A számítógép felhasználók köre

PC user: funkcionalis. van egy targya, amit hasznal.

– G az előző postom kommentjei között

Gondolom mindannyian ismerjük ezt a szép gondolatot: van egy messzebbre tekintő munkavégző réteg, aki a számítógépet csak eszköznek tekinti, ami segíti őket a napi munkájuk elvégzésében. Ők azok, akik használják a gépet, és nem élnek azért.

Bullshit.

Állítás: csak a számítógéppel egy ritmusban dobbanó szív az, ami az igazi kompetenciát és az igazi produktivitást meghozza a felhasználónak.

Én most nem akarok senkinek sem a lelkébe beletiporni (érzésem szerint nem is fogok, hiszen az itteni olvasóközönség alapvetően az “egyszerre dobbanó” kategória), de a legtöbb ember, aki a számítógépet munkeszköznek tekinti, az a munkavégző réteg, aki igazából baszik bele.

Biztos mindannyian láttunk már igénytelenül formázott, színezett, keretezett (!), összebaszott Excel fileokat. Email üzeneteket, melynek automatikusan csatolt szignatúrája hosszabb, mint maga a néhány szavas email. Gusztustalanul továbbforwardolt, email címeket benne hagyott leveleket. Magyartalan, félig értelmes mondatokat. Évek óta otthagyott szemetet a könyvtár almappáiban.

Nos, ezek azok a személyek, akik a számítógépet munkaeszköznek tekintik.

Ők soha nem fognak eljutni arra a szintre, hogy egyáltalán felmerüljön bennük a kérdés: milyen alternatívája van a Microsoft Windows-nak?

Ennél egyszerűbb kérdések sem merülnek fel bennük, hiszen ha felmerülnének, akkor az állítólagos munkaeszközüket nem úgy használnák, ahogy. Ők az igénytelen Windows felhasználói többség, akik basznak bele. Mert nem tudják, hogyan lehet nekik jobb (bocsánatos), és ez nem is érdekli őket (nem bocsájtható meg).

Kétféle ember van: az egyik, aki baszik bele, a másik, aki nem. Ez utóbbiak azok, akik megkeresik a problémáikra a megoldásokat, és ezekből származnak a Macintosh felhasználók is kivétel nélkül.

Eláshatja a csatabárdot a Win-Mac tábor, hiszen a különbség nem ebben van. Öleljük meg egymást.

Függöny.

80 hozzászólás

trueman

Igen, ebben eléggé van igazság. Bár nem vagyok Mac használó, az utóbbi időben észrevettem, hogy rendesen kiakadok az olyan embereken, akik ugyan megoldást szeretnének a problémájukra, de cselekedni képtelenek.
Na ők azok, akik rendszeresen megkérik a kocka ismerősüket, hogy rakja rendbe a gépüket, mert valami beszart.

Szabby

Öhh, több dolog:

1. Igénytelenül forwardolni lehet Macen is.
2. Én pl. boldog vagyok a PC-mel. Nagyon. Lehetne csilivili Macem is, de egyszerűen az nem pálya számomra, hogy beleölök több százezer forintot, majd a fejlesztés/akármi két gépen menne tovább, és switchelnem kéne meg nem is. Imádom a Macet, oda meg vissza vagyok érte, de a PC-m is ugyanúgy ki tudja elégíteni az igényeimet, sőt, a fekete Samsung LCD-m egyenesen OHMYGODIMINLOVE.

Hirtelen még kb féltucatnyi gondolat jutott eszembe, de felesleges. Éljünk boldogan egymás mellett, de attól még, hogy valaki nem akar váltani, még ember. Csak éppen lehet, hogy egy trehány szar – de ha az, akkor Macen is ugyanaz maradna.

Nem értek egyet azzal, hogy “nem bocsánatos”, ha nem is akar váltani valaki. Sok embernek a KÉK E betűs ikon “az internet”. Na ezek az emberek sose fognak váltani. De nem is kell. Miért is kéne? Nem lehet mindenki Maces.

Pálesz

Teljesen mind1, hogy milyen munkát végzel, ez mindennél így van. Az ilyenek általában ha más munkát végeznének (for example kőműves), akkor is ugyanígy szarnának bele. Ez a két embertípus létezik: akit érdekel, h igényesen dolgozzon, meg akit nem, csak dolgozik, mert neki aszondták, hogy kell.

maz

jozsi,

te nem lattal meg igenytelenul formazott excel file-okat mac-en?
evek ota ott hagyott szemetet a folderekben? hat en igen. tul sokat is. nem a gep, nem az oprsz szamit. ha valaki igenytelen, az macen is igenytelen lesz. az osx az nem egy letforma, nem predesztinalja az embert a tokeletessegre – mint ahogy egyetlen mas szoftver vagy gep sem. ezek tenyleg csak eszkozok. rajtad mulik, hogy tudsz-e igenyes lenni.

suexID

Bár már előttem is leírták kommentben, de engedd meg. Az igénytelenségnek nem fokmérője az, hogy ki milyen oprendszert használ. Értsd, van olyan ismerősöm, aki fullextrás macin nyomja, mégis egy számítástechnikai szakbarbár, aki még egy rendes emailt se tud elküldeni, minden szart csak forwardol, tárgy nélküli emailek tucatjait küldi egy nap, meg körlevelezik orrba-szájba iwiwen. Az ilyen faszkalapok is Mac júzerek, és te is Mac júzer vagy, aki ezeket a dolgokat nem így csinálja (gondolom abból, hogy egyébként nem rantelnél).

