Megvan

Rájöttem!

Tézis: a nem megfelelően karbantartott Windows XP installáció a legegzotikusabb hibajelenségeket produkálja.

Próbáltatok már olyan gépen rendet vágni, amit egy abszolút n00b használt? Én igen. Elképesztő dolgokba botlottam. Filmet is lehetne forgatni az ilyesmikről, csak minek. A lényeg nem ez, hanem az, hogy 1) a Windowshoz érteni kell 2) csipkebokorvessző 3) aki egyszer megszokott valamit (pl Outlookot a Gmail-lel szemben), az nem akar elmenni onnan és minél nagyobb n00b, annál kevésbé (hiszen nem ért a számítógépekhez, tehát amit egyszer megtanult, az neki mindennél fontosabb, innen a görcsölés).

Na jó éjt, csá.

25 hozzászólás

suexID

Én soha nem értettem, hogy miért kell pont egy flexibilis eszköznél, mint a PC (vagy a Mac) ennyire ragaszkodni dolgokhoz. A legtöbb program csak apróságokban tér el egymástól, és nincsenek akkora szakadékok a kezelésük között, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt, amikor mindegyik programhoz pilótavizsga kellett.

Ezért tartom hülyeségnek, amikor valaki ragaszkodik a fosnoob hülyeségeihez, mint pl. az Internet Explorer használata, mikor egy mérföldekkel jobb programot is választhatna, amit ráadásul egy közösség fejleszt.

zila

Mert lusták az emberek és nem hajlandóak belátni, hogy a szoftvereket nem elég kezelni, hanem érteni illene a működésüket, ismerni illene a környezetet amiben ezek működnek. Dehát kedves alapszoftver gyártóink igyekeznek elhitetni az emberekkel, hogy az ő termékükhöz nem kell érteni. Pedig olyan ez mint az autóvezetés. Meg kell tanulni. Az oktatás meg ugye olyan amilyen. Pénz beszél, kutya ugat.

Ziggy

Bojár Gábor írja a Graphisoft-könyvében: ami “elég jó”, azt nem lehet kirobbantani a piacvezető pozíciójából, hiába csinálunk jobbat. “Elég jó” alatt azt érti, hogy messze nem tökéletes, de együtt lehet élni a hibáival. Pont azért, mert az emberek megszokták, megtanulták, a barátaik-üzletfeleik is ezt használják, stb. Ő AutoCAD-ArchiCAD kollerációban írja ezt, de igaz bármilyen, a piacon dominanciát szerzett programra (win, outlook, IE, stb). Így megy ez.

tamas

hja. de igy van ez osxszel, linuxszal egyarant. bar teny es valo, hogy ez utobbi ketto rendszernel talan egy kicsit nehezebben romlanak el a dolgok (mert vagy egyszerubb megcsinalni a dolgokat, vagy nem teljesen sotet emberek ulnek a gep elott).

daveed

Aszittem a DS van meg, tessek elmenni venni es eredmenybeszamolot tartani! 🙂

al

Vagy, azert hasznal valaki IE-t, mert a honlapok nagyobbik resze azon mukodiki ugy, ahogy a tulajdonos lattatni szeretne es firefoxon pl. szar az egesz. Ez altalaban nema firefox hibaja, sot, de mivel az IE-re van optimalizalva a user nem fogja firefox-al nezni. Aztan rajon, hogy kurvara nincs kedve felvaltva hasznalni bongeszoket es meg ha tetszik is neki a firefox, nem fogja hasznalni mert nem ugy nez ki benne ket kedvenc honlapja, ahogy szeretne. Ettol viszont meg nem hulye, nem n00b, nem kell jelzoket aggatni ra. Nem akar foglalkozni vele, hgoy masik bongeszot toltson le, nem akar erteni hozza es nem is kell neki. Vesz egy pc-t olcson, van rajta windows es hasznalja. Es ettol meg nem rosszab egyikotoknel sem, csak egyszeruen nem erdekli. Valoszinuleg o meg szamitogepbuzeratoroknak tart titeket, nem tudja mi az a DC, a torrent, nem tolt le mp3-at, jatekot, anyamkinjat, egyszeruen csak arra hasznalja a gepet, amire jol esik neki.

