Mac OS X 10.5.0 — Leopard

leopard-desktop.jpgTegnap megvásároltam a retail dobozos változatot, és feltettem a Media Centerként szolgáló Mac minire. (Az érdeklődőknek elmondanám, hogy a retail CD és a torrentről töltött warez imázs byte-ra pontosan ugyanaz, összenéztük szofisztikált MD5 checksumokkal.)

Kezdem a legfontosabbal: a program production use-ra teljesen megfelelő, azonnal kezdeni fogom a telepítést az éles rendszeremen is (igaz, a korábban már említett módon, tehát most diszkre várok). Nekem production-re egyfelől a Parallels megléte a legfontosabb, de mivel az csak egy diszk imázs, teljesen nyilvánvaló, hogy működni fog a már kialakított/kiherélt Windows rendszerem. Másfelől az Adobe CS3 kell még, de ez állítólag működik gond nélkül. (A kis alkalmazások is működnek, de gyakorlatilag naponta jönnek ki ingyenes kompatíbilitás update-ek, semmi para.)

Hehe, az index cikkbe is bekerült a tegnapi Handrásnál fotózott képem. Fotó by Lénárd Gábor (!).Nézzük tehát mit rejt a doboz!

Egy színes marketing brosúrát (vastag, de nem néztem bele), valamint egy dual layer lemezt. Az installálás az Apple-hez szokott embereknek teljesen megszokott, a végén ugye be kell írni a nevünket / címünket / egyéb adatainkat a továbbjutáshoz, de ezt ugye cmd-q-val le lehet skippelni (ami ebben az esetben nem zárja az ablakot, hanem egyszerűen felajánlja a skip lépést). Wifi hálót egyből felismeri, elég a jelszót betolni, aztán készen is vagyunk.

Én a marketing hype részét megpróbálnám kihagyni, a számomra érdekes dolgokat osztanám meg e helyütt. A programmal játszadozás alatt az volt a benyomásom, hogy veri fasza. A Mac OSX-et használó számára annyi kis apró finomság, tweak, apró csavarozgatás van az OS-ben, hogy egyszerűen azonnal akarom. Érezni, hogy foglalkoztak azzal, hogy előrelépés legyen a dolog. Biztos mindenkinek volt már olyan érzése az informatikában, amikor kipróbálja valaminek az új verzióját és a megszokott módon akar valamit elvégezni, aztán kiderül, hogy az új sokkal természetesebben és kézenfekvőbben kezeli a dolgot. Rengeteg ilyen apróság van, felsorolni is képtelenség. (Annak idején a Windows alatt ennek ellenkezőjét éreztem, ezért is vagyok most ott, ahol vagyok.)

GUI: az átlátszó menü bar például mindenkit zavar. Érdekes módon használat közben nem ez az ember benyomása, hanem az, hogy mintha átmenetek lennének benne. Valamint az alma logó is áttetsző, tehát más háttérképen más színben — igen, ezt a szót fogom használni — tündököl.

Finder, mega-sized ikonok, quick look, új menü mind-mind roppant módon illeszkednek. Preview immáron képes átméretezni, PDF-et buzerálni (ideértve azt is, hogy újratömöríti a PDF-ben található képeket), finderben azonnal minden dokumentumot meg lehet tekinteni egy space leütése után (tényleg elképesztő, kijelöl az ember néhány JPG-t, space, aztán ide-oda ugrál köztük, egy gombnyomás és fullscreen, újabb space, minden eltűnik). Ha entert ütünk a file-on, akkor a kijelölés csak a file névre lesz érvényes és nem a teljes filenév+kiterjesztés párosra, a több oldalas PDF ikonjai “spirálozva vannak”, a PDF-eknél lehajlik az ikon jobb füle, a több oldalasnál a lehajtás mögött láthatóvá válik a TÉNYLEGES MÁSODIK LAP JOBB FELSŐ SZÉLE (teljesen kész vagyok ezektől az apró finomságoktól).

