The Maxim that wasn’t

Felkértek a magyar Maxim szerkesztői, hogy írjam meg, mi volt az életem 10 meghatározó videojátéka. A cikk, mint kiderült, got canned, ezért kicsiny blogomra fogom postolni, csak azért, hogy ne érezzem hiábavalónak az erőfeszítéseimet.

(Némi zárójeles oldal-kommentár: időnként ilyen-olyan forrásból megkeresnek emberek, szerkesztők, hogy nyilatkozzak a blogokról, filmekről, videojátékokról, Wii-ről, álló faszokról stb. Általában vissza szoktam utasítani ezeket az ilyen típusú felkéréseket, illetve közszerepléseket. Az oka igen egyszerű: nekem csak a szívás van vele. Nekem kell elmennem a helyszínre, nekem kell beilleszkednem az ottani workflow-ba, megmondják, hova álljak, hogy nézzek, túl sok, túl kevés. Mindezt természetesen azért, hogy a szerkesztőnek meglegyen az “anyag”, nekem meg valamiféle obskúrus “fame”. Köszönöm, nem.)

Most pedig a 10 legjobb játék EVAR!

1. World of Warcraft (PC)

A Blizzard ma is futó masszív multiplayer játéka addiktív, mint a futó bab. Eleinte berzenkedtem attól, hogy hosszú perceket kell sétálni a világban, de valaki felvilágosított, hogy az ilyen típusú játékoknál ez még rövidnek is számít. Később felismertem, hogy ez minden idők legjobb játéka. Kár, hogy az embernek nem lesz mellette semmilyen élete, abbahagytam, lett is barátnőm.

2. Quake (PC)

1996-ban a Quake megjelenése az én életemet is gyökeresen megváltoztatta. Nem kis mértékben azért, mert ez volt az első játék, amit klánokba szerveződve a neten is lehetett játszani. Akkoriban semmi sem számított, csak a Quake. Az egyetemen be kellett köszönnöm nem kis részben miatta az alattam járó évfolyamokhoz is.

3. Legend of Zelda: Twilight Princess (Nintendo Wii)

Először a Zelda sorozatot akartam volna erre a helyre sorolni, de rájöttem, hogy a most decemberben megjelent Twilight Princess viszi egymagában köztük a “single player” pálmát. Elképesztő játékot sikerült készíteniük a japánoknak, de ennek megvan az a roppant nagy előnye, hogy 40-60 órányi játék után véget ér. Igaz, hogy GameCube-ra készült (eredetileg), de ennek ellenére fantasztikus a grafikája és a játékmenet. Hibátlan.

4. Resident Evil 4 (Nintendo GameCube)

Noha egy “negyedik” rész bármiből az újabb rókabőr tipikus esete lehetne, a Resident Evil 4-es mégis magasan kiemelkedik és utat mutat. Szintén egy egyjátékos anyag, viszont roppant tartalmas zombi ölős játék (bárki megbotozhatna, hogy egy zombi ölés hogy jöhet ide, de szeretném jelezni, hogy ki kell próbálni).

5. Brain Training (Nintendo DS)

Roppant gagyi grafika és elképesztő gondolat jellemzi a játékot: minden nap néhány perc gyors-számolással és koncentrációval tréningezzük az agyunkat. Van benne Sodoku is. A Nintendo megmutatja nekünk, hogy a játék és közösségi élmény minden gigapixelnél többet ér.

6. Wizard of Wor (Commodore 64)

Ez a játék volt életem első komolyabb videojáték élménye. Akkoriban még a fekete bot joystick-kel gyilkoltuk egymást a nyári szünetben. Volt, akik magnóról töltötték be, a jobbaknak, mint nekem, már floppy lemezes meghajtójuk volt.

7. Half-Life 2 (PC)

Filmszerű játék, borzasztó gazdag grafika, a hatalmas első rész folytatása. Minden szempontból túltett az elődön, bár azt is ide kellene írnunk. Sajnos soha nem értem teljesen a végére, pedig nagyon ott voltam már.

8. Super Mario (Nintendo SNES)

A Super Marioval értettem meg, hogy léteznek olyan játékok, amik képesek eladni egy konzolt. A Mariot eredetileg csomagolták a készülékhez és nem is nagyon érdekelt, mert gyerekesnek tartottam, de annyira rákattantam végül, hogy a végén még azt a titkos pályát is megtaláltam, ahol a kis pénzekből ki volt rakva, hogy “YOU ARE A SUPER PLAYER!”

