A web, mint platform

Egyre másra jelennek meg azok a webes ASP szolgáltatások, aminek igénybe vételéhez nincs másra szükségünk, mint egy böngésző ablakra. Én magam kétféle böngészőből vezérlem a levelezésemet, ezek mindig nyitva vannak. Ugyanígy szükségem van egy Wikipedia konzolra is, és még sorolhatnám.

A tendencia egyértelmű: organikus folyamat eredményeként a böngésző válik egyre inkább az OS szerves részévé. Nekem nincs ezzel semmi bajom. Az egyetlen problémám az, hogy a böngészők nem támogatják ezt eléggé. Nekem az, hogy át lehet rendezni a tab-okat, nem fejlesztés. (Az egy kis nüansznyi-apró-hangya-mák-és-porszem-pinafing-és-szőrszál.)

Amit én szeretnék, az az a fajta dinamizmus, ami az OS natív alkalmazások sajátja. Elvégre ha böngészőben fut bármi, akkor a böngészőnek kell ilyennek lennie. Például az, hogy akármilyen Safari tab-ból lehessen teljesen kusztomizált alkalmazást készíteni Gmailhez

– tudjátok: ahogy szeretem –

aztán azt ledobni külön a dokkba. Váljék belőle alkalmazás! Ne kelljen loginelni! Az én gépem! Azt csinálja, amit én akarok!

Basecamp alkalmazásokhoz olyan felületet készíteni, ami nem szól semmi másról csak magáról az alkalmazásról. Nincs semmilyen keret, címbeíró sor, csak maga a program képernyője fix méretben. Esetleg az alkalmazás készítők include-olhatnak XML-ben valami fejlécet, ami mindezt remekül leírja.

Kell.

20 hozzászólás

zeroEV

Most mondjam azt, hogy Windowson ez az “Active Desktop”? 🙂
Lehúzok a böngészőből egy bármit az asztalra, és annak nem lesz böngésző kinézete, se címsor, se gombok. Oké, alkalmazás kinézete se nagyon lesz, meg eléggé suta, hogy nem úgy frissül ahogy pl a gmail (szinte azonnal), meg eléggé szögletes is a dolog, de én is valami ilyesmit szeretnék, mint te. Csak jobbat.
Egyszer csináltam egy ilyen “alkalmazást” php-ben, lekérdezte a nézett sorozataim vetítési idejét a megfelelő weboldalról, abból kiszedte a reklámokat, kiírta a tárhelyemre egy háttérkép jpg sarkába, és ez a kép volt beállítva háttérnek. A netről. Aktívan. Naponta 3x frissült, minden alkalommal friss adatokkal… (tudom, ez kispálya)

suexID

És akkor mi van ezzel a webkettő dologgal? Hogy az alkalmazások elköltöznek a desktopról a netre? Hogy már lassan a passziánsz is kikerül a winfosból és majd nyomhatjuk mi buta windows júzerek a live.com-on keresztül? Angelday, téged nem szeretnének a webkettő hívők! 😀

Pálesz

Sztem a webkettőnek az a lényege, h az információ a fontos, minden mindennnel kapcsolatban legyen, bármelyik alkalmazást bármelyikkel kötni tudjam. Desktop, web egyre megy (milyen viccesre sikeredett, ihaj :D).

Szóval mindent mindenhonnan, automatikusan import-export-kötve. Számomra ezt jelenti a web2.0, mert igenis AJAX ide, vagy oda a web eredetileg nem ilyenre lett kitalálva. Minek töltse le a böngészőm nap-mint-nap az AJAX-os HTML gyurmaapplikációt, amikor elég lenne egyszer telepítenem, és csak az adatok keringenek.

robi

Szintén zenész. Ugyanezt szeretném én is windows alatt firefoxal (egyébként, szerintem safarivall meg lehetne buherálni pl, nem tud véletlenül (nem user!) profilokat létrehozni a safariban? arrafele lehetne keresgélni).
pl: gmailban tűnjön el a felső navi sor, ha alkalmazásként fut, akkor nem kell.

Nonoo

en csak azt szeretnem ha a firefox nem zabalna be vigan fel giga memoriat 3-4 napos uptime utan

Jano

Nonoo: FF tényleg iszonyat memóriát tud bezabálni, de pár másodperc újrainditani es akkor szepen kipucolja es megint kevesebbel beeri.

evone

ha okos vagy azt csinalsz amit akarsz, irhacc uj os-t is ami sokkal klasszabb mint az osx es mindent tud amit te szeretsz

tomi

Nekem az a vesszőparipám, hogy vissza a desktopra!!!!
Vissza a kliensre.
Szörnyá, hogy minden alkalmazás browserben fut.
Sztem ez rossz irány.
Ti beletörődtetek??

zila

tomi: nem beletörődtünk, szeretjük. (másrészt messze nem minden alkalmazás böngészős)

