Disznóvágás és tor

Kedden, jól támogatott projekt keretében. Az idő egészen megfelelőnek bizonyult, két éve nem tapasztalható havazások, fagyok, igazi remek, választott idő a disznóvágáshoz. A projektben én a megfigyelő és kérdező szerepét töltöttem be. A munka végéhez közeledtével kisütöttünk egy tepsi kolbászt, amit tormával és savanyúsággal fogyasztottunk el némi vidám fehérbor társaságában. Az első képen a böllér, Pisti, anyja készíti elő a ponton-reggelit:

dn1.jpg

A második képen megpróbáltam megörökíteni a reggelit. Kettő kolbászt vállaltam végül, hiszen ebéd előtt volt mindez fél 11-kor:

dn2.jpg

Hurkatöltés előtt rávetettem magam a kifőtt húsokra és bőrcafatokra. Ez az utolsó és tulajdonképpen egyetlen alkalom arra, hogy a fejhúst megfelelő módon élvezzük. Jövőre azt hiszem a fejhúst beviszem valami fehér abroszra és rituálisan elfogyasztom sóval (igény szerint várok vélemény-azonos csatlakozókat ehhez a kezdeményezéshez!). Figyeljük meg az éhenkórász falusi cicát a képen! Többnyire egyébként az üst alatt süttette magát. Egy ponton átjött a szomszédból valami kutya, aki állítom jobban be volt fosva a macskától, mint az tőle — a macska ugyanis tapodtat sem mozdulva ült és nézte az ugató kutyát.

dn3.jpg

Megpróbáltam a fejhúsról egy közelit is csinálni. Aki még nem evett ilyet sóval, nem tudja, mitől lesz teljes az élet:

dn4.jpg

Minden tiszteletem az állaté, akinek meg kellett halnia mindezért.

65 hozzászólás

Nonoo

Regota nem voltam disznovagason, de nagy hangulata van, az biztos, foleg, mert mindig ilyen szarrafagyos idoben szokott lenni, ami miatt en inkabb mindig kihagyom ezeket az esemenyeket 🙂

Meg nem ettem ilyen fejhust, de nem valami bizalomgerjeszto… A macskanak mi volt a neve?

zolle

ugyan ezt a fejhúst eszed vagy tán még ilyet sem, ha parizert vagy szalámit tömsz magadba 🙂

fawnmare

a disznooles nagyon nagy vilag

fejhus
ful
ver
maj
minden

aboy

20 éve járok minden évben disznóvágásra, de nem még mindig nem bírok jót enni a fejhúsból, meg a többi “finomságból”, pl. ami a hurkába megy (magát a hurkát viszont már megeszem). a legemlékezetesebb az volt, mikor hármat vágtunk egy nap, egy 160, egy 190 és egy 300 kiló körülit (utóbbi egy óriási koca volt). reggel 7 óra előtt kezdtük, másnap hajnalban 2-kor fejeztük be a töltést. irtózatos mészárlás volt.

a8

Emeld fel lelked József!
Szememben az utolsó mondatod mentett meg a porba hanyatlástól!

🙂

helloszabi

Művészet vagy gyilkosság?
Ez gasztronóm szertartás!

Én ugyan meg nem enném a fejét (sóval se), sőt, a reggeli vért se nagyon szeretem, de hát ez ezzel jár. Az estebéd (hoppá, tájszó!) a legjobb: frissen kisült hurka, kolbász, töltött káposzta, sütemények, és az édes hátradőlés. Büdösen, koszosan, fáradtan.

A disznó zsigerig hatoló utolsó sivítása azért nem megy ki az ember fejéből egykönnyen.

