iPhone v1.0

Az iPhone szó szoros értelmében zárt rendszer lesz. (Forrás: NYT, sőt Pogue FAQ-ja!) Ez azt jelenti, hogy külső programokat nem lehet rá fejleszteni, kiadni, feltölteni. Nem azt jelenti, hogy nem létezik majd ilyesmi (mert létezik majd), de mindaz az Apple által kontrollált környezetben és módra. Én megértem, hogy Steve nem engedi a homoszexuálisokat elrontani az ő csodálatos telefonját, de ez nekem simán elég ahhoz, hogy ne vásároljak a termékből. Sőt, amíg ez így van, remélem meg is bukik vele.

Amerikában a Cingular kettő év kizárólagosságot kötött az Apple-el. Ez azt jelenti, hogy semmilyen másik SIM kártyát nem fogad a telefon, lehet feltörni, vagy akármi — újabb fekete pont. (Európába természetesen drágább lesz majd, ez is benne van a cikkben.)

Az iPhone-ban nem lesz Gmail, nem lesznek letölthető játékok, nem lesz benne video felvételi funkcionalitás (ez utóbbi valamikor majd érkezik egyébként). Nem tudom, mitől fosnék most bokáig, ha egyszer minden, amitől valami jó bír lenni, nem lesz benne az Apple iPhone-ban.

Ez nekem egyáltalán nem a telefon újrafeltalálása fejezet a történelem könyvben. Inkább egy nyugdíj felé haladó, idősödő ember hülyesége. Bár teljesen feleslegesen rugózok a kérdésen. Az iPod ugyanilyen zárt rendszer. Felejtsetek el.

56 hozzászólás

alternaiv

nade, az ipod az egy olyan piacra lépett be, ahol nincsen platform. (az mp3 az csak egy formátum). és sokat adott hozzá az “mp3 lejátszó” által ismert fogalom tartalmához. az iphone viszont – ahogy jól írod a postodban – pont az ellenkezője. semmi új nincs benne, viszont kevesebb, mint lassan egy belépőszintű telefon.

Handras

En nem akarok ra skypee-t, meg msn-t, meg gagyi third party alkalmazasokat. Nem akarok 3G-t, meg cserelheto akksit, meg ekezetes betuket sem akarok (bar lesz).

Ezt a cuccot akarom igy ahogy van, es a kurva picsaba, hogy nem vehetem meg mar holnap!

Ide a bokot, hogy 2007 ben 9 milliot siman eladnak belole.

zila

Fene se tudja. Első gondolatom nekem is az volt, hogy kell. Aztán ez a hír, hogy nem telepíthető rá semmi 3rd party program, hidegzuhanyként hatott. Már egyáltalán nem érzem úgy, hogy nekem erre lenne szükségem. Már most használok a a p910-emen jópár olyan 3rd party programot amik eléggé hiányoznának. És igenis egy wifi képes telefonra ha kell hadd tegyek már skype-t, aztán ahol lehet ott tudok telefonálni ingyen. Pl. itthon nem kéne futtatnom a gépen a skype-t és amikor hívank keresgélni a fülhallgatót… Szóval iPhone felejtős. Akkor már inkább ez: http://www.linuxdevices.com/news/NS2986976174.html

Csúnyácska az igaz, de erre legalább azt pakolok amit akarok, feleannyiért…

Handras

Az iPod vasarlo reteg meg a software updatet se rakja fel az iPodjara, mert szarik ra. Ugyanez a reteg fogja venni az iPhone-t is, nem gondoljatok, hogy majd buzi kis third party appokat fognak keresgelni meg installalgatni?

Egyebkent a Mac es az OS X ugyanilyen megkoteseket tartalmaz folyamatosan, es megis jo. Pont a kompromisszumok miatt. iMacet nem lehet boviteni, nincs 600 fele kulonbozo konfiguracio, nincs 600 beallitasi lehetoseg a bongeszoben, nincsenek meg 1000 helyen az oprendszerben 1000 fele beallitasok, stb stb.
Cserebe amit ok kitalalnak az mukodik is, es userfriendly. Na jo 80 szazalekban 🙂

Az Apple mar csak ilyen. Elkepzelnek valamit, aztan egy csomo mindent felaldoznak a design oltaran, aztan azt mondjak, hogy nesze ez van, igy kell hasznalod.