Egy szó, mint száz, a Maci birtoklás egyetlen számomra is elismert faktora az anyagi javak birtoklása. Dzsunka PC-t majd’ mindenki tud magának venni, Macit nem. Én is szeretnék, közeljövőben venni is fogok, mert ha én elhatározok valamit, akkor az úgy lesz. Viszont ettől függetlenül nem fogom lehurrogni a Wineseket, mivel azért nincs akkor vész a házban, mint azt gondolnád.

alpi

Azért gondoljunk bele hogy nem mindenki fehér középosztálybeli felsőfokú végzettségű (férfi). 😉 És nem mindenki tudásmunkás, bár ez a leggyorsabban bővülő társadalmi réteg. A velem szemben lakó srácnak nincsen számítógépe, és boldog embernek látszik, én meg azon szoktam gondolkodni hogy túl sokat ülök monitor előtt. (Munkában kb. hét órát, otthon még kb. négyet, az tizenegy.) Linuxot használok (XGL kis pöcsök!), öleljük meg egymást!

zeroEV

Mint PC felhasználó felhasználó, szeretném tőled megkérdezni Józsi, hogy miben vagy Te produktívabb nálam? Egyáltalán, neked mi a “produktumod” és hogyan lehet azt összehasonlítani azzal, amit én PC-n nyomok melóhelyen és itthon is? Sosem beszéltél részletesebben a munkádról, nem is ezt firtatom, maradjon titok, viszont nagyon-nagyon sokféleképpen lehet valaki produktív a számítógép segítségével.
Sok kolléganőm az iktatóban egész nap veri be a 80×25 karakteres felületű, clipperben készült programba a beérkező és kimenő leveleket. Ők is produktívak: a végén gépen lesz minden. Megtehetnék ezt ők Mac-en is szép UI-ben, de azt hiszem leszarnák, hogy hogy néz ki (nem is tudják mi a különbség közöttük), csak minél gyorsabban be tudják írni az adatokat. “Ők azok, akik használják a gépet, és nem élnek azért.”

draven

en regota gondolkozom mar azon, hogy elinduljak a mac iranyaba, ezert egy kerdesem lenne (leginkabb a mac-esekhez): teljesen termeszetes velejaroja ennek a dolognak, hogy en utana ugy erzem majd, hogy teritenem kell masokat? Mert nekem pl a teritestol kurvara herotom van. Ad, no offence, nem arra gondoltam hogy te a blogon nyomatod a mac-et, mert en meg olvasom, hanem ahany mac-est ismerek az mindig megprobalta nekem – meg ha csak 1 perce is volt ra – osszefoglalni, hogy a vilag jobb lesz a mac-tol, en meg egy suttyo vagyok, hogy ezzel nem vagyok ilyen szinten tisztaban. Oke, megertem, hogy jo, de ha ez ilyen hatast gyakorol, akkor ez nekem pl nagyobb minusz, mint az, hogy brutalis az ara…

Handras

draven: majd ha valtasz, akkor te is egy leszel a teritok kozul, kb masfel ket even keresztul. Aztan egy ido utan nem teritesz, csak mosolyogsz egyet ha a macrol kerdeznek. Hidd el, ez igy mukodik 🙂

Atti

Király vagy Józsi! Ez nagyon jó poszt volt.

Draven: a térítés ami nekem sem frankó egyébként

PeBa

Lehet az MS szoftverét is úgy használni, hogy azzal ne legyen baj.
Évek óta se vírus, spyware lehet van, viszont szarok rá 🙂
Igényes mappastruktúra, mégsem túlbonyolított. Flakon műanyag megjelenés elfelejtve, egyszerű minimál (http://heylove.deviantart.com/gallery/) ráapplikálva és lőn bódottá!

Viszont a Documents and Settings értelmét továbbra sem vagyok képes átlátni.

Sőt, ha már a trehányságról, meg hasonlókról volt szó, én a telefonomon is rendet tartok (Symbian). Láttam már 6600-t is olyat, h sírtam, h a gyerek azt se tudta, h ezen oprendszer van. Meg úgy kezelni nem tudta, ‘szemetes’ volt a tella. Sajnos.

Nördök vagyunk.

draven

na, pont ezt nem szeretnem…Neha olyan erzesem van, mikor valaki meg akar gyozni arrol, hogy a lazac a vilag egyik legfinomabb kajaja, pedig utalom a halat 🙂 (egeszseges is, finom is, elkesziteni is konnyu, megis utalom, nagyon.)

Mindenesetre, en mar ott latom a problemat, hogy a dolgot ugy kezeli mindenki, hogy majd “ha valtasz”, meg switcher leszel…ne mar b . De tudom-tudom, mas eleterzes, kiszinesedik a vilag (mondjuk ennyiert szinesedjen is, de mint a villam), meg a kedvencem, hogy akinek van izlese az mar nem hajlando win ablakokat nezegetni…

A kerdesemre megkaptam viszont a valaszt, koszonom 🙂

nyenyec

Túlzott általánosításokat érzek a levegőben. Windows userekről kb. annyira lehet általános kijelentéseket mondani, mint az angolul beszélőkről. A Windows user John Carmacktól terjed a géptől irtózó, azt csak muszájból használó adatbeviteli szakmunkásig.

Az más kérdés, hogy a nerdök mások, mint a normális emberek. Én ismertem OS/2 és Amiga nerdöket is, mikor én hardcore Linuxista voltam. Ugyanolyan kockák voltunk, csak másképp. A nerd az, aki a szabadidejében is foglalkozik a gépével, akkor, mikor nem muszáj. Olyan, mint aki tuningolja az autóját. Én leszarom az autómat, aztse tudom mennyit fogyaszt, mennyi lóerős. Megy, oszt jónapot. Biztos lenéznek emiatt az autóbuzik.

Viszont szociálpszichológiailag vegyük észre, honnan erednek az általánosítások. Minden közösségnek kell MI kontra ŐK szétválasztás, kellenek saját mítoszok és kell saját ellenségkép.

Itten most az ellenségkép evolúcióját figyelhetjük meg éppen ebben a postban. 🙂

Merem ajánlani: Clay Shirky: A Group Is Its Own Worst Enemy

suexID

Várom a napot, hogy Maces legyek, de ha nem lesz meg a flash, akkor beintegrálom Kobit a frissen vásárolt MB-be.

alternaiv

Nem értek egyet a posttal. Én a notebookomat munkaeszköznek tekintem, nem vigyázok rá, hogy ne karcolódjon meg a teteje, a kijelzőjét már egy hónapja nem töröltem le. Ugyanakkor, rühellem az igénytelenül formázott Excel táblákat.

Józsi összekeveri a célt az eszközzel.

