I hate to see you go

Webisztán: A nagy Apple lufi

“Az Apple-nek meg lesz a helye a piacon a jövőben is. De leszámítva a dizájnereik és interfésztervezőik teljesítményét, nem sok esélyük van bekerülni a történelemkönyvekbe.”

Egy kis érzelmeket felkavarni próbáló bad journalism Szabó Gergőtől. Olyasmi, mint amikor az indexen megjelent, hogy akkor most kérlek tisztelettel a rainbow tábla feltöri a jelszavainkat (kelt összefoglalója erről). Nem is tudom, mit mondjak.

Gergő, szedd össze magad, te ennél többre vagy képes.

angrymac.png

62 hozzászólás

krel

Az odáig érthető, hogy egy blogger nagy nézettséget szeretne produkálni. De legalább annyit megtehetne mindenki, hogy mielőtt nekiáll írni, utána néz egy kicsit a témának. Nem az a baj, hogy valakinek ez a véleménye, hanem az hogy ennyi hülyeséget ír, ennyire felkészületlenül áll hozzá.

lipilee

Handras, tudsz esetleg dobni egy linket vagy valamit a szerinted helyes számokról? szerintem a világ nagy része bezabálja a Webisztán-félék ferdítéseit (ez ilyen irónia volt) és tényleg azt hiszik, hogy az Apple-nek továbbra is alig van részesedése. őszintén kíváncsi vagyok, hogy mi az igazság. (amellett, hogy nekem aztán tökmindegy.)

az más kérdés persze, hogy te mennyire jól élsz meg belőle 🙂

Seven_Of_Nine

na végre valaki megmondta az igazat , és objektíven lát :)))

tjp

dehat nem az alma a baj, hanem hogy agyfaszt (idezem) kapok attol, hogy fogunk ket kozepes cikket, leforditjuk szarul, es az a termek. persze az en bajom!

fogalmam sincs, milyen nap van.

CsasZ

Alig van abban a cikkben szám. Szóval ne röhögtessetek ki azzal, hogy a számokba akartok belekötni. Mi nem stimmel, mondjátok már!

karon

attól még, hogy az apple piaci részesedése a béka segge alatt van, kurvára bekerült a történelemkönyvekbe. tényleg, ha valaki bekerült, hát ők azok: az első pc, a macintosh, az ipod és nagyon úgy tűnik, hogy az iphone is mérföldkő.

ez a webisztános gyerek eddig nem okoskodott. fasznak kell elkezdeni?

phnb

Maga a cikk alapállása tetszett – végre valaki, aki nem 24/7 az Apple …csutkáját… szopja.

Til

Ha az összes eladott darabszámot nézzük, akkor a piaci részesedése tényleg kicsi. De ha a prémium kategóriát nézzük, akkor nagy. Ahogy a Ferrarinak is kicsi a részesedése, de ha a sportautókat nézzük, akkor naugye.

Az iPod piaci részesedésének melyik lejátszó fog odabaszni? A Zune? A Sansa? Come on.

Az Amazonnak Music Store-nak elindult az openbétája a héten. Pontosan azokat a zenéket lehet megvenni, amik az iTunes-on is DRM mentesek (EMI). Ráadásul ez nem olyan ám mint egy iTunes. Leszeded a zenét és? Megkeresed hova mentette és áthúzod totalcommanderrel vagy mi? iTunes más szint. Valószínűtlen hogy iTunesról bárki áttérne erre.

Ha a csúsztatásokat kivesszük az írásból, ez marad: Apple+iTunes sucks, Amazon store rocks. Mert csak.

Til

Mielőtt valaki megvádol hogy iDroid vagyok, nem használok Apple termékeket és nem is tervezem, csak zavar ha valaki hülyeségeket beszél.

“ez a webisztános gyerek eddig nem okoskodott. fasznak kell elkezdeni?”

Volt már pár hülyesége azért, idézni nem tudok, csak arra emlékszem hogy amikor olvastam azzal zártam be, hogy ezt a faszt. No offense.