Ami még odabaszó volt tegnap este, az kérem az új iChat-ban levő “screen sharing done right”. Hát ezt leginkább élőben kell látni. A dolog úgy megy, hogy rákattintunk valakire, kiválasztjuk menüből, hogy mehet a screen sharing, a másik fél elfogadja és máris ketten látunk egy screent (jelen esetben én voltam a slave, tehát akinek a képernyőjét buzeráltuk). ADSL vonalon gyakorlatilag hibátlan a minősége, közben lehet egymással beszélgetni, a fogadó oldal (aki minket néz) JPG szőrös ábrákat lát, de a lényeg: gyakorlatilag ugyanaz történik, mintha a másik személy OTT ÜLNE mellettem egy saját egérrel a kezében és ugyanazt a képernyőt buzerálná. (Legközelebb csinálok egy paper cut out mask-ot, és odateszem magam mellé.) Mondanom sem kell, hogy fogalmam sincs, milyen portokon megy ki a VNC, hogy van titkosítva, meg milyen IP címeket kellett beírni, és egyáltalán. Rákattint az ember és működik. (Biztos lesznek egy csomóan, akik láttak már működő VNC-t, én is láttam, baze, de ismételten mondom, hogy itt nem az a lényeg, hogy mi a koncepció, hanem az, hogy milyen természetes és integrált része az OS-nek és mennyire elfedi a technológiát mögötte.)

Régi problémám volt, hogy felül a menu bar-on a vezeték nélküli hálózatok ikonja nem átlátszó, tehát ahol nincs rajzolat, az fehér, holott átlátszónak kellene lennie. Örömmel jelentem, hogy a 10.5-ben a fenti ikonok végre rendesen meg vannak rajzolva. Spotlight teljesen gyors, ha alkalmazást talál, azonnal rááll, elég megnyomni az entert az indításhoz, finderben van opció arra, hogy csak az adott folderben keressen, egyszóval rengeteg, rengeteg apró finomság mindenütt.

Ez volt tehát az első nap.

PS: Magyar release partyra lett volna egy elképzelésem. Az elképzelésben a konyhafenomén / Mac addict feljött volna bajáról háromlábbal és otthoni vízzel, aztán Handrás boltjában (vagy előtte) főzött volna egy bajai halászlevet. Persze mindezt lefotózva, ledokumentálva, levideózva. Hungarikum-meets-Apple. A végén persze kitoltuk volna a Digg-re, a hülye amerikaiak kajálták volna.

69 hozzászólás

alternaiv

Screen sharing az iChatben: arról beszélsz amit az MSN is tud már egy jó ideje? Remote assistance-nak hívják, asszem. Nem kell mindig hanyat vágni magunkat az Almától, ők is csak a spanyolviaszt csomagolják újra.

KTamas

@alternaiv: Nem, a screen sharing az VNC atnevezve es az iChatbe integralva, tehat a windowson nagyjabol a remote desktopnak felel meg.

Leo egyelore nem rossz, de mi a jo francnak nem lehet azt a rohadt helyesirasellenorzot egyszer es midenkorra kikapcsolni…

Zila

Nyilván nem almáék szarták a világot, de legalább jól implementálnak már kitalált dolgokat.

Spaces: ezer éves dolog unix világban. Windows-on is elérhető, de 1 óra után kikapcsoltam, mert akadozott, fagyogatott, alkalmazások összezvarodtak tőle, macen működik.

Stacks: szintén nem mai találmány, hasonló megoldás a CDE fiókjai (vagy OS/2 hasonló megoldása). A stacks hasonló, de modernebb megoldás.

Spanyolviasz és spanyolviasz közt is van különbség 🙂

Szindbad

“gyakorlatilag ugyanaz történik, mintha a másik személy OTT ÜLNE mellettem egy saját egérrel a kezében és ugyanazt a képernyőt buzerálná”

Hm, XP 5 eve tudja ezt, raadasul jpg szorozes nelkul. Ezer lenne az instant get?

Zeusz

Drága barátaim. Ilyen infók érdekelnének engem, mint noob macest.

