John Siracusa Leopard review

Van egy szegmense a Mac OS review-nek, aminek mércéjét John Siracusa elképesztően magasra emeli minden egyes Mac OS kiadással. Ez az Ars Technica-n megjelenő review-ja, amit gyakorlatilag nem lehet kihagyni. Az idei változat elolvasható itt.

Hihetetlen mértékű információ mennyiség és objektív szerkesztésmód, belső, Filesystem és OS Kernel nördöknek való igazi csemege. Siracusa kíméletlenül rámutat arra (FYI: nem ebben az írásában), hogy a Finder default beállításai fügét mutatnak a “spatial interface” koncepciónak, meg ilyen szarságok. És akkor bazmeg ez levezetve hat kilométeren át.

Az ember ezt olvasva abszolút látja, hogy az OS design (mármint rendszer design, nem pixelbuzeráció) olyan szintjén van a faszi, amin mink, egyszerű halandók nem, másrészt viszont az egyszerű olvasó, és 64 bites alkalmazásokról, meg regiszterekről mit sem tudó illető, eltűnődik azon, hogy “liek wtf cares”.

Ez a mostani Leopard “mikroszkóppal-szőrös-(de-ánuszrózsa-körül-borotvált)-seggbe” típusú review-ja is olyan nekem, hogy egyfelől látom a mérhetetlen nagy tudást ott mögötte, de másrészt abban is biztos vagyok, hogy a cikk célcsoportja leginkább a Mac OSX szoftverfejlesztő mérnökök, ellentétben a széles tömegekkel (incl. yours truly), akik leírva olyanokat akarnak látni, hogy bazeg

– kurvanagy time machine ikon
– kurvanagy ON-OFF kapcsoló
– illetve: most dugd be a külső médiát, geci!

Na jó, szóval mindent egybevetve tessék elolvasni, ugyanakkor készülni arra, hogy ez a cikk nem az a cikk, amit maradéktalanul be kellene fogadnunk, hogy jobban aludjunk tőle.

Függöny.

36 hozzászólás

Jano

Kerdes: nekem a coverflow a legnagyobb kerdojel. Nincs Leopardhoz valo gepem, igy kerdezem: azonkivul, hogy elsore nagyon latvanyosnak tunik, valoban megkonnyiti egy olyan nezet a cuccok megtalalasat amiben egyszerre csak par darabot latsz?

addikt

Az alapján ami a halandók számára is érthető, ez egy fasza rvjú, valahogy nekem ez az első “hiteles” cikk a témában.

kx

nem tudom miről írtál, de azt nagyon élvezetes stílusban. Imhó szintet léptél a zsörnalisztika képzeletbeli csigalépcsőjén.

kaito

tényleg frankó áttekintés, bár első nekifutásra a feléig bírtam csak. nekem jó, hogy a kernellel is foglalkozik, a dtrace-es rész tetszett a legjobban.

tamas

Jozsi: remek rivju, egyetertunk 🙂 jol megmondja neha, hogy “why, apple, why” (egyszer kivancsi lennek, hogy egy maximalista, emberek kozott jelen levo fonokkel es nehanytiz evnyi tapasztalattal a joban miert basznak el ilyen nuansznyi dolgokat).

Zila: az az egyetlen baj a dtrace-szel, hogy cddl licences. nyilvanvaloan azert, hogy barmi mast erositsen, kiveve a linuxot 🙂

shadai

Nagyon jó a review, de itthon NEM SZABAD Apple terméket vásárolni. Apple tulajdonos vagyok több éve és feleségem is az (MacBook, MacBook Pro noteszgépeink vannak) és ami garancia ügyintézés (és úgy általában “client service”) címen történik itthon, az egyszerűen katasztrófális. Elnézést, rosszul fogalmaztam: a “kriminális” a megfelelő szó. Most épp a MacBook akkumulátora ment tönkre és TÖBB mint egy hónapja várunk cserére. Amúgy ez ismert típushiba; tőlünk nyugatra egy perc alatt cserélik akár a bolton belül. Itthon több hónapos halogatás van, egymásra mutogatás van, hárítás van, COCOM-listás mutyimagyarország fíling van. Csere-aksi nincs. Ugyanez a történet volt korábban meghalt DVD-drive-al és elsárgult MAcBook borítással is.

Ez a Leopard “launch” is szánalmas: 4-5 kópia van az országban, amit haverkapitalista/mutyi alapon osztanak szét a kereskedők. Cserébe ingyen PR cikkeket várnak – és kapnak. Ez egyszerűen megalázó és az az igazság, hogy 1985-ben gördülékenyebben ment a COCOM-istás Commodore64 beszerzése (floppys!).