Pelda: ha mondjuk lenne benne GPS amit sokan hianyolnak, akkor nagyobb akksi kellene bele. Ha nagyobb akksi kell, akkor mindjart nem 11 mm a vastagsaga, hanem 20-22 mm, amire meg egybol mindenki azt mondana, hogy kell a fasznak ez a buzi nagy feltegla, es senki nem venne meg.

qwertza

Azért elég sok újdonságot tartalmaz az iPhone, ami tényleg forradalminak nevezhető. Éppen ezért lehangoló kicsit, hogy a külső alkalmazások szabad használatának lehetőségét nem tették bele – ha ez meglenne, akkor nagyjából ez a telefon lenne az, amit mindig is szerettem volna használni.

v1.0, nem lehet mindent egyszerre, ebben igazad van, Angelday. De akkor is. 🙂

kalasz

Amíg nem láttam saját szememmel, mit tud a 3G, én se akartam. Most már van. És lesz is.

lipilee

nem gondoltam volna, hogy valaha kiszólsz a zárt rendszerek ellen. ha egy iPhone kellett, hogy felnyissa a szemed, akkor már megérte 🙂

MiszterX

En egyetertek Angelday fejtegetesevel, es ezert nemlesz nekem is meg ilyen verzios telefonom. Igen is 21. szazadban elunk es van ra igeny, a telefonomat ugy alakitgathassam es ugy basszhassam el ahogy akarom ha “ennyit” fizettem erte. Na ennyi.

inti

Remélem azt mindenki belátja, hogy a Windows egy jóval nyitottabb rendszer, mint az OS X, és, hogy pont ezért az Apple egy csomó programot fejleszt a saját oprendszerére. Windowson mi van? Hát a sok 3rd party fos, ami ha szerencséd van nem akad össze az oprendszerrel. Az Apple saját, szénné tesztelt, jól megírt programjai meg mennek, mint a kisangyal.

Én nem bánom, hogy nem nyitott. Tuti lesz Software Update-en vagy egyéb módon Apple által biztosított program bele, és hogy ez miért jó? Mert pl nem kell hard reset, ha a 3rd party fos fejlesztője elfelejtett egy szálat elvarrni, és rakhatok mindent újra a szaros PocketPC-men. Az Apple nyilván olyan progit fog csak rá engedni, ami 100% működik, és azért, hogy a Handras által említett iPod használó népség ne bassza a földhöz a 200 rugós telóját, mert az dobott egy Kernel Panicot.

Majd lesz iPhone widget, meg program fejlesztői contest, és a legjobbat az Apple kitetszteli és ha faszájos, akkor kap a fejlesztő egy marék aprót, mi meg a tuti kis progit Software Update-en.

Oh és még valami, nem baj, ha emiatt nem vesztek, úgyis a nyálatok fog csorogni, hogyha valaki előkapja a haverok közül 🙂

Különben meg szerintem azért nem nyitott, mert, ha olyan programot írhatnál, ami Multi-Touch kompatibilis, akkor ki kéne adniuk, azt meg nyilván nem akarják.

i

vegyetek Hackintosht! 60.000 afa-ból működő os x 10.4.8-cal (10/100 ethernet, dual proci, 1g ram, 950-es intel vga, 8 usb2.0 port)! a kurva anyjat az apple-nek.

sunyirepaarus@vipmail.hu

CsasZ

Handras, ugye ez a 9 millió feltételesen eladott példány nem tekinthető piaci áttörésnek?

Tiszta vicc ez az egész felhajtás egy olyan telefon körül, ami csak egy marginális szegmens igényeire megy rá. Az egyszeri Nokia v. SE vásárlók 99%-ának soha eszébe se fog jutni 3x annyit kiadni telefonra.

zila

Handras: én leszarom, hogy vannak akik még az updateket sem pakolják fel az iPod-jukra, én felpakolom és igenis szükségem van pár 3rd party alkalmazásra a telefonomon. Ahogyan most is használok ilyeneket a p910-esemen. És még sosem fagyott le tőlük. Érdekes dolog ez. Én szeretem a osx-et, de az apple-t már nem annyira. Nem csak ők tudnak programozni és a világot sem ők szarták.

Meglátjuk, majd ha megjelennek olyan alkalmazások a telefonra amelyek jelenleg még hiányoznak nekem, akkor majd elgondolkodom rajta, addig felejtős.