Megvan amúgy varázsa a vágásnak. És nemcsak azért, mert ennivaló készül, melyből hosszú hónapokig lakomázik a rokonság és a szerencsésebb barátok, hanem azért is, mert ez egy *esemény*. Ilyenkor aztán az összes, jelen nem lévő rokon és falubeli mocskos dolgát kitárgyalják a szorgosan dolgozó emberek. Főleg kolbásztöltés közben, az a VIP klub.

czuppi

Én számomra akkor is a nyers bőr sok sóval és vörös hagymával top! jah és kolbászt sütni… ugyan már. A pecsenye az igazi teljesen más az íze a húsnak, ha még 3 órája sétált az ólban.
Azt mindnekinek meg kéne kostolnia, hogy tudja milyen a hús igazi íze!

olda

az a hús az igazi, ami még sosem volt lehűtve és még majdnem él. a fejhús az zacc, az nem étel. mondjuk én nem eszem a paclat se, de a friss hurkakolbász és a pecsenye az nagyon jó kaja.
meg friss tepertő, még langyosan, csak nagyon el tudja rontani vele a gyomrát a proletár…

Dewla

Hideg vérű mészárlás. Akkor se ennék egyik részéből se ha fizetnének érte. Én így gondolom.

Joe

czuppie jól beszélsz. bőr, só, sóskifli…. már össze is futott a nyál a számban. Az idén sajnos kihagytam, de jövőre ott leszek!

_alesi_

a frissen pörkölt malac füléből egy kanyarintás -még mielőtt bekerül az üstbe főni-, na az még a mennyei étek. Úgy ropogósan, a maga félig nyers valójában az igazi. A másik nagy ajándék a disznótól, a főtt-füstölt disznónyelv, csak sajnos arra várni kell egy ideig a haláleset után.

Amúgy egyetlen része van a disznónak, amit ha leszúrnak mellé, se tudnám megenni, az az agyvelő. Értem én, hogy sokaknak az egy mennyei falat, de nekem már túl sok maga a látvány is.

a poszthoz szükséges de mindegy

Dewla el kell szomorítsalak, a kutya nem fog neked fizetni ezért, fel sem merül szvsz senkiben.
Persze ne bátson, hiszen csak egy ősi rítusból maradsz ki.Ha őseid nem tértek volna át a bogyókról a tartalmasabb kajákra akkor te most a szavanna bozótjában bújkálnál a húsevők elől vagy kurkásznád az alfahímet 😉

a poszthoz szükséges de mindegy

Ejj…Józsi, ritka aktuális és hangulatos bejegyzést kanyarítottál. Az ember nyála csorog.
Nálam réges-régen ez volt a sorrend: hagymás vér > főtt máj > főtt tokaszalonna > abalében főtt kasa dézsmálás > egy kis pecsenye > dederkében (na, mi ez?) sült hurka > kolbász > friss tepertő
(köret, zsíroldó értelem szerint és egyenletes elosztásban)

TBS

Bocsánat, nagyon nem bírom, ha állatok “meghanak”. Döglenek, pusztulnak, kimúlnak, stb. Halni/meghalni csak az ember tud. Tisztelegni előttük úgy is lehet, hogy nem kapnak emberi jelzőket/tulajdonságokat.

Szerintem.

vinczepeti

A disznóvágás egy nagyon jó dolog, sajnos egyre kevesebb van belőle, ugyhogy akit meghívnak egy ilyenre, semmiképp ne szalassza el a lehetőséget!
Folyik a vér, visít a malac, a pálinka meg a becsület is fogy…kemeny dolgok ezek!
Jómagam is voltam nem is olyan régen egy ilyenen, ha esetleg valaik érdeklődik az klikk ide:
http://ultimate04.extra.hu/?p=527

miles

Asszem a képek miatt úgy két napig mellőzöm az étkezést. Nem vagyok vega, de direkte nem akarom tudomásul venni mit tartalmaz a hűtőmbe bekészített mangalica toros. Aki megteszi azt a szívességet, hogy ezek után megírja, megkeresem és a háza előtt rituálisan elégetem a belsőséget.

phnb

Túl urbánus vagyok én már ehhez. Az az utolsó kép, a fejhús…*yuck*

fns

Látom rendes a paprika abban a darabka friss sült kolbászban – szép lett a színe sülés után is, ahogy illik.
A friss vágásból származó hús valóban semmihez nem fogható – felidézéséhez bányásszuk elő Hrabal Sörgyári Capriccio-ját és keressük ki belőle a releváns pecsenyesütős részletet!

