Készülünk a Leopárdra

Handrásnak szeretném jelezni innen a Plastik media szerkesztőségéből, hogy nekem egy Leopard Retail Box-ot szíveskedjen félretenni, azonnal kell, ha megjön.

A telepítés egy olyan számítógépét elsődleges gépként használó technofil előtt, mint amilyen én vagyok, nem történhet fail-safe megoldás nélkül. Ezért az alábbi tranzíció tervet alkottam meg:

1. vásárlok egy 160 gigás 5400 fordulatú lemezt (ehhez a funds-ot a kedves olvasók eddig 45 dollár értékben finanszírozták, lásd itt)

2. erre a lemezre, mint külső meghajtóra feltelepítem nulláról a retail boxos Leopárdot

3. az összes programjaimat, beállításaimat egyenként beállítom és beKANfigurálom

4. tesztelem a megoldást live környezetben

5. no-go decision 🙂 amint elégedett vagyok a megoldással, elmegyek az Almárium szakszervízbe, ahol a garancia megtartása mellett kicseréltetem a két diszket (30 perces műtét)

6. nincs hatodik lépés

Ma mindent le is szerveztem, sőt, a diszket is az Almáriumban veszem meg, 19 + ÁFA áron. (Nem volt érdemes másikat venni, ráadásul a 7200-asok nagyon melegednek és folyton zúg a gép, tehát +40 giga a benefit.)

NAGYMACSKA HEJJJ!

43 hozzászólás

handras

Kapsz egy dobozost holnap ha felmeztelenul lefotozhatlak vele a boltomban, es aztan kipostolod a kepet :)))

handras

A felsotest eleg lesz, ez is epp elegge fogja vonzani a plastik holgy olvasoit 🙂

PS: az anusz fotozasa makroval nem kihivas 😀

SPS

🙂 akkor a Leopard egyéb featuréi közé bekerül ez is
csekkelni a fogom a lapjaitokoat 🙂

Balázs

Az nem megoldas, hogy a tukrozott vinyomat upgradelem?
Nekem van egy kulso vinyom, amire SuperDuper-el Smart Copyzok minden hajnalban automatikusan.

Ha megjon a Leopard, akkor upgradelnek a kulso vinyon és bebootolok. Kiprobalok mindent es ha fasza, akkor upgradelek a belson.

Vagy ez nem ilyen egyszeru?

gergoke

ráadásul a 7200-asok nagyon melegednek és folyton zúg a gép
Ezt ki mondta?

Tapasztalatból mondom, annak idején egy 60GB-os 5400-as Fujitsu helyett ment a laptopmban (HP Compaq nc6000) a 7200-as 60GB-os Hitachi Travelstar 7K60 és nem melegedett, nem zúgott jobban mint előtte a gyárival. Most pedig, végre sikerült szereznem, a 100GB-os 5400-as Fujitsut cseréltem egy 7200.2-es 7200-as 200GB-os Seagatere a mostani gépben (HP Compaq nc6320) és ugyanazt tapasztalom, mint előtte. Nem pörög a venti és nem melegszik jobban a gép, mint előtte. Árban viszont ez a meghajtó nem 19e volt, hanem annak több mint a duplája. Szóval ilyen szempontból nem ez a legjobb vétel.

Despite the higher spin speed, the 7K200 offers comparably low power consumption, heat emission and acoustics to its 5400 RPM counterparts,
so users don’t have to trade off battery life or audio quality for high performance.

Igaz marketing, de idevág.

Forrás – Hitachi 7K200 adatlap PDF

Zila

Én a következőképpen csinálom: Frissítem a backupot a külső vinyón, feltolom a leopardot upgrade jelleggel, ha minden létfontosságú alkalmazásom működik örülök és használatba veszem. Ellenkező esetben backupot fogom visszatölteni vagy használom onnan a rendszert, amíg az update-k megérkeznek. Utálatos és Windows ízű dolog mindent újra beállítani 🙂

Handras

En nem javaslom az upgradet senkinek. Elvileg mukodik, de tuti, hogy athuz majd olyan regi szarsagokat is amik osszeakadnak majd valamivel, es nem lesz stabil a rendszer.

