Józsi, mi az a NAS?

(Az alábbi post azoknak a személyeknek készült, akik nem annyira értenek a számítógépekhez, mint mink, gépnyomók.)

Laptop számítógépem van. Azon dolgozom és otthon azon internetezek, arról megy a zene, azon vannak a digitális fényképeim, arról nézünk videókat, sőt, öcsém megszerezte a Hippolit a lakáj című filmet DVD-n és azon készítettem róla másolatot. Nekem a laptopom a digitális életem központja. (Akkor ezt most mégegyszer: a laptopom a digitális életem központja.)

A laptopban egy 80 gigabyteos hordozható merevlemez van, ami elromlik. Lénárd Gábor barátomnak ma a táskával együtt leesett a laptopja: látszólag semmi baj, de a HD-nek annyi. Vége, dózer. Én az egyedfejlődésben viszonylag gyorsan eljutottam oda, hogy kell egy, a laptoppal megegyező méretű merevlemezes egység, amit esténként rádugok és a teljes tartalmat felszinkronizálom rá. Ezzel nincs is semmi gond, hiszen Gaba után én azonnal feldughattam volna az otthoni vinyót és máris üzemelek.

80 gigabyte ugyanakkor semmire nem elég. Néhány hónap alatt mindenki kinövi.

Egyedfejlődésem következő lépése az volt, amikor vásároltam külső merevlemezes beépítő keretet, amit Sviatkó Gábor már az IBS-en nyomatott. A 3.5-ös vincseszterek beépítő keretéhez szükségszerűen kettő kábel kell: egy, amivel összekötjük az eszközt a laptoppal, kettő, amiből az áramot kapja. Ez utóbbin van még egy kibaszott nagy fekete “power brick”.

Egy régi PC-s 160 gigás vinyőmet tettem meg “média diszknek”, amit időnként rádugok a laptopra és felmásolok rá olyan dolgokat, filmeket, zenéket, alapvetően archívba cuccokat, amiket nem akarok a laptop 80 gigás merevlemezén tárolni. Van még egyébként kettő vinyőm a PC-s időkből, egy másik 160 gigás és egy 250-es, bizonytalanul működő.

Vásárlási dilemma elé néztem. Ott álltam a boltban, akartam venni újabb két beépítő keretet a vinyőimnek kb. 20 rugóért. Ronda volt a dizájnja, bár ezzel akkor nem akartam foglalkozni. Eszembe jutott, hogy két újabb keret két újabb power brick-et eredményez, illetve ha nem akarom ezeket mind bekötözni az asztalba, akkor folyamatos dugdosás lesz. Márpedig én vincsesztert nem szeretek dugni.

És most érthetjük meg az igazi problémát.

Ez a kisebbik baj. A nagyobbik baj az, hogy ezek a vinyők ha elhaláloznak, akkor el vannak halálozva. Adatok elvesztek, vége, dózer. Jelenleg csak a laptopom vinyőjéről készül duplikátum, a média diszkekről nem. Ez az én háztartásomban a baj. Innen indul be a gondolkodás: mit kell csinálni?

Össze kell rakni egy linuxos PC-t, ami file szerverként funkcionál lakás szerte. Rá kell egyszerűen dugni az adsl router egy szabad portjára, bekonfigurálni a megosztást és vagy ethernet kábelen (gyors), vagy wifin keresztül (lassabb) elérni a tartalmát. Ezt a tartalmat nem csak én, hanem barátnőm, időnként a lakásban csövező öcsém, és a szintén lakásban csövező édesanyám is elérheti — feltéve, ha akarja.

A linuxos PC előállítása mindig “nemegyszerű” dolog. Először is körülnézhetünk, hogy vannak-e alkatrészeink otthon, de hamar kiderül, hogy nincsenek és súlyos tízezreket költünk majd új házra, új tápegységre, új beépítő keretre, de akkor kiderül, hogy az alaplap se jó bele — egyáltalán kit érdekel mindez? És ha össze is raktuk, akkor kell rá tenni operációs rendszert, azt be kell konfigurálni, molyolni vele. Ott van továbbá az a faktor is, hogy a végén lesz egy számítógépünk, ami folyamatosan áram alatt lesz és fogyasztani fog, nagy méretű és nem lehet elhelyezni, stb. Ha vinyót akarunk szerelni bele, akkor csavarozni kell és így tovább.