A disznóhús minőségi változását a vágás alatt kialakuló PSE jelleg okozza (http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Pale%2C_Soft%2C_Exudative) – ez leegyszerűsítve kb. annyit tesz, hogy a jó malackánk bestresszel, amitől savasodik a húsa (a pH-ja 5.6 alá megy) és ettől elhalványul és levet ereszt. Ez az oka annak, hogy a már kihűlt hús sose lesz olyan, mint a friss. Ha láttatok már nagyüzemi vágást kultúrhelyen, akkor ott biztos feltűnt, hogy a disznók hátát vágás előtt hideg vízzel permetezik. A permettel nem tisztítani akarják az állatot, hanem csökkenteni az átélt stressz hatását, nyugtatni őket.

zolle: a parízerben és a szalámiban még véletlenül sincs fejhús – a parízer az vörösáru és _vér_ az alapja (túrózselé, alfa-laval rost meg ilyen cuccok vannak inkább benne). A szalámik szárazáruk (=megszáradnak a füstölőben), általában 70-es apróhúsból készülnek, ami nyesedékhús ugyan, de semmiképp sem fej. Fejhúst azt a disznósajtba és a hurkába teszünk.

Frissen főtt fejhús imádata: gorombára őrölt friss bors és most reszelt torma is dukál hozzá mindenképp! Megéheztem, megyek is mangalicával egalizálni az űrt 🙂

Dewla

Az hogy akkor se ennék a frissen megölt disznó véréből ha fizetnének csak egy hasonlat volt hogy mennyire nem ennék belőle. Nyilván bennem sem merül fel hogy bárki fizetne nekem ezért.

A lényeg pont az, hogy az őseim életbenmaradásához kellett nem jelenti azt hogy nekem is kell, hiszen pont őmiattuk emelkedtünk magasabb társadalmi szintre (jobb életkörülmények közé) hogy ma már simán életben lehet maradni tartalmasabb kaja (értsd hús) nélkül is. Nálam ez elvi kérdés. Ha tökéletesen jól fenn tudom tartani magam anélkül is hogy ezt lemészárolt és embertelen körülmények között tartott állatok holtestén át tenném (csak azért mert “finom”) akkor én így teszek. Nem kell velem egyetérteni, nekem ez a véleményem. Ez olyan mint a nercbunda, szép is, és meleg is, és sokakat nem érdekel hogy készül igazából, mert finom-puha.

Az őseim megfogták a nőstényt hajuknál fogva beráncigálták a barlangba, az is rítus volt mégse követjük. Persze ezeknek a falusi disznóknak jó életük volt, megbecsülték, jól tartották őket. Az igazi baj a nagyüzemben van meg a vágóhidakon.

deKata

uhh, ugy tunik ehhez en tulsagosan varosi vagyok.
(Fejhus, sult ver, nyers bor soval, ihhh, a ragondolashoz is nagylevegot kell vennem, hat meg a kepekhez..)

Dewla

Igen-igen! Egyetértünk, én sem akarok téríteni sem meggyőzni senkit, csak leírtam én hogy látom. A képek hozták elő 🙂

a poszthoz szükséges de mindegy

Értem, tehát mivel a gomba visítását vagy a sóska halálhörgését nem érzékeled, a lelked is megnyugodva fogadja tested táplálék iránti vágyát.
A magasabb társadalmi szintre emelkedés kérdése aztán meg megint egy külön – sok vitára okot adó -posztot érdemelne. Persze ez nem Józsi asztala.

fogtunder

hát, én mióta az eszemet tudom, évi két disznóvágáson legalább ott vagyok, de a fejhúsra, mint csemegére még sosem gondoltam. nálunk az csak valami, amit beledarálunk a hurkába.