Ennyi pénzért kurvára többet kéne tudnia egy okostelefonnak…

Til

Zila
“Ennyi pénzért kurvára többet kéne tudnia egy okostelefonnak…”

Pontosan. Például gps navigációt. Nem azt mondom hogy építsék bele, de ha összepároztatom egy bluetooth gps modullal, akkor tudjak vele navigálni. Biztosan lehet majd a Google maps-al, viszont ezzel az a baj, hogy állandó netkapcsolat kell hozzá, ami tudjuk mivel jár. Ilyen hogy iGo, stb. felejtős. Tehát mit is kapunk egy iPhone-al amit más telefonokkal nem? Nagy kijelző, emiatt értelme is lesz a videólejátszásnak, kényelmes kezelés (?). Ennyi pénzt ezek a fícsörök nem érnek.

Handras

Szerintetek milyen hamar lesz egy camera dock szeru kis feher cucc amiben van GPS? Beledugod az aljaba, oszt van gpsed.

En is szeretnek GPS-t, de ha emiatt fel nap alatt lemerulne a telefon, akkor inkabb ne legyen benne.

Gabucino

BT GPS-t kell hozza hasznalni aztan kesz. Skypeolni nem szoktam (amugy miert pont ez ne lenne ra? Cingular sincs ott mindenhol. Persze ettol meg lehet hogy nem lesz igazam), egyebkent is utalom ha hivogatnak telefonon ;)) Mobil netezes nagyobb musthave, multitouch safari mindent visz, ssh meg szerintem bizonyos hogy lesz ra. A tobbit a siteomon leirtam.

Crit

Ez volt már?
http://www.youtube.com/watch?v=YgW7or1TuFk

Elnézve a kis bemutatót, csilivili mutogatnivaló státuszszimbólum bizniszmobil, amivel mutathatod másoknak, hogy te vagy valaki! Gazdag embör vagy, fontos embör vagy, hogy neked ilyesmire futja! Nagyjából ugyanazt tudja, mint bármelyik más kütyü. Nem estem hanyatt tőle, elismerem szép, ahogy matatva az ujjakkal rajta, eyecandy effektekkel lehet bóklászni a belsejében, de attól tartok, semmivel se használnám többre, mint a jelenlegi megbecsült Nokia6210-esemet. A régit is értékelni tudni kell.

Ha ilyen termékek fejlesztése helyett a környezetvédelemre fordítanának ennyi áldozatos figyelmet, most nem kéne majd ennyi embernek és állatnak elpusztulnia pár hónapon belül a sarkokon innen és az egyenlítőn túl.

Uff, ennyit erről.

fogtunder

handras, azért felhívnám a figyelmed valamire. a cucc eleve mocskos drága. én elismerem, hogy jól néz ki, azok a featurjei, amiket demóztak is, nagyon jók, biztos toppon lesz a használhatósága, de.

ha megveszek 200 rugóért egy telefont, nem akarom, hogy még külön kelljen gps egységet vennem hozzá, az apple-t ismerve legalább másik 30-60 ezerért. plusz kapok hozzá egyetlen alternatívát szoftwer szinten, amihez lehet, hogy magyarország térkép sincs, vagy ha van, ki tudja, mennyire részletes. ehhez képest, a mitac mio a701-et 160.000 körül megkapod, fullos európai igo progival. persze, abban nincs wifi és osx.

szép és jó az iphone, én is beleszerettem, de ennyi pénzt soha nem adnék ki rá, pusztán azért, mert a hálózati támogatottság nem olyan, mint az usa-ban a cingular. meg nem megy el az ember hotspotok mellett kétpercenként, egyszerűen nincs meg hozzá az infrastruktúra, ha meg nem tudom használni, minek adjam ki rá a pénzt.

btw, angelday, hogy értetted azt, hogy nem lesz rajta gmail? a mail-ben gondolom be lehet majd állítani, meg a safarin keresztül csak be lehet lépni. vagy nem?

vargatom

Szóval egyszerű telefonnak túl bonyolult, okostelefonnak túl korlátolt, plusz drága is. Definiáltunk egy piaci rést? 🙂

draven

” Az iPod vasarlo reteg meg a software updatet se rakja fel az iPodjara, mert szarik ra. Ugyanez a reteg fogja venni az iPhone-t is, nem gondoljatok, hogy majd buzi kis third party appokat fognak keresgelni meg installalgatni? ”

