screens.sh

Sokszor fordul elő, hogy egy adott videó anyagról szeretnénk megmondani annak tartalmát. Mert például vannak home videóink és már nem emlékszünk, hogy melyik reel-ben mi van. Vagy akár azért is, mert nem emlékszünk, hogy az adott sorozat melyik részét láttuk már. Előfordulthat, hogy nem is otthon tároljuk a filmeket, de letölteni sem akarjuk kizárólag ezért.

Fuji^ írt egy rövid shell alkalmazást, amivel egy adott streamből lehet nagyon egyszerűen összegző thumbnaileket készíteni, ami valahogy így néz majd ki:

stream.jpg

Persze, lehet ezt csinálni akármilyen “felnőtt” szoftverben, de néhány JPG egyszerűsége azzal aligha vetekszik. Kell hozzá Mplayer, ugyanis azt hivogatja, de az mindenkinek van amúgy is. A script letölthető tőlünk:

screens.sh

További kérdéseket a szerző a kommentek között válaszol meg (remélhetőleg), illetve a mail címe is benne van. Tőlem ne kérdezzetek semmit (például azt, hogy mi az az .sh.txt kiterjesztés), én még a Teamfortress-t se tudom felinstallálni. A cucc használata feltételezi, hogy az ember képben van alapvetően a dolgokkal.

Macosxhints rovatunkat olvasták. A szó a stúdióé!

27 hozzászólás

CDColt

Az új iMovie is tudja már (síma Print utasítással). Egyébként legutóbb kérdezősködtél, hogy mivel lehet legkönnyebben croppolni videót, mert FCP-ben már sokat szívtál vele. Ez is az iMovie legújabb kiadásában benne van. Síma crop + egérrel kiválasztod a területet és máris kész. Easy.

CDColt

Egyetértek. A régi HD változat is jól jön egyszerűbb projekteknél. Minden máshoz ott a FCP.

imi

hogy a winfos gazdág se maradjanak árván, image grabber II nevu cucc ugyanezt tudja

Szabó Dénes

Jóska, vazeg, még pár év, még néhány fejlágyulás benövése, tojáshéj elhagyása, és a linux mellett fogsz kampányolni. 😛

… mi az az .sh, tőlem ne is kérdezzétek… 😀

Fuji^

1. POSIX platformon mindenütt fut a cucc nagyjából, ha megvannak a komponensek. Nem Linux-specifikus.
2. Kétlem, hogy a Media Player tud ilyet. Ezt a scriptet ráereszted egy videostreamre és egy darab JPG lesz a kimenet, amiben így felkockázva szerepel egy rakat frame. Kicsit bonyolultabb, mint egy Save Image.
3. Van még benne pár extra…

bodzasfanta

Na, jó.
Ha nem is Save Image akkor Save Thumbnails…!
A Kerekek és lépések első részéből például ezt hoztam ki alapbeállításon.
[IMG]http://www.kepfeltolto.hu/2007/10/1/thumbnail_5k3v.jpg[/IMG]

fns

sed paraméterek nálam így nem mennek – a -nr az a scriptben mi akar lenni: quiet mode és extended regexp (gondolom linuxul)? A Mac-en levő sed alatt ez nem ugyanúgy néz ki.

Fuji^

Wow. A Media Player többet tud, mint gondoltam. 🙂 Következő kérdés: tudja ezt magától is, azaz ha van pár száz videód, egyesével kell klikkelni vagy rá lehet ereszteni a vinyőre és huss?

G

Fuji^: Hahó! Media Player _Classic_
“2. Kétlem, hogy a Media Player tud ilyet. Ezt a scriptet ráereszted egy videostreamre és egy darab JPG lesz a kimenet, amiben így felkockázva szerepel egy rakat frame. Kicsit bonyolultabb, mint egy Save Image.”
Az mplayerc pont ezt csinálja, ráadásul magyar a fejlesztője!

http://en.wikipedia.org/wiki/Media_Player_Classic

Human: “házi” videó 😀 höhö

bodzasfanta

Te nyertél 🙂 Nem tudja.
Mindezek ellenére szerintem nagyon hasznos ami a MPC-ban van.
De amit te írtál az is nagyon jó. Már kipróbáltam.

Fuji^

Áh, értem. Még lenne három kérdésem: az MPC a stream-ből fix időközönként vesz egy frame-et vagy meg lehet neki mondani, hogy X képet kérek és arányosan vegyen mintát mindenhonnan? A kimenet méretét megadhatja-e a felhasználó? Mennyi idő alatt végez egy DVD-vel?

bodzasfanta

A kimenet mérete megadható, pixelben.
Azt nem tudom, hogy mennyi idő alatt végez egy DVD-vel,
de maximum 8×8-as képet tud csinálni. Egy 4×4-es képet, 1 órás Xvid avi-ból kb. 20-30 másodperc alatt csinál meg. De ez erősen függ a felbontástól. Próbálkoztam HD-vel is és egy 1 perces fájlból ugyancsak 20-30 másodperc alatt csinált 4×4-es képet. http://www.kepfeltolto.hu/2007/10/1//5k9j.jpg

A képeket tehát aszerint szedi le arányosan, hogy mekkora képet akarunk. 4×4 = 16. Egy 16 perces filmből 1 percenként fog szedni.

bodzasfanta

“Próbálkoztam HD-vel is és egy 1 perces fájlból ugyancsak 20-30 másodperc alatt csinált 4×4-es képet.”

Rosszul írtam, nem 4×4-est hanem 2×2-est. Tehát nagyobb videó felbontásnál lasabb

Fuji^

G, nem vagyok otthon a Windows világban, nekem a Media Player Classic nem jelenti automatikusan azt amit neked. 🙂

Fuji^

Van egy újabb verzió, ami 20 másodperc alatt végez egy 700M-s AVI-val.