Starcraft

A hosszas szarakodásnak végül az lett az eredménye, hogy Parallels alatt ablakban futtatom a Starcraft-et (lásd a linkelt post végén az “Epilógus” részt). Annak idején csak a Terran küldetést játszottam végig, most végigjátszottam újra a Terranokat, aztán elkezdtem a Zerg-et, és jelen pillanatban azon a pályán vagyok, ahol “kikel” Kerrigan. Egyszóval már egy új játékot játszom.

Nagyon szórakoztató és élvezetes játék még így 2007-ben is. A grafikája már eléggé öregecske, renderelt sprite-ok, kis felbontás stb, de azért van olyan jó az egész, hogy megéri tolni. A Zelda: TP-vel végül az utolsó kastélynál megfeneklettem, a GoW2-ben valami főszörnynél állok, és nincs további motivációm, a Zelda: Minish Cap-et pedig Franciaországban befejeztem (erről majd egy másik postban).

Egyszóval most a game of choice a Starcraft. Terranokkal gyakorlatilag ahol lehetett minden pályán, egyből kifejlesztettem a siege tankokat, meg a goliath-eket, ezekből sokat, és máris mehetett az ellenállhatatlan offenzíva. 2 x 6-8 db siege tank siege mode-ban no match a gép ellen. A goliath-ek meg leszedik a repülő egységeket, itt-ott kellett a science vessel, hogy lehessen látni a cloak-olt ellenfeleket.

Zerg viszont egyelőre feladja a leckét. Itt ugyanis nincs a command centerhez csatolható sweeper, amivel be lehet nézni a pályát, nincsenek siege tankok. Tudok sok egységet gyártani rövid idő alatt, viszont ezek vagy zerglingek, amik konkrétan semmire se jók, vagy pedig mutalisk/hydralisk kombinációk. Jelenleg ott tartok a fejlődési folyamatban, hogy gyártok/upgradelek sokat az előbbi kettőből, aztán megpróbálok betámadni valahol. Most viszont olvasgatom az egységek leírását, és arra jöttem rá, hogy esetleg más módszerekkel is lehetne nyomulni. Például repülő scourge egységekkel felrobbantom a missle turretjeit, aztán egy második hullámban megdolgozom őket 6-8 mutalisk-kel, majd esetleg valami overlorddal ledobálok néhány hydrát. Arra se jöttem még rá, hogy mi tud hatékony lenni. A terranokkal például egy ghost-ot nem csináltam soha, nem is érdekelt, nem is kellett.

Egyébként a Zerg sokkal nehezebb, mint a Terran. Lehet, hogy azért, mert nem ismerem alaposan a taktikát. Lehet, hogy a missziók is nehezebbek. Vajon mi lesz itt a Brood war-nál? Uh.

Lényeg a lényeg: nem a játékot akarom megismerni, vagy pro gamer lenni, egyszerűen csak végig akarom tolni. Casual gamer vagyok.

PS: Starcraft II web updates feed itt.

17 hozzászólás

daadi

Ahh, Starcraft, a múltkor én is újrakezdtem, de a Civ4 beelőzött.

Az én stratégiám a következő, ez kb. minden pályán működik, szóval akár spoilernek is veheted, ha saját stratégiát akarsz kifejleszteni. 🙂

Zergekkel nagyon egyszerű. 🙂 Gyártani kell két full csapatnyi mutaliskot, az egyikkel el lehet indulni felderíteni, közben pedig a hátországban gyártani az újabbakat, és upgrade-elgetni őket. Mire az első csapat elkopik, már tutira van egy újabb adag. Nálam 7-8-9-es hotkey-ek a Hive-ok, még csak meg se kell nézni, mi van otthon. Ritkán van szükség másra, esetleg akkor, ha jobban kell sietni. (Oké, ez minden pálya elején így van, néhány hydralisk is kell az elején… 🙂 ) A lényeg, hogy ezekkel a csapatokkal _nagyon hamar_ el kell (és el is lehet) indulni.

A Brood Warban még könnyebb a Zerg, mert ott vannak még durvább légi egységek (levegő-levegő izékkel) is (a nevükre nem emlékszem). Mondjuk ettől függetlenül a kedvenc pályám a Brood Warban pont az volt, amelyikben nem lehetett légierőt használni…

vargatom

Asszem azon a pályán még nincs, de utána a Mutaliskből kikelthető Guardian a javasolt. Baromi messzire lő és nagyot is, viszont csak földi egységeket tud támadni úgyhogy kell mellé Mutalisk is védelemnek. Na Zergeknél ez az ami majdnem mindenre jó, csak sokba kerül…

Az apróságokat meg majd később fogod megismerni. Pl. Queen és Spawn Broodlings, vagy Defiler és Plague meg Dark Swarm. Amikor a gép alkalmazza ellened, akkor nagyon csúnyákat fogsz mondani…

Egyébként a Muta + Hydra is hatásos tud lenni, csak meg kell szokni hogy a Zergeknél az is egy taktika hogy nem törődsz a veszteségekkel, mert ők tudnak a leggyorsabban és legolcsóbban gyártani.

