Ez a hét sem telt el hiába

Sokszor előfordul velem az, hogy a jól ismert hierarchikus file rendszer könyvtárstruktúrában nem tudom a dokumentumokat elég jól elhelyezni. Lényeg az, hogy semmi sem tud egy helyre többször tartozni, pedig sok olyan dokumentumom lenne, amit több folderbe is tennem kéne (pl egy vevő árai ne csak a vevő mappában, hanem az árak mappában is benne legyenek). Már-már azt hittem, hogy ebből a helyzetből fogok nyugdíjba menni, amikor hirtelen belémbaszott: symlink.

Ennek az alkalmazásával elég egyszer valahogy felépíteni a folder struktúránkat, aztán ahol újra látni akarjuk a kérdéses állományt VAGY mappát csak elhelyezünk egy hivatkozást. Voilá!

Ezt kell természetesen kiegészíteni egyrészt azzal, hogy bármelyik ablakban levő ikonok tetszőlegesen átrendezhetők (és legközelebb mindig ugyanúgy jön elő az ablak!), másrészt a custom folder színezéssel, és máris egy tökéletes munkakörnyezetet kapunk.

Mennyei királyság.

update: symlink eredeti file-jának a törlése/mozgatása (!) nem követi le a symlinkek frissítését, ezért számos broken cucc lehet adott esetben. Amíg meg nem érkezik az adatbázis alapú FS, addig ez van, ezt kell szeretni.

25 hozzászólás

lipilee

ha nem sym-, hanem hardlink, akkor még jobb a helyzeted, mert könnyedén eltávolíthatod a file-t n-1 könyvtárból.
Kretusz: wtf shortcut? csak nem a symlink windowsos megvalósítása?

CsasZ

Shortcut, muhaha, a fogalmatlan user hülyítés iskolapéldája…
Instant, easy, szar 🙂

MilGra

hát igen, ezért találták ki az adatbázisokat 😀 legjobb megoldás, ha egyetlen folderbe hánysz mindent, és a spotlightot használod 😀 én már kezdek átszokni erre 😀

MG

robi

Számoljunk már le a fájlrendszerrel! Adatbázisba mindent!
Angelday, használnál-e egy olyan fájlrendszert, amibe öntöd a fájlokat, és csak cimkézed? Persze lehetne automatizmusokat is létrehozni (mp3-akhoz zene taget, képekhez képek, stb)

Ha igen, válts majd windowsra, ha elkészül (sose) a winfs 🙂

Úh soha nem szabadulunk meg a könyvtáraktól és a hekkelésektől…

Pálesz

winfs elvileg vista sp1ben lesz, úgy tudom…

De lehet, hogy csak parasztvakítás.

jfl

A symlinkekkel csak annyi a baj, hogy ha az eredeti fájlt letörlöd, vagy áthelyezed, akkor a symlinkből döglött link lesz, nem követi az eredeti fájl mozgását. Nagyszámú symlinknél ez már nem biztos, hogy könnyen átlátható.

Az igazi királyság tényleg valami WinFS-szerű adatbázis lenne. A BeOS fájlrendszerében talán volt valami hasonló fícsör, ha jól emlékszem.

robi

Lee, nem ismertem ezeket, de ennél jobban összeszedettebb dolgokra gondoltam nemcsak a szokásos mountoljuk-be-az-adatbázisunkat. Egyébként linux alá csinált egy srác egy diploamunkát, ami pontosan azt tudta, ami a nagykönyvben meg van írva. Csaképpen megkapta rá az ötöst (remélem, mert qrvajó volt), aztán abbamaradt.

Az volt, h felmountolod, és utána a mount alá az mkdir-el tulajdonképpen cimkéket hozol létre (igen, akár egymásba ágyazva is). Utána a cp-vel cimkézel, és az ls-el keresel (ahogy POSIX alatt kell 🙂

A cimkékre mint path hivatkozol, és a / jel logikai és-t jelent, tehát a /db/piros/gyumolcs/kerek alatt mondjuk az alma van, amire a piros, a gyumolcs, és a kerek cimke van ragasztva. A /db/piros/gyumolcs alatt létezik az eper, cseresznye, stb. Viszont a /db/gyumolcs/sárga alatt a golden alma, a citrom, stb van. Szóval értitek 🙂

Aki újra megtalálja az url-t a fentiek alapján, az egy király csávó 🙂

ps: a | jel vagy valamelyik másik a pathban a vagy-ot jelenti

Pálesz

Ilyen tag-es cuccot már én is elkezdtem írni egyszer, de idő híjján abbamaradt.
Hála istennek, azóta valaki megcsinálta. 😀

zila

angelday: az alt-cmd nem symlinket csinál, hanem alias-t, ami kb olyan mint a shortcut windowsban, csak a Finderben működik megfelelően.

gimli:~/Desktop zila$ ln -s olvassonbeleUML.pdf olvas.sym
gimli:~/Desktop zila$ file olvas.sym
olvas.sym: symbolic link to `olvassonbeleUML.pdf’
gimli:~/Desktop zila$ file olvassonbeleUML.pdf\ alias
olvassonbeleUML.pdf alias: empty
gimli:~/Desktop zila$ mkdir a
gimli:~/Desktop zila$ ln -s a b
gimli:~/Desktop zila$ cd b
gimli:~/Desktop/b zila$ cd ..
gimli:~/Desktop zila$ cd a_alias
-bash: cd: a_alias: Not a directory

miles

Minek túlbonyolítani a dolgokat? Ott van OSX alatt a legegyszerűbb megoldás erre, a ‘make alias’. Nem kell ehhez third-party software …

zila

A Parallels is a symlinket szereti. A Greg által javasolt symbolic linker a jó megoldás (legalábbis addig, amíg az Apple elfelejti végre az inkompatibilis és felesleges alias-ozást) Miles azért kell 3rd party mert az alias csak a gui-ban működik, ott is korlátozottan. A symlink meg mindenhol megy.