viszont van ugye időrendi sorrendben a hagymás vér (én mondjuk nem), a fül, sok sóval, félig nyersen, ropogósan, velős pirítós, frissen sült lacipecsenye, a bőr, a húslevesnek is teljesen más íze van, ha friss a hús. aztán főtt máj, tüdő és szív, és másnap reggelire a friss hurka/kolbász.

de az igazi mégis csak az, mikor készen vannak a füstölni berakott csülkök és neki lehet esni egy jó kis bableves elkészítésének, meg a teraszra kirakott, félig fagyos füstölt kolbásznak lilahagymával.

btw gratula a kolbászfelelősnek, ez egyik legszebb házikolbász, amit valaha láttam. a legtöbb valahogy színtelen lesz, ami azt jelenti, hogy az íze sem az igazi.

dewla: persze, hogy embertelen körülmények között tartják őket, mivel haszonállatok, és azért elég fura lenne, ha emberszintű bánásmódot kapnának. ahogy a kobe marhánál nem kissé furcsa is. ráadásul faluhelyen nem szoktak olyan szörnyűek lenni a körülmények, mint egy többezres gazdaságban, nincsenek úgy bezsúfolva az állatok. én speciel nem hiszem, hogy ezért megéri vegának lenni, de ez csak az én véleményem, és én húsimádó vagyok. de állítólag a répa is sikít, mikor kihúzod a földből…

root33

szerintem itt a “kolbászfelelős” egy kis extra kontraszt volt:-)

rog

akkor ez lehetne ilyen fenyegetés-szerűség is:
“tiszteljen téged az Angelday!”
🙂

Dewla

nyilván az embertelent nem úgy értem, hogy frissen facsart narancslével és kávéval kezdje a reggelt a disznó. Embertelen jelzőt kijavítom “kegyetlen, méltatlan, állatkínzó” körülmények közé. Amikor a disznónak meg a marhának a nagyüzemi gazdaságokban 1 nm helye van természetes fényt alig lát, csirkék meg kb. 1 cipősdoboznyi hely/fő, csőre levágva hogy ne sértse meg a többieket, vágóhídon leszarják, hogy azonnal kimúljon az állat és a lehető (kis odafigyeléssel elvárható) legkevesebbet szenvedjen. Ott vergődnek a félholt disznók amíg elvéreznek, lehetne még sorolni. Fogtunder, azt hiszem ha tudnám kontrollálni hogy amíg élt az állat normális (direk nem embertelent írok…) bánásmódot kapott, és a halála is gyors volt és kíméletes akkor fogyasztanám én is. Nekem ez elég hogy ne egyek húst, másnak nem. (Belga megvan? “Ha aneszteziológust hívok a csirkéhez és aztán szívlapáttal csapom agyon, az a baj!”)

Egyébként én is húsimádó voltam számomra nem volt kaja az amiben nem volt hús. Így neveltek, ez volt az értékrendem és a megszokás. Aztán egyszercsak megváltozott és most így érzem jól magam. Más meg máshogy és ezzel nincs semmi baj.

rog

dewla ha jól értem, akkor a postban szereplő ételekből mégiscsak ehetnél nyugodtan.

Parci

emberek, fektessük le, h a jól tartott, szeretett falusi disznó vágása szent dolog, míg a nagyüzemi állatkínzás utálatos disznóság!

