájci bicska kell, hanem elhatározás. Én már akkor sznobnak éreztem magam, amikor megvettem az új Goretex-es terep adidasomat. Tök felesleges, de csak az volt jó méretben :))

Annyi az egész, hogy a Nike szólt Steve-nek, hogy gyártson már 34 centtért ilyen vackot, aztán próbálják meglovagolni az Ipod hype-ot és eladni több cipőt.

Jó, persze tényleg sznob vagyok, az ellenérzésben biztos benne van az is, hogy évek alatt zérus komolyabban futó ismerős hozta szóba a Nike szót.

alternaiv

(Kezdő) futónak Saucony. Kifejezetten futásra és nem a pláza kirakatoknak tervezett cipők.

imi

A GPS cuccról jut eszembe, történt pár hónapja, hogy egyik kollégám Lengyelországban járt autóval és bejelentkezett a cég (ahol dolgozom) egyik partneréhez egy látogatásra.
Egy kis faluban van a beszállító, de egyáltalán nem nehéz megtalálni egy térképpel vagy egy előre nyomtatott viamichelin dot com-os routeplannel. Adott a városnév, megnézed a térképen, és ODAMÉSZ.
Amikor megérkezett, megkérdezte tőle a kontaktja, hogy milyen gps-sze van a verdában. Mondta, hogy semmilyen.
Tágra kerekedett szemmel kapkodta a levegőt a csodálkozástól, hogy hogyan talált el egyáltalán Lengyelországba GPS NÉLKÜL, mert hát ő már létezni sem tudna nélküle, el sem tudja képzelni hogyan tájékozódna.

Elképzeltem, ahogy kulon kézi gps-szel méri be az autóját még bevásárlókozpont parkolójában is, mert annyit sem tud hogy kacsában vagy lóban áll.

Pix

Józsi, azt ne mond, hogy úgy fox futni, hogy sasolod az ipodon a lépésszámérőt és megállsz 12000 lépés vagy 45 perc után, mert az volt a terv…
A margitszigeten egyébként ott a baszott nagy kijelzős vekker az atlétikai centrumnál, az is rá van írva, hogy 5350 méter a kör. Ha kevés egy kör, akkor fuss kettőt 🙂
Ha ennél szofisztikáltabb méricskélést akarsz, akkor tényleg vegyél valami távmérős eszközt, bár erre meg ott a 400-as körpálya, esetenként ott is lemérheted, hogy mibe fáj 4,5,6 stb. km.

Hol akarsz futni egyébként?

Handras

Nezzetek mar meg a videot a Nike-nal, latni fogjatok, hogy nem csak lepesszamlalorol van szo, hanem igen komoly adatokat kapsz, peldaul arrol, hogy ugyanazt a tavot milyen utemben futod le hetrol hetre, melyik szakaszon milyen sebesseggel stb.

addikt

Bámulatos ahogy az alma minden színes-szagos szart lenyom egy réteg torkán, az meg nyeli örömmel. Jól érzem, hogy ez kúlságban (vagy másrólvanszó?) unokahugom világítós! talpú cipőjével verekszik?
Emlékszem tíz évesen kartonpapírból, gombostűvel műszerfalat szereltem a Camping bicajom kormányára, a papírmutató minden komolyabb kátyúra kibillent amit azzal magyaráztam, hogy igazából az útminőséget méri. Na ez a cucc nálam akkor nagyot ütött volna.

goldenAXE

“Másrészt ez azt hiszem a kilencvenes évek végén volt izgalmas dolog, mára lehet, hogy felnőttek már azok a gyerekek és legális munkavállalók.”

Leesem a székről.

Zeusz

Majd akkor veszek nem Nike cipőt, ha más cégek is lesznek olyan kedvesek, és a márkaboltba lehozzák az ötvenes méretet, amekkora nekem kell.

Erre eddig csak a Nike volt képes.

Amikor először szembesültünk azzal, hogy nincs elég nagy cipő a lábamra sehol (lehetett ez vagy 8 éve), akkor Anyámmal kimentünk az Óbudai raktárvárosba, ahol az összes nagyobb cipőcégnek a lerakata van, és egyedül a jákói sport (Nike dealer) volt kedves kiszolgálni, a többiek elhajtottak olyan dumákkal, hogy hiába egyedi eset, mi csak viszonteladókat. (Kabbe.)

Szóval engem nem érdekel a többi márka. Majd ha látok cipőt a méretemben, akkor válogatok. Addig meg…

AlieN

Szerintem semmilyen kütyü nem pótolja azt az módszert, hogy együtt futsz valakivel, aki elvileg jobban fut nálad, de te nem adod fel és legalább vele együtt akarsz beérni a célba. Ha nincs partner akkor fusson előtted a saját tegnapi időereményed (ez esetben kell egy stopper)

dvorcsak

Es vajh mikor lezz a Nike szo kiejtesenel a Nájk-ból Nájki?

92-ben vettem egy orat, akkor volt 3500 ft, ami ugyan nem merte a futott tavolsagot, viszont beallithato volt benne egy atlagos lepestavolsag, illetve egy kenyelmes lepestempo, amit kovetve egyreszrol adta a ritmus, mint egy metronom, masreszrol mellette szamolt egy korulbeluli tavolsagot.

Igaz, nem volt olyan szep feher.

Kilmer Petty

Nem ertem. Mi is a cim? A “Sport vajon mi?” es utana jon ez a geekdom zagyvasag (Nike, Mac, Apple, Ipod, Adidas)? Szanalmas.

A sport jatek, orom, adrenalin. Fuggetlen az elektronikus eszkozoktol meg a markaktol.

AD: Ha vonalra baszol egy izmos tenyerest, akkor szerintem nem annak orulsz, hogy Nike cipoben es XXX utovel tetted ezt (bocs, nem vagyok otthon az utok teren), hanem hogy sikerult es milyen nagy kiralysag. Szerintem.

Soha nem voltam kepes megerteni, hogy mi visz arra valakit, hogy azert fusson mert “kell”. Kondiciojavitas, uszogumi. Ha valami nem esik jol a sportban es nem szivbol csinaljak, akkor annak semmi ertelme. Mert akkor mar nem sport, hanem munka.

Azert csinaljuk, mert jolesik, es orom, meg erzes, meg ilyesmi…

A sport vegre olyan valami, amihez nem kellenek statisztikak, elektronikus tobb csengohangra kepes mutyurok, meg az egesz kibaszott burokracia sem. Ne rontsuk mar el!

kuti, Pix: Riszpekt nektek.