Intel a Macintosh

Adobe ma bejelentette végre a CS3 termékeket (amerikai über-PC hangulatú bemutató videó itt). Ugyan lehetett már tudni róluk, ám most lett fellibbentve a fátyol, és végre jó hír, hogy a Photoshop, Illustrator eszközök már napok múlva piacon lesznek, nem kell rozettázni itten, amitől ugye nagyon fázunk már számos hónapja.

Mindenféle újdonság van, igazából még egységesebb, még streamline-oltabb, még sokkal inkább világdominancia szagú az egész dolog.

Lássuk az Intel natív termékeket!

 1. Photoshop
 2. Illustrator
 3. InDesign
 4. Acrobat
 5. Flash
 6. Dreamweaver
 7. Fireworks
 8. Contribute
 9. After Effects
 10. Premiere
 11. Soundbooth
 12. Encore
 13. Bridge
 14. Version cue

Ezeket nem kell nagyon bemutatni, talán a Contribute-ot: webes megoldás, ahol nem tudunk, vagy nem akarunk teljes hozzáférést adni a website-hoz, és úgy is frissíthető annak tartalma (nagyvállalati modell), a Soundbooth a cooledit-ből szétburjánzott hangszerkesztő, az Encore pedig DVD készítő szoftver. A Fireworks-öt sosem értettem, a GoLive meg elindult az enyészet útján, a suite-be már be sem került. Érdekes módon After Effects és Premiere intel natív comeback-et is bemutat, ezek nem voltak Mac-en. Nem ismerem nagyon a piacot, de azt hiszem Final Cut és Motion szokott lenni a Mac-es választás. A Photoshopnak két változata lesz (összehasonlítás), ebből a drágábbik tényleg szakembereknek készül, de az olcsóbbik még így is kiló ötvenbe fog kerülni.

Rengeteg-féle csomagban kapható a dolog (lásd összeszedve itt), amit minden szakember a Windows Vista kiadásaihoz hasonlít, bár szerintem ez tök hülyeség, hiszen a Vista az úgy szar, ahogy van, ezeket a programokat pedig valóban nagyon ritkán venné meg az ember külön-külön. Van tehát létjogosultsága.

Teljesen nyilvánvaló módon még behemótabb az egész, meg mindenféle Adobe köcsögséggel gondolom tele lesz pakolva, de ezek már csak ilyen dolgok. Még néhány év kelleni fog, mire az Adobe annyira szart fog csinálni, hogy megérje a nyílt forráskódú alternatívákat tologatni, és onnan még néhány év, mire szóba se kerül, hogy Adobe-val dolgozzon az ember. Illetve: ez is egy út, ami bekövetkezhet.

Nincs egyébként bajom a CS3-mal, bár az is igaz, hogy ami funkciókat használok én a programban, azok már sok évvel ezelőtt is benne voltak. Ikonok maradtak a periódusos rendszer szerint, a dobozok lettek megdizájnolva.

Én őszintén szólva annak idején csak azért kezdtem el Photoshoppal foglalkozni, mert nem volt még iPhoto. Ma az időm java részét már nem töltöm ezekben a programokban, csak akkor érintem őket, ha valamit meg kell nyitni, és ki kell exportálni más formátumba. Annyi baj legyen. Azért örvendetes, hogy intel natív alkalmazások, és sok grafikus tervezőmérnök munkáját könnyítik meg Mac-en.

16 hozzászólás

Sasi

Én azt nem értem, hogy miért kell gagyi sablonelemeket betenni a programokba és ezt nagyképernyősen promózni.

A Fireworks sosem volt rossz, de nem elég innovatív, hogy bármilyen áttörést jelentsen.

nemeseri

A fireworks azért jó, mert megkönnyíti a sitebuilder munkáját azzal, hogy különösebb grafikai tudás nélkül tud effektes felületelemeket szerkeszteni. Én a designokat ha lehet már fireworks-ös layeres pngben kérem, mert könnyebb vele dolgozni és fele olyan erőforrás igényes mint a photoshop.