Egy Excel tábal lehet produktum, vagy munkaeszköz, de a kettő együtt nemigen. A PC vagy a MAC, ha csak nem megélhetésből építesz számítógépet, nem produktum, hanem eszköz. Minden esetben az. Ha mégsem, akkor fetisizmusról beszélünk.

alternaiv

“Ez utóbbiak azok, akik megkeresik a problémáikra a megoldásokat, és ezekből származnak a Macintosh felhasználók is kivétel nélkül.” – ez meg egy akkora – bocsánat – faszság, hogy még. Józsi, jártál már kreatív stúdióban és láttál igénytelenül teleszemetelt desktoppal rendelkező mac-eket? Meg egy ekkora überigényes oprendszer miért szemeteli tele a ZIP lemezt, ha kimásolnak rá egy darab fájlt?

stinkybill

ha nem lenne apple, mac, os x akkor a budos eletben nem kerulnenek uj fetaure-ok a win-be, sot lehet win se lenne meg mindig.

a tulzott terites mondjuk tenyleg ellentetes hatast valt ki, de akit ez zavar annak nem muszaj jozsit olvasnia.

ixc

commenteket nem olvasom lehet irtak mar…

ottvan amerika ahol rengeteg a mac user, ugyanugy lamak stbstb

dvorcsak

suexID: angelday idegesitoen hitterit, en mar tobbszor jeleztem, hogy nem szeretnek ilyen kocka lenni.
de nyugodj meg, lesz flash! nekem sosem volt gondom a winnel, igaz a laptopokat reszesitem elonyben. nem volt virusom, adatvesztesem, bezsaro hardverem, semmim. nyomtam napi 8 oraban munka cimszoval a sajat kedvemre. nyomom 12 eve. lattam os/2-t, beost, linuxot, a 3.1, 3.11, 95, 98, xp mellett.
es most van flash

Biszku Béla

Nem csoda, hogy tobben cafoljak a bejegyzes tartalmat, mert – pont az altalanossaga miatt – erosen ‘ket lab jo, negy lab rossz’ szaga van.

Legkozelebb ne ilyen laza, a la mac tessek fogalmazni, Jozsi ur! 🙂

szokkencs

Ott a pont, a post minden egyes szavával egyetértek:)

debil

“és ezekből származnak a Macintosh felhasználók is kivétel nélkül.”

Pedig ez nagyon nem így van. Én épp ellenkezőleg látom.

ant

Faszomba! Irtam egy szep hosszu kommentet, es elakadt a “posting”-nal… Ehh!

“Sok embernek a KÉK E betűs ikon “az internet”. ”
Konkret eset, Apple store, Regent Street, London. Tudni kell hogy ki van rakva az asztalokra mittudomen 50-60 kulonfele Mac, civilizalt hatarok kozott azt csinalsz veluk amit akarsz (az ejszakai muszakban gondolom ujrahuzzak az oprendszert rajtuk). Rengetegsok ember ezert egyszeruen ingyen netezni jar be. Egyszer a mellettem levo gepnel acsorog ket lany, tanacstalanul nezik a kepernyot, mar majnem tovabbsetalnak, amikor elcsipem a beszelgetesuket, hogy “ezen ugy latszik nincs internet…”. Megmutattam nekik a Safari ikonjat, de nem ertettek a dolgot, egyszeruen nem tudtak felfogni hogy nem a kek e az internet… 🙂

420

halo,
mokas, ugye keresztyeny testvereinknel belsö parancsra megy a terites… azt hiszem, hogy ez mac-szinten is igy van. amig nem switch-elsz, nem vagod. velem szemben ül az ember 64bites xp-vel, zsirul fut minden, no spam, no virus, amit akarsz, de ehhez összevissza hekkel. en ehhez mar nem ertek, csak hasznalom a gepem. semmi mas nem erdekel. masfel eve vettem powerbookot, es akkor azt ereztem, egeszen uj, minosegi szintet ugrottam (kadban / veceben netrol ne is beszeljunk), azota a kis 12″-ost elloptak, de van g5 ppc es mindjart bekoltozik a macpro a cs3 miatt. elotte win poweruser voltam, mára konkretan oda jutottam, hogy — kis tulzassal — nem tudom hasznalni (maximize window muhaha). en dtp-s vagyok, a többi nem erdekel. remelem vilagos voltam, ritkan kommentelek, de most kellett. belsö parancs 🙂 nem biztos, hogy a mac, vagy az osx a nirvana. de sokkalsokkal egyszerübb. nem erteni kell, csak hasznalni. ettol hatekonyabb in general. imho

tutuka

bannyek. most már tényleg régóta olvasom ezt az oldalt. 3 év szerintem tutira megvan. Ekkorát még életemben nem röhögtem poszton. És ekkora hülyeséget is rég olvastam. De a cél az elérve: ígérem, ha megint lesz állásom, meg sok pénzem, tényleg veszek egy Mac-et. Hogy azon se formázzak soha excelt-táblát. És ez így lesz jó.

suexID

Biztos én nem vagyok valami fényes állapotban, de egy vírusírtó felrakása miért nevezhető hackelésnek? Nem értem a kérdést. Régen azt neveztük hackelésnek, ha valaki mindenfél szkripteket írkált, registry entryket írogatott át és ehhez hasonlók.

Én felrakom a gépemre a Windowst, rakok mellé NOD32-t, aztán már a vírusok be is kaphatják. A spam kérdést meg megoldja a Gmail Thunderbird kombó, tökéletesen elégedett vagyok mindkettővel. Akkor most mégis hol a probléma? Ezek szerint én hackelek, csak nem tudok róla?

sku

bármilyen géped lehet.