Greg

az én összeesküvés elméletem meg az, hogy így akarta látogatottságát növelni a webisztán 🙂 én pl tüntetőleg nem kommenteltem, pedig gondoltam rá, hogy csak pár linket beszúrok amik tényszerűen cáfolják az általa közölt állításokat. de ezt is megtették mások.

én inkább ide kommentelek józsinak, hogy mi van a macskájával, még mindig olyan féltékeny és józsi boxeralsóival alszik-e most is?
http://youtube.com/watch?v=_vihZTrVJqw

nyenyec

A webisztán posztjára azt mondanák vidéken, hogy:

-1 Flamebait

Én használok Apple gépet, iPodot, iTunest: vegyesek a tapasztalataim, de a zelótáktól és a vallási alapon fikázóktól viszolygok.

A piaci részesedés 1 dolog, a profit másik (lásd a fent említett Ferrari vs. Suzuki ésatöbbi).

http://finance.google.com/finance?q=NASDAQ:AAPL

Kit érdekel a piaci részesedés, ha talicskán tolják haza a pénzt a részvényesek?

Az Amazon Store viszont nekem is tetszik. És az is igaz, hogy óriási hype van az Apple körül, az ember könnyen beleeshet abba a hibába, hogy túlbecsüli a gépeik tényleges piaci részesedését. (Filmeken, sztárhackereknél, bloggereknél, open source fejlesztőknél, webkettes arcoknál és mindenféle geekek között sokkal nagyobb és látványosabb az elterjedtsége, mint a teljes populációban.)

handras

Az a baj a szamokkal, hogy 2006 os szamok.

Az Apple jelenleg az 5, legnagyobb PC gyarto a piacon, lehet, hogy mara mar a 4.
Safarinak nyaron mar 6 szazalek felett volt a reszesedese.
Laptop piacon juliusban 14 % volt a reszesedesuk.
iPodbol 110 millio eladott darab 5 ev alatt.
iPhone 1 honap alatt 1 millio darab.
iTunes musicstore a haramadik legnagyobb az egesz global zenepiacon.
iTunes 3 milliard eladott dal
reszvenyek 4 ev alatt 800%-os novekedest produkaltak
Az Apple piaci erteke akkora mint a Dell-e.

Ezek a szamok, ezeket lehet megirni. Milyen lufirol beszelunk??

Dob

handras: hát igen ezek a számok a másik oldalról.

-A Dell nettó árbevétele tavaly 3,5 Milliárd dolcsi volt, az Apple-é 1,7 Milliárd (ok, tavaly volt, de azér egy év alatt ennyit még az Aplpe sem tud hozni)
-Ez alapján http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp a Safari nincs sehol sem

Sajnos az első állításra nem találtam jó referenciát, de erős túlzásnak tűnik, már ha olyan cégekre gondolunk mint HP,Dell,IBM, Fujitsu Siemens (távolkeleten igencsak népszerű), Toshiba (notebookban erősek), amik azért meglehetősen ott vannak mindenhol.

Tehát azért ennyire ne vakuljunk el.

Ami azonban tény, hogy az Apple az IPodnak köszönheti utóbbi népszerüségét.

andropov

egyszer fenn, egyszer lenn. nem nehez megjosolni hogy elobb-utobb lefele jon.

KTamas

Az első igazán gázos post a Webisztánon. De megbocsátható, figyelembe véve az összes többi postot 🙂

Majd legközelebb.

Dob

Egyébbként ahány mérés, annyi eredmény.

A webisztán néha műr kihúzta nálam a gyufát a google nyalásukkal.

Persze most mentegetik magukat, hogy direkt írtak polgápukkasztó posztot, de nem. Most bénák voltak valóban.