9. Metroid: Fusion (Nintendo GameBoy Advance)

A Metroid egy fantasztikus side scroller sorozat, bármelyik darabját ki kellene emelnem, mégis ez volt az, amivel a legmagasabbra emelte a mércét. A 3D grafikai programok idejében kijönni egy ugrálós cuccal, elképesztő. Roppant szépen rajzolt grafika, imádtam. Plusz a tény, hogy egy női szereplővel kell idegeneket lőni.

10. Lemmings (PC)

Innovatív játékmenet és szuper aranyos, zöld hajú, masírozó figurák. Ügyességi, logikai játék, középiskolában az irodalom órán jegyzeteket készítettem arról, hogyan lehetne megoldani egyik másik bonyolultabb pályát. A skót DMA Design már a kilencvenes évek elején megmutatta, hogy milyen tökös játékprogram fejlesztők. Ők csinálták a GTA sorozatot is később.

42 hozzászólás

airween

Hehe, WoW, Quake – ezeket hívják FPS-nek?

Én nem tudok játszani ilyen játékokkal: kb 10-15 mp után elszédülök, és 2-3 órán keresztül nem tudok még csak felülni sem… 🙁

A Lemmings nekem is bejött anno’, utána vizsgaidőszakokban rendszeresen aknakereső-függő voltam. Ezzel ki is merült játék ismeretem minden platformon. 🙂

a.

jfl

A Lemmings tényleg jó volt. “Masírozó figurák”, lol.

A Half-Life sorozatból nekem jobban tetszett az első rész. Elég katartikus élmény volt pl. csapatban taktikázó kommandósokkal szembesülni. Főleg a Quake/Doom féle rohanós-lövős-berakétázós játékmenet után.

Gaboro

Felidőződtek bennem azok, amelyek engem tudtak leültetni. Időrendben:

– Laser Squad – ’88 Commodore
– Eye of the Beholder – ’90 Amiga
– Powermonger – ’90 Amiga
– Another World – ’91 Amiga
– The Settlers – ’93 Amiga
– History Line: 1914-1918 – ’93 Amiga
– Quake – ’96 PC
– Diablo – ’97 PC
– The Sims – ’00 PC
– Call of Duty – ’03 PC
– World of Warcraft – ’05 Mac

airween

Biztos én vagyok itt túlkoros, de nekem ilyen emlékek vannak:
(C64 mindegyik)
– Loco
– Super Pipeliner
– Ghostbusters
– PitStop
– Impossible Mission
és a korszak végén a Delta (de ennek a nevére pontosan nem emlékszem) 🙂

(Ja, és mindez 1988-ig bezárólag :))

Asszem

Én most élem második gyerekkoromat, az Introversion új atomháborús játékával a Defconnal (www.everybody-dies.com). Hihetetlen hangulat, kb. 30 megában. Utoljára tényleg kb. 15 éve voltam ennyire rákattanva játékra.

A Wizard of Wor-t én is imádtam, bár amikor jött a “banya”, az a gyorsan mozgó bigyó, mindig meghaltam. Viszont akkor kezdtem el legóból is olyan figurákat építeni 🙂

Nekem a Pirates volt még meghatározó élmény C64-en, és a Defender of the Crown PC-n.

Aztán jött a Warlords, a Civilization, a Wing Commander (szemben az X-Winggel, amit akkor vmiért sosem szerettem).

Aztán éles törés. Lányok. Valamiért más irányba fordult az érdeklődésem. Most viszont már nős vagyok, úgyhogy újra lehet játszani :))

Defcondefcondefcondefcon…

goldenAXE

Én vagyok az egyik legemlékezetesebb játék mindenkinek. Mert mindenhol ottvoltam. Plusz, Easter eggnek még egy telefonközpont-típus nevét is elrejtettem a nevemben. Mondjuk nem annyira.