Én tegnapelőtt esztergomból vácra autóztam szlovákián át, hogy egy ottani gépből kivegyem a floppi lemezt, amitől nem akart elindulni (ismered: non system disk..) a júzer csak annyit látott, hogy nem indul. ami ki van írva, azt meg nem érti.

goldenAXE

Nekem ez a mac dolog már kezd ellenszenves lenni. Elég sokat gondolkoztam macen, aztán most nem engedhetem meg magamnak, de közben rájöttem, hogy a 8(!) éves gépemen elfut minden ami kell. És kényelmes. És semmi baj vele. És már nem ér többet egy huszasnál, de nem roszabb mint a mac ami nálam volt egy ideig. Oké, forgott a képernyő userváltásnál, meg kerestem spotlight-tal, de ezek olyan dolgok amelyek nélkül tökéletesen elvagyok, és nem igénytelen, meg ostoba ember vagyok, hanem egyszerűen nincs rá szükségem. Már maga a mac-térítés az ami elkúrja a kedvem. Mi ez a post? Egy szépen megírt fikázás. Mert a mac jó. Aki meg nem ezt használja, az igénytelen a munkájára, az életére, egy elkúrt életű szerencsétlen. Törvényenkívüli. És akkor most lehet jönni a szöveggel, hogy jajdenemis, meghát tényleg milyen jó, meg de nézd, tojást tojt neked, de lényegében semmi nem indokolja hogy macet vegyek. Kivéve az iPodomat, amit a mai napig mutogatok minden érdeklődőnek, és térítem a népet, mert ez a legjobb. lol

al

Szerintem rosszul latod a dolgokat Angelday. De inkabb msn-en, mint itt.

P.

Hát erről az egészséges összehasonlításról nekem a lakótelepen hétvégén kocsit mosó, szőrkormányos szilikonsprés jigulitulajdonosok ugranak be, ők sem közlekedési eszköznek tekintették a gépjárművet hanem egyediségük demonstrációjának. WTB műanyag beömlő a motorháztetőre.
Multinál dolgozom, még a wallpapert se módosíthatom meg a gépemen. Kb leszarom. Viszont az előállított terméket meg lehet challengelni még akár esztétikailag is (forráskód).

G

juhu, poszt lettem 🙂
hadd szogezzem le, hogy alapjaiban egyetertek Jozsival abban, hogy van egy altalanos igenyesseg. Abban is, hogy ez nem PC vagy Mac-hivo “levosegen” mulik, nem tudom, ki irta ezt.
Kerem szepen: az, hogy valaki tud-e rendben tartani egy szamitogepet, az, hogy valaki foglalkozik-e egy Excel tabla/prezentacio/barmi kulsejevel annyira, hogy ne bantsa a szemet, az megint csak nem ezen mulik. Az meg aztan plane nem, hogy valaki tud-e helyesen irni (en neha nagyon nem, bar sajnos a gepeles miatt 🙂 )
Ezek mind-mind az un. altalanos szamitogepes muveltseg kategoriajaba tartoznak. Vagy ertesz hozza, vagy nem. Ha igen, hasznalhatsz barmit, rendben lesz a geped. Nekem azota rosszabbodik a PC-m, miota ocsem is hasznalja es netezik. Pedig XP van rajta, am ameddig en gondoztam es szerettem, meghalalta. Ha pedig nem ertesz hozza, lehet Maced is, az helyetted nem fog szepen formazni szoveget, nem fogja magat karbantartani es nem fog magyarosan, kerek mondatokban fogalmazni. Az Rajtad mulik, mint useren.
A produktivitas, a geppel valo eles es a vele valo egyuttmukodes nem annak fuggvenye, hogy milyen vasad es oprendszered van. Ha agyad van, megoldottad.
Es tenyleg oleljuk meg egymast, mert ez valoban nem a PC-vag-Mac-hivosegrol szol.
Amugy evekkel ezelott rajottem, hogy mi a bajom a vilaggal, helyesebben annak bizonyos dolgaival: tipikus mernokember vagyok es nagyon nem birom a vakitast. Nekem a tenyek kellenek, nem a duma meg az eleterzesrol szolo szubjektumok. Pont azert, mert az szubjektiv.
Szoval osszefoglalva erosnek erzem azt kijelenteni, hogy csak az igenyes es boldog felhasznalo, aki Macet hasznal. Bakker, nezzetek ra egy amerikaira. Ott mekkora Mac-dominancia van, megsem hiszem, hogy egy amerikai kiskocsog tinedzser lesz a peldakepem szamitogep-hasznaloi szokasokban 🙂
A lenyeg: vagy ertesz hozza, vagy nem.

G

Ja, es amugy otthon sajat valogatasu es osszerakasu PC-t hagytam edes ocsemre, miota notebook user lettem a gyarban. Az uzemvezetosegtol magas poziciomra valo tekintettel kaptam eloszor egy Dell Latitude D610-est, most pedig egy D620-am van, Vistat futtatok rajta.
Sok ceges notebookot gyogyitottam mar (sysadmin is vagyok), es tenyleg tele volt szarva mindegyik, ahogy Jozsi leirta. De! Azokat ilyen project managerek meg team leaderek meg hasonlok hasznaltak, akik, lassuk be, nem kimondott informatikai Nobel-dijasok. Am akkor sem lenne kulonb a gepuk, ha almas logo diszitene tetejet.
Lam, az enyem megis szep, letorolgetem, nem fogdosom a kijelzot, nem dobalom, karbantartom a desktopot, a vinyot, nem baszok el semmit. Vigyazok a szervereimre is.
Mert ertek hozza, hogy mit hogyan kell.

G

Tamadt egy gondolatom: a Mac olyan, mint a heroin, a szcientologia es a Matrix egyutt, egyszerre. Aki belekerul, nem menekul, es meg el is hiszi, hogy “ez minden letezo vilagok legjobbika”. Es ezt el is mondja neked, es ha nem hiszed, akkor egy elnezo, felsobbrendu mosollyal elintezi, hogy meg nem tertel meg, de majd hozzad is eler a Megvalto szent fenysugara, es onnantol jovend majd a boldogsag, es leszen neked is reszed a Nirvanaban.
Amen.

Seven_of_Nine

nekem esélyem sincs kipróbálni MAC -et (próba alatt azt értem hogy dolgozni vele 1-2-3 hétig!! nem 5 percet nyomkodni)

Vagy nekiállhatok lopott OS-t feltolni a gépemre meg ilyenek?

cegeza

ha én lennék az apple, beperelnének — ez a post elijeszt a mac userségtől 😀

Nes

Mennyit lehet meg lovagolni ezen az alebaszott WIN/MAC teman? Kibaszott unalmas kezd lenni, foleg azert mert a mac ugy van beallitva mint az isteneknek keszitett szamitogep. Ami vicces.