Pix

Zerggel a gép ellen légierőre érdemes gyúrni, 3-4 csorda muta és guardian mindent visz. Egyszerűen azért, mert a gép béna a mikrózáshoz. Védekezésnél meg stabil földi védelem + légierő + mikro (4-5 queen feltöltve és a támadó siege tank csapatnak reszeltek).
Ja és a zerg fő előnye az overlord, gyártani kell ész nélkül és folyamatosan járőröztetni a birtokunkon belül és tolni ki őket a semleges területek felé. Átjárókban, hidak felett állomásoztatni őket, lehetőleg úgy, hogy az ellen ne lássa a szintkülönbség miatt. Már csak az a skill kell, hogy 5 másodpercenként ránézel a térképre és látod az ellenséges csapatmozgást.

Til

Én is most viszem végig, szintén a második rész miatt vettem elő. Terran, Zerg megvan, Protoss vége felé járok. A Zergeknél azt csináltam, hogy overlordokat felfeljlesztettem (sebesség, látótáv) és bejártam velük a pályát + beállítottam egyet-egyet a fontosabb helyekre. 24 kimaxolt mutaliskel majdnem minden pályát végig lehet vinni (ha nem akkor 36 :)), védekezésre csak torony, mert a közelebbi mutalisk horda gyorsan hazaér, ha te támadsz mindennel amid csak van akkor meg általában már nem zaklatnak. A királynővel jó megfertőzni a szállítóhajókat mert azokat az nmy összevissza mozgatja.

Ja és minden fajjal felderítéssel kezdek, majd amilyen gyorsan csak lehet elfoglalom a szabadon álló erőforrásokat. Zergeknél azért is jó ez, mert két bázissal nem csak kétszer gyorsabban jön a gáz és a kristály, de kétszer gyorsabban is termeled az egységet.

_psc_

ad: A Queen tud olyat, hogy “Spawn Broodlings”. Ez azt csinálja, hogy a kiválasztott ellenséges egységekből két broodlingot “varázsol”. Siege tank ellen tuti jó pl, mert ha jön egy nagy csapat, akkor egy kb. a közepén levő siege-re nyomsz egy ilyet, így az meghal, és lesz belőle két broodling, ami egyrészt elkezdi attackolni a többi tankot, de azok meg elkezdik lőni a broodlingokat, de ugya elég nagy a siege tank terítése, így szépen jó pár tankot is elpusztítanak a közelben állók közül.
Az infect (parasite, vagy valami iolyesmi) meg azt tudja, hogy ez parazitát rak a kiválasztott ellenséges egységre, és mindent látsz a térképen, amit az. Tehát így elég szépen nyomon tudod követni az ellenséges egységeket, sőt a bázisokra is bekukkanthatsz.
Van olyan, hogy Infect Command Center. Az azt tudja, hogy ha egy Terran command center már ég (piros a hp-je), akkor ha rányomod, megfertőzi, és a tied lesz a command center. Ezt célszerű persze egyből lebegtetni, és a saját bázisodra vinni. Az ilyen infected command centerből tudsz gyártani Infected Terran nevű egységeket, amik azt tudják, hogy közel mennek a célponthoz, és önmagukat felrobbantják (száz-valamennyit sebeznek!).

Egyébként írtad, hogy a Terrannál nem csináltál ghost-ot.
Ezt nem értem, a ghost tud olyanokat, hogy lockdown, meg cloacking, ezeket érdemes kihasznáélni. A lockdown az ellenséges robotikus egységeket (protoss ellen nagyon jó!!!) “lezárja”, azok nem tudnak mozogni egy jó darabig. A cloacking pedig láthatatlanná teszia ghostot. 12-24 láthatatlan ghost-tal azért lehet elég szép dolgokat művelni, de a fő erényük, hogy a ghost segítségével tudz atombombát dobni. Jól értem, hogy nem is dobtál atomot??? 8-D

vargatom

Infected terran 500-at üt, már ha célbaér – SZVSZ nem éri meg a küzdelmet, mert mire körbeveszed a command centert, addigra már úgyis győztél; ha meg suttyomban nyomod, akkor leszedi a bázis védelme.

