Road to TF2

Mit SZÍVTAM, míg felinstalláltam a Team Fortress 2-t a Mac minire! OMG. Először is teljesen új műfaj nekem a Bootcamp. Ismeretes, hogy Bootcamp-et kell telepíteni, ha DirectX8-as játékot kívánunk futtatni.

Két opcióm volt:

A.) Felteszem a laptopomra.
B.) Felteszem a szobai Mac mini-re.

Az első nem igazán volt opció a szűkös hely miatt. A Bootcamp-nek 5 gigabyte kell minimum a partíció miatt. Ezért a második tervvel mentem, meg ez amúgy is illeszkedik a nappali szoba / konzol koncepcióba.

A Bootcamp telepítéséhez kellett egy üres CD. Isteni csodával sikerült találni egy bontatlant a lakásban, de a teljesség kedvéért el kell mondanom, hogy először csak DVD-t találtam, de a miniben csak CD író van (MINT KIDERÜLT A TELEPÍTÉS SORÁN!). A partíciót 5 gigában határoztam meg (mint később kiderült, ez volt a nap egyik rossz döntése, hiszen a TF2 mintegy 7 giga). Nosza, a problémáról mit sem tudva nekiálltam a telepítésnek.

Egyetlen dolgon aggódtam: a Mac minihez bluetooth billentyűzetem és egerem van. Mi lesz, ha a Windows kék színű telepítője nem látja majd a billentyűzetet? Akkor mehetek a melóhelyemre egy billentyűzetért? OMG.

Számomra meglepő módon a Windows telepítő látta mindkét perifériát kérdezés nélkül. A telepítés végül sikerrel zajlott, volt idő takarítani közben a lakásban stb. Telepítés után jött az első nagyon kemény dolog: fel kellett tenni a Bootcamp driver CD-jét. Ehhez ki kellett ugye venni a benne levő Windows XP korongot. Na kérem, de a Mac-en nincs eject gomb (legalábbis akkor még driver nélkül!) úgyhogy kábé negyed órán át keresgéltem, hol van a szoftveres eject. Mint kiderült: a CD meghajtóra kell kattintani és akkor a kontext szenzitív menüben megjelenik az eject. Mint még később kiderült: a Bootcamp doksiban BENNE VOLT az info. Uj Péterizmus.

CD tehát ki, driver CD be. Telepítés automatikusan megindul, kb 10 perc alatt le is megy, minden csitti-fitti.

Azaz mégsem: se billentyűzet, se egér. Túl jól sikerült a driveresdi.

Egyetlen USB egér van a lakásban, ezt rádugtam a minire és egy szál egérrel (!) sikerült a bluetooth kapcsolatok között hozzáadni az új egeret. A billentyűzetet az istennek nem, ezzel ismét elszórakoztam egy jó fél órát (mindenféle kulcs-opciókat végigpróbálgattam to no avail). A megoldás végül az lett, hogy a billentyűzet alján ki-be kapcsoltam, ekkor discover-álhatóra állítja magát, és ekkor kellett refresh-elni. Lett hát mind billentyűzet, mind egér! Bluetooth! GECI!

Na, akkor vezeték nélküli hálózatok (ehhez persze kellett az USB driveon levő kulcsom, azt megkeresni, odavinni, bedugni stb), végül: net! Szerencsére ez tényleg jól működött, hála az Apple szoftvertervező mérnökeinek, a jelszó beírása után máris neten voltam. Nosza mindenféle frissítések nélkül: steampowered.com – get steam now – run.

Ezen a ponton jött el az arcra esés: 5 gigás partíción 3 giga a szabad hely — TF2 install no-go.

Nem adtam fel ilyen könnyen, az informatika megtanított arra, hogy meg kell találni a megoldást. Fogtam egy külső lemezt és Firewire dróttal rákötöttem a minire. Nem mountolta a diszket. Fél órás keresgélés, miért nem mountolja. Minden rendben levőnek tűnik. Stratégiát váltottam: USB drótot kerestem. A lakásban csak mini USB csatlakozós drótot találtam. Illetve a printerben volt nagy! Ahhoz ki kellett túrni a szekrény aljából stb. Persze az XP USB dróttal se látta a diszket, sőt, ki is szólt, hogy nem kap elég áramot.

