Szepsy István borvacsorája

Az egyel ezelőttiről gyakorlatilag azonnal elfogytak a helyek, így abszolút résen kellett lenni a következő Szepsy borvacsoránál. Természetesen a Maligánba szervezték. A borokról kevesebbet kívánok értekezni, hiszen a már megismert és szívünkbe zárt Szepsy minőségről van szó, beleértve a szárazakat is.

A menü:

Király Hárslevelű 2005
Harcsasült füstölt pisztrángos körtesalátával

El kell mondanom, hogy halat ritkán fogyasztok, mert úgy tapasztaltam, hogy nem tudják őket jól elkészíteni. Kivételt képeznek a tengerparti helyek, ahol viszont előszeretettel fogyasztok halat fehérborral. Ez a harcsasült (illetve: derék-szelet) kimondottan finomra sikeredett és valóban jó kompozíciót alkotott a körte szeletekkel és egyéb növényekkel.

Szent Tamás Furmint 2005
Kecskesajtfondü citromos sonkás stanglival

A menü egyik kiemelkedő darabja. A fondüt természetesen nem úgy kell érteni, hogy kis gépeket telepítenek az asztalokra és elkezdünk klasszikus értelemben véve fondüzni, hanem egyszerűen egy forró sajtlevest kapunk közepes méretű csészében. Szörnyen finom és sűrű volt, a sonkás stangli pedig akkor készült és még finom punci-meleg volt. Szeretnék még ilyen ételeket fogyasztani életemben.

Nyulászó Furmint 2005
Káposztás tésztában kemencézett házinyúl rókagomba szósszal

Első olvasatra kissé extravagáns ételnek tűnt, a kemencézett itt azt jelentette, hogy a tésztába káposztát kevertek, aztán a nyuszit belegöngyölték ebbe (kissé sok volt a tészta és száraznak is éreztem), de a rókagombás szósz kárpótolt mindenért. Nem alkotott rossz kompozíciót egyébként.

Szamorodni 2003
Libamájpástétom szamorodniban érlelt barackkal

Itt váltottunk át a szárazról az édes borokra. Ez Szepsynek az egyik “flagship” bora, valójában Szamorodni Dániel néven fut angliában (Dani, az unokája tiszteletére) és Szepsy szerint ezt a bort már “hármas Dániel”-ként ismerik. A libamájpástétom az embeddelt barackkal finom volt, bár én ezeket az édes kocsonyákat sohasem szokatam “a la carte”-ról választani. Valamiért mindegyik ugyanolyan range-ben mozog, olyasmi, mint a pármai sonka sárgadinnyével / mozarella paradicsommal, része a sztenderdnek.

Cuvée 2003
Szarvasgomba olajon sült vadkacsamell karamellizált almával és kávémártással

Ismét egy klassz részhez érkeztünk, a kacsa fantaszikusan omlós és kívánatos volt. A kávémártás inkább csak nevében volt kávé, amit egyáltalán nem bántam. Az édes cuvéé-ből ittam volna még egy-két pohárral. Ez a cuvée, csak úgy, mint az előző fogás mellé járó tétel, hordozza magán a jellegzetes Szepsy trademark-ot, a Himnusz “nektárt csepegtettél” részében Kölcsey valószínűleg Szepsy borára gondolhatott.

Aszú 2002
Fehér csokoládé bon-bon, stíriai metélt, füge kocsonya

Az i-re feltevődött a pont. Érdekes módon desszertben minden valamire való étterem otthon van. A fehér bon-bon házi készítésű volt, nem pedig tetves Raffaello, ahogy a cheapshot wannabe-k oldanák meg. A metélt porcukros és omlós, a füge kocsonya pedig megdobta az egészet.

Megmondom őszintén, hogy a menüt első olvasatra budapesti juppi menzőzésnek gondoltam volna, ám kellemes csalódást okozott, és megleltem benne az oly őszintén áhított nettó értéket. Igazán nem bántam meg, hogy részt vettem rajta és szegényebbnek érezném magam, ha nem tettem volna meg.