Van macim, van ipodom, megsem akarom switcheltetni bealt. Masok miert akarjak?

dvorcsak

Seven_of_Nine:
figyu, azon a napon hasznaltam legeloszor mac-et, mikor az mb-t oktoberben hazahoztam.

egyebkent en nem vagyok rendzsergazdi, meg semmi, igaz en tartom rendben a ceg gepeit, mert nalunk olyan emberek dolgoznak, akik meg mindig azt hiszik, hogy a jatekok a norton commanderben vannak. na, nekik mac sem valo, csak tologatos szamologep

xtal

“Az uzemvezetosegtol magas poziciomra valo tekintettel kaptam eloszor egy Dell Latitude D610-est, most pedig egy D620-am van, Vistat futtatok rajta.
Sok ceges notebookot gyogyitottam mar (sysadmin is vagyok)”

vezerigazgato es sysadmin egy szemelyben? te nagy ember lehetsz, seligmann rabbi.

litch

andrsika:
aztan egyszercsak kezdesz felfigyelni h az emberek osszesugnak mogotted
“tudod o aza fogyatekos maces terito hujegyerek az indexrol”

ez sajnos ilyen 🙁

soha eletemben nem teritettem volna senkit semmien szoftver hasznalatara mert mindenki jarja csak szepen a sajat utjat, de az amit a mac userek levagnak a kepzelt elitseguk birtokaban az valami egeszen elkepeszto. az h fogalom nelkul irogatnak netszerte hujesegeket, valahogy mindig elborzaszt, a nyalcsorgato amerikai analfabeta kepe villan be rogton

ezek vagytok ti mekesek

Seven_of_Nine

“Az uzemvezetosegtol magas poziciomra valo tekintettel kaptam eloszor egy Dell Latitude D610-est, most pedig egy D620-am van, Vistat futtatok rajta.
Sok ceges notebookot gyogyitottam mar (sysadmin is vagyok)”

vezerigazgato es sysadmin egy szemelyben? te nagy ember lehetsz, seligmann rabbi.

Nálam aki belép hozzám dolgozni ha csak backup riportot csinál alapból DELL 620 notebook jár :)) nem kell hozzá magas pozíció :)))

draven

litch: erzek valami eroset abban amit irtal, de azert egy picit kemenyen fogalmaztal 🙂

Viszont en azon szoktam gondolkodni, hogy ha valami tenyleg ennyire univerzalisan hibatlanul kurvajo, akkor miert kell ezt ennyiszer elmondani? Miert kell megmagyarazni, ha ilyen egyertelmu? Tudom, sajnos a szerencsetlen userek nagy reszenek eszebe se jut a valtas (switcherek, hahaha, en pl ha veszek mac-et nem switchelek, hanem lesz egy mac-em IS), mert fogalmuk sincs az alternativarol, sot mar hallhattuk azt is, hogy szegenykek butak is a dologhoz, sajnaljuk oket.

DE: vastagon benne van a dologban imho, hogy (foleg itthon) ez meg az ara miatt azert kemenyen kulon kategoria, es fellow faszagyerekkent tekintenek a mac-esek egymasra, kacsintva egyet, hogy o is a klubban van. De mi lesz akkor, ha majd valora valik esetleg az alom, es az emberek nagy resze atter a mac-re? Nem lattok ti egy olyan scenariot, hogy akkor az megy majd, hogy o bazmeg mar mindenki a mac-et hasznalja, pedig azt se tudja miert jo, az apple meg menjen a picsaba, mert mar a tomegnek gyart, nem pedig a felvilagosult faszagyerek usereknek…

zila

Nes: miért ne hintse az igét AD? Kinek mi kell a lelki békéjéhez…

fff

Esköszöm már csak azért járok ide, hogy megnézzem milyen baromság van kinnt aznap….
Te dugod a Mac-edet? Vagy szerelmes vagy bele?

stinkybill

huh, hat itt komoly felreertesek vannak sztem, elobujik nehanyakbol a magyar fajtankra altalaban oly jellemzo altalanosito stilus. ha neadjisten egy mac-es ember blogjaban hitteritessel talalkoznak, akkor ez nem is jelenthet semmi mast, csak azt hogy az osszes mac-es hitterito kocsog. ezzel nem azt akarom mondani hogy csak a jozsi kocsog. 😀 talalt ebben az elegge fos tomegtermelo vilagban egy olyan termeket amiert sajat ertekrendjen belul vegre rajonghat es rajongasanak hangot is ad itt a sajat blogjan. nem megy kulonbozo win-es, pc-s forumokra eszt osztani meg fikazni, en legalabbis meg nem talalkoztam ilyennel.

kedves litch neked meg azt uzennem, hogy elhiszem, hogy baromi idegesito a mac-esek allando omlengese, meg okoskodasa. szerintem is igen sokszor tul lonek a celon, de hidd el legalabb ilyen idegesito az, hogy szinte naponta talalkozik az ember kulonbozo helyeken a te ellentmondast nem turo fikazasoddal. az elobbi szerintem kevesbe zavaro.

G

“Az uzemvezetosegtol magas poziciomra valo tekintettel kaptam eloszor egy Dell Latitude D610-est, most pedig egy D620-am van, Vistat futtatok rajta.
Sok ceges notebookot gyogyitottam mar (sysadmin is vagyok)”

vezerigazgato es sysadmin egy szemelyben? te nagy ember lehetsz, seligmann rabbi.

xtal: a fenti az onironia.
ha idezojelet hasznaltam volna, megertetted volna?
sysadmin vagyok, ez a “magas pozicio”.

draven: ott a pont.

ervin

József,

“…Gusztustalanul továbbforwardolt, email címeket benne hagyott leveleket. Magyartalan, félig értelmes mondatokat.”

Ez a két mondatod így, egymás után: priceless.

