Picross DS

A Media Marktban találtam egy példányt (5 ezer forintért!) a Picross DS-ből. Erről a játékról, meg egyáltalán a “Paint by Numbers” logikai játéktípusról már lelkesedtem márciusban.

A Nintendo DS változat — régi C64 szlengesen mondva — ELVETÉLÉS COOL! Rém egyszerű a grafika, borzasztó addiktív a játékmenet. Minden teljesített pálya után valami kis pixel animációt csinál a kirakott ábra, amitől nekem, pixelen felnőtt gyereknek sírnom-zokognom kell.

Például az intro pályák 5×5-ös egyik feladványának megfejtése ez:

picross_moon.png

Mi lehet ez, mi lehet ez, hát a HOLD! Az érzékeltetés miatt (továbbra is 5×5 pixelen) kiszíneződik a fenti ábra, sőt, animál is. Ebben az esetben kvázi bump-map stílusban, de ezt most annyira nem tudom leírni, hogy inkább meg kell mutatni: trailer, UK trailer, elég lassú review.

Jelenleg még a 10×10-es puzzle-öket oldogatom (reggel is játszottam egy kicsit kakimanóval), de 20×25-ös is lesz majd a HC fokozaton, nagyon kemény. A megoldási technikákról érdemes megnézni a Wikipedia szócikkét. Erre van néhány színes feladvány is elég jó bevezetővel, letölthető PDF-ekkel.

Ki szeretnéd próbálni? Itt van egy freeware Win32 kliens, ami tartalmaz néhány puzzle-t (például az ős-brutál “Old tree”-t is), valamint solvert (!) is egyben. Vigyázat, nem kezdőknek való! (Persze szerintem érdemes a Picross-szal kezdeni az ismerkedést, ott nagyon jó a learning curve.)

Remek!

6 hozzászólás

nyenyec

Nálunk is pont ezt (Picross DS) nyomja a család tegnap óta. 15×15-ös még megy, de “hint” nélkül nagyon lassan bírom csak elkezdeni.