Handras, en a kommentjeidbol nem latom pontosan, hogy te mi mellett allsz. Az, hogy az iPhone kurvajo (meg, hogy ezt hivatalbol mondod-e 🙂 , vagy – mint az idezet is – sok birkakent tolongo vasarlo lesz majd aki megveszi kulonbozo okok miatt (tomegpszichozis, yuppiesag, es mar sokan sok fogalommal illettek… :), es lesz egy szep nagy szam az “eves bevetel” mezoben…

wths

En is azt latom az Apple cuccok egyik legnagyobb előnyének, hogy nagyon megbízhatók, de ez mondjuk a Maceknel elsosorban a a hardware-en mulik. Nem kell ezerfele driver teszteles, stb. Szerintem az iPhone-nal lehet olyan kompromisszumot kotni, ami megorzi a megbizhatosagot es megis nagyobb teret enged kulso fejleszteseknek. Egy jo java api peldaul, esetleg olyan korlatozasokkal, amik biztositjak azt, hogy ha elfagy rajta valami, akkkor szepen kilep, kiirja, hogy bocs, es ennyi. Az a baj, hogy az iPhone szorakoztato termeknek keszult es nem igazi okostelefonnak. Engem jobban emlekeztet egy PSP-re jatekok nelkul, mint egy munkavegzesre alkalmas telefonra. Persze az Apple mindig inkabb maga akarta az elvarasokat alakitani, mint megfelelni azoknak, de szerintem itt most mellefogtak. Persze sokan meg fogjak venni hype-bol, de nincs meg benne az az innovativ plusz, ami mondjuk az iPod-ban, es mas termekeikben. Persze a multitouch qrva jo, de igy onmagaban kicsit l’art pour l’art.

Til

“Az a baj, hogy az iPhone szorakoztato termeknek keszult es nem igazi okostelefonnak.”

Jaja. iFun.

suexID

Nem értem ezt a hozzáállást. Szerintem a zárt rendszerek kora lejárt, mégis itt van az Apple, és sokan hajlonganak ezelőtt a balfasz magatartás előtt. Érdekes, vettem kemény 25 000 magyar forintért egy SE W300i-t, ami szerintem szép, tud mp3-at lejátszani, igaz szöveges a menüje és nem vándorolnak a borítók. Emellett kezeli a JAVA-t, lehet rá mindenféle okos appot rakni és egyáltalán nem fagy szét tőlük. Mindezt kb. tized annyiból, amennyiből ez kijön. Persze az összehasonlításnak nincs alapja, mert az iPhone kijelzője alapból sokkal nagyobb, a szoftver okosabb, a rendszer jobban meg lett dizájnolva, és mindenki örülhet.

De ha beszarik az akksi, akkor evidens lenne, hogy rendelek a netről, kihozzák, belerakom és a show goes on, de nem, az egész bele van pirítva, egy szánalmas akksihiba miatt is viheti majd a tulaj a szervízbe. Pontosan ezektől a kliséktől féltem. Annak a 9 millió tulajdonosnak meg gratulálok már így előre is a szarjához.

Handras

draven: nekem tenyleg nagyon bejon.

Van most egy iPodom, meg egy SE K800. Mindketto megy a kukaba, helyette lesz az iPhone.

Kocsiban szol majd rola a zene, telefonalok vele (zene automatikusan off a kocsiban ami minusz egy problema), Es ratoltom az osszes jo kepemet, hogy mondjuk a nagyinak meg haveroknak mindig meg tudjam mutatni.

A kontaktlist kezelese fasza, telefon resze fasza, kep zenekezeles fasza, a tobbi meg leszarom. Meg netezni se akarok vele soha az eletben, skypolni se, semmi ilyen buzisagot.

Egy a lenyeg, hogy az iPodombol es a telefonbol lesz egy device.

Persze sznob is vagyok, ezert is kell 🙂

Ha szar lenne megmondanam, ugyanugy ahogy megmondom: szar a dotmac, es a mighty mouse, szar, hogy nem lehet 4 giga ramot tenni az iMacbe, es a Macbook Prokba.

