Melyik oldalra kell állni?

Ismeretes, hogy az adogató mindig a pálya jobb oldaláról kezdi az adogatást, aztán a játékosok pontonként váltanak térfelet. Ez így leírva egyszerűen hangzik, de játék közben meglehetősen nehéz a tapasztalatlan játékosnak követni azt, hogy ki melyik oldalon áll (különösen a kettős hibák okozta “ritmusvesztésből” fakadóan stb).

Ennek egyszerű nyomonkövetéséhez adunk most segítséget. A teniszpályát két oldalra kell felosztani: a jobb oldali részt mindig “egyenlő” (deuce) oldalnak hívjuk, a bal oldali részt mindig “előny” (advantage) oldalnak:

court.png

Teljesen nyilvánvaló, hogy a szemközti oldalon mindez fordítva érvényes.

Elegendő mindig a pontokat fejben tartani, a konkrét oldal meghatározásához pedig egyszerűen azok összegének paritásából szerezhetünk tudomást. Ha ugyanis az összeg páratlan, akkor a bal (!) oldalról történik az adogatás (a fogadás értelemszerűen a másik oldalon a bal oldalra esik). Ha az összeg páros, akkor pedig a deuce court-ról, azaz az egyenlő oldalról (innen ered az elnevezés).

Nézzünk meg egy példát!

30-30 állás ugye páros (hogy miért páros? 15 = 1 pont, 30 = 2 pont), tehát jobbról kell szerválni (ha adogatást fogadunk akkor is jobbra kell állnunk), tehát az egyenlő oldalról. 40-30-nál a bal oldalról kell szerválni, az előny oldalról. 15-30-nál is az előny oldalra kell állnunk, hiszen 1+2=3, tehát balra. És így tovább, az összes eset leképezhető ennek ezen egyszerű szabály segítségével.

Tehát függetlenül attól, hogy adogatunk, vagy fogadunk: ha páros a pontok összege, automatikusan álljunk jobbra, ha nem páros, akkor pedig balra. (Figyelem, ennek megállapításához a 15=1, 30=2, 40=3 konverziót használjuk!)

A post eredetileg a salak.hu, “A tenisz játékszabályai” szócikkjéhez készült.

20 hozzászólás

tamas

Jozsi, azt meg tudod nekem mondani, hogy mi a logika vagy a magasabbrendu ertelem a tenisz pontozasaban? egy “szerva” miert 15, miert 10, miert nem 1?

mennyivel jobb a fallabda (:

medoc

nem mindig 15 az a 15…:) 30 után pl. nem 45 jön, hanem 40.

Ad, 30-semminél is jobb oldalra kell állni ezexerint?

gergoke

Tamás!

A tenisz egy francia eredetű ütős labdajáték (jeu de paume) angolok révén továbbfejlesztett változata.

A tenisz különleges pontozása (15, 30, 40) szintén a jeu de
paume-tól származik. A középkorban a 60 volt a legelterjedtebb szimbolikus értelmű szám. Abban az időben vezették be a 60 perces órákat, és egy aranydénár 15 sou-t ért. A francia játékban is a 15 szorzataival számoltak: talán az óra szakaszaira utalva, vagy azért, mert pénzben fogadtak a játékra. Azt nem lehet tudni, hogyan lett a pontszámolásban 40 a 45-ből. Egyesek szerint a játékosok egyszerűen lerövidítették: rövidebb volt kimondani a negyvenet, mint a negyvenötöt. Bár az elméletet sokan vitatják, mindezidáig nem sikerült kielégítőbb magyarázatot találni.

A deuce (=egyenlő, 40-40) kifejezés szintén a francia labdajátékra vezethető vissza. 40-40-es állásnál a játékvezető ezt kiáltotta: „à deux” (’kettőre’), amivel azt akarta mondani, a játékosoknak két ponttal kell megnyerniük a játékot. Az angolok szóhasználatában vált az „à deux” deuce-szá.

Forrás: http://wapedia.mobi/hu/Tenisz 1.2-es és 1.5-ös pont

0 = love (semmi, nulla) – a kifejezés a francia l’oeuf szóból ered, amelynek egyszerre kacsatojás és nulla a jelentése.

Forrás: http://www.tenisz.hu/?alap=i#3

Remélem segít elindulni. A fallabda meg teljesen más műfaj. Almát almával. 😛

AlieN

med: az Angelday által felvázolt logika, azaz “ezexerint” igen.