Dewla

rog a legnagyobb problémám a nagyüzemi álattartás, egyetértve Parcival (nem is tudtam hogy Plastikot is olvasol, és vicces hogy három blogon írogatunk egymásnak 🙂 ), és igen elvben ha csak ilyen falusi/bio/természetes állattartás létezne akkor elképzelhető hogy sosem állok le a hússal. Ott van példának a vadhús ahol az állat egész életében tök jól elvan az erdőben aztán jó esetben a semmiből bumm. De az az igazság hogy miután kiderült tök jól elvagyok halott állatok elfogyasztása nélkül akkor meg minek? Csak azért mert finom nem leszek újra ragadozó 🙂 De hozzáteszem semmi bajom nincs azzal aki nem így látja és máshogy éli az életét.

rog

oké. csak eredetileg a disznóvágással és az ott keletkező ételekkel volt a bajod. ez a nagyüzeni dolog mellékvágány, arra lettem volna kiváncsi hogy az áll-e még, mivel írtad hogy az állattalan körülmények között tartott, és állati módon megölt hús taszít igazán, a másikat megkóstolnád te is.

(én azon gondolkodtam hogy meg lehet ölni egyáltalán valami/valakit kiméletesen? szeritem a halálban sose a szenvedés az, ami a rossz hanem hogy véget ér az élet. meg hogy az emberen kívül nincs is olyan állat aminek számít hogy amit épp eszik az mennyire van még életben, már ha nem menekül el közben. hű, a végén még oda jutok, hogy összetehetik a csülkeiket a disznók hogy mi esszük meg őket és nem más 😀 )

fogtunder

a vágóhidakat én sem szeretem, meg az egész 21. századi nagyüzemi állattartással tényleg komoly problémák vannak, azt én is bojkottálom és szerencsés vagyok, hogy megtehetem, mert van normális forrásból származó hús, amit ehetek. bár én valszeg megenném a torz felépítési tescos csirkét is, ha nem volna más. hovatovább, ha vendéglátásban kajálok, eszem is.

peter

a feleségem 14 éve vega, én nem (imádok marcangolni) ehhez képest 10 éve együüt vagyunk. persze soxor feljön ez a vita. az egyetlen érv, amitvel 100% egyet értek, hogy mennyi tápanyag/energia stb. kell 1kg liszt előállításához vs 1kg hús előállításához. ebből a szempontból mondható, hogy ökológiailag fair-ebb vegának lenni. amúgy vega kajában is eszméletlen jók vannak. rengeteg indiait főzünk pl.

gergoke

Józsi!

Egy-egy ilyen jellegű post megírásánál óhatatlanul előjön ez a vega véleménykülönbség vonal. Semmiféleképpen ne gondolja senki azt, hogy meg kívánok győzni bárkit is az étkezési szokásairól, illetve arról, hogy ez amolyan politikai jellegű post a vegák ellen.

Nehogy már még te kérj elnézést, mert ez a postod megírtad és kiraktad! Ha a vega érzelmű kedves olvasóknak (és nem olvasóknak) nem lenne az a túlzott közlési és térítési kényszere ami tapasztalatom szerint mindnek megvan, akkor nem kellene neked szabadkoznod. Nem érdekli őket a téma mert nem nekik szól, akkor nem szólnak hozzá és ennyi. A probléma megoldva. De ilyen még soha nem törént meg szerintem. Ezt lásd még a Kispadon is, ahol a kolbászos íráshoz kellett mindenképpen hozzászólni hasonló beállítottságú olvasóknak. Nekik mindig el kell mondani, hogy a szegény állatot hogy tartják és milyen méltatlan hogy leölik. Stb, stb…

A kedves erősen vega emberekhez egy kérdésem szokott lenni ilyen esetekben: milyen a fogazatuk? Redős (növényevő) vagy gumós (mindenevő)? Ilyen egyszerű ez. Nem lehet csak növényen és csak húson sem élni, mindkettő elég egyoldalú és káros szerintem.