Hol tárolják az appok a velem kapcsolatos fájljaikat? Én szeretném, ha Leó alatt is meglennének az Adium/iChat csettjeim, van egy iGTD nevű program, amit szntén nap mint nap használtam. Honnan migráljam be annak az adatait?

Zila

Zeusz: Minden a home folderedben van. Azon belül is a Library folderben. (/Users/zeusz/Library)
Az alkalmazások beállításai a Library/Preferences mappában találhatóak. Alkalmazása válogatja, hogy még hová pakolgat. (Library/Application Support mappa, Library/Scripts stb.)

Van néhány alkalmazás (főleg amik más unixból jönnek) amelyek a home könyvtáradba pakolják a beállításaikat rejtett file-ok illetve könyvtárak formájában. Én ezeket terminálból mc-vel szoktam másolgatni, ezért nem is tudom, hogyan kell a rejtett fileokat megjeleníteni finderben. 🙁

hzx

Finder tud már r/w ftp-t vagy még mindig azt a szar webdav -ot erőlteti az Apple?

Samu

Ebben van valami. Milyen gyorsan válaszoltál.. Számtech órán ülök és memorizáloma COMLOGO “zseniális” tudását..:)

Jano

De legalább kint van Index cikkben magyar Apple vásárlóként 🙂

(Vagy jelöletlen PR cikkben – XMS reklámban magyar vásárlóként?)

olda

na, megspóroltál nekem egy utat.

Amúgy pedig rohadjon el az importőr, a hollók vájják ki a szemit, miért 33 ez az OS, ha másutt a világban 25-26?

aljas egy ország ez, lehet, hogy ezért szarja loe az apple?

csak kell vennem egy külső vinyót.

Az új dolgok, amelyek egy része persze nem új, azok azért instant getek szerintem, mert ezek működnek. az msn-ről le kellett tiltanom a mamámat, mert kéthetente szétdúlta a gépét valami. screen sharing sem új varázslat, de hamár varázslat, működjön.

Nekem nem fáj, ha nem az apple találta fel a tüzet-kereket-biztonságiövet, ha képes jól megcsinálni…

olda

az indeksz is bekaphassa, azt nem nevezzük késésnek, szerintem, hogy félévekkel ezelőtt kiderült a mostani időpont.

ez nem félkész, mint anno az xp. (nem is 100%, de talán nem kell kivárni az SP2-t, hogy használni lehessen)

Zila

olda: dehogynem késés az. Az eredeti dátum után 3 hónappal derült ki, hogy még 6 hónap. Mi ez ha nem késés?

Abszolut használható lett, igaz az upgrade után egyből letöltött egy update-t a remote desktop-hoz 🙂

sz

olda, itthon bruttó 27,480 forintért veheti a nagykertől a viszonteladó.

egyet találhatsz, hogy ki a köcsög :))

Jano

olda: Ahhoz az Index cikkhez inkább egy (X) jelölést felejtettek el (már megint).

mcs

azt azért magyarázzátok már el, hogy mitől pr-cikk, ha az indexen jelenik meg a mac os x premierje, és mitől nem az, ha az összes külföldi lapban történik ugyanez. Valamint azt is, hogy mitől pr-cikk a leopard premierjéről írni, ha nem volt az a wii, a ps3 meg a halo 3 premierjéről? valamint úgy általában azt, hogy mitől pr beszámolni egy eseményről?

Nonoo

el kell mondanom, hogy a 64 bites xp-m alatt telepites ota nem mukodik a remote desktop. az msn-es remote assistance pedig eddig meg _semmilyen_ gepen nem mukodott nekunk, tuzfal beallitastol fuggetlenul.
tightvnct hasznalok, dehat az foslassu mondjuk egy wireless linken at, a remote desktophoz kepest. true vindoz world.