G

angelday: ha nem tudod eldonteni, ugy szopatott, hogy nem jottel ra 🙂

al

Akkor legyen itt. Szoval PC user vagyok es fel sem merul bennem a MAC-re valtas godolata. Miert is? Mert a munkahelyemen a notebook csak egy ugrodeszka, ha nem szamitom a TOAD es outlook hasznalatat. Minden mast a SecureCRT nevu kliensen keresztul oldok meg, hiszen HP UX-on Oracle adatbazisokat adminisztralok. Erre minek nekem mac? Itthon pedig PC van es komolyan nem hasznalom semmi masra, mint CD/DVD iras, winamp, net/mail/msn. Advanced usernek tartom magam win platformon es PC hardware szinten is. Szerintem tulsagosan leegyszerusited a dolgokat Angelday. Nem azon mulik, hogy ki baszik ra es ki nem. A PC-s advanced jatekosok is ugyanugy foglalkoznak a dolgaikkal es talan pont ezert fel sem merul sokukban, hogy platformot valtsanak, hiszen nincs ra okuk. Akikre te gondolsz, azok a szamitogep fetista, imadom a gepemet jatekosok, ok valtanak mac-re alkalomadtan. Meg azok, akik szeretik a szepet. Engem teljesen hidegen hagy az eszkoz kulseje, nem disznek hasznalom. A Hi-Fim legyen szep, a tv-m is, hiszen a nappali reszei, de egy nyomorult szamitogepnel ne erdekeljen mar. Ez nem igenytelenseg, ez a funkcionalitas szeretete. Nem az a lenyeg, hogy szep legyen, hanem az, hogy mukodjon jol es arra tudjam hasznalni, amire valo. Lehet, hogy velem van a baj, de tobb, mint 4 eve felraktam egy rendes xp-t, belottem nekem tetszoen es azota mukodik. Se kek halal, se fagyas, se osszeomlas nem volt. Nem szoptam be soha eletemben (korabbi konfigokon sem) egyetlen virust, ferget vagy barmi mast. Egyszeruen tudom kezelni amim van es meg tudom vedeni a gepemet. Megfelelo szoftveres virusvedelmem van es a routerben egy kellemes hardveres tuzfal. Soroljam?
Szerintem annyira unalmas mas ez az egesz. Nincsenek MAC userek, PC userek es linux buzik. Felhasznalok vannak, kulonbozo szinteken. Szanalmasnak tartom ezt az egesz hit vitat.
Anno, mikor tudtam, hogy a munkamhoz szuksegem lesz unix ismeretekre, felraktam itthon egy debian linux-ot es probaltam segitseget szerezni a #linux.hu IRC csatornan. Nem kell mondanom, hogy bannak a kezdokkel, pedig se trivialis dolgot nem kerdeztem (man olvasas az elso), se bunko/kovetelozo nem voltam. Most pedig van egy kulsos kollegam, aki a HP-nal rendszermernok, kernel szinten debugolja neha a problemaimat, olyan szinten kezelni az EMC storage alrendszereit, hogy az felelmetes, a unix-ot a legutolso kodreszletetig vagja, a HP hungary egyik – ha nem a legjobb – mernoke. Es o megis tud az embernek segiteni, pedig neki aztan 95%-ban trivialis, ami nekunk problema. Szamara nem windows-os kocsogok vagyunk, hanem userek. Linux.hu-s barataink elbujhatnanak mogotte, mind emberileg, mind szakmailag. Persze, tudom, o penzert melozik nekunk, de a hozzaallasa a sajatja es nem a fizu resze. Ezt csak azert gomboltam ide, mert tenyleg unom mar, hogy minden tabor a megmagyarazza szerinte mi a szitu.

al, aki tovabbra sem erez kesztetest a valtasra.

G

eszrevettetek, hogy sose nem jon ide valasz mostanaban az indito hozzaszolasra szuletett valaszokra?

dvorcsak

g: ez nem forum, hanem blog. ha akar jon, ha nem akar nem jon. ha akarja postolhatsz, ha nem akarja, akkor nem.

G

dvorcsak: attol fuggetlenul ez is az eszosztas filinget erositi.

G

angelday: szvsz kivancsi volnek reakcioidra. nyilvan azert postolok ide, mert felkeltette a figyelmemet az, ahogy es amit irsz, meg ha nem is mindig ertek vele egyet es ebbol kiindulva az is erdekel, mit irsz arra, amit a postjaidra irnak.
es ez a perpeetum mobile 🙂

robi

Szerintem vannak linux (opensource) buzik, windows (ms) pápák, és mac evangelisták (a webes megmondókról nemis beszélve :). Én általában mosolygok ezeken az embereken, de eljárok velük sörözni. Sőt vannak olyan emberek is, akik balfaszul használják a számítógépüket (pc/mac/indy) és olyanok mint amilyennek Angelday leírta őket. Őket nem szeretem, és nem megyek el velük sörözni mert igénytelenek és állandóan engem basztatnak, h mit kell csinálni az excelben amikor kerekíteni kell (vagy hogyan kell lekérdezni n táblából m feltételek szerint)

Kicsit off: bár úgy fog kinézni, mintha Angeldayt védeném, pedig nem. Ez egy blog, amit a szerző ír. Arról ír amiről akar. Ha akar, akkor térít, ha akar pornóképeket postol, vagy azt mondja, h a PC szar, az OSX retardáltaknak való, a Linuxos arcok meg a kernelükre verik ki.

EdBoyWW

A Mac-első-gépesekre nem térek most ki. A Linuxosokra sem.

Tegyük fel, hogy a számítógép külseje nem számít.(*) Be van hajítva egy sarokba a dolgozószoba sötétebb bugyraiban. Innentől foglalkozhatunk csak a kezelőfelülettel.

Ha valaki vált Macre, és nem tetszik neki az iPod 1.0 hozzászólásod egyik Handras által írt bejegyzésében említett 20%: “Cserebe amit ok kitalalnak az mukodik is, es userfriendly. Na jo 80 szazalekban :)”. Mit csinál? Hákol. Tvíkel. Shell scripteket ír/bogarász, összevadászgatja a killer appokat, widgeteket, buzerálgatja a meglévő szoftvereket. Ha tetszik? Használja és leszarja.