A legviccesebb az a volt kollégám, aki annyira hardkór vega volt, hogy még a tejet és tojást sem ette, magyarán semmilyen állati fehérjét. Az agyas ezek után mit csinált? Mindenféle kapszulákkal és tablettákkal próbálta ezeket pótolni. Végülis a vegyszerek és a gyógyszergyárak ezt biztos jobban tudják előállítani, mint a természet. 🙂

sz

peter: csak ne jussunk a pandák sorsára. ragadozók voltak, most meg napi 16 órában bambuszt zabálnak :))

mi lenne úgy a GDP-vel? 😉

gargoyle

most konkretan nagyon csorog a nyalam egy nagy veka abalt mindenfele hus utan (: kis soval, kiskessel ami gasztronomiai elmenyt nyujt, nincs az a fuzios konyha meg kell mondjam.

dewla most oszinten, minek keverni a szezont a fazonnal? hogy a jo edes eletbe jon ide a nagyuzemi allattartas? 😮 tisztara mint a ficko a pszichologusnal “de doktor ur, on mutogat nekem p*nakat” az olesnek is meg van a szepsege, en eleg finomlelku ember vagyok, nem kenyerem a kinzas de azert azt mar kimondottan marhaskodasnak tartom amikor valaki elkezd nyifogni a halaszatvadaszathusevesrol. olyan ez mintha en a teriszonyomat direkte civilizacios felsobbrendusegnek tartanam…

gargoyle

angelday: azert szoktam ilyesmiket beirni, hogy ha elkezd ozonleni a gayporno akkor siman dev/null (: de nem jott eddig szerintem egy darab se erre, persze a domaint spammelik mint allat.

rog: azert mar elsore is eleg sarkosan fogalmazott (: es bar teny hogy lehetne sokkal agresszivebben is, nekem mar ez is kicsit affektalos. ha en meg atkins dietan elek be kell-e irnom mindenhova hogy a novenyek megolese csokkenti a zoldet es karos es vizenergiavonalak? 😮 ertem hogy jo ismerosok vagytok, de azert te is erzed a halvany kuldetestudatot nem? 😮

gab

Ja, minek jönnek ide téríteni a vegák? Nagyüzemi állattartás pfhkfh…blablabla, ez a post a kolbász dícséretéről szól. Az állatok azért vannak, hogy megöljük és megegyük őket.

Dewla

OK, azért megkövetem magam, hogy rögtön elsőre is sarkosan fogalmaztam, bár ott csak saját magamról beszéltem. Valószínűleg a feldarabolt fej hoszta ki belőlem.

Józsinak nyilván nem kell elnézést kérnie a posztért, megosztotta velünk egyik élményét. Persze szerintem a kommentek meg arra valók hogy az emberek véleményt mondjanak erről, és ezt követően akár kultúrált vita is kialakulhat és a szó is elterelődhet másra. Ez itt nem fórum ahol van off-topic.

Ha azt írná AD hogy defasza a Super Mario Galaxy oda is beírhatnának sokan akiknek tetszik vagy olyanok is akiknek nem teszik. Sőt olyanok is akik szerint Wii úgy szar ahogy van.

gab: nem térít senki senkit, van aki szerint az állatok nem azért vannak ettől ez még nem nyafogás.

peter: és akkor mert van mellbimbód elkezdesz szoptatni? Szerintem mindenki egye azt ami jól esik neki azért mert jól esik. Ne a fogazata miatt…

Miles írta hogy nem akarja tudomásul venni, hogy mit eszik. Persze érthető, nem könnyű IGAZÁBÓL belegondolni. Nagyon sokan így vannak vele. Az nézhet könnyen a tükörbe az aki tudomásul veszi és eldönti hogy eszi vagy nem. AD szerintem pl. pont ilyen, és ezért respect neki. Aki pl. undorodik a fültől meg az agyvelőtől, de a rántott csirkemell már oké az nem él harmóniában ezzel a dologgal. Na ez megint más téma persze.

Adi

Józsi, tarts ki a vega-fasisztákkal szemben, én támogatlak! 🙂 Mindezt mondom úgy, hogy évek óta gyakorlatilag nem vásárolok és eszem bolti húst (mirelit halat és tengeri herkentyűket kivéve), mert az _SZARÍZŰ SZAR_ – csak az anyósom-féle házi csirkét és pulykát vagyok hajlandó megenni (de azt is csak ritkán teszem, elsősorban hideg időben).

