Az Index új ruhája

2007. július 22-én vasárnap este az Index dizájnt váltott. A Webisztánra már délután kikerült a beharangozó és némi háttér a váltásról.

old-new.jpg

Az új design nagyon klassz és friss, gratulálok az egész csapatnak innen a Plastik media szerkesztőségéből. A váltás a szokásos Index-humorral zajlott (TBG és UP hands-down kurva jók), videók, animgifek, rendezvény, fesztivál. Én az egészet csak kívülről látom, és nagyon szórakoztató az egész, a szó szoros értelmében vett LOL. (NB, annak idején nem volt ekkora hacacáré, bár akkor gyorsabban is cserélődtek a dizájnok.)

Örömmel látom, hogy az Index nagyon jól lovagolja meg a web2-es hullámot, és szépen lassan egy szép nagy EGÉSSZÉ válnak a körülötte felépülő szolgáltatások. Gondolhatjátok, hogy még van a pipeline-ban ez-az. Kicsit sajnálom, hogy nem vehettem részt ebben az új design megkreálásában.

Már nem pontosan emlékszem, hogy mikor jöttem el az Indextől. Ha meg kellene tippelnem, 2003-at mondanám, mert ugyanabban az évben volt, amikor az IBS-t elkezdtem. Emlékszem, az utolsó “hivatalos” projektem a Velvet volt. Eleinte aggódtak, hogy a logó utolsó betűje olyan, mint egy kereszt. Nem tudom, hogy tudjátok-e, de a fejlécben a kék szemű lány Stefi, a fotós, aki a bal szélen levő modellt (és még sok mást) fotózott. Kardos képes volt egy egész estén át tekergettetni a felső kockák színeit. Boldog békeidők.

v-t-i.png

Később freelancerként a Totalcar dizájnját fektettem le, azóta persze az is átalakult már, de a stíluselemek még kb ugyanazok. Na és persze gyerekkorom egyik nagy projektje, az Index. Lehet, hogy már mindenki megszokta, de annak idején a narancssárga, mint szín, egyáltalán nem volt ennyire egyértelmű. Napokat vitáztunk arról, hogy milyen színű legyen a linkek színe. (Persze, kék, de milyen kék!)

Egyik évben a Coca-Cola szponzorálta az olimpia mellékletet. Volt egy olyan aloldal, ahol az olimpiai városok látszódtak térkép szerűen, meg lehetett őket kattintani, és akkor feljött adat. Egy sellőt helyeztem el az oldalon, a grafikus fejlécben meg ezt a szöveget: “Az oldal tervezése közben a designer a Coca-Cola cég termékeit fogyasztotta.” Benne maradt, nem vette észre senki.

A régi erős narancssárga design (azt hiszem “ing” néven futott a fejlesztés ideje alatt) hát elment. Az új designnek kívánunk sok sikert innen a Plastik media szerkesztőségéből.

A Europe együttes “Carrie” című számának soraival búcsúztatnám a régi design-t:

When lights goes down,
I see no reason for you to cry,
We’ve been through this before in every time,
In every season, god knows I’ve tried
So please don’t ask for more
Can’t you see it in my eyes
The this might be our last goodbye

Backside lights!

All our eyes on you.

(Disclaimer: “Az Index új ruhája” címet attól függetlenül adtam ennek a postnak, hogy láttam volna, hogy ők is ezt adták az indító anyagnak.)

66 hozzászólás

Kuszi

Emlékszem amikor felvoltam háborodva (asszem) 2001 közepén, hogy mi ez az új dizájn az indexben, aztán 6 év alatt toldozva-foltozva lett szegényem, végül kimúlt. Szipszip.

medoc

Basszus, már nem is emlékeztem, hogy ezek (jurop)ilyen ocsmányul néznek ki… 🙂
Ugye ők is valami jó kis német eggyüttes voltak?

(hétfő, bassza meg)

Babarum

Először az animgifes (L)OLdalt láttam, én is azt hittem az első pillanatban, hogy deface. 🙂

suexID

Szerintem az új index ruha fiatalosabb lett, de semmiképp sem jobb. Nekem kissé kaotikusnak tűnik első ránézésre, hogy nincs meg a tagoltság benne, ráadásul a linkek sem működnek mindenhol egyértelműen (ha rákattintok egy cikkre a főlapon, akkor miért a rovat címlapjára visz?).