Elmondom a menetet:

backup winyora home konyvtar lement, meg ami kell. Backupolni eleve kell ugyebar. System konyvtar meg appok nem erdekesek, appokat hamar vissza lehet installalni.

Leopard clean installal fel a gepre.

Backupbol ami kell visszahuz, es kesz.

Library/mail
Library/safari
Library/Application support/address book
ical

Es persze a pictures movies music mappak tartalma.

Kb ennyi, meg persze a par alkalmazas adobe, stb, es keszen is vagyunk.

Ha kesobb hianyzik valami akkor pillanatok alatt atszivhato a backup winyorol. En ma 4 gepen vegeztem el a fenti muveletet alig 2 ora leforgasa alatt. Gyerekjatek, es minden mukodni fog szepen.

Handras

dvorcsak: lesz, de mivel csak a fele jott meg a kert mennyisegnek, az elorendelok kozt el is fogyott. Persze van megoldas, mint mindig 🙂

KTamas

@Handras: ez valami utalas akar arra lenni hogy lesz leo, csak lehet hogy egy nem lesz kohom doboz hozza? 😛

Zeusz

Nos, tökrejó, hogy erről szó van, mer itt az egy négyzetméterre eső Mactudósok száma nagy.

Szóval:

120 gigás az MBP vincseszterem, Parallels-szel van Windows partícióm is (amivel még később problémáim lesznek). Rendelkezésemre áll meg egy SuperDuper!, ami az egész rendszert backupolja egy külső vincsire tűzdróton (hehe). A cél: Leóra váltás, amikor sikerül beszerezni.

A problémám az, hogy nagyobb helyet adtam a Windows imagemnek, mint szükséges lett volna. Jelenleg 14 gigát foglal el, és elég lenne 10 is, a maradék négy giga pont jól jönne a Mac-nek. Ezenfelül van néhány idegesítő “elbaszódás” a Mekemen, ami miatt a beállításaimat nem szeretném elmenteni. (Pl. az én useremnek nicsnen enter gombja, (shift+enter van, és a laptop billentyűzetén az alma melletti kisenter müxik, a külső keyboard numerikus részén lévő enter szintúgy, a gép többi usere esetében ez a probléma nem létezik.)

A váltást a következőképpen képzelem el.

1) SuperDuper!-rel végső Smart Copy készítése. (és a backup bootolhatóvá tétele)
2) Leopárd feltevése olyan módon, hogy a laptop vincsijéről _minden_ törlődjék.

Kérdés: Van-e valami intelligens megoldás arra, hogy a Home folderek visszakerüljenek a laptopra, de az applikációk és a beállítások nem.
Kérdés: Megoldható-e a Windows image kisebbé tétele anélkül, hogy az imageban felinstallált programokat elveszítsem.

3) Dokumentumok és egyéb dolgok visszavétele a backup lemezről másolással.

Nos?

Zila

Zeusz: Home folderek és applikációk kézzel visszadobandók a megfelelő helyre (kivéve azon alkalmazások amelyeket telepítővel tettél fel, ezeket telepíted újra). Saját home könyvtáradat pedig úgy csinálnám, hogy a Library folder kivételével visszatennék mindent, majd a Library elemeket egyesével pakolgatnám vissza, közben próbálgatva, hogy nem jött-e vissza a hiba. Ha visszajött akkor az utolsónak bedobott elemet törlöd. B verzió, a Library-ból csak a szükséges elemeket teszed vissza (mail, addressbook, ical, safari ha kell, keychains)

Realty master

Ha a meglévő, teljesen stabil, jó osx-et upgrade-elem, akkor abból mi baj lehet? Mert ahogy szavaitokból kivettem, az upgrade nem javallott 🙂

gergoke

Józsi, egy utolsó kérdés. Ugye az Almaszervizben nem Samsung 160-as meghajtót veszel? 🙂

kobak

Hol lehet feliratkozni Leopárdért, s mennyi az itthoni ára?
Ha már itt van mindenki, akkor gondoltam felteszem a kérdést.

al

Bocs, de ezt nem hagyhatom ki.
A bazi jó apple oprendszerrel gondok lesznek ha upgrade és hivatalos boltos nem javasolja senkinek? Ez hogy van ez? Bocs, de én ilyen kis getzi kötekedő alak vagyok a sok almás között.