——–
A kommentrendszer miatt tudom, hogy ilyen nap van. Sajnos még csütörtök, pedig ma már sikerült pénteket írnom…

moikboy

Azért félelmetes hogy mennyire agresszívvá válnak az emberek vallási kérdésekben. Pl. már-már dogmatikusan kezelik a macintosh híres-neves minőségét, ami azért annyival nem jobb mint a hasonló árszegmensben lévő egyéb termékeké. Csak ugye addig szajkózták, hogy “think different”, míg maguk is elhitték.

gergoke

Itt vannak frissebb (2007Q2 vs. 2006Q2) számok:
http://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS20789807

Az Apple jelenleg az 5, legnagyobb PC gyarto a piacon, lehet, hogy mara mar a 4.

Nem igaz! Nézd meg a táblázatot. Az USA-ban a negyedik, világszinten nincs az első ötben benne. Tehát nem a negyedik legnagyobb gyártó a piacon, ugyanis a piac nem egyenlő az Egyesült Államokkal. (Igaz ez a táblázat egy picit torz, mert az x86 alapú szervereket is beleveszik. Szóval nem csak a Notebook / Desktop piacra koncentrál. Bár olyan téren nem gáz ez, hiszen az Apple próbálkozik szervert is (muhahaa) gyártani.)

Az Apple piaci erteke akkora mint a Dell-e.

Ezzel is vitáznék, nézd meg a Dell és az Apple számait egymás mellett, világszinten sajnos nem tudod, mert nem jegyzik az Apple-t ott. Ajánlom az eladott gépek darabszámára koncentrálj! Dell 4854 ezer, Apple 960 ezer. Ezek után nem lehet hogy az eladások terén két ennyire másképp teljesítő cégnek azonos legyen a valós értéke. És itt jutunk el végül ide:

Milyen lufirol beszelunk??

Arról, amikor egy céget többre értékelnek, mint amire a piaci teljesítménye által hivatott lenne. A képet árnyalja, hogy ezt tisztán csak az eladott számítógépek számával szinten nem lehet leképezni, elvégre mindkét gyártónak vannak egyéb piacai is ahol még fociznak. Az Appleben jelenleg nagyon bíznak a befektetők, hogy az iPhone átütő siker lesz mindenhol, hogy továbbra is ugyanazon a dinamikus növekedési pályán marad a cég, amin eddig volt. De ez egy idő után egyszerűen képtelenség, főleg ha magadat a prémium és nem a volumen piacra pozícionálod. Ennek a buktának a lehetősége van benne az Apple-ben jelen pillanatban.

Paperfellow

A cég értékébe beleszámít a szellemi potenciál is. Nem kell feltétlen eladott darabszám. Lásd: Google.

handras

gergoke: elmondom: ketszer annyit er mint a Dell, es harmad annyit mint a Microsoft 🙂

http://www.macrumors.com/2007/05/30/apple-worth-more-than-100-billion/

Tokmindegy hany gep fogy, nem ez szamit. Az Apple nem gyart 200 dollaros gepet, a Dell gyart.

” Dell 4854 ezer, Apple 960 ezer.” ez se stimmel. Az Apple negyed evente 1.6 millio Macet ad el.

Safari jelenleg 4.68 percent

http://marketshare.hitslink.com/report.aspx?qprid=0

Dob ezt irod: “A Dell nettó árbevétele tavaly 3,5 Milliárd dolcsi volt, az Apple-é 1,7 Milliárd (ok, tavaly volt, de azér egy év alatt ennyit még az Aplpe sem tud hozni)”

Ez is hulyeseg, nem tudom honnan szedted. Az apple forgalma negyed evenkent 4-5.5 milliard dollar, 600-800 millio dollar nyereseggel. Ime:

http://www.apple.com/pr/library/2007/07/25results.html

Es nem vagyok elvakult, ezek egyeru szamok, konkretan mar evek ota fejbol tudom oket annyit olvasni ezekrol mindenhol. 🙂

handras

Dob ezt irod: “A Dell nettó árbevétele tavaly 3,5 Milliárd dolcsi volt, az Apple-é 1,7 Milliárd (ok, tavaly volt, de azér egy év alatt ennyit még az Aplpe sem tud hozni)”

Ez is hulyeseg, nem tudom honnan szedted. Az apple forgalma negyed evenkent 4-5.5 milliard dollar, 600-800 millio dollar nyereseggel. Ime:

http://www.apple.com/pr/library/2007/07/25results.html

Es nem vagyok elvakult, ezek egyeru szamok, konkretan mar evek ota fejbol tudom oket annyit olvasni ezekrol mindenhol. 🙂

handras

Tokmindegy hany gep fogy, nem ez szamit. Az Apple nem gyart 200 dollaros gepet, a Dell gyart.

