iPhone hype

Fantasztikusan nem tudom megérteni, mi a franctól lett ekkora hype az iPhone. Elvégre ez csak egy telefon. Azt megértem, hogy lelkesedünk érte, de hogy ilyen méretben.. Az elmúlt napokban felgyorsultak az események, és mára gyakorlatilag minden tech-site az iPhone-tól hangos. Megjelentek az első review-k, nem karcos a teteje, jó a cucc, bla-bla.

Az Apple oldalán naponta megjelenik egy új videó, ahol bemutatják az eszköz használatát. Én ezeket rendre megnézem, elvégre apple faithful, de már kezdem unni, tényleg olyan, mintha nekem is lenne ilyenem (de nem lesz BASZKI, mert Nike csukát rendeltem, meg lépésszámlálót a futáshoz, Lindának meg van nanója — lowcost szolúció). Mondjuk az, ahogy szövegben pozícionálunk (megjelenik egy nagyító) odavert egyet. Na, ettől jó az Apple.

Egyszóval szép-szép ez az egész, de nem lehetne már abbahagyni?

Handrás szerint itthon nem lehet majd carrier-rel előfizetni, azaz csak kártyafüggetlenül lesz majd kapható, így az ára olyan 250 rugó körül stabilizálódik majd. A hülyének is megéri, csak nekem nem. Kianek-esque vérmérsékletre intenék. Tessék nem vásárolni a termékből, korán van még.

Az mondjuk fantasztikus számomra, hogy a hype-ot meg tudják csinálni. És megmondom, szerintem mitől:

– egy gomb
– touchscreen
– gorgeous interface

Innentől kezdve ilyen szépen és precízen kell tolni a videókat a weben keresztül (elvégre tech company vagyunk), illetve időnként seed-elni mindenféle újságíróknál a dolgot, esetenként meghinteni ezt-azt. Persze e mellett kell, hogy egy Apple-ről beszéljünk, ahol ott van Steve Jobs a maga realitás disztorciós mezőjével, a keynote-jaival, illetve azt se feledjük, hogy az egész nem lenne sehol, ha nem lennének ennyi kreatív és innovatív emberek a cégüknél. Persze minden cég fos bentről nézve, de ettől még az Apple viszi a zászlót. (És a Leopard is jó lesz. Meglátjátok, két év múlva már arra se fogunk emlékezni, mi volt az a brushed metal. Vagy pinstripe. Karon is gondolkodik már a Macbook Pro-ban egyébként.)

Full disclosure: ezt a post-ot egy üveg (!) rosé tudatmódosító hatása alatt írtam.

A legtökéletesebb ez az oldal: www.apple.hu — kedvem lenne kirúgni mindenkit, aki az Apple Magyarországnál dolgozik. Inkompetens, kontraszelektált buzi banda, de tényleg.

Kedves Józsi

Te az apple.hu oldalt csak úgy fikkantod, vagy valaha volt bármilyen értelmes javaslatod, netán ismered az embereket akik ott dolgoznak? Mert ez a mondat így baromi bántó. Örömmel venném, ha lenne bármi építő ötleted. Hidd el a dolgok nem annyira egyszerűek mint ahogy azt egyesek gondolják.

Kedves Bence,

igazad van, nem ismerem az Apple.hu készítőit, a szervezeti felépítést, az anyacég viszonyulását a dologhoz. Tudom, hogy bántó, amit írok, és tényleg erősen is fogalmaztam.

Engedjétek meg nekem ezt, hiszen megtekintettem az oldalt, mint fogyasztó, próbáltam elmélyülni benne, és azt láttam, hogy az anyacég “attention to detail” honlapjához képest mennyire méltatlan és gondozatlan az egész.

Látom, hogy a lokalizált oldalak még nem vették át az “új dizájnt”, de nem is e miatt fakadtam ki, hanem azért, mert rengeteg dolog annyira esetlen a magyar site-on.

Építő ötletem lenne rengeteg, csak azt se felejtsük el, hogy nem dolgozom ott. Nektek pedig, sajnos, meg kell(ene) felelni az anyacég által magasra tett lécnek. Kevesebb, de minőségibb munka talán jobban venné ki magát.

Az eredeti szöveget mindenesetre kihúztam.

Full disclosure: az illető apple.hu címről írt.

update: Kicsit lejjebb folytatom nagy elánnal, hiszen “ez nem Bence nevű urat minősíti, hanem azokat a tulajdonosokat / cégvezetőket, akiknek ez így jó. Akiknek ez így megfelel. Vegyétek tudomásul, hogy én vagyok a célcsoportja ezeknek a retkes termékeknek, és a célcsoport azt mondja, hogy ez így szemét, és ennek a szemétnek így nincs értelme.”