A kódot most sem sikerült validdá tenni, amit én azért személy szerint nagyon bánok, pedig sokat emelt volna a színvonalon.

thcr

az a helyzet hogy a váltás szerintem jó lett, csak éppen nagyon kevés. hiába fiatalosabb meg jobb a design, talán még a struktúra is jobb (bár ezt még nem sikerült megszoknom), a baj az, hogy a régi mozgalmasabb és kellemesebb volt.
ilyenekre sem árt figyelni.

beton

fain lett, ámbár azthittem webkettesebb irányba mozdul el a dolog, és majd én pattintom a megfelől helyekre a boxokat, mert így pl egyik kedvenc rovatom a prohardver mindössze egy ‘egyéb partnereink’ rublikába silányult bele
amúgy szerintem az 1024 és a 3 hasáb jót tett

engie

Nekem nem jön be. A vezető hír legyen középen, ne a bal sarokban.

Babyface

Nem tartom jogosnak ezt a cikket, sőt szerintem ez pure nyalás. Szerintem határozottan gyenge lett az oldal, totálisan elvesztette az arculatát, elrendezése übeszar, a tipó alap szabályai szétrugdosva, a szemednek egyszerüen nem jó olvasni 1280ban. Túl nagy arca volt az indexeseknek a semmire, most majd megkapják…

initram5

Az anim giffes verziót látva azt hittem meghekkelte az oldalt a kuruc.info gerilla csapata. 🙂

Az új dizájn fiatalosabb, modernebbnek hat de sajnos szokni kell, kaotikusnak tűnik elsőre. (Majd megszokjuk.) Webkettőtől ez távoli még.

Babyface

Megteheted hogy nyalsz nekik, csak így már nem vagy hiteles 🙂

bb

evetke

hát, sajna mozillával nem működik:(

illetve, csupa-csupa kérdőjelet látok:(

initram5

Babyface: én csak nosztalgiát éreztem ki a bejegyzésből, meg azt hogy neki bejön az új címlap. Ez nem nyalás. Habár fikázó országban élünk, meg “jobban éltünk 4 éve” de azért előfodul az hogy valakinek valami érdek nélkül tetszik. Fogadd el.

evetke

na, vegyétek ki a hozzászóláomat, légyszi, mostmár nincsenek kérdőjelek, bocsika, meg minden, nem tudom, mi volt a gond….:(

smidgen

már bocsánat, de szerintem egy lapát sz@r az új index, és nem a (csak) begyöpösödött formám mondatja velem

The Hedgehog

Arculati szempontból tényleg gyenge, de azt hiszem az Index elég sajátos arculatot alakított ki és nem hiszem, hogy most ezzel a site-al el fogja veszíteni. Egy jól használható, letisztult és informatív új Index-et kaptunk. Tetszik és továbbra is napi olvasója leszek.

klarky

Hát, ha politikailag korrekten akarok fogalmazni, akkor még szokni kell.

Ha nem, akkor egyszerűen gyenge.

Olyan, mintha egy buta feedreader dobálná fel nekem a cuccot.

Ez így nem jó…

A másikat már álmomban is tudtam kezelni. 8-kor beléptem, bal fent totalcar, tota w., lejjebb, homár, webisztán, subba, középen a kisebb hírek (innen üzenem, hogy a vezető híreket sosem olvasom el, mert egyszerűen hosszú és nekem erre nincs időm meg nem is érdekel. Egy netes oldal legyen tömör, tényszerű.)

Szóval végül a belsőség és jöhet a meló. Az is jó volt régen, hogy alapból tudtam, hogy hová tartozik a cikk és mi lesz, hova jutok ha rákattintok. Pl. ha egy cikk felet ott volt az anyádat felirat, ráklikkelve tudtam, hogy a tech rovatba leszek. Most meg fingom nincs, melyik cikk honnan jött. Bár van valami narancsba öltöztetett pici cimke, de nekem az nem meggyőző.

Hát így. Tudom. El lehet innen menni. Itt lehet minket hagyni. (de nem fogom, inkább megszokom)

butcher

Ha így gondolkodunk akkor akármilyen lehet me majd megszokják úgyis 😀

Világom hangjai

nemtom én nem mondok semmit az új desingre semmit. amikor a totalcar kapott új ruhát akkor is kivoltam akadva mennyire szar, aztán teljesen megszoktam, bár ott nem történt ekkora változás. viszont az indexnél totális a kaotika semmit nincs sehol, semmi nincs elválasztva aztse tudom mi hol. szóval szar, de gondolom idővel ezt is megszokom. a régi jó megszokott egyérterlmű index már a múlté. megsírattam.

klarky

Jaj!

