Jó reggelt, Gyurcsány úr!

Nem fog lemondani. Nem lesz belviszály. Így kell nyomni, hardballing.

Térjünk a lényegre: amikor korábban fürdőkádban (újra: fürdőkádban) mostam hajat, mindig úgy csináltam, hogy lebuktam a víz alá és ott mostam le a sampont a hajamról. Később áttértem arra, hogy összevizezem a hajam, aztán a víz felett samponozom be. Ma újra a víz alatt dolgoztam. Teljesen jó volt, azt hiszem vissza fogok térni ehhez az iskolához.

Itthonra készítek egy media szervert. A következő, két tier-es megoldást gondoltam ki.

Tier 1: 300 giga kapacitású, redundáns array (rendszerlemez ugyanezeken a diszkeken fizikailag).
Tier 2: minden meglévő működő, saláta, maradék vinyóm.

A T1-re rakom a családi fotóalbum elmúlt éves képeit, régi levelezéseimet, munkáim archívumait és azokat az egyéb anyagokat, zenéket, filmeket, amiket mindenképpen kritikusnak minősítek és már nem a munkaeszköz laptopomon foglalnak helyet.

A T2-re rakok minden olyan szart, ami nem T1.

Eljárás: T1 vinyó halála azonnali pótlást von maga után, T2 halála nem von maga után semmit, csak fizikai eltávolítást és emeletről lebaszást.

Lényeg az, hogy nem fogok DVD-re másolgatni cuccokat. A DVD, mint archiváló eszköz megszűnik az életemben. Amennyiben a sok gigabyte tárolókapacitást kinőném, úgy veszek új diszkeket.

E mellett természetesen a laptopom 80 gigabyte-os diszkjét tükrözöm bootolható 1on1 megoldással egy külső, azonos kapacitású lemezre (jelenleg is archivál).

A média szerver e mellett kiegészül még egy wifi routerrel is, illetve fontolom, hogy a printert wireless megoldással rákötöm úgyszintén.

A média szerver neve: pipacs.

15 hozzászólás

litch

loller
ez remek otlet angelday
ha meg mindig winxp user lennel mondanam azt hogy huzzal fel egy binuxot es samba sharet bemappelve az ingyenes syncbacket beallitva lehetne automatice napi mentes bootcd nelkul
ja es ha mar ilyen van akkor upnp projectet erdemes megnezni van mar binuxra is server mondjuk nem tom h tamogatja-e az itunes nezz utana nagyon aranyos technologia

http://www.upnp.org/standardizeddcps/mediaserver.asp

sinred

“T2 halála nem von maga után semmit, csak fizikai eltávolítást és emeletről lebaszást.” =D Ez a mondatreszlet vidamabba tette a mai reggelt :).

dmx

Nekem egy ilyen van:
http://href.hu/x/1r4t
4×400 GB (1 TB)
NFS, CIFS, AFP, FTP, http/s, webdav, itunes stream, upnp stb.
(Nem volt kedvem linuxot konfiguralgatni, meg raid driverekkel szorakozni)

Adi

Tier2: Linksys NSLU2, patkolt firmware, USB tokos vinyók közvetlenül, vagy hubon át rádugva. Kicsi, hangtalan, alig fogyaszt.

gazember

hardballing…………..na persze
meg 400GB Linksys NSLU2 meg csupa fontos dolgok……..

hadd rakjak a trágyadombodra egy szem szőlőt:

MINDEN NEMZETNEK OLYAN KORMÁNYA VAN, MINŐT ÉRDEMEL./ HA VALAMI OKNÁL FOGVA OSTOBA, VAGY KOMISZ EMBEREK ÜLNEK EGY BÖLCS ÉS BECSÜLETES NÉP NYAKÁRA, / AKKOR A NÉP AZOKAT A SILÁNY FICKÓKAT MINÉL HAMARABB A POKOL FENEKÉRE KÜLDI./ DE, HA EGY HITVÁNY KORMÁNY HUZAMOSAN MEGMARAD A HELYÉN, AKKOR BIZONYOS, HOGY A NEMZETBEN VAN A HIBA./ AKKOR AZ A NEMZET ALJAS VAGY MŰVELETLEN.” (GRÓF SZÉCHENYI ISTVÁN)

gargoyle

nem nyilvanvalo gazember hogy jelen esetben te melyik lehetoseget tartod valosnak az elsot vagy a masodikat. tekintve a pokol fenekere kuldes legalis lehetosegenek korlatozott voltat marad a masodik. amugy ebben egyetertunk 😀

Zeusz

Juj, beragadt.

Amúgy igen, engemés sokan másokat is jobban érdekel az, hogy milyen NAS rendszert lehetne felépíteni (én is hasonlóban gondolkodom), mint az, hogy néhányszáz arc kimegy az utcára hőzöngeni.

Én inkább dolgozom. Eddig még semmilyen pőolitikai erő és cél nem vitt ki az utcára. És remélem nem is fog.

gazember

zeusz,
a helyzet az hogy én se megyek ki az utcára , mert habár egerem wireless hatósugara, nem több mint 50cm, ennél jobban nem távolodhatom el az asztaltól.
Ettől függetlenül ma szar napom van, mert bár én nem, mozdulok egyre távolodunk valamitől.
Még egy hét és már Fehéroroszországban is leszünk, és úgy tűnik hogy ez kurvára nem zavar senkit sem.
CSak hardballing legyen meg térerő, (meg NSF, NSLU2) az egyik felének,
hurka, körhinta, Kadlott Karcsi, Pongó meg a másik felének

lave

Mintha itt némi offolás ütötte volna fel a fejét (az egyik legkellemetlenebb, a rátukmálós fajtából való). 🙁

Ami nekem először eszembe jutott: tényleg kiteszed a vezeték nélküli hálódra az archivált munkáidat meg a családi fotóalbumot stb??!
Aztán elgondolkoztam, hogy végülis annak az esélye, hogy Angelday wireless routerének hatókörén belül felbukkan egy sápadtarcú elég nagy szakértelemmel ahhoz, hogy levadássza a biteket a nagyszobaablakon keresztül jóval kisebb annál, mint hogy egy scriptkid a szolgáltató IP tartománya alapján rámozdul a win laptopra, és a barátjától kapott szkripttel automatikusan megtöri azt.

Mit gondoltok erről?

MegaZork

csak hogy a samponos tema is szot kapjon, en eloszor bevizezem, rá a sampon aztan megmosás utan zuhannyal le. a viz ala bukas mindig is korulmenyesnek tunt : D

zeroEV

“…annak az esélye, hogy Angelday wireless routerének hatókörén belül felbukkan egy sápadtarcú elég nagy szakértelemmel ahhoz, hogy levadássza a biteket a nagyszobaablakon keresztül jóval kisebb annál…”

Miért, Angelday “mucsajon” lakik? 😀 Én félnék, bár én néhányezres lakótelepen lakom ahol akadhatnak önjelölt Kevin Mitnick-ek…
A másik meg hogy azért egy napi mentést nem biztos, hogy wirelessen oldanék meg az adatátviteli sebességet tekintve… De média szervernek talán még nem lenne lassú…

AZso

Angelday, ha én lenyomom a fejem a kádban a víz alá, akkor a lábam, combtövig kinn van a kádból (150-es lakótelepi fürdőszoba rullázik). Szóval inkább nem csinálom, mert ha közben elképzelném magam, jó eséllyel megfulladnék a kád vízben a röhögéstől…

Marad a zuhany. Meg a gyógynövényes sampon.