Falon mászik a pók, nem rád illik a …

Megfigyeltem ma egy pókot a bokrok két ága között. Ott figyelt a hálójában, a pókok szokása szerint fejjel lefelé, a háló sarkában pedig egy bogár vergődött. A pók várt egy darabig, aztán lement hozzá, de messze volt tőle, így csak meresztette a hosszú lábait. Rövid idő elteltével visszarohant a háló közepére, aztán gondolom ott készült rá a következő támadásra. Ezt a játékot játszották még néhányszor: bogár vergődik, pók lerohan, ráijeszt, visszarohan.

Nézegettem őket hosszú percekig, élővilág, természet, élet-halál harc, Attenborough, minden benne volt. Aztán a pók végül sikerrel elkapta a bogarat, belenyomta a szájszervét, szivornyázta ki belőle a finom nedvet. Ezen a ponton elvesztettem érdeklődésemet a téma iránt és egyéb ügyeimet mentem intézni, ami öltönyös majmok, gazdasági folyamatok és cafeteria hármas alakján kezdtek körvanalazódni. Csak néztem az embereket, a sokaságot és arra gondoltam, hogy a gazdaság aktorai vagytok.

Késő délután, sokkal később megint a pók mellett álltam. Láthatóan elfogyasztotta a bogarat, vagy legalábbis lelökte a hálóból. Ugyanakkor mintegy ötven darab kis légy ragadt be a hálóba. Azon gondolkotam, hogy ilyenkor mi van. Ugrál örömében, hogy “anyu! lottó ötösünk van, geci!” Vagy fel se tudja fogni? Esetleg valami ember véletlen arra sétál és véletlen hozzányúl az egyik ághoz, amitől a szerencsétlen pók, meg a legyei mind az enyészeté lesznek?

Természet, gazdaság, plastik media: jelenet az internet és a természet határmezsgyéjéről. Sasvári Józsi tudosítását olvashatták a szerkesztőségből.

Függöny.

pók update: Reggelre virradóan eltűnt a háló pókostul, legyestül. Viszlát, haver, szeretettel gondolok rád.

11 hozzászólás

darthwalk

A hétvégén bennem is felmerült, hogy írok egy hasonló bejegyzést, fényképekkel megtámogatva (bár az a női olvasók 99%-nak elvesztését vonta volna maga után). Nálunk ugyanis dél budai kertesházunkban odakinn pókuralom van.

Felosztották a kertet mint a szövetséges erők Berlint, a teraszt uralja kettő, az udvari lámpát egy harmadik és a kert végében a tuján trónoló – 10 méterről szabad szemmel látszó (!) – királynő pedig a hátországot. Olyan jó diónyi potroha lehet, ha Mikulásig nem múlik ki (tök el tom képzelni, hogy bundát növeszt) befogjuk és átadjuk az állatkertnek. Vagy agyonlőjük mert ez már nem a lecsapós kategória.

Sviat G

Darthwalk,

Egy pár képet küldenél nekem mailben ezekről az állatokról? Szívesen megnézném őket!:)

cosX

kiegett a plastik media. sehol egy parancssoros megoldas valami maces sztorira…. : DDDD

Orosz Péter

A Jason Kottke Memorial Award Committee 2006-os európai különdíját Sasvári Józsefnek adományozza. A bizottság nevében kívánok további jó munkát.

Kreta

A diónyi potroh nem sok kispókból áll össze?
Legalább két ilyen pókot láttam, fényképeztem már.