Futottam még egy kört, hátha le kell formázni a lemezt NTFS-re. Nem találtam meg az XP menüjében, hol van a Disk Utility. Tettem néhány tétova próbát, de semmi. Most már eszembe jutott, hogy az administrative tools-ban, vagy hol van a partícionáló – formázó dolog, de délután nem találtam meg, ujpéterizmus.

Végül letöröltem az egész rohadt XP partíciót. (Minit rebootolni kellett utána!)

Ám azt mondta a kisördög: Józsi, AZ INFORMATIKA ARRA TANÍT, HOGY SOHA NE ADD FEL!

Csináltam egy kis helyet a minin, aztán nekivágtam egy 12 gigás partíciónak. Elkezdte a Bootcamp a partíció elkészítését, majd negyed óra (!) elteltével közölte, hogy valami file-t nem tud mozgatni (!) és ezért kezdjem újra. Ezt megkíséreltem újra, detto.

Rájöttem, hogy a pipacs mountolva van, és az okozza a hibát. Valóban. Megszólaltak a fanfárok, amikor végül 15 gigás partíciót készítettem. És telepítés, újra.

Természetesen az összes bluetooth-os szopáson újra átmentem azzal a különbséggel, hogy nem kellett semmit kitalálnom már (egy kivétellel: a szoftveres CD eject megint ujpéterizmusra futott egy negyed órás anyázás keretében). Steampowered.com, majd telepítés. (Szerintetek wallpapert váltottam, Windows update-eket lefuttattam? Bármit konfiguráltam? Basztam rá!)

And thus day …

steam1.jpg

… has turned into night.

steam2.jpg

Szerintem aki végigolvasta ezt a postot, pontosan olyan hülye, mint én.

Függöny.

update: Minin lefagy, feltettem az összes windows update-et, meg directx-eket, akkor máshol fagy le, karon javaslatára feltettem a DX9-et shaderek nélkül tudó (!) VMWare Fusion 1.1 betát az összes directx-ekkel, windows update-ekkel a macbook pro-ra, no akkor a steam szerver írta ki, hogy “too busy”.

Négyszer látta aznap Józsi a “Megújult izgalmas külső” telepítési képernyőt, de sajnos fel kell adnia a dolgot. Meg kell lengetnie a fehér zászlót, hanyatt kell dobnia magát a redmondi szörnynek.

A tökéletes groteszk informatikai concerto, ujpéterizmus bigtime.

Éljen.

update #2: dmx találta ezt a linket, ami magáért beszél. Ennyire n00b vagyok ehhez a témához, hogy fogalmam sem volt arról, milyen répalé a mini videója 3D alkalmazásokhoz.

38 hozzászólás

PeBa

Én azt gondolom, hogy Mac részéről egy kurva pöcök beleférhetett volna, hogy eject, attól még lehet dizájnt kakálni. Lankát meg vedd le, mert ha jön valami ismerős és meglátja, hát émelyegni kezd a gyomra. Nekem szokott.

fassy

Nem az a blama, hogy a Windowsban a cd-re kattintva kell kiadatni szoftveresen, hanem hogy a Mac nem bír particionálni, ha be van mountolva a pipacs. pl.
(meg hogy nincs eject gomb…)

vargatom

Na és hogy teker a TF2 a minin? Elég neki az a videokártya?

nrg

ecsém, a szövetség már vár, remélem éjfélig lentlesz az anyag 🙂

klarky

Jelentem végig olvastam! És nem vagyok hülye, bibííííí…

EdBoyWW

Force Eject on junk PC: kikapcs bekapcs simán kijön. De tudom, hogy ez Macen just works. (lehet hogy csak nem értek valamit)

Igazából az érdekelne, hogy fut a cucc (főleg Minin)

A szopásért viszont innen is egy Respect.

nrg

breaking news: mini/xp alatt fagy a tf2, imádkozzunk együtt!

Highlander

Józsi: szólhattál volna, nekem ez volt a tavaly karácsonyi program, és azóta még 1x sikerült végigtolni egy winyócsere miatt 🙂

Már csak 1 dolog érdekel: futott szerencsétlen minin a TF2???
Ha igen, hogy? (gyanús nekem, hogy karcsú hozzá)

Más: ha már XP fent van tolj fel egy Media Center Editiont, minden híreszteléssel ellentétben lehetséges feltenni macre is, mi így nézzük a filmeket xbox360-on (tudom bonyolult de ez van):).