Az iPhone szamomra tokeletes termek, sot a jovot idezo tokeletes termek. Masik ilyen tokeletes termek szamomra a Mac Pro-m, bar az nem jovobe mutato, csak gecigyors 😛

DnP

Nekem egy 6680as Nokiam van, ami gyarilag nem jo semmire… de par het alatt belaktam, levadasztam hozza az osszes szukseges programot, igy most szinte tokeletes. Van egy PSP-m is… orbaszajba hackelt firmware-rel, ami lehetove tesz mindenfele homebrew szarok futtatasat is. Pl C64 emu fent van telcsin is meg PSP-n is.. ha ojjanom van comandozom egyet, vagy tolom picit terry’s adventures-t, nem pedig lapozgatom le fel a csilivili CDboritokat…

3g-re: meg sosem ereztem szukseget 🙂 Eccer kiprobaltam rajta videohivast.. haaat mint armstrong holdralepese… makos homalyos.. csikos.. de mukodott 🙂

sala

a mighty mouse pedig igenis egy szar. az apple egyik legátgondolatlanabb terméke.
az iphone meg egyelőre csak a neten létezik, tehát nem lehet szar. ha megjelenik, akkor biza szar lesz, ez tuti. engem is magával ragadott a nagy ováció, ami a bemutatón volt, mivel ott elhallgattak jónéhány fontos információt.

zila

Handras: az tényleg jó lenne, ha optimalizálhatnám az eszközeimet és a telefon ipod combót kivlthatnám. De 8 gigával? Jelen pillanatban 24 G a zenei gyűjteményem, ez szépen ráfér az ipodra, nulla törődést igényel, időnként szinkronizálom a géppel. De 8 giga ennek csak a harmada, tehát többet kell majd masszíroznom, hogy összeállítsak playlisteket, hogy mi fogok majd hallgatni a kocsiban. Aztán lehet újra bosszankodni menet közben, hogy nincs nálam egy album, amit szívem szerint hallgatnék. Ismét csak nem nyerő. (persze ha lenne benne valamilyen memóriakártya input, akkor ugye picit könnyebb lenne, de csak picit) Sajnos még mindig marad az ipod, marad a telefon.

Egyébként az Apple TV ugyanez a kategória. Vártam rá, mert jó lett volna, ha drót nélkül tudom majd tvre kötni az mbp-t, nézhetek filmet, mutogathatom a képeket a családnak. Ehelyett mi lett belőle? Nézhetem az itunes-ban vásárolt tartalmakat a tv-n. Azokat a tartalmakat amiket Magyarországon meg sem tudok venni. LOL. (és nem érdekel, hogy át lehet verni az itms-t, mindenféle kamu angol címekkel).
Milyen jó is lenne, ha az iPhoto-ból mi is rendelhetnénk Könyvet, naptárat, photoalbumot printelve 2 kattintással, de úgy hogy a nyomdát én választom. Milyen szép volna szinkronizált filmeket letölteni az iTunes-ban de nem csak az itms-ről.
Ha ugye csináltak volna egy api-t, hogy bármelyik tartalom szolgáltató vagy gyártó illeszthesse a szolgáltatását ezekhez az egyébként nagyszerű programokhoz, akkor illeszthetné a gyorsnyomda a rendelési rendszerét az iphoto-hoz, a zenebolt és a filmkölcsönző az itunes-hoz. És ha a nagy Apple nem találja értékesnek a mi kis piacunkat, hogy kiépítse ezeket a szolgáltatásokat, akkor helyi vállalkozók megoldhassák ezt. Nem tanulnak a hibáikból: az Apple teljesen zárt rendszer politikája már egyszer a tönk szélére sodorta őket…

Handras

Zila: tudod melyik iPodbol fogy a legttobb? a 2 es 4 gigas iPodokbol, ergo az embereknek eleg ekkora tarhely.
Mutassatok meg egy telefont amiben van 8 GB tarhely.

Geza

Handras, nem lehet h egyszeruen a 2 es 4 megas esik a legtobb ember szamara a megfizetheto kategoriaba?

inti

Szerintem itt egyeseknek az fáj a legjobban, hogy szeretnének egy ilyen cuccot, csak logikusan/racionálisan/financiálisan/stb. döntenek, és így az jön ki, hogy számukra ez nem éri meg.

