The Departed (2006)

Figyelem! Ez a film nem arról szól, hogy Matt Damon és Leonardo DiCaprio smárolnak ugyanazzal a színésznővel.

Nem vagyok egy hatalmas film-evő és un. film esztéta, mint például Réz András (!), de Scorsese-től mind a Gangs of New York, a Casino, mind pedig az Aviator tetszett annak ellenére, hogy mindig úgy érzem, csak a sztenderdeket hozza. A sajátjait, mégpedig.

A Departed nekem egy olyan film, mint a Syriana. Remek alakítások, hihetetlen lüktetés végig és izgalmas, nagy költségvetésű filmekhez képest megdöbbentő profizmus, ami nyugodtan kijelenthető, hogy egy igazi lenyomat az utókor számára.

A Departed első felét mindenféle szempontból hibátlannak éreztem, a második felét, különösen a végével kicsit zagyvának. Azt hiszem, pontosan értem, mit akartak belőle csinálni, de én a forgatókönyvet és rendezést másképp gondoltam volna “jobbnak”. Ezen nem fogunk összeveszni sem Scorsese-vel, sem pedig a forgatókönyv íróval sem, erről tehát kár lenne vitát nyitni.

Scorsese, meg a vágója remekül meg tudják találni az okos egyensúlyt a filmben. Komolyan mondom, semmit se vittek túlzásba. A túlzott zenei betét is tönkre tud verni valamit, figyelni kell arra, hogy meglegyen annak is az egyensúlya. Azt hiszem, ha filmet csinálnék, egészen biztos off-balance lenne pontosan az ilyen rutintalanság hiányában. Scorsese, meg a vágója ugyanakkor remekül használják a vágószerszámot és a source reel-eket, de tényleg. Időnként ide-oda csaponganak, egyáltalán nem fogalom nélkül. Nem gondolom forradalminak, sokkal inkább helyénvalónak azt, amit csinálnak.

De hát ez a film nem más, mint helyénvaló.

update 2007. 02. 26.: Meg is kapta a legjobb filmért járó Oscar díjat, illetve Scorsese még a legjobb rendezésért járót is.

8 hozzászólás

jack ez

Nem hiszem, hogy egy ilyen szolgai módon elkészített remake-nél van értelme forgatókönyírói mélységekbe menni. Az eredeti film egyes lényegi részeit kihagyták, a többit meg snittről snittre újraforgatták. Plusz egy ripacs Nicholson.
Hogy Scorsese idáig süllyedjen, az szomorú.

pedro

Kis nyelvi bug: “Ezen nem fogunk összeveszni sem Scorsese-vel, sem pedig a forgatókönyv íróval [startBug]sem[stopBug], erről tehát kár lenne vitát nyitni.” Csak ennyi, a filmet meg nem lattam.

efg

Sztem eleve gáz, hogy oszkárra jelölnek egy remake-t…
Kicsit csúsztatva csodálkozom, hogy anno a 1998-os Psycho miért nem kapott jelölést, elvégre tök ugyanaz a Hitchcock film volt csak más szereplőkkel, színesben.

Lac

Angelday, van rá egy huszasom, hogy ha megnézed az eredetit, más megvilágításba fogod helyezni ezt a remake-t.

(Kis “easter egg” az eredeti, hong-kongi Infernal Affairs második részéhez: a temetős jelenetnél érdemes az aláfestő zenei kórusra kicsit jobban odafigyelni 😉 )

MoT

tessek megnezni az eredetit, az zsenialis…. ez inkabb hervaszto volt, azutan…