” Dell 4854 ezer, Apple 960 ezer.” ez se stimmel. Az Apple negyed evente 1.6 millio Macet ad el.

Safari jelenleg 4.68 percent

handras

Tobb linket nem tudok berakni, mert szivat a spam filter..

Jozsi minek a spam szuro, ha ugyis van milyen nap van ma? 🙂

olda

a cikk nem azért szar, mert az apple-t fikázza. azért baj, mert azt a népszerű tévképzetet igyekszik erősíteni, hogy az apple használók magukat mind übermenschnek gondolják. Ez viszont nem igaz.

Ez szerintem jól látszik a beszmac fórumából is.

egyértelmű számok sincsenek, hiába pécé az apple notesz is, a lényegi különbség miatt (oprendszer) nem összevethető a win világgal.
almát a körtével.

engem sokkal jobban izgat, hogy egy év múlva hol lesznek a linuxok, mert a macosx velük fog versenyezni igazán.

időnként beviszem a masinámat a munkahelyemre, mert kényelmesebb azon babrálni, ilyenkor a kollégáim besárgulnak, de nem azért mert szép fehér a gép, hanem a gyakorlati megoldások miatt. az meg szoftver.

az is érdekes, hogy nagy torrent arcok, mégis mára mind itunes használó (win alatt) és az otthoni döher háttértárakból is olyat vesznek, amin van itunes szerver. pedig a bolthoz nem férnek hozzá ők sem, apple hardverük nincs. de már hekkelik felfele az osx-et az otthoni pécékre. szerintem itt van valahol a tinkdifferent

én is írtam mrá a blogomba a látogatottságért provokálót. be is jött, bár nem írtam ilyen gyengét.(nem it téma)

handras

olda: Linuxot hagyjuk szerintem mert home szinten nem merheto a piaca. Szerver piacon nagyon eros a linux, de otthoni user nem hasznalja. Most ebbe ne menjunk bele mert off, de igy van.

Az Apple egyaltalan nem versenyzik senkivel a Mac piacon, ugyanis csak o gyart Macet. Szepen nonek az eladasok 30 szazalekokat evente, ez nekik teljesen jo igy.

Az iPod piacon se versenyez inkabb csak tartja a kb 1 eves elonyt a vetelytarsakkal szemben.

Ahol versenyeznie kell az az online zenepiac, meg a media center piac, meg persze a telefon biznisz.

balint

++ F A S Z S Á G ++

HH nem viccből ír kinda cikket, handrás nem viccből beszél félre, nyenyec meg maradjon csendben a 3/4-ed éve vett gagyi macbookjával.

Apple = marginális gyártó, marginális szoftverrel; ha megnézed a HTTP logban a client adataimat, csak azért OS X, mert nem volt kedvem visszabootolni FreeBSD-be.

puszi

Adi

Erről a parttalan vitáról a két öreg jut eszembe a Muppet Show-ból:

“- The question is: what is mahna-mahna?
– No. The question is: who cares?!”

🙂

bence

most komolyan egy hirbehozó által írt cikkre megy az anyázás? aki egy picit benne van a sodrásban, az tudja, hogy mennyi “csacskaságot” szokott leírni. a postjait kinyilatkoztatás szinten kezeli, a kommentjei meg csak simán parasztok. egy indexes újságíró ne írjon olyat egy olvasójának, hogy: “te őrült vagy”.

a webisztánt meg el kell kerülni és rögtön alacsonyabb lesz a vérnyomásotok.

edhellon

Bencenek kurvara igaza van. Most komolyan egy webisztan cikken anyazunk ennyit? Baszki, mondjatok _egyetlen_ cikket a webisztanrol ami nem volt teljesen faszsag es nem olvastam ket hettel azelott a slashdoton.