A másik megoldás: kell venni egy eszközt, ami pontosan erre van kitalálva. Rádugjuk az otthoni hálózatra és kapunk tárhelyet, ami ráadásul még úgy is működik, hogy kibírja azt, ha egy vinyő elpusztul. Ennek az eszköznek a neve az, hogy NAS, vagyis network attached storage és számos gyártó árulja.

Persze nem olcsóbb annál, mint hogy összerakjunk egy gépet, sőt, kétszer annyiba kerül és akkor még merevlemezt is kell venni hozzá. Viszont kicsi, célszerszám és ki tudja szolgálni a média igényünket. Nem kell DVD-t írni a kedvenc képeinkkel, hiszen minden fenn lehet rajta.

Képzeljünk el egy ikont, ami ott virít a desktopon, amikor hazaérünk. Az ikon mögött pedig ott van minden fontos anyagunk, mégpedig kettő merevlemezen, duplán.

update: A magam részéről döntöttem, akit érdekel, elolvashatja az eredeti post kommentjei között erre.

27 hozzászólás

litch

“A másik megoldás: kell venni egy eszközt, ami pontosan erre van kitalálva.”

kb. 100000 eve hasznaljak mar a technologiat a nagycegek
NAS, SAN

oksamat

nas = network attached storage, csak hogy meglegyen a napi okoskodas

Atis

“Nem kell DVD-t írni a kedvenc képeinkkel, hiszen minden fenn lehet rajta.”
…és sitty-sutty el is tűnhet róla…

Mike T.

Gyorsabb voltam, mert én már lassan egy hete erre az elhatározásra jutottam.
Mármint NAS.
Persze nem 100% biztonság, de backup-nak, és nagyobb anyagoknak tökéletesen megfelel otthoni használatra. Főleg akkor, ha mini hálózatod van (2 gép).
Gondom csak azzal volt, hogy nem igazán találtam SATA csatolós házat. Persze a nagy hdd gyárak gyártanak ilyet, csak rögtön hdd-vel együtt adják horror áron.
Amit külön kapni és elérhető is itthon, az ATA.
A végén vettem egy ilyet: http://www.hagus.net/node/121
MAC or PC.
http://www.mac-upgrade.hu/ -tól pl…

aboy

hat te tudod, mindenesetre ez csak azoknak megoldas akiknek nem szamit a píz. azt nem ertem miert indok a “végén lesz egy számítógépünk, ami folyamatosan áram alatt lesz és fogyasztani fog”, amaz nem? 🙂 lehet hogy kicsivel tobbet fogyaszt a pc, de abbol a 30-40ezer forintbol amennyivel tobbe kerul egy nas konfig ez 10 evig mehet folyamatosan 🙂

E-Medve

Nalam itthon ket 80-as SATA osztja a biteket (tukrozve), de a mediacuccnak nekem is kene valami nagyobb es tukrozott. Jut eszembe, ha help kell a RAID1 beuzemelesehez, tolj egy mailt.

oksamat

valami ertelmeset is hozzaszolok:

2 eve, talan 3, elhataroztam, hogy nem fordul velem elo tobbszor az, hogy 60 gigas vinyo meghal es vele minden adatom, beleertve az eveken at 14.4-en letoltott tomerdek mp3. epitettem tehat egy uj gepet, es elhataroztam, hogy otvozom a raid0 sebesseget a raid5 biztonsagaval. ebbol szuletett a kovetkezo konfig: alaplapi raid0 2×80 giga samsung vinyo gyors bootolasra, es 256m rammal dedikalt sata vezerlo raid5-on 4×160 giga szinten samsung vinyoval.