Zila

A chat közbeni screen sharing teljesen másra jó mint a logmein, meg vnc… Whiteboard helyett lehet használni pl. Mondjuk apple igazán implementálhatná a szabvány jabber whiteboard feature-t, meg az is jó lenne, ha jabberen keresztül lehete audio/video-t is küldeni, de sajna apple is szarik a nyíltságra…

Zila

hzx: még mindig nem tud r/w ftp-t. De szerencsére MacFUSE tud sftp-t (is) 🙂

Zeusz

A béna én vagyok, de eddig se az ádium se az iChat logjaimat nem sikerült kézzel átvarázsolnom az új rendszer alá (rájöttem, hogy annyira nincs is rájuk szükségem), csak a .mac accountom alól elküldött leveleim vannak a sent mappában, a gmailesek nincsenek, pedig ugyanonnan húztam át mindent (User/Librady/Mail és Mail Downloads), továbbá az iGTD fejlesztőitől megkérdeztem, hogy ugyan hol tárolja a z applikáció a júzer adatait, kérésemre még választ várok.
Kontaktok, iCal infók megvannak a dotmekről, iTunest is drag and droppoltam, ott semmi nem hiányzik. Most fogom feltenni az iLife 08-at, remélem a képeimet is csak dragndroppolnom kell. Ezután nincs más hátra, minthogy átnézzem a tigris backupomat, majd, miután minden megvan rituálisan on állásba nyomjam a tájmmesín gombját, és ezzel a tigriskorszak lezárul (lévén ahol most tigrisbackup van, ott innentől time machine lesz.)

Sejtettem, hogy nem fogom könnyen/simán megúszni a dolgot, de egy Windows rendszerreinstallhoz képest eddig jóval kevesebbet szoptam. Ennek örülök.

Zila

Zeusz: Az iChat pl. a Documents/iChat mappába pakolja a logjait, Colloquy szintén ide a Colloquiy Transcripts mappába, Adium-ot, skype-t nem használok… Minderre a Spotlight-ba pötyögött iChat szóval jöttem rá 🙂

Na nekem már lezárult a Tiger korszak, épp az előbb készült el az első TimeMachine backup… Ki is dobtam a Mail Downloads mappám tartalmát a kukába próbaképpen. Szépen látszik a Time Machine-ben, hogy valaha ott volt sok szemét 🙂

Pictures mappát simán dobd vissza a helyére és kész.

Wob

Esetleg megírnád ide a kommentekhez azt a bizonyos md5 checksum-ot? Kipróbálnám a warez leót, mielőtt eldöntöm, hogy megvegyem-e, vagy lecseréljem inkább a G4-emet…

Blackfire

Ilyen újdonságtippeket szívesen olvasnék még.
Pl.: a space a Finderben nagyon jó. Magamtól biztos nem jöttem volna rá. (Bár gondolom valahol le vannak ezek írva)

Jano

mcs: konkrétan egy kereskedő emlegetése és honlapjának linkelése egy oprendszer megjelenése kapcsán szerintem reklám.

miles

…Például a cmd-shift-4 toolal lehet ablakot lefotózni, ezt ismertük. Viszont ha rögtön utána space-t nyomsz, akkor kiválaszthatod, melyik ablakot shotold le…

Halo, ez már speciel megvolt a tigrisben is.
Viszont van tényleg ezer új kis finomság.

mcs

jano: ugyanezt megtettük a wii-nél és a ps3-nál is, merthogy konkrétan ott volt az esemény. persze csinálhatnánk azt, mint a kereskedelmi tévék, hogy “írta meg az internet”, “mondta el egy hotel vezetője”, de az talán kevésbé lenne korrekt. És ilyen alapon pr-cikk az összes, a premierekről szoló cikk a világban, mert nincs olyan írás, amelyikben ne szerepelne, hogy hol álltak sorba az emberek, hogy hol volt valamilyen megnyitóbuli.

Zila

+1 apróság: Safari oldal frissítés előtt figyelmeztet a kitöltött de el nem küldött formra a lapon…

Highlander

Vki megnézné nekem, h Mail-ba bekerült e az az óriás feauture, hogy ki lehessen kapcsolni hogy automatikusan olvasottá tegye az üzeneteket?