“En nem javaslom az upgradet senkinek. Elvileg mukodik, de tuti, hogy athuz majd olyan regi szarsagokat is amik osszeakadnak majd valamivel, es nem lesz stabil a rendszer.”

m

al: korrekt keresdo 🙂

egyebkent nevezz meg olyan x86 hardware-en futo OS-t amit eles gepen mernel upgrade-elni az uj verzio megjelenesenek elso napjan. nekem nem jut ilyen eszembe most hirtelen.

al

Nincs az az OS amit a megjelenés napján upgrade-elnék. Céges szinten pedig alkalmazás sincs. De itt az upgrade para a téma, nem az, hogy az új OS hibátlan vagy sem.

Zila

al: én upradeltem Panther-ről Tigerre gond nélkül. Most is upgradelni fogok Leopardra. Én nem parázok az upgrade-től…

dvorcsak

zila: az a baj hogy a parallels tudja, de menetkozben el is dobja az addig zepen felepitett tartalmat…

Zila

dvorcsak: a 3.0-s parallels-ben lévő image tool-lal simán megnöveltem a disk méretét. Aztán persze windows-ban a partíciót is utána kellett méretezni (Paragon Harddisk manager-rel asszem). Adatvesztés nem történt…

xtal

“backup winyora home konyvtar lement, meg ami kell.”

“Backupbol ami kell visszahuz, es kesz.

Library/mail
Library/safari
Library/Application support/address book
ical”

nehezemre esik elhinni, hogy egy Apple kereskedo nem ismeri a Disk Utility es a Migration Assistant hasznalatat.

aki 2007ben kezzel masolgatja a backuprol a file-jait (garantaltan elfelejtve nehanyat), az nem sikeres ember.

Zila

Na, hölgyek és urak, én már lezavartam az upgrade-t, egyelőre minden rendben lévőnek tűnik 🙂
A létfontosságú alkalmazásaim (Eclipse, Oracle SQL Developer, Tunnelblick, Parallels, fink cuccok) működnek, az upgrade másfél óra alatt lezajlott, ebből 15 percig aksiról, az autóban dolgozott a szisztéma mert átautóztam nőmhöz 🙂

Nem kell parázni az upgrade-től 🙂

Handras

Xtal: szerinted nem ismerem? 🙂

A Migration assistantal ugyan az a baj, mint az upgraddel, athuz minden szart automatikusan.

Egyreszt ha manualisan csinalod, akkor egy csomo szemettol megszabadulsz amit mar ugyse hasznalsz. Egy masfel-ket eves rendszernel ez gigat jelent, masreszt ha gond van az uj OS-el akkor tudni fogod, hogy nem upgrade miatt van kavarodas mert clean installal tetted fel, ergo valami mas lesz a problema.

Mi it mar eleg sok gepet upgradeltunk usereknek, meg migraltunk is, aztan tizbol egyszer osszeomlott a rendszer, es kezdhettuk elolrol az egeszet. Kb vagy 1000 orat elvettek mar az ilyen szivasok az eletembol.

Radasul a clean install 18 perc, es ha felment akkor netezgetes kozben szep sorban at lehet huzni a regi cuccokbol ami kell.

Zeusz

Át akartam húzni a mailjaimat.
Előbb átmásoltam a backup Mac HD/Library/Mail ból a dolgokat, majd a home/Library/Mailból is, de nem úgy van, ahogy elvárnám. Az accountjaimat nem mutatja meg, és csak a régi box smart foldereiben lévő üzenetek látszanak, az összes többi (6k+) sehol. Mit rontottam el?

Handras

Zeusz, ha visszairod az accountokat, latszani fog minden, vagy a user/library/preference folderbol masold at a com.apple.mail.pref file-t.