Én azt utálnám, hogy a leveleim csak a desktopon lennének. Ha egy word file-t csak a desktopon készíthetnék, csak ott nézhetnék meg. Ha a tennivaló listáim csak a desktopn lennének. Ugyanis a desktopom nincs velem mindig. Egy bulira nem viszem a notebookom (leesik, belerúgnak, dugnak rajta, be kell vetni hajnal 3-kor mint dj pult, mert elfüstölt a cd player), ugyanakkor elképzelhető, hogy meg kéne nézzek egy korábbi levelet, és egy telefonhívással megúszom, hogy a bulit otthagyva nekem kelljen egy problémát megoldani. Ha mindenem a desktopon lenne, akkor igen pórul is járhatok, haza kell mennem, onnan telefonon megoldani a gondot. Vagy vihetem a notebookot potenciálisan életveszélyes bulikra is :))

robi

Csatlakozom zilához. Amint van az embernek egy másik mobil eszköze, mint a notebookja, azonnal jobban esik a levelezés/to-do lista/rss reader a weben. Nincsen küszködés, h most akkor mit kell venni a lakáshoz, mi is a karácsonyi lista, mi volt az a link, amit a főnöknek mutatni akarsz.

És manapság minden embernek van legalább egy másik mobil eszköze, a telefonja.

tomi

Ok, finomítok, a fenti érvek helytállóak.
Az adattovábbítás lehet internetes, de az alkalmazás ne legyen az.
Desktop alakalmazások is használhatnák az internetet, lásd java, és minden más.

Nemcsak az a két lehetőség, hogy desktop alkalmazás, lokális adatokkal, és webes alkalmazás webes adatokkal.
Az ideális megoldás az lenne, ha az adatok a neten lennének, de az alkalmazás NEM böngészőben futna.
Pl OFFICE live: óriási munka, hogy HTML-t rendereljen mindig minden egyes új klikre, a javascript halmok pedig még tovább kuszálják a helyzetet.. Pedig a megoldás pofonegyszerű: az adatok a neten vannak, de az alkalmazás a kliensen fut. Csak NE mindenre a HTML-t használjuk, mert az a halálom….

Bár lehet, hogy én már csak ilyen vaskalapos vagyok, tudom széllel szemben…

robi

tomi: ez nem vaskalaposság, csak ez majd 3 év múlva lesz 🙂 Azért egyenlőre nincsen _minden_ számítógép hálózatra kötve., úh addig a böngésző képviseli az internetet, és azt a fajta alkalmazásokat amikor a szerveren tárolsz mindent. A böngésző meg html tud, meg javascriptet.

Most is lehetne ilyen akalmazásokat csinálni, ott a Java Web Start. Mindig a legfrisebb alkalmazást kapod, triviális, h a szerverre mentenéd az adatokat, stb. De nem kell az embereknek.

rog

az opera vagy a google desktop vagy gadget-jei nem tudnak ilyesmit?
(vagy inkább csak még senki nem írt ilyet eddig, kalandra fel!)

robi

de, a gadgetek pont ilyenek. Csaképpen ha ezt az utat követed, akkor pl. a google desktop fölösleges. Mivel mindent a neten tárolsz, ezért fölösleges beindexelni a géped tartalmát (ami tulajdonképpen nincsen…), hiszen minden tárhely biztosít valamilyen keresőt.

Tulajdonképpen nem szeretnénk sokat, csak azt, h a böngészőnek lehessen azt mondani, h indulj így (addressbar nélkül, gombok nélkül, csak a keret), töltsd be ezt az urlt, és futtassad le ezt a scriptet (ami esetleg rendberakja az oldalakat, h illeszkedjen filozófiához).

Tulajdonképpen a firefox profilok greasemonkey. Csaképpen ha jó értem, Angeldaynak mindez Safarira kéne, ráadásul a hakkolás nélkül.

rog

most nézem, a vista gadget ezt az irányt követi. csak egyszer kell megírni, aztán live gallery -val bármelyik (vistás..) gépen elérhető
(a vista meg fut a macbookpron is vagymi 🙂 )

de tényleg, ezt a gmail-es dolgot opera widgetben is meg lehetne oldani frankón.és akkor platformfüggetlen-szerű is lenne a dolog. wikihez meg már van is widget.

zeroEV

Safariban nem lehet olyan popup ablakot hívni, aminél nincs se címsor, se státuszszor? Tudtommal OSX-ben is van beépített webszerver (csak alapból nincs engedélyezve asszem), kell írni egy kis alkalmazást, akár javascript, akár php, vagy ami kézreáll, az lekéri az adatokat, kitenni az ablakot, és kész a hómméd widget. Szerintem.

Látogató

hát ezt nagyon régen kitalálták már…
talán ie4 óta van hta (=html app)