33 hozzászólás

fatso

Egyreszrol, mert marketing, (ugye? :)) mesreszrol talan mert ez nem is csak egy telefon, hanem egy olyasmi kezdete amirol meg anno steve almodozott es mostanaban kezd kiforrni. Nem veletlen, hogy mindarjt API is van hozza. kar hogy a GPS kimaradt belole, de ugyis lesz majd kovetkezo verzio

Nonoo

Az en 4 eves SE P800-amon is csak 1 gomb van meg a touchscreen. Persze nem lehet osszehasonlitani az iPhone-al, de nekem tokeletesen megfelel. Amire hasznalom arra jo (telefon+ritkan sms+todo list). Kizarolag azert fogok egyszer majd valamikor telefont vagy PDA-t venni, hogy egyben kapjak GPS eszkozt meg mobilt. Innentol kezdve pl. iPhone kapasbol kilove. De amugy en sem ertem miert sztaroljak ennyire ezt.

Handras

Mingyar lejavitom a postomat amit most irtam, hogy lassatok a fatol az erdot 🙂 Pedig nem akartam most ejjel kirakni, de hat latom, hogy haladni kell az informacios szupersztradan 🙂

:(

Kedves Józsi

Te az apple.hu oldalt csak úgy fikkantod, vagy valaha volt bármilyen értelmes javaslatod, netán ismered az embereket akik ott dolgoznak? Mert ez a mondat így baromi bántó. Örömmel venném, ha lenne bármi építő ötleted. Hidd el a dolgok nem annyira egyszerűek mint ahogy azt egyesek gondolják.

karon

mondjuk annyit hozzátennék, hogy egyedül abban az esetben veszek majd macbookot, ha 3d gyorsítással, normálisan futnak rajta a directx windows programok parallels / vmware alatt.

ugyanúgy állok a machez mint az iphone-hoz kábé: ha nem baszok ki magammal, persze hogy érdekel a szép és a jó. főleg, hogy egy szép apple termék miatt biztosan több nő ajánlja fel a testét, mint ha egy 486DX van nálam. 🙂

Dob

Valóban kicsit kezd túl nagy méreteket ölteni a hype. Persze hiába mondod a fanoknak, hogy hát nincs benne 3G, meg MMS pl, ők azt mondják, hogy nincs szükség rá. Hát persze hogy nincsen, de legyen csak egyszer szükség valamelyik teljesen common szolgáltatásra, akkor gáz, ha nincs. Ez olyan, mint a corelben az 1000-es miliméteres poziciónálás, legtöbbszőr nem kell senkinek, de ha kell akkor van.

Illetve egy ilyen innovatív eszköz 1.0-s verziójába invesztálni meggondolatlanság, és szükség van az említett elvakultságra.

fns

1 szo mint 100, az Apple Inc-nek van a vilagon a legeslegjobb hype generatora – es belolem mar kiment a tegnapi 1 uveg tudatmodosito 😉

Balazs

Az megvan, hogy az iPhone bemutató videójában a web browsing keresés részénél a “nike running” kifejezést gépelik be a Google-be? 😉

Gyepetto

“Handrás szerint itthon nem lehet majd carrier-rel előfizetni, azaz csak kártyafüggetlenül lesz majd kapható”

MUHAHAHAHA. Szerinte kartyafoglalat sem lesz benne. Istenem, hat ki ez a fasz, hogy mindent tud?

sz

józsi!
az új apple.com dizájnt még senki se vette át – a kanadaiak se, akik az apple.com domén bimbóin csüngenek (.com/ca), németek (/de), franciák (/fr).

magyarország egy jobb apple képviseletet érdemelne

Bence

apple + .sk .ro .bg .cz
Velük kell minket összehasonlítani, mivel mind ugyanazt a központi CMS-t használjuk a francia cégtulaj döntése miatt.
Nem a magyar csapat választása volt.

Holland

Az albán apple honlappal van valiken tapasztalata? Állítólag nagyon felhasználóbarát.

Handras

Gyepetto:

a prototipusokban nem volt sim foglalat.

A veglegesben van, viszont nem mukodik mas szolgaltato kartyajaval.

