The Gamespot review factor

Példánkból remekül látható, mekkora értelme van egy technológiai shootert összehasonlítani egy olyan nagy múltú játékkal, amit a világ egyik legtehetségesebb japán fejlesztőcsapata készített négy évig (jó, négy év lehet kritika is). Ez a két játék így nem összehasonlítható. Apples and oranges.

A pontszám alapú review, ami kizárólag néhány hájas seggű amerikai hamburgerzabáló, Paris Hiltonra kiverő editorokra épül, belátható, hogy egy nagy köcsögség. Akkor már az iMDB módszere.

Nálam a pontszám fordított, noha egyik játékkal sem játszottam még, csak Handrásnál láttam a GoW-ot.

22 hozzászólás

FB2

Azert en ezzel nem ertek teljesen egyet – a GoW-ban par orat mar eltoltottem, es az mar most latszik, hogy igenis rendesen viszik elore a “shooter” mufajt.
Rendkivul igenyes megvalositas, minden szempontbol (grafika, jatekmenet, lathatoan alaposan tesztelt minden, igenyes artwork), es van valami kis plusz is van benne, amitol kulonlegesse valik.

A Zeldat kulonbozo musorokban lattam jatszani, biztos lattam osszesen 15-20 perc jatekmenetet, es nem kivantam meg, nem latom, hogy akkora elorelepes lenne ez a korabbi Zelda jatekokhoz kepest.

Az ertekelesnel a “Great”, de nem “superb”, ez teljesen logikus.

Ossze lehet hasonlitani a narancsot almaval – objektiv modon is, hogy mennyi vitamin van benne, mennyibe kerul, illetve szubjektiv modon is, en peldaul jobban szeretem az almat.

Szoval nekem informativ a pontozas, habar nem csak ez alapjan dontok, hogy mit vegyek meg.

Handras

Ha a Zela is ugy nezne ki mint a GOW, akkor az is 9 felett kapott volna.

Nalam:
GOW: 8.9
Zelda: 7.1

vertigo

Hátizé. Most miért zavar, hogy a Gamespot hájasseggű, hamburgerzabáló embere magasabb pontszámot adott a GoW-ra, mint a Zeldára? Az Eurogamer meg nyilván fordítva tesz majd, csakúgy, mint a nippongamer… Ízlések és pofonok. A Zelda eladásait nem fogja befolyásolni ez az apróság – az, hogy a Wii egy kiherélt sz.r, akkor már fájóbb dolog, imho.

BTW, a Gamespot pontozásaiból azért nagyjából be lehet lőni, mennyire éri meg egyáltalán belekezdeni egy játékba.

vertigo

Angelday, nyilván nem arra gondoltam, hogy ha egy spíl “csak” 8.8-at kap, akkor nem éri meg vele játszani. Ha mondjuk 4.5-öt kapna (mellette a user rating is ekörüli), akkor nem nagyon pazarolnék rá időt. A két értékből igenis be lehet lőni, hogy egy adott játék mennyire fun.

The Tornado

A Zelda egy jól bejáratott frencsájz, a sokadik rókabőrrel, persze, hogy nem kap annyit, mint egy kvázi-groundbreaking shooter.

FDanee

Egy Zeldánál teljesen nem teljesen mindegy, hány pontot kap? Akinek bejön úgyis megveszi. Vagy pedig az a baj, hogy Zelda fanként nem tetszik, hogy “csak” 8.8 pontot kapott?

A Gamespot összpontszámnak 8 fölött semmi jelentősége, ha bejön a stílus, általában érdemes kipróbálni az adott cuccot.

FDanee

Egy Zeldánál nem teljesen mindegy, hány pontot kap? Így korrekt. :p

nyenyec

A GameSpot azért adott kevesebbet, mert nem a holisztikus élményt kereste, hanem azt, hogy milyen pontokon talál rajta fogást, hol lehet belekötni.

Nincs voiceover? Bumm, pontlevonás. Vannak benne gagyi textúrák? Bumm, pontlevonás. Túlságosan hasonlít az Ocarina of Time-ra? Bumm, pontlevonás.

Az ne zavarjon senkit, hogy az Ocarina minden idők legjobb játéka volt: GameRankings 97.7%

Egyébként itt meg az a bibi, hogy könnyű beleesni abba a csapdába, hogy a sokdimenziós játékélményt egy egydimenziós számmal próbáljuk kifejezni.

Régen én is beszoptam azt, hogy elhittem, hogy a nagyobb százalék jobb, megrendeltem az összes cuccot, aminek a GameRankingsen 85%-nál többje volt. Aztán rájöttem, hogy ez baromság, mert ha nem tetszik a műfaj és a játékélmény, ha “nem nekem találták ki” akkor hiába jó a zene, meg a grafika. Ha zombik fejét szereted szétloccsantani és nem jön be az autóversenyzés, vagy a snowboard szimulátor, akkor hiába kap 95%-ot, ott fogod hagyni a picsába. Gondold el, milyen abszurd lenne ugyanez zenére, vagy könyvre.

Aki nem játszott Zeldával, az szerintem nehezen érti, hogy miről is van itt szó.

Even though the game doesn’t look all that great, it’s still Zelda and it’s fucking awesome. Our crew plays Gears of War every night and I had a hard time putting down my remote and nun chuck to join them.

http://www.penny-arcade.com/2006/11/13

Én tudom, hogy az _én_ decemberem Zeldázással fog telni.

“Akkor illeté az ő szemeiket, mondván: Legyen néktek a ti hitetek szerint.” Mt 9,29

nyenyec

Én a Halo-val voltam így, mindenki összepisilte magát és már nagyon vártam, de csalódás volt.

Az Ocarina megvan GameCube-ra is egy bónusz lemezen, a Master Quest-tel együtt. Én azon nyomtam.

http://tinyurl.com/yceusj

a.

en azer torulnek, ha x360-ra is lenne zelda, akkor lehetne hasonlitgatni

OFF: a 99 nights jo game (demoval napokat jatszottam anno, pedig max 20 perc jaetkido), de sztem nem eri meg a 17999 HUF-ot, majd amikor learazzak 11999-re.

debil

Hja. De azért nem fogok konzolt venni, mert összesen két játék érdekel róla (Ikaruga és Twin snakes)… GC nem az én világom.