És a túlélőkészletben a vonalzó és a derékszög mekkora LOL már! 8-)))

suexID

Azért szerintem nem kéne átesni a ló másik oldalára sem, szerintem tökéletesen legális dolog, ha valakinek tetszik. Ezért nem kell leseggnyalózni.

alpi

Gyengusz, töketlen, elvesztette a karakterét, de ami nagyobb baj, nem segíti a navigációt. Olyan mint egy ingyenes levelezőhöz pattintott “portál” oldal.
CSS nélkül (vakok, robotok) egy nagy káosz.
Összességében olyan fíling, mintha egy jól indult projekt végére a sok szakértő és a még több okos főnök csak azt hagyta volna meg, amiben konszenzus volt köztük, azaz alig valamit.
Mindazonáltal nyilván olvassuk tovább, ha megtaláljuk a jó cikkeket. Csak overlaid hirdetés ne legyen.

Zila

Nem tudom mi bajotok van, nekem bejön. Nem mondom, hogy egy design csuda, de ez egy “napilap”. Én az előző designban folyton eltévedtem, mindig vissza lépegettem a főoldalra mert onnan egyszerűbb volt meglelni amit akartam… Most azért a legördülő menükkel elég jól elbarangolok… Egyébként meg 99%-ban feedből olvasom, csak azt a cikket ami érdekel így aztán végképp mindegy a design… És végre van rovatonként rss, fain.

Hmmm

Nem vagyok egy “agyoncsicsázás” párti, de nekem olyan üresen fehér az egész oldal. Kicsit olyan, mintha egy nyomtatási előnézet lenne…

The Tornado

“CSS nélkül (vakok, robotok) egy nagy káosz.”

1. _minden_ major böngésző rendelkezik CSS támogatással
2. A robotok nem értelmezik a CSS-t
3. Két fontos dolgot kell tudni a vakokról. Az egyik hogy nem látnak. A másik, hogy őket nem hatja meg hogy hogy néz ki az oldal CSS nélkül 🙂
4. Ne legyél dummy, van vakbarát Index: http://index.hu/vakbarat

OMG, milyen arcok mozognak itt.

butcher

tms a cnn-nél jobb? HAHAHA ROTFL holélüüüünk hóóólisteneeem x_X

tms

na akkor butcher kedvéért vizuálisan is 🙂


.
.
.
cnn
.
.
.
(új) index
.
.
.
(régi) index
.
.
.
ROSSZ

Adi

Megmondom a frankót 🙂 és összefoglalom egy szóban az új Index-látványtervről (nem dizájn, nem, bazmeg!) a véleményemet: áttekinthetetlen.

karon

jóska, tudom hogy a haverjaid, de ettől még ez egy gyenge dizájn:
– eltűnt az arculat
– nincsenek színek
– nincsen tipó
– elrendezés kaotikus, nem vezeti a szemed

meg fogom-e szokni? kit érdekel, attól még ez shite, ennél a hvg.hu konkrétan sokkal jobb, az origóról nem is beszélve.

a deface jellegű ’96 stíl viszont über, jár érte a pont. kár, h csak egyszer jön fel.

szerintem kb. így kell ma kinézni egy pörtálnak:
http://www.wired.com

lacruise

sajnos szerintem is gyengecske, baromi rendezettlennek tunik elsore!

remelem ez nem a vegleges verzio, mert ha igan, akkor ez meg az origoenal is rosszabb!

lacruise

de tudjatok mi a kurva idegesito_

rakattintasy egz csikkre, elolvasod a felet, pici kek betukkel kiirva, hogz itt folztatodik, es es levisz 10 centivel lejjebb, mert at kell ugrani a reklamot!

bazze…

ettol sokkal jobb volt, hogy a reklamok szepen beepultek a szovegbe!

alpi

Tornado…
maradjunk annyiban hogy egy kukkot nem értettél abból amit írtam, na jó max annyit hogy “vak”. A vakbarát Index (nem ismertem) tényleg jobb, mint a sima CSS nélküli, amivel az a baj hogy ráömleszti a vakra az egészet celeblistástól, és a végén van pl. a főmenü, de sajnos a vakbarát is csak egy sitelist, és a normál, káosz oldalakra mutat. A helyzet az, ’93 óta építek webet, és nem nagyon tudsz ezen a pályán elsuhanni mellettem, bár ha nem érted meg amit írok, akkor megszállhat a bölcsesség mindenható érzése – amit én nem bánok egyébként.
(“OMG, milyen arcok mozognak itt”, ha nem tűnt fel eddig, a Plastikon nem ez a fajta kommentezés a divat, de hát hajrá, teremtsél divatot barátom.)

cs

hehe a nyitot fullra deface-nek neztem, de hogy utanna a tartalom is ugyanugy megtevesszen:

“Népszavazás lehet a délutáni szunyálásról”
“Bannerekért adtak el egy vásárhelyi iskolát”
“Átadták a kosárfüles világrekorder hidat”

jo nagy uborka lett az index, igazi louborka

The Tornado

alpi, annyi fogást kínálsz, hogy szinte már nem is tudom, hogy szerezzem meg a sokpontot.