Tegyük fel, hogy valaki ugyanezt az energiát egy Windowsba rakja bele: felpakol hatékony vírus/spyware/firewall megoldást (van mind a 3, abszolút nem eszik a gépet), kiválasztja és beállítja a saját nyerő szoftvereit. Felskinneli a windowsát, beállítja a munkakörnyezetét. Mit kap? Egy kellemes kinézetű, kiválóan használható kezelőfelületet. Magyarul ugyanazt.
Akit ez nem érdekel, az simán használja a Wint, és szét is megy alatta. Itt a különbség: neki kell valami kocka span, aki helyrerakja a dolgokat. Bár lefogadom, hogy karbantartás nélkül a MacOS is rövid úton lehal. És ahhoz nem is olyan könnyű kocka spant szerezni…

Én Wint használok, és kellemesen, otthonosan érzem magam a munkakörnyezetemben. És nem, nem fogok váltani. Itt van, hogy miért:
Mert az egere egy gombos. Igen. És én hozzászoktam, hogy bizonyos funkciókat jobb gombbal egyszerűen elérek. Lehet ütni. Anno rendszerfejlesztés előadáson hangzott el egy mondat, ideillik:
“A felhasználó általában hozzá van szokva egy munkakörnyezethez, és ha valami nem úgy működik, akkor nem úgy reagál, hogy “jééé”, hanem hogy “anyád!”. ”

(*)Csak mellékesen, ha számít a gép kinézete, abban tényleg verhetetlen a Mac.

Biszku Béla

robi Jan 12th, 2007 at 11:51 pm:

“…linux (opensource) buzik, windows (ms) pápák, és mac evangelisták (a webes megmondókról nemis beszélve 🙂 .”

Helyesbitenek az itt megszolalt mactulajok nagy resze altal bevallott teriteskenyszer es fanatikus-kozeli allapot miatt:

A mac-teritok inkabb valami karizmatikus, neoprotestans, new age egyhaz tagjai. 🙂

vo. “Touch the screen, heal!”

Na de azert talan bekesseg, mar ha meg lehet :]

EdBoyWW

angelday:
nem derül ki pontosan: te a windowst alkalmatlannak tartod igényes munkakörnyezet kialakítására? az írásból az jön le, hogy mintha a “karbantartóknak” szükségszerűen kellene alternatívákon gondolkodniuk.

tomtom

Speckó én évekig nyomtam Mac-en (1987-től kábé 96-ig), és boldog voltam, amikor átálltam a windowsra. Mert baromi drága volt az aapl, szar volt a teljesítmény, és állandó gond volt a kompatilitás. Lehet, hogy most már ez máshogy van, de az XP óta, ami nemigen hal be, eszembe se jutott, hogy visszamenjek.

suexID

Abban a dologban full igazad van, hogy mire a Windowst alakítgatja az ember, formálja és a magáévá teszi, elmegy egy csomó idő és rámegy egy csomó hajszála is. De szerintem sok szempontból azért megéri a fáradtságot, mert egy meglévő környezetből gyakorlatilag nulla pénzügyi ráfordítással tudsz csinálni egy neked tökéletesen megfelelőt. A switchelés (avagy fogalmazzunk úgy, hogy Maci beszerzés) meg kemény zsozsó, és soha nem biztos, hogy tetszeni is fog a végeredmény, és nem kezded el ezt is tweakelni.

Azt is tényként kell kezelni, hogy a Windows Vista csodálatos OS/X koppintása low-end számítógépeken abszolút használhatatlan, középkategórián működik, látványos és heresorvasztóan szép, de sajnos az időnkénti lag megöli a felhasználói élményt. Ezért akarok én Macira váltani, mert nekem a PC _mellé_ szükségem van egy megbízható, szép notira is.

Takoca

ma volt szerencsém egy G4-t csesztetni

azért azt be kell, hogy ismerjem hogy baromi szép, de végig azon röhögtem hogy akkor én most iszonyat hatékony vagyok 🙂

Tony Hyper

Gabriel Garcia Márquez meg kézzel ír. Na.

A Mac-hype meg nettó sznobizmus, úgy, ahogy van.

Sztem.

Kezdetben vala a COCOM-lista (tudják-é a fiatalok, hogy mi is volt az?), rajta a mekkel, ami előgenerálta a tiltott-gyimelcs-édesebb-életérzést (aka: fílinget) (v. ö.: Coca-Cola, farmer, beat-zene). A mekeket itthon kezdetben a reklám- és a (pop)zeneipar kezdte használni (tény, hogy – akkor még – ezeken a szakterületeken alkalmasabb programok voltak mekre, mint pécére – innen eredeztethető pl. a Quark vs. Ventura vs. PageMaker vs. AckaarMie szkander is). Az artdirektorok/zenészek meg ugye tök cool csávók, csupa buli az életük, dumájuk zsír, életük full pop, csajok, satöbbi, így aztán fölhorgadott a ha-mekem-lesz-cool-leszek-hatás (v.ö.: brazil futballmezek, Air Jordan Nike cipők és Ferrari bézbólsapik eladási számait).
Mondjuk az tény, hogy ezekben az időkben a mekek tényleg klasszisokkal jobbak voltak, mint a pécék, de hát ezek az idők elmúltak (ma azért a pénzért, amennyiért egy meket kapsz, vszeg össze tudsz kalapálni egy ugyanolyan masszív/megbízható pécé-konfigot is), a fíling viszont megmaradt – ahogyan egy korábbi hsz-ban mondta valaki: hitvita/törzsi háború/státusszimbólum jelleggel (l. még: némt vs. francia/olasz autók).

Ha viszont a végtermék felől közelítek (ipari formaterv, költségvetés, rakéta-röppálya, kortesbeszéd, reklám-zene, szarvasmarha-telep vagy gyógyszermolekula), q-ra mindegy, hogy min csinálták, a kutya se fog vele törődni.

dvorcsak

angelday: de a ketkezi munkanak is csak akkor, ha az asszony csinalja, es a vegtermek a megfelelo helyre kerul

Tony Hyper

„Igazi teremtő ereje csak a kétkezi munkának van.”