A szervezésről még annyit hadd jegyezzek meg, hogy Szepsyt egy recsegő mikrofonon keresztül kellett hallgatni (mi a Maligán hátsó részében voltunk), illetve mellettünk egy nagyobb társaság 50-es, 60-as férfi ült, akik folyamatosan dumáltak (miért nem mennek kocsmába ezek?). Ezek a körülmények engem az elején jelentős módon irritáltak. Érdekes módon velünk szemben egy juppi first date-et szervezett magának (és akkor most újra leírnám: egy Szepsy borvacsorára first date-et szervezett), amit nem tudok értelmezni. Meg egyáltalán nem tudok értelmezni, aki már tudja, hogy Szepsyhez jön, miért nem tud kussolni és türelmesen hallgatni a szavait? Ezek a dolgok számomra annyira nyilvánvalóak.

Verdikt:

borok: megszokott minőség
étel: ötös és tényleg, big-up a Maligánnak
szervezés és körülmények: kettes (alá)

Az egész olyan volt, mintha Szepsy nélkül vettünk volna részt rajta (időnként fel-felbukkant azért, de csak egy hang volt), én viszont egy baráti hangulatú kajálást vártam volna szabad bekérdezéssel és fényképezkedéssel, autogramm osztással.

Függöny.

8 hozzászólás

efg

Talán a first date-es juppi nem borbarát, csak simán fel akart vágni a nőnek, vagy wanabe sznob, akinek a minőségi borfogyasztás egyenlő az árcédulával (minél drágább annál jobb), és a hozzá társuló meg nem értett, de mindenképp menő rituálékkal. Vagyis mert az olyan trendi (de szép szó ez is).
SZVSZ ugyanez vonatkozik a közbebeszélőkre is.
Gondolom én, előítéletekkel telve, miközben én sem vagyok igazi “boros”.

_psc_

Valószínűleg igazad van, de szvsz angelday arra gondolt, hogy hogy lehet egy ilyen borvacsorára első randit szervezni… Ez nem simán egy éttermi vacsora, hanem valami egészen más, ott van több ember, akik nem ismerik egymást, és egy dolog miatt gyűltek itt össze: a bor és a mester miatt.
Most ehhez képest hogy lehet ide egy első randit szervezni?!
Valami olyasmi (persze sántít egy kicsit), mint mondjuk egy demoscene partyra szervezni a first date-t, vagy egy Chewbakka rajongó fan-club találkozójára.

Sasi

Semmi bajom a puncival, de a “punci-meleg” bagett után elég volt a gasztronómiai értekezésedből.

Ö, én lehet maradi vagyok, de a testrészi belsőségek nekem valahogy nem illenek a “fine” étkezéshez, hasonlóképp ilyen alkalommal az első randi szervezés sem.

fapina

bevallom, nem értettem elsőre,
mia gond egy ilyen témára randit szervezni (gondoltam, hát miértne?)

[…]

aztán a demoscene-s hasonlat bevitte.
chewbakka -s fanclubról nem is beszélve…

lol

***

a másik meg a puncimeleg-bagett.
korrekt.
😛

spacemonkey

hehe, mi az első részben ültünk, közvetlen Szepsy mellett, még azt is hallottuk, hogy miket beszélgetett a Maligán tulajával 🙂 foglalni tudni kell 😉

a szervezés egyébként viszonylag jó volt, az a szar – és ez nem hely- vagy szervezésfüggő – hogy borvacsorákra sokan úgy mennek, mintha kocsmába, vagy legalábbis normál vacsorára mennének, azaz dumálni. a borásznak és a boroknak nem adják meg a kötelező tiszteletet.

_psc_

fapina: írtam, hogy sántít a dolog, de fogd fel, hogy ez egy Szepsy fan-club találkozója volt…