Nagymama

A barátnőm Linda, 84 78 éves nagymamája a múltkor Budapesten járt. A kocsiban megcsodálta 2007 fogyasztó-elektronikai vívmányát, a GPS-t. Érdekes módon a GPS mindenkinek tetszik, aki amúgy nem érdeklődik a fogyasztó-elektronikai vívmányok iránt, így a nagymama is csodálkozva nézte, hogyan tudja a gép, hogy merre járunk éppen a városban (arról nem is beszélve, hogy még az utcaneveket is kiírja).

Egy ponton aztán a következőt kérdezi:

“És ha elmentek Horvátországba, akkor horvátul fog beszélni?”

Vele kapcsolatos a másik sztori is. Linda képeket mutogatott neki a laptopján. Egyik pillanatban aztán a nagymama hopp, egy újsággal a monitorra csap. “Nagymama, légyszíves ne nyúlj a képernyőhöz.” Oké, nézik tovább a képeket, megint ráver egyet. Innen kezdett gyanús lenni a dolog, aztán kiderült, hogy nagymama légynek gondolta a képernyőn szaladgáló kurzort.

Másik klasszikus, amit már többször leírtam, de hátha vannak még, akiknek új: Fuchs András nagymamája a betárcsázós internet idejében, amikor az online gép még ugye fogta a telefonvonalat. Tehát: ülünk a szobában, neten lógunk. Nagymama bejön:

“Andris, ti használjátok az intern-et?”

18 hozzászólás

oksamat

najo, nem tudom, hogy ezt le kene-e irnom, de megis: 90-es evek vegen szerencsetlen alzheimer-es dednagymamamat laser-ceruzaval szivattam. es szegeny kapkodott utana es kiabalt, a nagymamamnak, hogy “ilike, ott a parazs!” persze amikor nagymamam odanezett, mindig kikapcsoltam. nehez volt rohoges nelkul birni, raadasul nem volt senki akivel megosszam a mokat. szegeny dedi, nyugodjek bekeben!

ac3

nekem a nagymamam azt mondogatja mindig hogy “ne ulj annyit az internett elott, aludj is edes fiam!”

addikt

Nagyanyám szegény földhözvágta a vadi új telefont amikor bemutattam neki a rezgőfunkciót, emlékszem a hangrobbanás és a tiszta égbolt szokatlan párosát sem igazán értette mindig.

payskin

1983 szeptembere, hősünk épp elkezdte a 6. általánost. Nagymamával pakolgatják a halom különböző füzetet, köztük a BASIC szakkörét is. Nagymama kezébe veszi, elsőre nem érti, majd félhangosan kibetűzi, és fejben összerakja: BASZIK! Felháborodttan néz drága elsőszülött unokájára. 🙂 Kemény idők voltak!

PeBa

Júúj “intern-et” :DD ááá
Az én nagyanyám 78 éves, neki a Google Earth-öt mutogattam múltkor, aztán rákontrázott valami olyannal, hogy ő már ma megkapálta a paprikát. Nem fogják fel már, mi van. Viszont az általam nagyon preferált trance zenei stílusra ő megállapította, hogy “fiam, ezt kártyázás közben jó hallgatni”. Nekem eszembe nem jutott volna ilyen.

MÉG TÖBB NAGYMAMÁS POSTOT!

ironyice

Odajon hozzank egy idosebb operator faszi a cegnel:
– Sziasztok, nektek van a gepen internetek?
– Nincs!
🙂

ati

az én nagymamámnak az internetezős gép (a beárcsázós korból maradt így) a “telefonos tévé”.

Hawle

Van ez forditott helyzetben is. A baratnom egy ujsag kipirositott, szovegben levo alcimeit akarta megkattintani a cigisdobozzal. (Ivott egy sort, na…)

susie

Haverom a 90-es evek elejen otthon BBS-t uzemeltetett az 1 szem telefonvonalukon. Cseng a telefon, anyukaja kisvartatva becsortet: “Mar megint a Vojsz keres!” Mivelhogy olyankor, hogyha a modem vette fel, ha az ember eleg hangosan orditott, hogy “voice, voice!”, akkor azt meg lehetett hallani, es beszelni az illetovel.

b

Apai nagyanyám is 78, tavaly vett DVD lejátszót; két mobilja van (az egyik a privát, a másik a karitatív munkájához kell) digitális “földi” telefonvonala és készüléke van, nekem arra nem volt kedvem, h a manuált elolvassam, s nem is értem a kezelését, ő meg smsezik is rajta; valamint múltkor rácuppant nálam a wiwre (pedig teljesen computer illiterate) és kijelentette, hogy neki már csak ezért is kell gép + net.
Anyám nagybátyja is 75 fölött köttette be a netet…

Atis

Tudom, hogy felesleges ezen lovagolni, de így még rosszabb Linda és a nagymama viszonya. 🙂
A Linda után tényleg kellett a vessző, mivel értelmező jelző (“barátnőm, Linda”), viszont valahogy el kellene választani a nagymamától. Lehet, hogy először volt “helyesen” írva az egész (“barátnőm, Linda 78 éves nagymamája”), de így félreérthető (számomra). Esetleg a Linda után egy vessző (“barátnőm, Linda, 78 éves nagymamája”), nemtom. Vagy: “barátnőm – Linda – 78 éves nagymamája”…