Persze az is lehet, hogy simán túl béna vagyok a photshophoz és azért tart mindig 3* annyi ideig vele a munka. 🙂

Zila

Fireworks betahoz volt szerencsém, teljesen korrekt cucc webdesignhoz. Úgy látom ImageReady-t dobták és helyette lett a Fw. Végre nem kell a behemót Photoshopot a gépen tartani, hogy fél évente kinyissak vele egy website designt.
A Fireworks pont jó arra amire kitalálták: webdesign-ra. Mi az, hogy nem elég innovatív? Miért kellene egy jó eszköznek folyamatosan áttörést jelentenie? A kalapács a legjobb eszköz egy szög beveréséhez, nem mai találmány, semmi innováció nincs benne, áttörést sem jelent, mégis használható teljes megelégedettséggel 🙂

Dob

A FW-t a layoutok feldarabolására, alap scriptek lekódolására stb használom, szerintem elég pofás. Amikor régen még divat volt a mouse-on-os effekt, akkor azzal egyszerű volt gyártani ilyet.

Sasi

Hát igen, a Fireworks a régi táblás elképzeléshez just perfect volt, ha keveset értettél a sitebuildhez, ha értettél, akkor csak szeletelés, mert azért elég hányás kódot írt.

A Fireworks lényegesen gyorsabb, mint a photoshop, ez biztos, de egyszerűen elvesztette az innovációt. Ennek ma már nincs hovatovábbja, a 7-es PS megjelenéséig a vektorok kezelése egyszerűbb és korrektebb volt benne, egy logot corelből, illustratorból, freehandből simán be lehetett vektorosan emelni és dolgozni vele, a PS6-ban meg még nem nagyon, ezért indulhatott el sikeresen az FW, de ma már a PS is tudja ezeket, sőt az illustratorból copy-paste lényegesen ütősebb, mint az importálgatás.

A Fireworks innovatív volt a PNG-vel, ma már tudja a PS is rendesen, és az IE7 pedig még mindig nem kezeli rendesen, pl. készíts egy div-et egy színnel, ugyanazzal a színkóddal egy PNG-t és egy JPG-t vagy gif-et, ezeket rakd egymás mellé és meglátod a különbséget. (Az átlátszóságot IE7 talán már rendesen tudja, a 6-ost hekkelni kell.) Egyszóval a PNG a lassú haladás folyamába akadt, és a PS játszi könnyedséggel beérte az FW-t.

Az FW nálam rendszeresen bugzott, nem olyan képformátumba tette ki a képeket, mint amibe kértem, stb.

Az ideális webes layoutkészítő program egy vizuális dreamweaver kódszerkesztéssel és photoshop-os vagy FW-s eszközökkel lenne az igazi, tényleg live oldalépítés, az innovatív lenne.

A példa ott sántít, hogy a szög bazmeg az szög maradt, nem kellett innováció, megfelel a kalapács, de próbáltál már csillagfejű csavart nem csillagfejű csavarhúzóval betekerni, azért nem mindig átütő a siker. – És a photoshop korrektebb képszerkesztő, mint az FW, ezért nála a pont, mert igazi jó web design-ra az FW sem való.

ati

Photoshopnak két változata lesz (összehasonlítás), ebből a drágábbik tényleg szakembereknek készül” – és mindenki ezt fogja használni, mert magyarországon a népszabadság szkennereseitől és a class A kreatív ügynökségek mágusain át a suttyó általános iskolásokig mindenki kibaszottul nagy szakember, ha a képszerkesztés, pláne ha Photoshop kerül szóba…

nyg

Ha már Fireworks és webdesign, akkor a Photoshop és Fireworks közti különbségeket az mutatja be a legjobban hogy míg Fireworks-el táblázatos html-t lehet csinálni addig Photoshoppal (na jó ImageReady-vel) DIV-eset.

human

Sasi: csak ki kell a fényerő kódot szedni a PNG-ből (van rá util), és még IE6-ban is jó lesz a divbe rakott ugyanolyan színkódú PNG kép.

nemeseri

Sasi, human: fireworks egyébként kiszedi és ha azzal mented a képet akkor jó lesz ie-ben is. 🙂

dmx

ad: talán ez? http://www.fnordware.com/superpng/

Csak azt nem értem, miért kell az iszonyú béna magyar felhasználói felületet eröltetni. “Szétválasztási előkép – Separation preview”, “Csapda – Trap”, “Pontok – Spot (color)” stb. LOL Fogalom nélküli fordítások.

Sasi

human: az már rég rossz, ha vesződni kell ezzel.

Nem próbáltam még, de azért kíváncsi lennék az Imageready DIV-es tördelésére, valószínűleg marha jó lehet.

Peter

Rendszeresen csak Fireworks-öt használunk a mockup-készítéshez. Az új verzió pedig tud majd “CSS-be” exportálni.