jack ez

időrendben:
c64: Wizard of War, PitStop, Lazy Jones, Giana Sisters, Last Ninja 1-3, megegy egyiptomi mászkálós, aminek nem jut eszembe a neve
pc: starcraft (broodwars), fallout 1-2
ps2: resident evil 4

lakatlan szigeten ezekkel ellennék armageddonig

jack ez

kihagytam:
super nintendo: super mario, street fighter, donkey kong country 2

PeBa

A Transport Tycoon-t kifelejtetted. Én még most is játszok vele. Valamint NES-en Super Mario 3-mal (az első részt már csukott szemmel kitolom 10 perc alatt 😀 ) és még mindig vannak meglepetések. Királyos.

afx

Sout Park WoW-s részt kb egy hete néztem meg nem vagyok egy nagy SP fan World of Warcfraft meg annyira sem, de érdemes meg nézni minden gamernek.
Mondjuk pont a Virtuális terekről írtam az egyik félévi vizsgámat:) jó kis anyag volt ha valakit érdekel, linkelem.

Balazs

Defcon jooooo. 🙂

Amugy: Doom1, Dune2, settlers, sim city.. najo Quake3 🙂
WoW az kb masfel orara kotott le aztan kuka..

Cossyc

Zag-zag…:D
Esetleg: “See the woorld, they said!”
Netántán: “When I’ve finished my job, I’ll come back for you…”

Melyiket ki mondta?:P

Zed

Első (és igazából utolsó) meghatározó játékélményeim:
Galaxy – ht-1080z
Hunch Back, Barbarian, Impossible Mission, Raid over Moscow, Summer Games – c64

ant

Ugy erzem a C64-es jatekok kicst alul vannak reprezentalva. Bar tudom, hogy ez abszolut szubjektiv, plastik media velemeny, de mivel ugyanaz a korosztaly vagyunk, gondoltam anno teged is jobban megfogott (akinek meg a szkroll rutin is megvolt). Meg persze voltak jatekgepek a kocsmakban, jatektermekben is: azok az onfeledt mortal kombattal (es hasonlokkal) eltoltott orak! 😀

alpi

Szerintem az ilyen megrendelt cikkekért pénzt kellene kérned. Kenjék a fame-jüket a hajukra.

debil

Nálam…

Creatures-2 (C64)
Shenmue (Dreamcast/XBox)
Metal Gear Solid (PS1/PS2)
Ikaruga (Dreamcast / Cube)
Gran Turismo (PS2)
Grim Fandango (PC)
Shadow of the colossus (PS2)
Last Ninja (C64)
Rez (Dreamcast, PS2)
Tekken 5 (PS2)

Sorrend szabadon cserélhető kb.

napos2600

sodoku az sudoku;)

csak egy pár játék ami eszembe jutott és senki nem említette:

Western Bar (két képernyős “kvarc játék”)
Donkey Kong (két képernyős “kvarc játék”)
Summer/Winter Olympics (C64)
Arkanoid (Enterprise 128)
Sorcery (Enterprise 128)
Alien Breed – Tower Assault (Amiga)
Cool Spot (Amiga)
Super Frog (Amiga)
North & South (Amiga)
Prince of Persia (PC)

alternaiv

Elite – ZX Spectrum

Szerencse, hogy akkor a multiplayer még ismeretlen fogalom volt. Asszem kirugtak volna a suliból a sok lógás miatt.

vezérteve

És ha már megcsináltad, akkor kifizették legalább heló? Vagy csak akkor csengetnek, ha lemegy a lapban? Vagy nem is csengetnek, csak a magad önszórakoztatására tolod?

A bestest game of all timez pediglen a Bubble Shooter.
Az online verzió nem annyira zsír (http://absolutist.com/online/bubbles/), de a PDA-s az a gatyaszaggatófasza. Meetingen, budin, elalvás előtt, kaja közben, metrón, hivatalban várva, filmközben ha Tony Soprano az anyjával beszélget éppen, bármikor.

PC-ne pedig egyértelműen a Doom. IDDQD.

dmx

Ha DMA Design akkor – Blood Money / Amiga
“First there was Menace and now Psygnosis presents a DMA Design game … Blood Money” kb. ez volt az intro szovege, kb. 100-szor meghallgattuk…

ono-sendai

Neuromancer ?

Egyébként az én kedvenceim (c-64): Elite, Defender of the Crown, F-14 Tomcat, Laser Squad, Creatures… hirtelen nem jut eszem több.

AlieN

A Maniac Mansion-t, meg a mittoménmilyen Tentacle-ös folytatást hogyhogy senki sem írta?