The Hedgehog

De egyébként who cares this whole shit basszájba? Ha én iMac-et akarok akkor azt fogok venni, leszarom, hogy az Apple részesedése mekkora a piacon… és a legtöbb fogyasztó le is szarja… nem ez alapján veszi a termékeit.

Tény, hogy az Apple-t az iPod rendesen kihozta a hullámsírból. Ezt Handras is bizonyára elismeri. Tény, hogy nem ad el annyi notebookot mint mondjuk egy Toshiba, de bazdmeg nem is ugyanazt a kört célozza meg… egyszerűen az Apple egy réteg brand… akár sértő akár nem a sznobizmus egyik jelképe…

Nekem nincs tőlük semmim… Nem azért mert nem akarok, azért mert eddig jobb helyet is találtam annak a pénznek amit rájuk költenék. Majd ha ellustult sznob leszek és nem szarok bele abba, hogy inkább egy csúnya szögletes fekete HP notebook röfög az ölemben egy szép fehér lekerekített helyett akkor majd alma lesz bazdmeg.

Ti meg harcoljatok itt sorokon át, hogy kinek van igaza. Értelme annyi, mint szűz kurvába még egy utolsó döfés.

Ahogy Józsi mondaná… Függöny!

bence

háhá,

a webisztán cikk már nem jön be, csak egy üres fehér lap… (persze korábban már zárolta a “nagy” HH a kommenteket, a gonosz flémelő macianok miatt)

Józsi, egyébként köszi, hogy feldobtad a gyerek valódi nevét. érdekes módon ő az egyik olyan index cikkíró, aki valamiért (khmmm… szakmai inkompetencia?!) nem vállálja a nevét. ha az index.hu-ra ír, akkor meg az Index van megjelölve szerzőként.

menjen vissza a saját kis blogjába, aztán ott lehet “szakérteni”.

bence

az apple mióta réteg brand?

ipodok piaci részesedése amerikában mekkora?

az összpiac 3/4-e. lehet pontosítgatni, meg lehet, hoyg már csak 56,4% vagy mittudoménmennyi de a lényeg változatlan: az apple tömegcikkeket gyárt.

The Hedgehog

faszom, hogy itt mindenki amerikában gondolkodik… USA-n kívül még réteg, ennyi… nyilván már olyan útra lépett ami szépen megnyitja számára az európai piacot is és beszivárog a köztudatba, mint drága és minőségi cucc, majd szépen sokan fognak venni… de még európában nem tart itt

a másik, hogy gondoljunk már bele, hogy az USA-ban a nyolcvanas években a hülye kis amerikai gyerek már Macintosh-on pötyögte a házifeladatot… ott már akkor brand volt, régebb óta van köztudatban ergo ott tényleg nem réteg brand… világviszonylatban még az…

root33

Az Apple 2007. június 30-án záródó, harmadik negyedévben 818 millió USD – azaz részvényenként 92 cent – nyereséget ért el. A negyedév teljes forgalma 5,41 milliárd USD volt.
Az Apple a negyedévben 1.764.000 Mac számítógépet és 9.815.000 iPod készüléket értékesített.

rog

szerintem az ac/dc 150milliot eladott lemez utan is azert reteg zene maradt. amivel en special siman tudok elni…

Zeusz

Nem feltétlenül értek egyet Hedgehog apple a sznoboknak való kijelentésével. Szerintem a Macintosh azoknak jó befektetés, akiknek fontos az, hogy egy számítógép alapból és out of the box módon fel legyen szerelve működő multimédiás képességekkel. A szobarokkerek, hobbifotósok és családivideókészítők (ezek rám mind igazak) a hatékonyságot tartják szem előtt.