Konklúzió: az vegyen itthon Apple terméket, aki készen áll szétaláztatnia magát, mint fogyasztót.

Függöny.

TBS

linux guruk! vmi time-machine jellegű képességű fájlrendszer..? Freeze és tsai esetleg..? ???

Fuji^

TBS: pl. dirvish (ez egy Perl wrapper az rsync körül). “Crazy ass swirling nebula” nem lesz 🙂

lix

a time machine egy picsaegyszeru verziokovetes(raadasul eleg buta) amit az apple ugy ad el h IDO GEP h a jozsi kaliberu userek is megertsek limitalt informatikai tudassal miez.

vms 30 eve tudta mar ezt csak akkor nem volt marketing hadsereg egy egy OS mogott es nem a reklamok szintjen dolt el ki milyen ost hasznal.

a binuxodhoz nem sikerult ezidaig hatekony szoluciot takolnia a derek gnu kodereknek de talan nezd meg ezt: http://www.ext3cow.com/

Orosz Péter

> a time machine egy picsaegyszeru verziokovetes(raadasul eleg buta) amit az apple ugy ad el h IDO GEP h a jozsi kaliberu userek is megertsek limitalt informatikai tudassal miez.

> vms 30 eve tudta mar ezt csak akkor nem volt marketing hadsereg egy egy OS mogott es nem a reklamok szintjen dolt el ki milyen ost hasznal.

Nem, a Time Machine nem marketing, hanem felhasználói felület-tervezés, abból is a zseniális fajta. Pont ezért tűnik nagyon egyszerűnek: valaki elvégezte a munkát a felhasználó helyett, akinek így nem kell programokat letöltenie és obskúrus faszságokat megértenie. Mondd el egy nem-nördnek, hogy mi az a vms!

Olyan emberek fognak innentől backupolni, akik eddig csak szomorúak voltak, amikor az elpusztuló HDD magával vitte a képeiket.

Mostantól meg nem lesznek szomorúak. A jó interfészek a közjóhoz járulnak hozzá, mindennél értékesebb fejlesztések.

tbs

Hmmm. Maradok tisztelettel az LVM snapshot-ok mellett… Köszönöm a válaszokat! e3Tehén érdekes kezdemény…

Zila

Talán majd okosabb lesz a time machine ha a zfs lesz az alapértelmezett filerendszer… Majd a következő verzióban. 🙂

Egyébként már használtam is visszatöltésre a Time Machine-t. Eszetlen upgrade a Talend Open Studio új verziójára, ami szépen magával vitte az enyészetbe az összes migrációs projektemet. Na ezt szépen visszaraktam, miközben végig halál nyugodt voltam 🙂 Úgy is mondhatnám, az időgép megmentette az életemet 😀

sithlords

kedves plastik,

Sajnálattal látom, hogy szándékom ellenére cinizmusom nem volt egyértelmű. Tanulva az esetből, nem fogok csak linket kommentelni a plastikra, minden esetben ellátom azokat személyes véleményemmel, elkerülve az esetleges félreértéseket.

öszinte tisztelettel,
sith

m

Sith, regi komam, irjal csak nyugodtan, majd hozzaszoknak a stilusodhoz!

suexID

Az Apple koncepciója, hogy minden taszkot, amit meg lehet oldani 2 perc alatt, azt oldjuk meg inkább 3 alatt, de legyen látványos. Maga az üzleti oldal zseniális, elég csak az ehhez hasonló cikkeket végigtolni, látható, hogy mindenki elaléltan veri a faszt, amiért beépítésre került egy backup feature, meg felfedezték a transzparens PNG-t Almáéknál.

Ezzel nem azt akarom mondani persze, hogy pl. a Time Machine egy szar, mert nem az. Ránézek, és a nyálam összefolyik a számban, de tudom, hogy mondjuk 1-2 hétig tetszene is, huzamosabb ideig nem használnám. Egyszerűen azért nem, mert szerintem egy idő után a túl sok vizuális effektus inkább zavaró, mint sem hasznos. Ráadásul az én egyszerű PC-n szocializálódott agyam számára a backup folyamat valami olyasmi, amit adott időközönként szoktunk elvégezni. Ilyenkor az ember egy nem perzisztens módon csatolt vincseszterre kimenti, ami neki fontos, majd szépen lecsatlakoztat, és valami fizikailag is távoleső helyen tárolja a mentett adatokat.

Ehhez képest a Leopard backupol minden szart (pl. háttérképek, bármikor újrahúzható alkalmazások), és teszi ezt folyamatosan. Maga a koncepció (bármikor elérhető az elveszett adat) jó, de mondjuk ezzel a módszerrel max. az emberi hülyeség nyomán törlődött fájlok hozhatók vissza, ha mondjuk egy áramköri hiba miatt elfingja magát a Maci, akkor megy vele a tartalék vinyó is.