Nekem tetszik, nekem lesz, és jó lesz nekem.
Meg Handrasnak is tetszik, neki is lesz, és neki is jó lesz 🙂

rhapsodhy

jól beszélsz… először tetszett, de ez sokat változtatott a helyzeten. Inkább egy smartphone(pocketpc phone, értsd)

Til

Handras: van 8 gb-os telefonja a Nokianak, Samsungnak. Van olyan is amelyikben vinyo van. De pl nekem is lehetne ilyen, mert a mostaniba belerakok egy nagyobb kartyat es kesz.

rhapsodhy.hu » Screw ya’self

rhapsodhy.hu/index.php/2007/01/14/screw-yaself

[…] Vágod még az előző bejegyzést, rájt? Az Apple-fanboy tettetést, rájt? iPhone buzulást, a divatnak engedve, rájt? Azóta figyelted te is keményen, mit történik a világban, rájt? Na, akkor most ezzel a posttal szeretném sztornózni az előzőt, mi több, felhívni a figyelmet Plastik Józsi kis szösszenetére, mely remekül szummázza az elmúlt pár nap fejleményeit, ha még sem lennél addiktja a témának. Szóval Apple, és Jobs, mehet a francba, a tömegnek ilyen szép, világotrengető kezelést tartalmazó, ámde ősszar gadgetet dob (már megint?). Az iPod jó, tetszik(mert nagy). Ellenben ez is nagy, ámde buta. Mert az nem működik 2007-ben, hogy egy smartphoneba nincs 3rdparty alkalmazás bővítés, és nincs… semmi. […]

MilGra

nem kell annyira fosni, kb az első héten széthekkelik a telót, és a második héten lesz rá installer, amivel 3rd parti szarokat és játékokat lehet nyomni rá. csak így nem vállal érte felelősséget az alma.

a hiányolt feáturék is hamar belekerülnek, nem tartom kizártnak, hogy már az elején raknak bele pl 3g-t.

nekem csak annyi a bajom vele, hogy túl nagy. nekem hitelkártyaméretű telefonra van szükségem, meg egy macbookra.

MG

Kontroll? - Worldshots

worldshots.hu/2007-01/kontroll

[…] Lassan megtanuljuk, miért is nem lehet majd az iPhone-ra csak úgy szoftvert írni telepíteni. Az aktuális magyarázat nem mobilhálózat sérülékenysége – ezt legalább ketten cáfolták, Carmo és Ecker. Nem is Jobs szokásos ragaszkodása a teljes kontrollhoz, mert ilyet nem mondunk ki hangosan. Hanem a felhasználói élmény folyamatosságának és minőségének biztosítása. Remekül hangzik, érződik a törődés. […]

CsasZ

Handras, nem lehet, hogy az emberek nagy többsége nem azon filozofál, hogyan tudjon egy 80 ezres telefont és egy 120 ezres médialejátszót kicserélni egy 2in1 150 ezer forintos kütyüre? 🙂
Ésmég igen jelentős azok száma, akiknek:
– nincs szükséges mobil zenelejátszásra, ergo elég a telefon.
– nincsenek prémium UI igényeik, megszokták az SE-t vagy a Nokiát

Nekik semmit nem nyújt az iPhone. Nem hiszik el (jogosan), hogy létezik olyan telefon, amiről jobb telefonálni, mint a mostani Nokián. Megnyomnak 1-2-3 gombot és beszélnek.

Valószínűleg ennek köszönhető a brutális Apple árazás is. Steve-ék pontosan tudják, hogy esélyük sincs még csak megkarcolni se a Nokia piaci részesedését, ezért kell a profit érdekében megfogni a sznob/hívő tehetős vásárlóközönséget.

Trofimov

Kedvenc részem az, amikor a telefonkönyvben neki áll egy újmozditással hihetetlen sebességgel görgetni, mire nagy ováció tör ki. Ennyél használhatatlanabb telefonkönyvet nehéz elképzleni is.

Greg

a zárt oprendszert én is megemlítettem (http://konnektor.org/?p=81) de a 3G hiánya abszolút szívás lesz és nem a videóhívás miatt, hanem mert edge-en a mezei internet oldalak elég lassan fognak lekocogni. Steve pont arra verte a nyálát, hogy ez nem vmi miniböngésző (Mobile Explorer-re utalva) vagy WAP böngésző, hanem ez a real stuff… Tipikusan nem ott fogod böngészésre ahol van WLAN (munkahely, otthon) mert kényelmesebb a saját gépeden kommenteket írni a plastikra, mint a telefonon. És amint elhagyod a WLAN felhőt máris várhatsz több mint fél percet mire lejön EDGE-en az index.hu, 15-20mp-et amíg az apple.com nyitóoldala… A plastik.hu is inkább fél perc felé közelítene mint a 15mp-hez.