Kibaszottul ruhellem a n00b es hasonlo lekicsinylo jelzoket.

kedves tamas,

neked meg azt szeretnem uzenni, hogy nagyon sok ember nem ert a szamitogepekhez egyaltalan es valoszinuleg eleg nagy hanyaduk tudna rolad azt mondani, hogy sotet vagy, ha a szakmajukrol kerdeznenek. Szoval a jelzok hasznalatanal fogjatok mar vissza magatokat – porias, de szivbol jovo befejezes: bazdmeg.

mch

Egy dugig rakott windows partíciót akartam egyszer megtisztítani, amikor rátaláltam az egyik user desktopjára installált Sims2-re, valami 600 mega volt. Na ekkor feladtam.

Ziggy

al, csak akkor van baj, ha aztán ezek a bizonyos “nem akar érteni hozzá és nem is kell” emberek veled, számítógépbuzerátorral akarják rendbehozatni a gépüket.
Mert nem igaz, hogy “nem is kell”.

alpi

Azzal szoktam a magam részéről téríteni, hogy a Windowshoz meg a Linuxhoz is hekkelgetni meg guglizni kell ha uralni akarod, a különbség viszont az, hogy amit a Windowsról (Exchange-ről stb.) megtanulsz azt a problémád megoldását követően el is felejtheted, mert gusztustalan proprietary faszság. Amit viszont a Linux kurkászás közben tanulsz, az többnyire általánosan alkalmazható, nyílt szabványokra épülő, meglehetősen logikus tudomány, aminek az elsajátításával nem az ablakon (érted, hehe, az ablakon!) dobtad ki az idődet. Persze, egy MSC kapásből beleköthetne, de téríteni *elég jó* duma.

Zsombor

Sziasztok,
ez lesz ide az első postom, márha felkerül…
Az én szememet is bántja, hogy aki desktopra SIMset installál, azt n00bnak tartjuk. És nem azért, mert én oda installálnám, hanem azért, mert lássuk be végső soron nem az ő hibája. Tudomásul kell venni, hogy a PC (vagy Mac 🙂 ma nem tökéletes termék… egy usernek egy termékhez nem kell értenie, ha az életét akarja megkönnyíteni vele… a kanál tökéletes termék. Kézbefogod, kis gondolkozással tudod, hogy használd.
Szememben egy technikai megoldás nem lehet cél. Az eszköz. Ha a user egyből tudja használni, anélkül, hogy elolvasná a manualt. az jó termék (lásd iPod). de nehogy már az értékes életünket azzal kelljen tölteni, hogy elolvassuk, hogyan működik a PC, majd a mosógép, a sütő, a tv… elhull a virág eliramlik az élet… Töltse azzal az idejét a mérnök, hogy kitalálja, hogyan oldja meg azt, hogy a usernek ne kelljen kitalálnia hogyan működik…. a mérnököt ezért megfizetik. A usert nem… this is my 50 cents….

tamas

al, szerintem nagyon felreertetted a dolgot.

Zsombor, neha azert igenis hasznos elolvasni a manualt meg akkor is, ha naaagyon egyszerunek tunik a dolog. nem lehet mindent leegyszerusiteni a vegletekig, ha meg igen, abbol ugyis csak egy nagy piros gomb lesz, rajta a felirat: “nyomj meg”.

aki desktopra installal simset, az meg pont eleg sotet ahhoz, hogy ne lassa a windowsos szokasokat es osszefuggeseket, viszont lelkesen belekontarkodjon, mivel a sims nem a desktopra akarja telepiteni magat alapbol.

bjmatt

Ez kicsit emelkedetten fog hangzani, de nem annak szánom, csak nincs erre jobb kifejezés. Két alapvető probléma van:

1.,Az emberek nem nőttek fel a technológiákhoz
2.,95 százalékukban nincs meg semmiféle “alázat” a technikai sportok, tudás, akármilyen skill iránt

Tehát az van, hogy amit a mai technológia elérhetővé tett az otthonokban, ahhoz korábban is vmilyen megalapozott tudásra volt szükség, és ez most is így van. Csak a kedves user úgy érzi, hogy ő sok pénzt kifizet ezért a termékért (néha nagyon olcsó, vicces összegeket), és elvárja, hogy piros gombra működjön _minden_. Szóval igazából az eszközökben következett be rengeteg változás, de a használatukhoz szükséges tudásnak meg kell lennie.