Másba ne tudok belekötni, egy ideje még az a fránya quicktime is tud fullscreent, baz mi lesz, ha elfogynak a hiányosságok, mit lehet majd fikázni? 🙂

EdBoyWW

ichat screen share csak akkor megy, ha mindenkinek iChat van. Right? Right. Isten hozott a macesek kicsiny világában. Tudom… apróság.

Az MSN remote desktopról tényleg nem érdemes beszélni, mint integrált feature-ről. Ugyanis nem működik.

Jano

mcs: mivel itt off a téma ezért ez az utolsó: A hír az, hogy kijött egy oprendszer és nem az, hogy “bulit tartott” az x kereskedő ennek alkalmából.

Hori

Nem adnád meg azt a helyet ahol a torrentet láttad? Mert nem bírom ki Leopárd nélkül.. :S Az update dvdm meg még 1 hónap múlva jön csak :S vagy estleg nem küldenéd át a torrent fájlt! Köszi

mcs

energiagazdálkodásról nincs tapasztalat? esküszöm, mintha lassabban akarna lemerülni a MacBook, mint Tiger alatt.

medoc

evone: Higgadj le kicsit… Ki állította, hogy integrált? Nonoo postjára írtam egy működő megoldást. Nem úgy tűnt, hogy csak rendszerbe integrált dolgokról szólna a csevely, de biztos neked van igazad.

tamas

en nem erzem, hogy ez ilyen 10.5 lenne. ez egy 10.4.x + time machine (gagyibackup idiota eyecandyval, brr, ha restorolni akarok, akkor valoszinuleg idegesseg van, ha idegesseg van, nekem ne eyecandyzzon baze). imho, persze.

az uj dokk ocsmo, a tukrozodesek meg rondak — egy csomo hasznosabb ficsort el tudnek kepzelni letardba. de nyilvan majd veszunk ra nehanytizdollaros szofvereket. :/

azt nem ertem, hogy miert nem tud az apple olyan ost gyartani, amit normalis korporet juzra lehet hasznalni as-is.

gergoke

azt nem ertem, hogy miert nem tud az apple olyan ost gyartani, amit normalis korporet juzra lehet hasznalni as-is.

Az Apple nem a vállalati szegmensben focizik, nyilván ezért nem.

Jano

tamas: az az “eyecyandy” a tima machine-nal fontos celt szolgal, Egyfajta visszajelzes arrol, hogy mi tortenik. Lehet neked a fejedben lefordul a restore egy idobelyeges egyik folderbol masikba masolom jellegu feladatra, de az atlag usernek a tegnap meg itt volt, ma meg nincs kozott az animacio mutatja meg, hogy hogyan kerul vissza.

RaZo

Kibaszott jónak tűnik a rendszer én is felteszem hamarosan nyilván, viszont már megvan az első komoly bug, ami azért mindenképpen orvoslást érdemel. Most nem emlekszem melyik blogon láttam – az összes leopard lazban eg – de állítólag a time machine nem muxik USB illetve Base Station-re dugott backup inyokon. Ez nekem ubergaz, mert nem kivanok az imacembe es a macbookba is uj vinyot venni, base stationre kotott vinyot bonjour wireless hozzaferessel viszont veszek hamarosan. Nekem menjen azon is a beckup. Tud erre valaki megoldast?

tamas

Jano: ugye ezt nem gondolod komolyan te se.

gergoke: kb. fel centire kene megmozditani az ujjat a Jobsfathernek, es lehetne frankon es egyszeruen hasznalhato korporet osx — vajon akkor elvesztene az imazst?

olda

“olda, itthon bruttó 27,480 forintért veheti a nagykertől a viszonteladó.

egyet találhatsz, hogy ki a köcsög :))”

nem találgatok 🙂

Elnézést, ha félreérthető voltam, nekem sosem a kisker haszon fájt (én voltam már kis és nagyker is több témában), hanem az, hogy a fogkrémtől a bányagépig itthon a használati utasításokban a fehérorosz és a manysi között van a magyar. nem vagyunk piac, tehát többet kell fizetnünk ugyanazért. Nem értem, hogy a 4milliós (nagyvonalú vagyok) újzéland miért piac és a 10 milliós magyaroroszág miért nem?