Greg

ja-ja, letojom én is mit szenvedtél míg felraktad, arról mesélj milyen a TF2! 🙂

busho

“Honnan tudjam?

Lefagy.”

Na ezzel megmondtad a frankót az egéxről Józsi! 😀

rhapsodhy

Hát, te aztán gémer vagy javából! Az egész HL2 saga? Ahogy nézem egyedül DoD:Source hiányzik a Valve gyűjteményedből.:D Ellenben nekem akkoris quake wars lesz a befutó.

nrg

redmond, hah!
aki nativ redmondi háttérrel csinálta, annak valamiért pain-in -teh-ass nélkül ugrott a steam/tf2 🙂

szóval szerintem inkább a cupertinoi szörnyeket kéne káromolnod 🙂

lave

Ez a poszt arról szól, hogy egy a windowshoz minimálisan, bootcamp-hez semennyire sem értő (tehát: fogalom nélküli) egyén nekiáll összekendácsolni valami erőltetett megoldást, hibát hibára halmoz, majd az egész buktát rákeni a windowsra.

A kérdés az, hogy tényleg elhiszi-e, hogy a windows volt a hibás?

Highlander

ööö, egeret elég, ha elkezded nyomogatni mint állat mikor bebootol a win, és már műxik is, nem kell felismertetni meg ujrakonnektálni, párosítani stb. Billentyűetről nem tudok nyilatkozni, abból wired van.

Krisz

Ezt nem értem, miért a redmondi szörny hibája hogy összevissza felhackelt macen az xpvel lefagy egy játék? mini karcsú hozzá és kész… már ott tartasz te is hogy bármi szar akkor az a microsoft hibája. Szar utak bp-n? Kurva MS 🙂 bezzeg ha steve jobs lenne a polgmest…

lave

angelday: Mac OS-en boot után mindig fel kell ismertetnem a billenytűzetemet, különben feltételezi, hogy US, és összekeveri a billentyűket (pl “0””í”).

Zavar ez? Nem. Ha nem ismerném a jelenséget és a megoldását, és ez frusztrálna, az én hibám lenne, hiszen csak Windowst lennék hajlandó használni, és mennyi minden szépség kimaradna az életemből, nemigaz? 😉

Nem személyeskedtem egyébként, bocs, ha úgy jött le, a sztorit minősítettem, nem téged.

AlieN

Igazából ez az út (persze nem konkrétan ez a fentebb vázolt) vezetett engem ahhoz, hogy vettem egy XBOX360-at (most a konkrét gyártó/model mindegy) arra a célra, hogy beledugjam a játék lemezt, játsszak úgy ahogy azt illik jó grafikával, hangokkal, hálózati/közösségi támogatással, stb… és ha már hajnal van és nem akarok a felkelő nappal lefeküdni, akkor egy gombnyomással kikapcs és bízhatok benne, hogy a legutóbbi játékállás biztonságban van a vinyón, ha legközelebb bekapcsolom, akkor ott folytatom. Eközben a laptopra jönnek be az emailek, meg mennek a letöltések gond nélkül (és nem multitaskban), ha kell megállítom a játékot egy percre és válaszolok MSN-en a kérdésre. Ennyi és nem több – pénzbe kerül ez a kényelmi megoldás is persze.

Highlander

AlieN: tudom szarrá csépelt példa, de azért teljesen más érzés egérrel és billwntyűzettel tolni a Quake-et, és megint más kontrollerrel noszogatni Master Chief-et a konzolon, én mindkettőt szeretem. Van pl olyan game, amit inkább konzolon tolok végig, pedig keresztplatformos és FPS, pl.: Bioshock, de pl.: C&C3 Live! demoja után is inkább a PC-s egér+bill kombó jött be. Uh. xbox sem az ultimate megoldás 🙂

wotan

nanézd már, tökilyen TV-m van! még a wii infra cucc is a tetején… 🙂

XBOX meg tényleg jó ötlet játszani. Célcuccnál nincs jobb.

Benjamin

Huzzal bele mert ugy jarsz mint a quake-el (mindenki lenyom 🙂 meg aztan pre-loadolhato a HL2 es a Portal (utobbit most fogom megnezni)!!! Inspiralodjal k gyorsan! 🙂

Benjamin

na, ez sajnos csak annyi volt h. lehuzta a fileokat: “Pre-load complete; unreleased” ill. “Portal. Pre-loading is complete. When the game is officially released, you’ll be able to play it immediately.”