utkozben meghalt egy 160-as vinyo, semmi baj, replace es go. raadasul mikozben a vezerlo rebuildeli, a gepet lehet rendesen hasznalni. szoval bevallt, es amikor vindozt kell ujra feltenni, az se baj mert az osszes data ott figyel a raid5-on. nem hagyott cselben, tuti config es ma mar fele penzbol ossze lehet rakni ennel 2x nagyobb tarat.

amugy megolcsobban ebay-rol koldult vinyokkal itt egy erdekes “project”: poor man’s raid array http://inventgeek.com/Projects/PoorMansRaid/Overview.aspx

gergoke

Litch!

Plz a SAN-t ne keverjük már ide… Nem egy dolog a kettő még annak ellenére sem, hogy ugyanazokból a betükből áll mindkét rövidítés.

A SAN = Storage Area Network
A NAS (mint írták is itt) = Network Attached Storage

Szerintem felesleges lenne itt mélységeibe belemenni a köztük lévő különbségekbe, akit érdekel majd megnézi ezt. De fontos, hogy nem ugyanazok. Sőt, még csak nem is hasonlók! Az egyik egy hálózat, topológia (amit sok hw épít fel) a másik pedig egy hw szimplán.

nrg

linuxos basz raid5, akkorát meg ritkán szopik az ember hogy egyszerre 2 vinyő megy tönkre 🙂
áramfogyasztás havi szinten 2-3k ahogy valamikor számolgattam 🙂

zeroEV

Ez az (ál)biztonság addig jó, amíg a lakásban csövező anyu/barátnő/tesó (valószinüségi sorrendben) le nem törli véletlenül az elmúlt 5 év produktumát. Tudnak ezek a NAS cuccok jogosultságot kezelni? Én félnék! (BTW nem pont te csövezel a szülői lakásban?)

mauzi

tök jó dolog a RAID1, egészen addig, amíg fel nem robban a NAS tápegysége, és el nem viszi magával az összes benne lévő diszket.

sajnos, tapasztalat 🙁

Zila

mauzi: Ezért is kevés a RAID önmagában (akár RAID1, akár RAID5). Backup nélkül félmegoldás.

Zila

A.

zeroEV, jogosultsag kezeles? neha az is eleg, ha a port torli le 🙂

litch

gergoke orulok h a dislexias plastik.hu olvasok taborat gyarapitod:
pontosan hol irtam h san=nas?
en csak azt irtam hogy kurvara nem otthoni felhasznalasra talatak ki egyiket sem
es corporate halozatokban mar jopar evtizede ilyen megoldasokat hasznalnak
ennyi

oksamat

windows server 2003 es vss volume shadow copy service es nem kell backup, csak tuzvesz esetere… tudom, fuuuj windows, de nekem 3 eve megy egy webserver es csak 1x kellett benne tapot cserelni. szerintem mostanaban a gepek leggyengebb pontja a tap ventilatora. mindenkeppen erdemes a passziv hutesu tapba invesztalni!

LLam

“feltéve, ha akarja.” helyett feltéve, hogy akarja. mert ennek van értelme.

fapina

eccer még nagyon régen,
amikor a számításteknikai cégek osztódással szaporodtak, volt egy ügyfelünk, akinek a szerverei tükrözött vinyókon mentek.

egészen addig, amíg a villanyszerelő be nem ment, kicserélni a kiégett neoncsővet. ez olyan jól sikerült, h’a tükrözött vinyók pontosan úgyanúgy, szépen és egyszerre tükrözték a fatális hibát, távozva ezzel az örök vadászmezőkre –

ekkor tért át ügyfelünk a raid3 -ra.

(nem mellesleg, amikor leszálítottuk az új szervert, próba jelleggel kirántotta menet közben csakúgy az egyik vinyőt, majd vissza s mintha mi sem történt volna, megindult a szinkronizálás.
szép volt)

tbs

…És mi mellett tettél hitet? (Nem fikázni akarok, tényleg érdekel. 😀 )