A Broodling trükk Protoss ellen különösen jó, mert a templarok psionic storm varázslata nagyon hatásos a zergek ellen – ezért érdemes a queent a közelben tartani, és ha előbukkan egy, akkor rányomni a spawn broodlingot. Bármilyen erős az ellen, egyből megöli, szóval érdemes az erősebb, veszélyesebb egységekre nyomni.
Akkor fogsz rá nagyon anyázni, amikor a gép nyomja le vele a bázisodat védő csapatokat 😉

Zergeknél jó még a defiler Dark Swarm varázslata. A lefedett területre nem hatnak a távolsági fegyverek, tehát ha odaraksz egy rakás hydralisket, akkor azok szinte sebezhetetlenül garázdálkodhatnak (egy csapat zealot mondjuk leveri őket).
A Plague meg a leköpött egységeket és épületeket lerontja 1 hp-re (protossnál a pajzs visszajön), szintén erős anyázásra késztet majd…

vargatom

Ja, a Queen tudja még az ensnare-t, ez asszem lelassít egy rakás egységet, lőni és mozogni se tudnak jól. Plusz ha láthatatlan volt, akkor a zöld trutyi miatt észre is lehet majd venni.

A gépet ezek nélkül is meg lehet verni, e ha ügyesen használod akkor megkönnyítik a dolgodat. Plusz a későbbi pályákon a gép bizony használja majd őket ellened keményen.

vargatom

Lehet letölteni pro gamer meccsekről replayeket… az tanulságos 🙂

freak

En is most vettem elo ujra. Regen en sem hasznaltam a Ghostokat, aztan rajottem a Lockdown szepsegeire 🙂 Nyolcat bepakolsz meg a Siege tankok melle, aztan johet barmilyen legitamadas, lockdown nekik es csak neznek mint pocok a lisztben.

Zergeknel a Hydralisk+Mutalisk kombot toltam en is, par zerglingel megtamogatva (olcso es nagy tomegekben baromi hatasosak tudnak lenni felupgradelve), majd kesobb (mikor mar lehet) akkor a Guardianokkal lehet apritani (bazis elleni tamadasra nagyon jok nagyobb tomegben (12-vel mar lehet osztani az ellent) a nagy lotavjuk miatt (te loheted a tornyokat de ok teged nem), csak a legi egysegekre kell figyelni.

Most a Protossok 7. palyajan jarok es neheznek talalom (az alap Starcraftban szerintem gyengek, Brood Warban mar erosek a protossok). Vagy csak nem tudom eleg jol kijatszani oket, mindig szetszednek pillanatok alatt az ellenseges Protossok (jonnek vagy 4 hernyoval meg egy Arbiter a Stasis fieldjevel es nekem kalacs). Most Scoutok massziv gyartasaval probalom elintezni oket.

Jo ez a jatek meg ennyi ev utan is, azt kell mondjam.

vargatom

Ki kell tolni observereket jó messzire, komplett láncban, hogy lásd mi jön. arbiterre egyből ráküldeni légierőt, Reaverekre a dark templarokat, meg kis szerencsével psionic storm is elkaphatja, mielőtt szétbombázná a templart. Támadásra jó a dragoon csak esetlenek szegények és nagy tömegben már nagyon szétszóródnak.

Aztán amikor már erősnek gondolod magad, expandolni kell, és ha van elég anyag, akkor Carrier + scout. Kísérni kell observerrel őket, és a scoutokkal azonnal lecsapni az Arbiterekre, templarokra, amint meglátod őket. Expandra meg bázisra sok shield battery, és amint elkezdenek sárgulni az egységek, nyomás haza újratölteni. Idővel elfogynak…

A zerg ellen védeni még szivatósabb lesz, nekem olyan volt a bázis hogy sok photon cannon, shield battery, reaver, pár dragoon, 2 templar, és felettük egy arbiter. Így a spawn broodlinget többnyire megúsztam és csak arra kellett figyelni néha hogy ha defilert hozott akkor azt előbb leszedjem mint hogy elnyomhasson egy plague-et mert az a láthatatlan egységeket is elkapja…

Til

freak: én is szívtam a protossokkal. Van két nagyon szemét pálya, folyton jön egy csomó durva egységgel, időd nincs egy rendes sereg legyártására, arra megy el minden erőforrás hogy az elpusztultakat pótold. Egy idő után meguntam, kiküldtem egy építőt és leépítettem a kulcsfontosságú helyekre egy pilon+8 torony kombót. A gép ezzel nem tud mit kezdeni 🙂

tho

Józsi, ha már így rákattantál, csináld, amit én kb 3 éve SC-vel, meg Warcraftt3-al is folyton, nézz replayeket , azon keresztül úgyis kiderül mit, hogyan érdemes. Jobb, mint a tévé.

pnc

Mediamarktba ~1500-1800 körül megkapod a Starcraft/Broodwar-t egyben (BestSeller series, forg.: N-tec), ha nem akarsz tovább parallelsezni.
A doboza és a feliratok szerint pc/mac.

doors-szgergely

Valamint ha beregisztralsz ervenyes kulcsoddal a battle.net oldalra, akkor barmikor, barhol letoltheted az osszes nyelvi verziót, az osszes platformmal. (PC/Mac)

Tiszta száraz érzés.