Zsombor

Srácok,
van itt egy hatalmas félreértés marketingológiailag. Ki nmondta nektek, hogy az iPhone okostelefon? Csak mert annak néz ki kívülről? Az iPod mini meg szar kis könyvjelzőnek néz ki, aztán mégsem az. Az iPhone az IPod termékcsalád felső része, ccsakúgy, mint a shuffle az alja. És a plusz, amit beletettek, az egy telefon funkció. Nehogy már a takony egye az óvodást…. A nokia 8800 tulajok között ki látott olyat, aki hiányolta volna a letölthető appsokat? Ezért nem is tették bele még az új verzióba sem. bezzeg gold meg platinum verzió létezik. Mert a célcsoport arra már harap. Ha palmtopot akarsz venni, az iPhone nem lehet választás. Csak mindenki azért siránkozik, mert kurv@jól néz ki (s ezért jó lenne egy) és mást képzel bele, mint ami… Tehát az iPhone-nal designt kapsz, annak meg Steve szerint ennyi az ára. Aztán ha nem veszik, majd lejjebb megy. Ha meg venni fogják, akkor ő szarja le a legjobban, hogy mások nem erre számítottak. Már szerintem 🙂

Péter

Most nem azért, de mi iPodosok eddig nem arra vertük magunkat, hogy nem kérünk a minden-az-egyben készülékekből, és most az apple kidobja az iPhone-t, és mindenki rohan érte?

Sasi

Zsombor: A pontos def.: iPod, forradalmi telefon, és áttörést jelentő internetes eszköz. És pár egyéb feature, amit nem definiáltak, de kit érdekel, az az érdekes, hogy számunkra mi. Nekem ez egy okostelefon. És ezt vargatom megfogalmazta, piaci rést definiáltak, és kész.

Az olyan yuppie hülyegyerekek, mint handras (bocs) veszik majd meg a 9 milliót, szingli, 30 felett, techgeek magas fizuval, hogy a nagyinak mutogathassa a fotókat meg a yuppie haveroknak sörözés közben. Ez egy réteg, ezekre tervezték, a szingli réteg ma nem szegény, ma egyre inkább rájuk kell tervezni, sőt, a női igényeket kell a leginkább kielégíteni, mert nagyon sok a szingli nő, és ma megtehetik, mert ma karriert csinálnak, régen meg nem.

Handras, a piac árérzékeny, de ha megvan a pénz, akkor meg van igény is hozzá. A kisebb ipodok olcsók, az iPhone meg szart se kínál azért, amennyiért adni fogják.

A masszírozós rendszer kényelmetlen lesz, kicsi, és nem új.

Péter: soha nem akarok telefonos mp3 lejátszót, ez így van

Handras: Az iPod zárt, de ott nem az iPodnak kell tudnia, ha az ipodra itunes-ban nem tudnál csak m4a fájlokat tenni, és nem konvertálna, akkor nem lett volna siker, ezt így megmondom neked. Az iPod zenét játszik le, minek rakjak 3rd partykat rá?! Miért beszélsz hülyeségeket? Ha az itunes nem tenné a dolgát, akkor nem menne, az apple tv is azért fog meghalni, mert csak az ituneson vett szarságokat nézegetheted.

Az iphone drága lesz szerintem, ha egy nano árába kerülne és menne minden platformon megvenném, ha nano árába kerülne, nem lenne rajta telefon, csak wifi, akkor megvenném, de így keveset tud az árához képest és túl sokat állítanak róla.

A bemutatón az a gmaps az szánalmas volt, most felvágnak, hogy milyen jó a google és ők meg tudták mutatni a masszírozós telefonjukon?

Sasi

Akartam mondani a platform helyett minden szolgáltatót. Vagy akér csak árulná több szolgáltató.

dan

vegre itt legalabb nem az a kritikatlan omlenges megy minden apple cuccal kapcsolatban ami handras-nal.