Zila

SuexID: nem muszáj a time machine backup vinyóját folyamatosan a gépre dugni. bedugod, backupol. Lehúzod elteszed. Csak ugye. Minek? Nem jobb, ha mindig van backupod?
eyecandy: nem kötelező használni. A backup egy sima folderben van. Onnan akár mc-vel is visszapakolhatsz adatokat…

suexID

angelday: Azt a részt, hogy nem szarja össze magát a dolog, azt vágom. Nem azt vitattam, hogy nem működik, csak szerintem vannak dolgok, amiknél pont az egyszerűség a legjobb. Mondjuk lehet te is az agyadhoz kapnál, ha mondjuk telepítésnél minden egyes fájlt végigpörgetne előtted coverflowba mondjuk. Bár ilyennel inkább nem viccelek, mert a következő relasebe beleteszik! 😀

zila: De, az nagyon jó. Csak éppen a backup lényege az is, hogy ha valamiféle fizikai sérülés keletkezik a gépben(for example: mondjuk szomszédod átfúrja a 10-es csövet a Hiltivel és beszakad a víz a lakásba), akkor legyen egy tartalék mentés a fontos dolgokról. A fontos dolgok pedig a pótolhatatlan dokumentumok, ritka zenék, munkák formájában öltenek testet. Mi a viharnak backupoljam mondjuk a háttérképeimet, akármikor újratölthető mp3-aimat folyamatosan egy vinyóra? Ráadásul a mai átlagos vinyó élettartam még a jobb márkák esetében is 4-5 év (és akkor még hol van mondjuk egy Samsung, Maxtor ettől) folyamatos használat mellett, míg mondjuk ha csak időközönként használod, akkor ez kitolható még plusz 1-2 évvel. Ami azért nem rossz dolog.

Ha lehet nem folyamatos backupot választani, akkor az jó, de még mindig azon a véleményen vagyok, hogy a skálázhatóság, konfigurálhatóság prioritást élvez az animációk meg hű de fasza galaxist ábrázoló animált háttérrel szemben. Persze ez biztos csak az én szar preferencia rendszeremnek tudható be.

csordi

suexID: a timemachineban be tudod állítani, hogy mit backupoljon és mit nem. Nem kötelező mindent.

Zila

SuexID: értem én (egy backup nem backup, meg ha fizikailag egy helyen van az összes backup akkor az egy backup és már nem is backup 🙂 A time machine egyfajta szegény ember raid-jeként is felfogható. És mint olyan növeli az adatbiztonságot. Ha szofisztikált backupot szeretnél, akkor több vinyó, arra fontos dolgok kipakolása, vinyó másik városba szállítása. De legalább másik épület…

suexID

Zila: pontosan, na jó, azért a legjobb a másik országba szállítás lenne! 🙂 Egyébként a viccet félretéve, nekem nem a Time Machine feature meglétével van a gondom, jó az olyan embereknek, akik maguktól nem backupolnának, aztán kellemes meglepetésként érheti őket, hogy jééé, ez csinált nekem auto-mentést. Ami zavaró, hogy spanyolviasz effektként van lekommunikálva mindenhol. Pedig csak egy túleffektezett Windows Rendszerhelyreállító! 🙂

karon

A System Restore a Windows-ban egy megbízhatatlan fos és nem backupra való, hanem a rendszer helyreállítására sikertelen műtétek után. Jobb nem is beszélni róla, kb. annyira működik mint a Search funkció, rendszerint rosszabb utána mint előtte.

Backupolni pécén is, macen is, eddig is kellett, de persze mindenki magasról fosott rá. Az egyik barátom most kér 2 éven belül másodszor adatmentési “szakvéleményt”, ami annak a finoman csomagolt változata, hogy készítsd a két kilót öreg a jövő hétre, ha kell a száz gigányi szarod.

Én a biznisz kontinuitás híveként minden vincseszteremet mirrorban használom az asztali gépben, a notebookom pedig FolderShare-rel szinkronizálja magát p2p realtime, így a legfontosabb dolgok 3 vincseszteren is megvannak.

A héten lement az egyik mirror egyik diszkje. Arcizom rándulása nélkül kicseréltem. Laza vagyok, leszarlak!

Zila

Én maradok az Unison-nál (nem keveredő össze a hasonló nevű mac-es hírolvasóval!), ha szinkronizálni kell. Ez egy rsync alapú szinkronizáló tool, opensource és windows, mac és linux rendszerekre érhető el (talán még solarisra is).