Whoáááh, vadda fakking kúl lájfsztájl: mekkel cölöpöt verni! 🙂

A Mac-hype-ról még: hát éppen erről beszélek. Hogy egy ittragadt idea, mindenféle racionális megfontolás nélkül, pusztán érzelmi alapon (mint az Illés-Omega, Real-Barca, csöves-popper, Fidesz-MSZP stb.) – még ha korántsem azok használnak meket, akik korábban. (Egyébként ez minden divat hajtóereje: az elit – aka divatdiktátorok, még ha nem is konkrétan ruházkodásról van szó – viselkedése/eszközhasználata/attitűdje/beszédmódja stb. leszivárog a társadalom alacsonyabb presztízsű rétegeibe, mire az elit már snassznak tartja és elhagyja őket. Így cserélődik ki a használói kör. Ezzel párhuzamosan, ennek eredményeképpen az adott tárgy értéke is devalválódik, hiszen az elit már nem használja, így használata nem jelenti az elittel való azonosulást/hasonlóságot, így teljesen kikopik a köztudatból – egészen addig, míg az elit újra fel nem fedezi, és kezdődik minden elölről.)

Ahol igazán racionális alapon döntenek eszközhasználatról (űrkutatás, haditechnika, tudományos és ipari alkalamazások stb.) vszeg se mek, se pécé, hanem célszámítógépek, SG, mainframe (mondom én úgy, hogy igazából nincs sok fogalmam ezek mibenlétéről). Igen, tudom: más dimenzió, de akkor is.

Vagyis se. 🙂

Sasi

Egyetértek Angelday-jel, de csak úgy, hogy ha az ember igényes gépével szemben és a géppel dobog a szíve, akkor felmerül benne, hogy van-e jobb operációs rendszer. Vagyis, ha Mac volt az első, akkor is fel kell merüljön vagy pedig nem állsz magasabb szinten annál az őserdei törzsnél, aki azt hiszi, hogy a faoszlop, amire arcot vésett irányítja az életét, és ez máshogyan nem is lehet, benne nem merült fel, ő nem vallási power-user. Van ilyen.

Bennem felmerült a mac-re váltás gondolata. A felhasználói felület fura elsőre, de lényegtelen, nekem az tűnik idétlenségnek, hogy a kukába dobod a cd-t, hogy kiadja. De nem is ez az érdekes szerintem.

Vegyünk egy példát, 3 éves Fujitsu-Siemens laptopom a maga szerény 256Mb memóriájával már elég lassú, hatalmas élmény leülni édesapám Dell Latitude D620-as laptopja elé, mert az enyémen 10 perc alatt pörög fel a windows, az övén pedig mondjuk 10 másodperc alatt. Szóval ezt a vas teszi, de az enyém olcsóbb is volt anno is.

Tévedés, hogy agyon kell szkinezni vagy hekkelni az oprendszert. Megmondom miért nem, legalábbis én hogy vagyok vele. A windows tűzfal elég. Browsolj biztonságos helyeken, ne tölts le minden szart, ne nyiss 5 millió támadható felületet a külvilágnak (btw. nem hiszem el, hogy a mac-re nem lehet betörni, vírussal lelohasztani, csak a vírusokat minek gyártsák egy szűk rétegre, akik kevés vírusírtó szoftvert vásárolnának, volt egy korszak, amikor vírushype volt, de ez ma már üzleti alapú, és az MS rendes velünk, mert próbálja alapból azért levédeni a windowst vmennyire.) Szóval 1 db vírusírtó meg letöltöttem a windows defendert és szeretem a firefoxot, de az IE 7 is teljesen jó. Mi kerül annyi időbe egy winXP-t összetenni? Sőt, ha okosan használod a márkásan vett laptopot, desktop gépet, akkor mindezt a telepítést egyszer sem kell megcsinálnod. Túl van ez pörgetve. Az oprendszer skinje meg olyan legyen, ami megbújik, ha dolgozom, akkor ne az virítson. A windows natív zöld témája az én lcd-men tökéletesen ilyen volt, most pedig royale noir van, de az is natív, csak nem official, illetve a Zune téma alapja, a rikító narancs nélkül.

Szóval nem tudom ki írta, de nem kellett semmibe se belemerülnöm, semminek sem utánaolvasnom, akkor kellene, ha váltanék mac-re, mert az OSx-et kellene megtanulnom… nézőpont kérdése ‘u know’

Szóval lényeg, hogy semmi nem tökéletes, mindegyik szemetel, és én nem oprendszer alapján választok. Nekem a vas a fontos. Következőre azért akarok egy Dell latitude 620-at, mert fémből van. És én bár szeretem a számítógépet, abszolút képtelen vagyok vigyázni rá. A szűken 3 éves notim olyan lehasználtan néz ki, hogy bizony ezért nem fogok olyan gépet venni, ami nagy hangsúlyt fektet a külső csillogásra, mert ha használódik, akkor kiábránfító. Az iPod is kiábrándító karcosan. De nem fogom tokba tenni, főleg, ha azért veszem, mert tetszik és jó ránézni.

Én egyet szeretnék, ha a gépem tartós lenne, és amíg nincs újabb, addig úgy kiszolgálna, hogy ne kelljen aggódnom, hogy mi megy benne holnap tönkre. Márpedig hallotunk már olyan, hogy mac- szériának eltört a képernyője, másnál is hallottunk persze, de akkor miről beszélünk? És az Apple is sokszor ugyanazon gyártóktól guberálja össze az alkatrészeket, mint a PC-gyártók.

Én attól nem leszek boldogabb, ha mac-em lesz, mert apple. Akkor vagyok boldog, ha szépet csinálok photoshopban meg szépet rajzolok, de egy gép ilyet nem okoz bennem. De lényegtelen, a photoshopot nem kell Adobe PS-nek hívják, ha jó, és váltok, ha van jobb, mert én úgy látom, hogy az én igényeimet jobban kiszolgálná. A te igényed nem érdekel.

Szép, kedvet érez az ember, hogy vegyen egyet vagy ilyen mögött dolgozzon, na de ez nem lehet rám olyan hatással, hogy ülök a villamoson és az jusson eszembe, hogy most de bekapcsolnám a macbookomat, mert olyan smooth, ahogy bevillan az OS splashscreen vagy hasonló. Ez már egyszerűen a dolgok fanatikus része.