Wittman fiúk

Aki nem ismerné a Wittman fiúkat: a Népszabadság hétvégi mellékletében jelentkeztek hétről hétre budapesti étterem kritikákkal. Sok étterembe jutottam el a segítségükkel, mert bizony vagy jól ragadták meg a valóságot, vagy pedig csak egyezett a felfogásom velük. Mindegy, soha nem csalódtam abban, amit írtak. (Sőt, Fáy Miklós komolyzenei írásait is diggelem, teljesen jó a fickó.)

Ma is meg akartam nézni egyik korábbi írásukat valamelyik étteremről, mert a NOL oldalán lehetett az éttermek nevei alapján is keresni (sőt, ezt az újságban is promózták), de a NOL címlapján semmi nyoma nem volt a Wittman fiúknak. Próbáltam a pontatlan keresőjüket is ilyen-olyan kulcsszavakkal, hasztalan. Ezután fordultam a Google-hez, aki ki is hozta, hogy a Wittman fiúk rovata bizony ezen a címen van. Egyből beugrott, hogy biztos csak a címlapra nem szerkesztették ki. Hát nem: a rovat megszűnt.

A fiúk leköszönő cikkét is megtaláltam. Ez mondjuk januári keltezésű, ami engem is minősít, de az üzenet most nem ez. Az üzenet az, hogy miért kell erről ilyen hányaveti módon értesülni? Másrészt miért tűntek el a korábbi kritikáik a NOL honlapjáról, hiszen az üres oldal fejlécében ezt olvasni: “Törölt gyűjtések”.

Lehetne még kutakodni és keresni információk után, de én ezen a ponton mégis a felelős portálcsinálásra hívnám fel a figyelmet. Ez nagyjából így néz ki:

  1. Ha basztatnak minket a cikkek miatt, legyünk kemények és ne vegyük fel a kesztyűt, hiszen ezek már megjelentek, a keresők leindexelték, mi pedig felelősen szerkesztünk.
  2. Ha úgy döntünk, hogy megszűntetjük a rovatot, őrizzük meg a kereshető archívumot.
  3. Ha az archívumot is el kell távolítanunk, akkor hagyjuk fenn a címlapon a linket, biztosítsuk a felhasználót, hogy vagy onnan, vagy a keresőmotorrol eljusson a céljáig, ott pedig helyezzünk el egy hivatalos közleményt.
  4. A rovat címlapjára linkeljük be a Wittman fiúk utolsó cikkét, vagy tegyük ki oda azt, és nyilatkozzunk arról, miért nincs archívum.

Ameddig ez nem történik meg, addig kókler munka, amit csinálunk, nem pedig felelős portál készítés. Nem emelnék szót, ha nem egy igazán nagyszerű rovat veszett volna el, viszont ez így roppant kellemetlen.

Fasz kivan.

20 hozzászólás

lipilee

nyitottak máshol a wittman fiúk? lenne piaci rés (még) egy gasztro portálra…
a nol meg magát minősíti, de ez már csak pofon a szarnak.

xtal

nekem is ez a link volt meg, pont mult heten akartam nosztalgiazni, erre kitoroltek a hugyagyu barmok. kurva anyja a nepszabadsagnak, kinek fajt az a parszaz kilobyte tarhely??

A.

ja, wittmans rulz. nem fognek a kezembe nepszabit, de anno szivesen bongesztem a neten a wittman archivot. kar erte

suematra

Hát akinek a Wasabi a kedvenc japán étterme… Józsi, te voltál már ott?

carl'os'x

en is a fujiba jarok, itt van a kozelben, nem olcso, ellentetben tele van jappani uzleti vacsorazokkal, akik aztan a kolosy teri kuplerajban folytatjak az estet… lol

Greg

Fujit nem ismerem, de mostmár muszáj lesz megnézni. A Daikichi-t viszont igen, és remélem nem hat szerénytelenségnek, de van összehasonlítási alapom és azt kell hogy mondjam, nagyon autentikus a miso levesük. Wasabit meg egyszer, poénból ki lehet próbálni, ott legalább a körbe-körbe futószallagot meg lehet nézni. Persze idehaza nincs colour coding-os elszámolás a végén, hogy “akkor volt 5 piros csészés kaja, meg 3 zöld tányérkás, akkor az összesen X Ft”, mert a leleményes magyarok igen hamar meghack-elnék a rendszert… Az a szerencséjük a japánoknak, hogy k messze laknak innen.

zsoltu

üdv. a wittman fiúkért érdemes volt olvasni a népszabit, http://zen-taxi.zsoltu.hu/?p=259 meg pár más dologért is, de ez mellékes. valóban abbahagyták, saját akaratból.
http://nol.hu/cikk/391510/
és amikor a new york újra nyílt, újra írtak. egy írást.
http://www.nol.hu/cikk/406783/

hogy azóta miért nem írtak újra, nem tudom, hogy csak egy cikk erejéig jöttek vissza, lehet, hogy miért tűnt el az archívum, erről csak sejtéseim vannak. egyszer egy felvett informatikusuk már ügyesen lerohasztotta azt a lemezt, amin az arcíhvum volt. okosan. most is ilyesmi lehet, mindenesetre más íróra is rákeresve max 2005-ig megy vissza, szóval valami újra lerohadhatott.

akkor anno annyira hülyék voltak, hogy a papír alapú archívált népszabikat kidobálták, elszórták szana, mert elektronikusan megvan minden. ja. mert meg.

RIP

“Általában csöndes, bölcs mosollyal a szám sarkában és megértõ figyelemmel olvasom elemzéseiket, milyen gecik, szólítom hitvesem boldogan, milyen elementáris gecik, göcögök magamban, és elképzelem, ahogy az étterem-tulajdonosok a cikk olvastán elkapják a felszolgáló torkát, és egészen közelrõl az arcába üvöltik, hogy melyik volt az, te hülye, melyik volt az?, nem bírod kiszúrni a büdös újságírókat, te kretén?!, ha legközelebb meglátod valamelyiket, azonnal hívjál a mobilon, aztán egy gáztűzhellyel kergetik végig az aktuális utcán a rémült alkalmazottat, aki persze nem tehet semmirõl, neki parancsba volt adva, hogy addig használja a zsírt, amíg elmerül benne a csapágygolyó.” (para-kovács a wittmanokról, anno)

isolde

Idén nyáron megjelent egyébként a papíralapú Népszabadság egy éttermekről szóló melléklete (vagy az nem melléklet, amiért külön kell fizetni? olyanja), amelynek előszavában a Wittman-fiúkra emlékeznek és az ő nyomdokaikra hivatkoznak és emléküknek dedikálják stb. Ezzel szemben a lap éttermek összefűzött reklámjaiból áll, mindegyiket A4 terjedelemben dicsérik A-Z-ig. Gáz.

luca

Az egyik Wittmann fiú, nevezetesen Orsós László Jakab jelenleg New Yorkban képviseli a magyar kultúrát, a ny-i magyar ház vezetője.

melyviz

bocs hogy, de nem lehetett valami nyilatkozat vagy felelőségteljes portálszerkesztére hajazó mozdulat ott január környékén?