Reggeli gondolatok

a szerző felvétele

Budapesti upper-class sznobéria lengi körül a Hősök tere melletti Gundel éttermet. A helyen eleve görcsbe rándul az ember gyomra, ki hallott már olyanról végülis, hogy öltönyben lehet egy jót vacsorázni? Életem során egyszer már voltam a Gundelben, de emlékeim szerint nem volt különösebben meghatározó élmény. Tegnap a család gazdag rokonsága jóvoltából ott vacsoráztunk és nagy kanállal ettünk.

A vacsora után csak jókat mondhatok el a Gundelről: kifogástalan ételek, kifogástalan kiszolgálás (roppant korrekt, nem eltúlzott service), megfelelő környezeti élmény (igen, öltönyben baszki). Méltóképpen ünnepeltük meg a gazdag rokonság nagymamájának 70. születésnapját. Ez akár elég szánalmasan is hangozhat, de ez az igazság.

Előre specifikált menüt ettünk, a főétel három fogásból volt választható: hal – kacsa – bárány. Én ez utóbbinál maradtam és közepesen átsütve kértem. Remek választásnak bizonyult, pont olyan volt, mint amilyennek elképzeltem egy idillisztikus világban. Gyenge láncszemként a leves lejelent meg, ami valójában jó volt, csak éppen hiányoltam belőle a fantáziát. Valamilyen húsleves alapot próbáltak feljavítani mandulás gombócokkal, de elég ízetlennek bizonyult. A remek fűszervajból mértem bele néhány kiskanálnyit, úgy elfogadhatóbb és zamatosabb lett a leves. Ettől eltekintve minden fogás remek élmény volt. A libamáj pirítóson és aszú-zselével, némi zölddel, a már említett bárány, a torta (születésnapot értelmezünk), leves előtti gomba-gerezdek mártásban — igen finoman elkészítve.

Három tételt ittunk, az utolsó 3-as Kopár volt, a második Vylyan (nem emlékszem mi), az első pedig az előételhez és a libamájhoz való édesebb jellegű mujscat Gundel brandinggel. Egyáltalán nem rossz választék, bár a magam módján én most is a könnyedebb borokat kedvelem. Ez a testes-nehéz iskola maradjon csak meg az idősebb korosztálynak. Sajnos a ma reggeli szétcsúszott másnaposságom arra figyelmeztet, hogy az est végén nem célszerű elfogyasztani a kóser szilvát még akkor sem, ha a társaság amúgy igen jó hangulatban van. (Az öcsém gondolom elfogyasztja minden alkalommal, sőt, még egy ellen-szilvát is kér — tegnap nem volt ott.)

Gundel tízből tíz volt tegnap este. Mondtam már, hogy kedvelem, ha a szénsavas ásványvízhez más poharat adnak?