Mondok példát: user bejön hozzánk (hangszer, stúdiótechnikai bolt), vesz egy 30 ezres hangkártyát, amihez kap ajándékba egy sequencert (e.k.:zeneszerkesztő), meg egy valag szoftverhangszert. Két hónap múlva jön egy email, hogy “nem tudja behívni a hangszert sehova, nem látja a gép, blablabla”. Szépen elmagyarázom neki, erre visszaír hogy neki nincsenek ilyen ablakai, stb, tuti hibás a terméke. Kérem hogy hozza be, persze úgy van minden, ahogy én elmondtam, szabadkozik, hogy otthon még nem így volt. Mi a tanulság: az eszközök változtak, de még mindig szükséges hozzá egy _alap_ tudás.

Kérdés: ha zongorát vesz, akkor visszamegy másnap a boltba, hogy az asztalt verje, mert ő kifizetett 600.000 forintot egy zongoráért, tanítsák meg játszani, meg adjanak hozzá szolfézs-könyvet?

Manualt 98% nem olvas, ha angol, ha magyar, egyre megy. _Elvárja_, hogy gombnyomásra menjen, mint a kibaszott tévéje. Ez a baj.

Gabor

Az ilyen rendvágáshoz van már bevált műveletsorom, benne HDD administrator nevű kis okosság (volt pucoló), regcleaner4.3, akkor msconfig autostart fül, meg vírus és spywareirtás és utána lehet elkezdeni hibát keresni.
A kedvencem a desktopra installált játékokkal, meg odamásolt filmekkel vegetáló windows partíció. És ha rákéredzek, jön a csodálkozó arcú válasz, hogy dehát az nem a wincseszteren van, hanem az asztalon. Vagy ami még jobb, a monitoron…

Sasi

Nem tartom magam technikai analfabétábak, de linuxban nekem gondot okozott beállításokat megtalálni, egyszerűen egy programot telepíteni de csak egy parancsikont is kitenni az asztalra. Nem vagyok elutasító, de a windowsban, macen ezek kezelhetően meg vannak oldva, és én nem kurkászni, hanem használni, dolgozni akarok, vagyis tényleg nem érdekel, hogy milyen sok és jó meg általánosan használható, sőt, opensource dolgot tanulhatok. Fusson a Photoshop meg Illustrator meg Word meg FF meg Thunderbird és kattintásra akarok telepíteni, nem kurkászni verziók meg telepíthetőségek után, nincs ilyenre időm. És ha windowsban megy a kattintásos verzió, akkor a kurva linuxban miért jó nekem, hogy parancssorokat gépeljek, mint anno Dosban?!

litch

szukszid melyik program jobb merfoldekkel mint az IE?
gondolom nem olvastal firefox sebezhetosegekrol soot az inkompatibilitasrol sem
a memoria leakekrol sem

nahde ez ne tevesszen meg

CsasZ

Zsombor,
ez a manuált nem olvasok hozzáállás totál hülyesség. Nem igaz, hogy az élet bármely területén megúsznád tanulás nélkül. Te választasz, hogy az értékes eletedben elolvasod a manuált, vagy inkább szopással töltöd az időt. Látszik, hogy nem telepítettél még mosógépet. Sem azt, sem egy mikrosütőt, sem egy TV-t nem fogsz tudni teljes értékűen, a berendezés élettartamát megőrizve használni a manuál elovasása nélkül.
Erre legkésőbb akkor rájössz, amikor pl. a dobrögzítő csavarok kiszedése nélkül megpróbálsz elindítani egy mosást.
TV is csak azért problémamentes, mert a távirányítóval nem tudsz elrontani semmit. De láttam én már olyan háztartást, ahol napok óta elnyúlt alakokat néztek a 10:8 képarányra váltott TV-n, mert nem tudták visszakapcsolni…

PC dettó.
Bár a globális marketingkommandó azt hazudja, hogy easy, csak egy kattintás és kész, de ez nem igaz. Sokkal problémásabb, mint egy mosógép. El lehet rontani. Pár hét userkedés után erre bárki rájön, akinek 80 felett van az IQ-ja. Tehát tanul az ember, szépen kitapasztalja, mit hogyan kell. Ez még nem számítógépbuherátorság. Arányosan, pont csak annyira kell, amennyire alaposan használod. Ha csak Word, Excel, akkor elég annyit tudni, hogy mit hová mentesz. Ha telepítesz rá valamit, akkor már jobban ismerni kell.

