Acorn

tools_small.pngGus Mueller rém egyszerű low-cost képfeldolgozó shareware programja, az Acorn. Legtöbb funkcionalitás GPU alapján működik, halál egyszerű a használata, és ami a legnagyobb mókának ígérkezik: Python-ban és Objective-C-ben lehet hozzá plugineket készíteni.

Seth Dillingham pluginje különösen kedves számomra, hiszen egy nagyon régi problémát képes kezelni: egy grayscale képből csinál alpha channelt. A fekete pixelek maradnak 100% átlátszóságúak, a fehérek teljesen átlátszóak, a szürkék pedig a kettő között kapnak valami alpha értéket — voilá, transzparencia!

Ez mind semmi, ugyanis Frederik De Bleser írt az Acorn-hoz egy kis drawert, amivel gyakorlatilag bármilyen objektumot egyszerű utasításokkal, vagy ciklusokkal készíthetünk. Ez a videó magáért beszél. (Szerintem ennek még lesz folytatása.)

Kérem, ez aztán a vérbeli indie Mac software dev.

7 hozzászólás

ant

Ez a jo kis drawer engem kb. a Simon’s basic-re emlekeztet. Igaz akkor meg nem voltak nagyteljesitmenyu gepek, nem volt grafikus felhasznaloi felulet, nem volt eger, stb…

Zila

Próbáltam benne egy igen egyszerű, de a gyakorlatban sokszor előforduló műveletet elvégezni:

Kép nyomtatott méretének módosítása (Photoshopban kb.: Resize image, resample kikapcsolva, új méretek megadása)

Na ez csúnyán nem sikerült. Mondjuk külön hasfájás, hogy acornban csak pixelben lehet megadni a képméretezést… szomorú.

Na mindegy, majd talán a 2.0-t megnézem 🙂

The Tornado

/me felveszi az expertköpenyt és elmondja szépen:
Photoshopban geciegyszerű az általad említett parát feloldani. Három érfalrepesztően egyszerű lépés következik:
1. Behívjuk az akár grayscale, akár színes képet
2. Duplikáljuk a réteget alkotó képet, hogy ne legyen background, a backgroundot töröljük
3. Duplakattintunk a layerpalettán a layernév mögötti szpészre (de felhozhatjuk az alsó effektgomb blending ptionsére kattintva is) és tanulmányozzunk a Blend if keretes paneljét.

Röviden: A This Layer az ami most itt érdekes, a két szélső, alttal szétbontható csúszkát cicergetve állíthatjuk, hogy mennyitől kezdődjön a full transzparencia és hogy hol érjen véget, alulról, felülről számolva.

Ez egy hasznos megoldás alap-átlátszóság parák feloldására, viszont kevesen ismerik, még a szűkebb szakmán (WEBDESING) belül is :/

Használjátok egészséggel!

Timó

Ha PS, akkor Alt/Option duplaklikk a background layeren, és akkor nem kell törölgetni.

Én egyébként az egészet úgy oldanám meg, hogy a grayscale csatornábólból egy alpha csatornát adnék a képhez. Vagy esetleg egy maszkba másolnám. Így egyértelműen megfeleltethetőek a kép árnyalatai a fehér = 100, fekete = 0 átlátszóságnak. Csak tipp.

sabe

NEM a Photoshop-on van a hangsuly, azt szerintem nem kell elmagyarazni a hazigazdanak 🙂
megadom a kulcsszavakat a spawnolo experteknek: “rém egyszerű low-cost képfeldolgozó shareware “

dmx

1: grayscale kép copy, target layer > layer mask, paste grayscale kép, apply layermask.

2: channels ablak: control/alma click a grayscale/rgb channelen, szelekció save a traget dokumentumba, szelekció load, target layer > backspace

Windowsra free kepfeldolgozo: http://www.getpaint.net