Futás

I believe God made me for a purpose, but he also made me fast. And when I run I feel His pleasure.

– Eric Liddell, Chariots of Fire (1981)

Ma is futottam Margit-sziget kört. 28 perc 34 másodperc volt a szintidőm, ami tudom, hogy nem túl jó, de ahhoz képest, hogy egy hete kb. 27 perc után feladni kényszerültem a távot: nem is rossz.

Megjött a tavasz, csodálatos volt az idő egész nap, jól esett reggel a másfél óra Zelda: Minish Cap (GBA) playtime a vécén. (Nagyjából 40 perc után kezd zsibbadni a lábam, akkor le szoktam hajtani az ülőkét, és úgy folytatom. Most már van lámpásom is, amivel meg lehet gyújtani különféle dolgokat, megint kitárult a horiztont. Tegnap megszereztem az uszonyt is, FYI.)

A futás a legtöbb ember számára dög unalom. Én is így voltam vele egészen a múlt hétig, a hosszas téli pihenő után rájöttem, hogy jóság. Kb 10-12 perc után lép át az ember a futó energiaszintre, amikor érezni, hogy működik a dolog, és jó a kardio (bocsánat: kardiovaszkuláris) edzés. A végén séta, nyújtás.

Futás közben meg olyan gondolatok fogannak meg a kibaszott fejemben, mint Eric Liddellé.

Függöny.

13 hozzászólás

rhapsodhy

A futás mindig is királyság volt. A sétálás szintén. Csak kell hozzá zene, és addig futok, amíg tudok. Megunhatatlan. Szabadság. Királyság. Bringázáshoz viszont zene sem kell. Egyszerűen csak jó, szúrni egy kört, amíg kiköpöd a tüdőd, majd legurulni a Mecsekről, lehűlni, a sebesség mámora, éljen a testmozgás.

#suidroot

Menj el tájfutónak. A térképolvasással és a tájékozódással tölött agymunka kompenzálja az egyhangúságot. Próbáld ki!

dvorcsak

fussal 10-12 even keresztul, hetente 6x, idonkent naponta 2x, atlagban heti 70-80 km, oszt majd megunod…

Kianek

Kedden a Margit-szigeten futás közben:
egy egyszerű adásvétel volt a sziget megvétele és 100 év elteltével ennyi embernek okoz örömet.

Königin Sissi, Danke Ihnen!

misran

Tájfutás sem rossz, de a sima úti-futás (erdei vagy beton) esetleg némi jó zene frankón másik síkra teszi az embert és valóban, tök jókat lehet gondolkodni. Valahogy a fokozott fizikai aktivitás és a levegő nem engedi elkorcsosulni a gondolatokat, letisztult és logikus a vonal. Nem mellékágon vergődő, feltételes és érdektelen.

Mikor jön a trend, hogy a fontos projekteket össznépi kocogás, zene és gondolatátvitel 🙂 segítségével tárgyalják a résztvevők?
(De nem ám konditeremben szobabringán meg futópadon, fingszagban, tuc-tuc-ra)

nyenyec

A budin nintendózás-lábzsibbadás-vécéülőke-lehajtás élmény nekem is totál megvan.

Futni nem futok, mert szégyen (de hasznos) és megfájdul a térdem. Gyalogolni futógépen egyre nagyobb emelkedőre állítva, közben podcastot hallgatni, pár percenként pulzust mérni, hogy 150 felett van-e. Az menni szokott, csak túl ritkán.

Parci

láttalak is ám szombaton, izzadt fejjel, zihálva futottál szembe a rekortánon, a normál menetiránnyal szemben! 😀 (vagy ezt a velvet celebspottingnak kellett volna írnom? ;D)

célozz meg egy 21-22 percet, mint elérendő célt (4 perces átlag). ha megkarcolod (menni fog, de nem rögtön, kitartás és rendszeresség kell hozzá), igazi férfinak fogod érezni magad. ha becéloztad, már csak annyi, hogy futásonként mindig egy picit lemorzsolj a különbségből. hajrá!

Parci

abszolút teljesíthető, persze. 3 perces átlag körül kezd tényleg komolyodni a dolog (azt már sokan nem futják meg, bármennyit edzenek). de azért a 4 perces az, amit csak úgy nem fut le felnőtt ember, az azért már mutatja, hogy rendszeresen szokott futni/edzésben van, és tud tempót is nyomni. és egyébként annyira nem is könnyű — de harapd meg!

(én is neki akarok ugrani a szigetnek, most, hogy becuccoltam a büdös belvárosba)

tájfutás pedig NAGY RULLA, megboldogult ifjúkoromban azt toltam ezerrel. kreatív, fárasztó, szép, egészséges, faszaság. el akarom kezdeni hobbiszinten újra már egy pár éve, csak idő, idő, idő…

dvorcsak

gyerekkorcsoportoskent volt 10 km-re 41 perc az arany szintido. nekem akkor volt 40 percem. az 4 perces km.

3 perces atlaggal, ha vegig birja az ember, mar maratont is lehet nyerni 🙂

A.

sziget kor milyen hosszu?

most ruhaztam be en is uj futocsukara, ezzel 10km leforog vizholyagok nelkul.

Mondjuk anno nem gondoltam, hogy ennyi penzt fogok kiadni egy hiperronda hiperdraga futocipoert. Remelem, a farpofakat vazelinezo szupermaratonfuto szintre nem jutok el 🙂

vargatom

Margitsziget kábé 5.4 kilométer, én mostanában az Árpád-híd pesti hídfőtől indítottam a mérést, az ennél hosszabb: 5.74km.
Én az idei pár alkalommal még csak úgy bírtam letolni, hogy a déli saroknál sétálok kb. 1 percet. Ez lerontja a szintidőt, talán majd megpróbálom kihagyni egy idő után.

Van viszont ilyen iPod nano és Nike cipő-szenzor kombóm, tök jó móka 🙂 Fel lehet tolni a webes adatbázisba, grafikont nézegetni, meg minden.