usa 129 dollár
újzéland 199 NZD (133ft/nzd)

európa 129 euróért kapja ugyanazt

de bármilyen apple termékre nézd meg mi folyik, miért? libanon?

nagyon sok termékre igaz ez, nem csak it cuccokra (amire ugye nincs vám, eu cuccokra pláne nincs)

Tudom, én vagyok a hülye, várhatnék januárig és spórolnék 33ezer ft és 199NZD közötti összeget…

balaazs

angelday: Craft átküldte a 300-as lista URL-jét, végignéztem, és pont az inaktív scroll volt az egyik nagy erő. bár vennem kell egy új mighty mouse-t, mert az enyém pár hete csak felfele scrolloz :/

az apple.com/mac -en lecserélték a háttérképeket a screeneken 😀

bpeter

Jano, megy a time machine Base Station-re pakolt vinyóra is, csak ez egy kicsit olyan feat, mint a dokk stílusváltás, terminal kell hozzá (még).

Annyi a trükk, hogy létre kell hozni a disc gyökerében egy .com.apple.timemachine.supported fájlt és már megy is jól.
Nálam legalábbis. 🙂

miles

balaazs, ezt nem hiszem el, holnap komolyan nekiállunk megbeszélni, hogy térj vissza a pc-hez

trn

pont melóban szopakodok egy wireless mighty mousea-zal lassan igensok hónapja és azt kell, hogy mondjam, hogy ha van „világ szutyka” produkt, akkor az a mighty mouse kell hogy legyen.

elfogadhatatlan, hogy egy mocsokbíró berendezés ne bírja a mocskot!

alpi

Érdekes, a kettő darab MS Basic Optical egerem lassan 5 éve zokszó nélkül futkározik. A scroll gomb körül olyan retek mint egy kúló, és mindegyik kapott már nyolc-tíz megsemmisítő ökölcsapást, de mégis. A kalapácsom is egyszerű fanyelű vasdarab de nem érdekel a jobb, nem mindenből!

Highlander

Balaazs: Hihhhetetlen, de Ann egere meg csak lefele hajlandó scrollozni, a kettőböl lehetett volne egy kétkezest csinálni 🙂
Egyébként meg ez volt a első és utolsó dolog amit nem hittem el Handrásnak, hogy a Mighty Mouse egy pocsék termék, de igaza volt.
Nekem spec használhatatlan, naaagy lapát mancsokkal megvan az a rossz szokásom, hogy az egér mindkét gombján pihentetem az ujjaim, igen ám, de mighty mouse-ben ugye csak egy qrva gomb van, és egy szenzor érzékeli, hogy most épp bal vagy jobb gombot szimuláljon-e, attól függően melyik oldalán nyomod meg, de mivel én soha nem engedem el a felületet, hanem két ujjal campelek rajta, ezért jobb gombot nyomni képtelen vagyok. Beletelt pár hétbe, mire rájöttem, hogy mi a F*ck a baja… 🙂

Zila

A bluetoothos mighty meg egyfolytában eldobálja magát nálam. Aztán rájöttem, hogy nem szereti a bluephone elite állandó piszkálódását. Így inkább logitech lézeregér van, annak a rádióját nem zavarja semmi. És fürgébb is, meg bírja a fényes asztalon tologatást is.

bpeter

Sajnos a fentebb leírt Time Machine megoldás a végleges verzióban már nem működik, bocs ha valakit (jómagam beleértve) ok nélkül lelkesítettem. Majd a 10.5.1, talán.

peter

nalatok is ujrahasznositott papirbol keszultek a finder-ben a mappak? 🙂

John Q. Public

Azt elárulnátok, esetleg egy pontos linkkel, hogy melyik a leopard torrent verzió a jó?köszi