Kezdjük ott, hogy ha ’93 óta építesz webet (LOL), akkor nem mondasz olyan extrasötét ügyfeleket jellemző bullshiteket, hogy „nem segíti a navigációt” meghogy „elvesztette a karakterét”. Csodálom, hogy nem sütötted el a „nem elég DINAMIKUS” jellegű lufikat.

De ja, értem én. Szeretnél menőzni, megmondani a frankót, szakérteni. Mindezzel egészen addig nincs baj, amíg rendelkezel a megfelelő tudással. De amíg ez nem történik meg, addig amit te csinálsz az okoskodás.

“A vakbarát Index (nem ismertem) tényleg jobb, mint a sima CSS nélküli, amivel az a baj hogy ráömleszti a vakra az egészet celeblistástól, ”

Ezt nem értem. Miért baj az, hogy ha a vak user is ugyanazt kapja mint a nem vak? Vagy aki nem lát, annak nem jár toplistás hujberferi? (5 pont)

“és a végén van pl. a főmenü”

Akárhogy gúvasztottam a szemem, én nem találtam. A vakbarát verzión viszont ott volt. Biztos nem arra gondoltál?

“de sajnos a vakbarát is csak egy sitelist, ”

Sitelist. Új fogalom az éterben! Magyarázd el, kíváncsi vagyok. Egyrészt hogy mit jelent, másrészt, hogy ha a vakbarát oldal sitelist akkor a címlap miért nem az. Mi az a Sitelist?

Nagyon szépeket írsz, Alpi, szeretnék tanulni, igaz csak ’98 óta építek webet.

Hmmm

The Tornado: a stílus maga az ember.
Légyszíves olvastassad már fel egy programmal a nem vakbarát oldalt, amit a vakbarát rész linkjei dobnak fel. Aztán gondolkozz el, hogy miért nem kell “hujberferi”…

The Tornado

Hmmm, ha szeretnel mondani is valamit, akkor azt ugy tedd, hogy ne tunjon okoskodasnak.

Nem vonom ketsegbe hogy igazi hardcore accessibility szakembert tisztelhetek benned, de tartok tole, hogy eletedben nem lattal mukodes kozben egy screenreadert es most csak megint durrogtatsz a levegobe, mint elotted sokan masok.

De kezdjuk egy egyszeruvel:
MIERT gaz ha felolvassa a vaknak a celeblistat?
NEKED mint accessibility SZAKEMBERNEK milyen ORDITO HIANYOSSAGOK szurnak szemet az uj css nelkuli cimlapon?
A MILLIO masik portal megkozeliteset tekintve HOVA sorolod az uj indexcimlapot

Hogy csak par kerdessel kezdjek.

Sracok, tenyleg nem bantasbol, de ures dumakkal nehez “odamondani”. Sokkal egyszerubb azt irni, hogy “nekem nem tetszik”, minthogy megprobaltok valami olyasmit szakerteni, amirol max hallottatok, vagy felvetettetek egykredites targykent anno es csak vizsgazni mentetek be ra, de egyebkent fogalmatok sincs.

omg’

alpi

Tornado, csak roviden, elvegre ez a Jozsi oldala.
Nem erdekel, hogy a velemenyem trendin hangzik-e, de ez a velemenyem. Szerintem jellegtelen az uj Index, szerinted nem.
Nem kivanok a dologrol tobbet vitazni veled, mert egyreszt mar nem erdekel annyira a web epites (masbol elek…), masreszt nem valami gyumolcsozo veled beszelgetni.
A veled valo beszelgetes elmenyehez annyi megjegyzesem lenne csak, hogy a vita ket fontos szabalyat nem alkalmazod: 1. Legjobb igyekezetunkkel igyekezzunk megerteni, es jol erteni, hogy mit akar mondani a masik, 2. Ne minositsuk a masikat, a tenyekrol hamozzuk le az erzelmeket.
En kerek elnezest.

The Tornado

mr ’93 ota epitem a webet, miert emlegetsz szabalyokat ha pont te mint a jo jedi nem tartod be oket?

omfglol!