Ad: Szerintem belekeveredtél, az utolsó bolddal írt mondat szerintem félrevezethet, nem a pontok összegének egyenlőségét kell vizsgálni, hanem azok paritását, ahogy azt korábban írtad. Az egyenlő kifejezés ebben a kontextusban a jobb oldalt nevezi meg.

tamas

az miota sotetkek? az sotet turkiz, de semmikeppen sem sotetkek.

medoc: tudom, hogy neha 10, neha 15, de miert? 🙂

PAStheLoD

Ma is okosabb lettem 🙂

Aki tudja követni a pontokat, az amikor “hozzáad” egy pontot a “számlálójához” és átmászik a másik oldalra, jól csinálja? Vagy van itt valami más, mélyebb dolog is, amit nem sikerült megfognom?

Dewla

“ha egyenlő a pontok összege, automatikusan álljunk jobbra, ha nem egyenlő, akkor pedig balra”

Ez így ebben a formában csak részben igaz. Kiegészítés:

30-0: jobb
40-15: jobb
40-0: bal (bár ez beletartozik a nem egyenlő akkor balra kategóriába)

A paritásos leírásból ezek az esetek is kijönnek, de a konklúzió felületes :))))

Kyle Troy

Kivéve a rövidítésben (tie-break, ha valakinek esetleg így ismerős), ahol a bal oldalról megy az első szerva, és ezáltal minden megfordul.

Hiába, egyszerű kis játék ez 🙂

A.

Szerintem a fallabda meg a tenisz elbujhat a badminton* mogotttt elvezeti erteket tekintve.
Azok szamara, akiket a szuleik nem jarattak 4 eves koruktol teniszezni, sokkal jobb alternativa imho, mert mar ket het utan is elvezetes meccseket lehet jatszani, es nem kell kozben izzadt ferfitestekkel dorgolozni, vagy falrol vakolatot verni, mint a squashnal. Persze juppi eleterzes kevesbe jar vele, de van, akinek ez premium…
Lehet flamelni 🙂

*ahogy az egyszeri TF prof megkulonboztette attol, amit a kislanyok a parkban tollaslabda neven jatsznak, persze hivhatjuk igy is 🙂

xtal

“nem kell kozben izzadt ferfitestekkel dorgolozni, vagy falrol vakolatot verni, mint a squashnal.”

pedig a faltol-falig harc az igazi.
egyetlen hatranya, hogy gyilkolja az izuleteket.

payskin

Dewla arra próbált rámutatni, kedves mester, hogy a magyar nyelvben az “egyenlő” és a “páros” szavak nem ugyanazt jelentik! 🙂

Ha valaki tényleg olyan ergya, hogy ez egyáltalán problémát jelent neki (mármint hogy hova kell állni, nahát!), akkor tartok tőle, hogy a 40-15 –> páros –> egyenlő –> jobb absztrakció is meghaladja.

Na de én meg kekec vagyok.

Zeusz

xtal: tényleg? szomorúan hallom. mondjuk a heti egy órától nem hiszem, hogy húde elszaródnának az izületeim. vagy? (egyáltalán mik azok az izületek. még nem fájnak, így nem tudom.)

AlieN

Angelday, az összeg párosságának csak részhalmaza a “pontok összegének egyenlősége”. Az egyenlőségnek következménye a párosság, ugye ha Y=X, akkor Y+X=2*X jellegű formula lesz, nyílván páros az összeg, ha egyenlő a két tag. Teljesen mindegy, hogy “tenisz módra” számolsz vagy sem.

Ha ez nem világos, akkor mondom a jó ellenpéldát, pl amit medoc mondott:

0-30 (ami 30=2, 0=0 tenisz módra)
Akárhogy nézem tenisz módra is páros, meg amúgy is, de mégsem egyenlő a 0 a 30-cal vagy a 0 a 2-vel.

Jajj! Már én is belezavarodtam, mi az hogy “a pontok összegének egyenlősége”, egy összeg ami egyenlő de mivel is? Valamivel legyen már egyenlő, önmagával? 🙂

AlieN

Én ezt az állításodat nem cáfoltam meg, sőt egyet is értek vele. Hanem határozottan igyekszem rámutatni arra a paritás vizsgálatra, amit alkalmaztál ennek levezetése érdekében. Szóval arra, hogy az paritás és nem egyenlőség. Az egyenlőség amúgy is kételemű reláció, a paritást meg egy elemen végzi el az ember, köszönőviszonyban sincsenek.