RaZo

Szerintem ez a legérdekesebb kérdés iPhone ügyben:

Apple’s competitors, by contrast, find the prospect of the iPhone terrifying. “The entire fucking Western world hopes that it’s a case of imperial overstretch,” says the CEO of one of the planet’s largest communications companies. “But everybody is quietly saying, er, what if people want to buy a $500 phone? What if, er, people have been waiting for a device that does all these things? What if this thing works as advertised? I mean, my God, what then?”

http://nymag.com/news/features/33524/

Másrészt pedig arra is kíváncsi leszek, vajon hogyan hat a hazai piacra a termék megjelenése. Nyilván sehogy egyébként, főleg ahogy Jozsi irja, hogy csak kartyafuggetlenul lehet kapni majd. Baszki a Telekom behozza az iptv-t 2 darab funkcióval: cseveles visszafelé és online videotéka. Mi az, hogy apa kezdodik? A kiscsávó nem látott még videoplayert?

Na mindegy, de itthon annyira szánalmasan lenyomott a piac, hogy az iPhone egy újabb termék lesz a sok között, ami majd arra hívja fel a figyelmünket, mennyire a digitális szakadék túloldalán élünk már. BTW google map pl. Budapesten? Someone said Calamari?
Nevetseges. Költözzunk ki mind Friscoba!

deKata

már szinte látom, ahogy leltározol a saját business tetején, hónap végén, egy Józsi féle excel sheet segítségével… gyönyörű! 😉

karon

az milyen ember már, aki először megtámadja a bloggert, mert – teljes joggal – lehúzta a szórakoztatóelektronikai cég magyar honlapját, másodszor pedig a külföldi karvaly tulajdonosra meg mindenféle cms rendszerekre hivatkozva sír fel hangosan?

emírem, nem ismerlek se téged, se a kollegáidat, de az igénytelen honlap még csak hagyján, az online viselkedésed a valódi pr disaster. ezek után én tőletek egy egeret nem vennék. szerintem mondj fel magadnak, és menj bulgáriába dolgozni. (elnézést a bolgároktól.)

persze a szolibarna francia és a magyar tulajdonosokra is bőven ráfér a faszkorbács, ők vették fel ezeket a babalukat. gondolom gurul a biznisz, hajrá!

sz

Bence, mi köze van a központi cms-nek ahhoz, hogy:

1. ilyen igénytelen ez a banner (tipó, keret)?
http://www.apple.hu/hun/Docs/apple/520/almalapodcast.jpg

2. bizonyos oldalakról hiányoznak a képek, mert azokat más szerverről (images.apple.com) linkelitek?
http://www.apple.hu/hun/apple/hardware/macbookpro/
http://www.apple.hu/hun/switch/

3. nem ciki emac, imac g5, ibook vásárlására buzdítani a szerencsétlent, aki mac-re szeretne váltani?
http://www.apple.hu/hun/switch/choose.html

Stb. Ez egyszerűen igénytelenség.

RaZo

Megneztem a regio apple honlapjait, es sehol se alltak meg at az uj designra.

http://store.apple.hr/IMC-Apple-Store/WebObjects/Asto.woa/wa/stockPageByName?name=MacBook%20Pro%20HR

tessek megnezni a “novo” macbook prokat a horvat oldalon 19fakin93 baz.

A lengyel viszont innovatív persze ez is egy fostalicska:

http://www.apple.pl/education/hed/students/discounts.html

A magyar apple-rol meg annyit, hogy honapokon keresztul a ceg legolcsobb termeke, a csiptetos shuffle viritott a cimoldalon, mikozben mar reg az uj macbook-ok futottak .com alatt.
Azt veszik a luvnyanak pinkben, ez egy ilyen orszag.

Bence

Karon!
Én mint egy belső dolgozó szimplán a minkedni buzi és retardált mondatra reagátam magánemberként. apple.hu címem csak azért biggyesztettem oda, hogy talán így hihetőbb leszek, lehet egy céggel termékkel szemben az embernek véleménye sőt kifogása is. De az nem vélemény hogy ezek mind birkák, ez szimpla trágárság. Ennyi ez az ami mint lelkes plastik olvasót kicsit mellbe vágott tegnap este. Nem a céget védem csak az átlag magyar vagdalkozni és fröcsögni tud nagyon ez az érzésem. De nem akarok flame-et kelteni. Szivesen megadom bárkinek az iChat elérhetőségem és beszélgethetünk.

barbapapa

Józsi,
kicsináltad az apple.hu-t. Lekapcsolták, kész vége 🙂

nagyon megsértődhettek …

Seven_Of_Nine

Nahát apple.hu az nem jó viszont a microsoft.hu na az viszont jó!!

szóval?:)))

Seven_Of_Nine

áááááááááá

VAN AVATAROM! VÉGRE! LOL

thanks Bill G 🙂