K800i – hétvége utáni gondolatok

Eltelt a hétvége, közben aktívan nyüstöltem a cuccot.

  • A szoftver alapvetően ugyanaz, mint a K750i-ben, mégis változtattak, jobbítottak apróságokon.
  • Van benne stopper óra és lehet definiálni különféle ébresztéseket is. Nice. (Tudom, hogy erre mindenki azt mondja, hogy “nekem bázel legyen egy szám beíró funkció az ébresztéshez RÖÁRRR!” viszont baromi egyszerű használni és nem látom értelmét a why not-nak.)
  • Headset hívások kaptak külön ikont.
  • USB konnekciónál iPod-esque donut disconnect felirat és grafika.
  • T9 szótárban szerepel a “kurva” szó.
  • Be lehet állítani szövegbevitelnél checkbox funkcionalitással, hogy a közép-kelet európai nyelvek közül csak a magyar ékezetes betűk jelenjenek meg. Ezt egyszerűen nem sikerült a korábbi modellen valamiért elérnem.
  • Fényképezés sokkal jobb lett, ezért imádom. Az előző modell képeit már nagyon untam és ráadásul rengeteget fotóztam vele.
  • Van benne spot metering funkció, ami időnként must have. (Aki nem ismerné: fényerőt tudunk mintavételezeni bárhonnan, aztán félig lenyomva rámegyünk a szubjektumra, végül elsütjük. Korábban ilyenkor mindig visszaállította az annak megfelelő fényerősséget lehetetlenné téve néhány kellemes kompozíciót. Összehasonlító ábra: without and with spot metering.)
  • Sokkal jobb minőségű képeket készít, mint az előd és gyorsabb is.
  • Van benne egy bestpic(tm) funkció, ami nagyjából azt csinálja, hogy adott időpillanatban levesz egy halom mintát a bufferba, aztán ki lehet választani, melyiket mentsük el (az összeset is elmenthetjük). Például korábban a különféle mozgásokat nagyon kellemetlenül lehetett lekapni és az ember ki volt téve a véletlenszerű hatásoknak. Ez most nagy mértékben egyszerűsödött, tényleg hasznos funkció. Alacsony fényerejű kondíciókban például lesznek majd nem bemozdult képek, vagy olyanok, ahol nem pislant épp a szubjektum. Működik, hasznos, jó. Tesztképek egy gombnyomás után: egykettőhárom.

Egyszóval kellemes addíció lett, kár, hogy a megtakarításaimat 75 ezerrel deduktolta, de végülis van most egy egész használható kompakt gépem csuhajja.

14 hozzászólás

efg

elképzelhető-e olyan, hogy neadjisten gyorsabban fotóz, mint az általam is birtokolt előd?

Greg

a spot metering kicsit mást jelent. nem a fénymérés pontjának kiválaszthatóságát, hanem a felület nagyságát amin a fény mérése történik. opposed to pl. center weighted average, ahol a kép 30-50%-án mér fényt, de a kép közepe súlyozva számít http://en.wikipedia.org/wiki/Metering_mode#Spot_Metering

a szomorű az, hogy ma már a parciális mérést is spot-nak hívnak a legtöbb consumer cuccban. pedig a kettő messze nem ekvivalens. http://spotmetering.com/

Greg

Sehol nem találtam pontos adatot, de a user manuálban is olyasmit írnak, hogy vagy az egész kép alapján, vagy a középső rész alapján állítja be az expoziciós értékeket. Szerintem parciális mérést meg középre súlyozottat tud. Mindkettő középre(!) mér, nem pedig a kiválasztott fókusz pontra. Az csak a fókuszra vonatkozik, nem az expozicióra.

Persze csodák lehetnek, de nem valószínű hogy egy telefon valódi spotmérést tud amikor az első pro-sumer Canon DSLR ami ilyet tud az pár hónapja jelent csak meg (30D)…

fapina

szerecsenmosdatás —

“…de végülis van…”

Angelday, ezzel elmondtál mindent.
75 rugóért kaptál egy működőképes joystickot, meg egy közepes fényképezőt, továbbá

egy “de végüliis” életérzést;

szééép.

gerry

Érdekes a téma a without spot meteringnél… szippantós kocsi vs. libafos. Spot meteringgel már csak liba.

Kütyübeszerzések nagy féléves terve at BPCity | punk, rock, reggae, roll!

bpcity.hu/index.php/kutyubeszerzesek-nagy-feleves-terve

[…] Azthiszem, ha megnézed a specifikációkat – onnantól kezdve semmi többet nem kell elmondani. 3 sávos, 3G telefon, 3.2 megapixeles “kamerával”, bővíthető memóriával, mp3 lejátszó, rádió, 320×240-es felbontású kijelzővel. Minden benne van ami csak kell, könnyű, sokáig bírja. Olvassatok róla majd tesztet a kispadon, handrásnál és a plastikon. Nikon D50 (+AF-S Zoom 18-55mm, 55-200mm optikával) […]

will

K750i userként további kérdéseim:
– állítható már végre az SMS hangereje a csengőhangétól külön is?
– 500-nál több kontaktember fér-e bele? És/vagy a szinkronizációnál kiválaszthatom, hogy ki maradjon ki, ha nekem 1000-nél is több a kontaktemberem a PC-men?
– PC-s képfeltöltésnél 100% a kártya felismerési sikerarány, vagy továbbra is csak 69%?
– Lehet már fülhallgató nélkül is rádiót hallgatni?
– Lenémíthatom-e a nemfogadni kívánt hívást (amiből a hívó nem jö rá, hogy fel tudnám venni, és másokat sem zavar a csörgés szobában), vagy továbbra is csak kinyomni tudom az illetőt?
– Továbbra is csak buzi diszkós MMS sablonok vannak?

Megannyi apró, ám fontos részletek…

Orosz Péter

Miért 1000? Miért nem “annyi amennyim van”? Egy darab fotó sarkában a belelógó hüvelykujj több memóriát kíván! És ha ez nem prémium készülék, akkor mi az?

Miért, miért, miért?

melyviz

azért Greg, tudjuk, hogy csal a Canonnak kell az anyját szidni, hogy az eddigi gépekben nem volt spotmérés, mert nem egy akkora technikai bravúr. (ld. még a minolta már ki is futott belépő szintű dslr-jét (5D).)

és ezt is akartam írni, hogy nekem még a _fényképezőgépemben_ sincs spotmérés. persze ha ebben sincs akkor tárgytalan.