Mindenesetre én sosem gondoltam volna egy évvel ezelőtt, hogy majd én a meken fogok családivideót vágni, azóta pedig már jópár dévédét authoringoltam, kedves családom legnagyobb örömére. Egységsugarú júzer vagyok, és a pofonegyszerűségre törekszem. Ha valami nem megy elsőre, megrettenek, és nem próbálkozom tovább.

The Hedgehog

Zeusz: Te vagy a tökéletes Apple célcsoport. Ezért gyárt az Apple iMac-et például, hogy a hozzád hasonlókat kiszolgálja… és ez szép… Csak tudod egyelőre még Te vagy a kisebbség. A legtöbb ember azért vesz Apple termékeket mert az trendi és ha meglátják nála akkor azzal ő egy igényes embernek hat. Nem kell nekemesni… A baráti körömben számos mac tulajdonos ezért vett bookot vagy imacet. Mert ő bevallottan sznob és a sznobsághoz a mac hozzátartozik.

Ha családom lesz én is tuti iMac-el fogom vágni és tolni a családi videókat, mert kevesebb idő alatt szebbet lehet vele összehozni. De egyszerűen ha most nincs rá szükségem akkor nem látom értelmét annak, hogy miért is vegyek mac-et… Egy web developernek a PC a jó választás…

De mint le lehet szűrni a hszeimből én nem vagyok Apple ellenes. Sőt. Szeretem az Apple-t, tetszik amit csinál, csak kicsit félre lett értelmezve, hogy kiknek is szólnak az Apple termékek.

The Hedgehog

Zeusz: És én nem azt mondtam, hogy a sznoboknak való, hanem az Apple birtoklást – sajnos – sznobizmussal kötik össze… ma… még…

Efraim

Az Apple az amerikai sikhulye atlagpolgarnak gyartott szamitogepet, aki meg a ket egergombot se tudta lekezelni, ehhez a varasarloi reteghez alakitotta ki a szamitogepet, be is jott nekik, amerikaban minden hulye Mac-et vett. En is vettem persze, megszeditett a design, ami viszont tenyleg elsoosztalyu, mind a hardver, es mind a szoftver tekinteteben. Aztan egy het utan mar ujra a Linux-ot hasznaltam, mert azt vettem eszre, hogy semmit nem csinalok a Mac-cel. Odaadtam hugomnak, neki bejon, bar O sem egy eszleny, ezt le kell szogeznem… Az MP3 lejatszoja nem rossz az Apple-nak, bar az eletben nem hasznaltam meeg mp3 playert, nem is fogok valoszinuleg, ahogy zenet sem fogok venni soha, foleg nem online boltban. Telo erdekes koncepcio, tetszik is, majd veszek is, majd ugy a 3.0 verzio fele, mert most eleg tragyale…

Uff, en beszeltem…

RaZo

Én csak azt tudom, hogy miota Macem van, azota kurvara mindent meg tudok csinalni, amit csak kigondolok, amig pecem volt, addig pedig nem tudtam, mert nem vagyok buherator, sem szerelo, sem PC tuner.

“Windows is a pain in the ass” – Massimo Banzi founder, Arduino open-source electronics prototyping platform based on flexible, easy-to-use hardware and software.

OSX ruuul, szeretek dolgozni. pont. Aki pedig azt mondja, hogy a macesek sznobok, az meg lesz baszva. Na.

malacful

Razo,
A macesek nagy resze sznob es buta es korlatolt, ez tapasztalatom, hajoljak?

bjmatt

Ha valaki az OS miatt nem tud megcsinálni dolgokat, az necces. Ha valamilyen célszoftver hiányzik, az ok, az más.

dande

Bocsi, de bash-ről egyenesen:
I’ve discovered that people on IRC don’t get offended or riled up by racism
nor politically incorrect jokes
nor feminism, nazism,
nor goatse, or even tubgirl
not even jokes about 9/11 get a rise out of anybody
but as soon as I tell somebody that macs are better than PC’s, things get ugly

… szerintem Mac jó, szép, drága. szerintem PC is jó. Szvsz kár ezen a témán vitatkozni tovább. Inkább igyunk helyette sört, vagy ilyesmi…