Al szerintem ezt érti félre. Aki eddig a hozzáállásig nem jut el az sajnos vagy igénytelen, vagy lusta, vagy tényleg hülye. Az ilyenek rendszere össze fog dőlni, rosszul fog működni, hamarabb tönkremegy. Mindenhez érteni kell valamennyire. Veszel egy turbófeltöltős autót, akkor megtanulod, hogy leállítás előtt hűteni kell a turbót. Ha nem tanulod meg, akkor rövid úton elbaszódik. Nincs olyan, hogy majd a rendszergazda megcsinálja (ha van, akkor az nem professzionális hozzáállás). Aki rendszergazdát fizet, az nem azért tartja, hogy az a saját, vagy beosztottjai hülyessége után szívjon. Autószerelő sem azért van, mert direkt szarunk a normális használatra, aztán majd a szerelő kicseréli a motort. Hanem azért, mert egyrészt karbantartani kell, másrészt vannak váratlan meghibásodások, balesetek, amiket kezelni kell. De azt az embert kirúgom, aki hülye és hetente összetöri a cégautót.

Megfigyelhető egyébként – ha közelebbről ismersz valakit -, hogy pont olyan az egész élete, mint a számítógépe.

Akinek Sims van a desktopján az egy lúzer, n00b, igénytelen állat, stb.
(Ne vedd meg az autóját 🙂 )
Függöny.

PeBa

Ha gépet kell menni “csinálni” és olyan helyre megyek, ahol már előtte is jártam, visszaghostolom az egészet, és mindenki örül.
5 perc. És akkor ezek után nooboskodhat tovább 🙂
Az ezek utáni finomhangolás meg nekik oly’ mindegy.

Balazs

Ha mar a Firefox bugjairol megemlekezunk, ne hagyjuk ki az IE bajait se. Tok szepen fej-fej mellett vannak, egyiket se kell felteni. Az inkompatibilitasok legnagyobbreszt “igen, en faszan ertek html-ul es css-ul” jellegu guruk miatt vannak, nameg mert kb nincs ket brozer, amelyik ugyanugy ertelmez egy adott oldalt. De oda se neki 🙂

ant

Valoban mindenhez erteni kell egy kicsit, ahogy azt mar feljebb irtak. Az autot is meg kell tanulni vezetni, de ha uj autot veszel, azon is meg kell tanulni, hogy mit tankolhatsz bele, milyen fordulatszamnal illik felvaltani, vagy hogy melyik a klima gombja. A szamitogep ugyanez: vannak alapdolgok, amit meg kell tanulni ahhoz, hogy hasznalni tudd. Nem kell “gepnyomo”-va valni, ahogy autoszerelove sem. De tanulas nelkul egyiket sem tudod hasznalni. Meg a fent emlitett kanal sem jo pelda, mert egyszer (mondjuk 2 evesen) azt is meg kellett tanulnod hasznalni…

A windows buheralasrol meg: en anyameknak feltettem egy virusirtot, egy media lejatszot (MPC), meg firefox-ot, megmutattam hova mentsek a kepeket, hogyan tudnak emailt olvasni, es azota szepen hasznaljak a dolgokat kulonosebb gond nelkul. Megtanultak, megertettek. Ha valami nem megy, akkor megkerdeznek. Az eszkoz onmagaban megfelelo (igaz nemi elokeszitessel). Es lehet, hogy sosem fogjak megerteni a kulonbseget az IE es a FF kozott (vagy a WMP es a MPC kozott) de egy rendes eszkozzel rendesen tudnak “dolgozni”. Nagyon elrugaszkodott peldaval elve: egy teszkos kapaval is lehet kapalni, csak lehet, hogy egy ora utan elgorbul es szetesik. Ezzel ellentetben egy rendeset meg 10 ev mulva is lehet hasznalni, bar kozben neha meg kell tisztitani.

KoG

mer gondolom Macet csak es kizarolag a fenyes tekintetu vlagmegvalto IT-zseni arcok hasznalnak.
nem pedig a reklamszinesz feju, buzi kis amerikaiak, akik megettek Steve Jobs rizsajat, es veszik a szornyu popart szobadisz-jellegu IMaceket.
Azok biztos akkora g33kek, hogy ihaj.
Ha már általánosítunk 🙂

gab

Sasi: szívemből szóltál. Engem is érdekel a technika, de annyira nem, hogy a linuxxal szopjak, beállításokat keresgéljek, stb. Kipróbáltam, nem jött be. Régebben még érdekeltek a beállítások, stb. de már nem. Talán a korral jár. 🙂

A Windows XP-vel soha semmi problémám nem volt, minden működik, ami kell, igaz, annyira vagyok “hozzáértő”, hogy nem installálok fel mindent, ami az inboxomban landol. Azzal egyetértek, hogy alapszintű hozzáértés nélkül nem lehet számítógépezni.