A bolti húsra visszatérve: disznóvágás egészen más! Aki itt nyafog, hogy “öldökléééés”, meg “gusztustalaaaan”, az menjen el egyszer egy disznóhizlaldába, illetve egy húsfeldolgozóba; majd amikor legközelebb ebédnél levonszolja az irodából a hájas juppiseggét, akkor a húsos fogása fölött gondolkodjon el a látottakon!

Különben is, a disznóvágás igazi, kemény, férfias fizikai munka, aki nem szereti, az
1) kávéházban elsatnyult bölcsész
2) forgószékbe fingó marketinges juppiköcsög
3) buzi
4) az előző 3 együtt. :)))

Józsi, te meg ha ott voltál és nem segítettél be az evésen kívül másban, akkor elbasztad, mert azt se szabad kihagyni! Reggelizni meg nem kolbászt kell, hanem még hajnalban 1-2 pálinkát éhgyomorra, az több órán át kitart és jól ellát energiával. 🙂 Aztán ebédre sült fokhagymás húst és vacsorára jöhet a kolbász, meg az obligát töltött káposzta.

A fejhús frissen kifőzve a világ egyik legjobb kajája, de nem szabad kihagyni a főtt nyelvet és a máját se! Frissen, sózva, fehér kenyérrel és könnyfakasztóan erős savanyúpaprikával! Mondjuk így: egy falat kenyér, egy falat husi és utána egy egész savanyú cseresznyepaprika. Ízlés szerint 5-10 falatonként ráküldesz egy korty sört, vagy bort. 🙂

addikt

Az a reggeli 1-2 pálesz “éhomra” esetleg forraltbor kombó mindig megadja az ilyen és ehhez hasonló rituálék hangulatát. 🙂

a8

Kodiak!

Vega létemre mondom. Az évtized oldalát gurítoddad be csípőből 😀

enteomitiok

baszki FEJHUS!!! a legjobb resze a disznoolesnek. csak kar hogy rovid ideig tart, mert elhajtanak a kurva nagy fakanallal a szakacsnok. 🙁

csite

sült vér + hagyma + fehérkenyér mix pazar reggeli

de amit még érdemes: a kisült zsír leöntésekor az alján levő finom törmeléket puha, 3-4cm vastag fehér bélű kenyérrel kitörölni, egy káposztával töltött paprikával fellazítva leküldeni

Zeusz

A kedvesem, aki amúgy biológus és vidéki leány, az intelligencia alapú vegetarianizmus elvét követi. Elsőre butaságnak tűnhet, később szimplán vicces. Az elv lényege nagy vonalakban az, hogy ami buta, ehető, ami okos, az nem. Ehető háziállatok: tyúk, pulyka. Nem ehető háziállatok: disznó, marha. Mindezt megfűszerezendő, van a leányzóban egy kis homogenitás-fetisizmus is: felvágottból a homogént esszük (párizsi igen, zalai nem), kivéve a téliszalámi féléket.

Ezzel egyidőben a fogyasztandó húst meg kell tisztítani mindenféle íntól, zsírtól és bőrtől, ezek nem ehetőek. Két éve élünk együtt, még sosem készítettünk azóta más húst, mint csirke és pulykamellet. Jó, egyikünk sem egy nagy konyhatündér, az tény…

Adi

Zeusz: a tyúk valóban nem egy észkombájn, de a pulyak messze értelmesebb. Kifejezette kíváncsi és érdeklődő tud lenni az ember iránt.

A disznó meg egy szempontból messze jobb, mint a marhahús: nem szökik föl tőle annyira a vérben a húgysav szintje, mert nincs benne annyi. Hosszú távon ti. a túl sok húgysavat ha a vese nem tudja kiválasztani, akkor kezd kiülni az ízületekben – ezt hívják úgy, hogy köszvény.

medoc

errõl a pulyka meg “humánus” vágás dologról jut eszembe: megvolt a turbékos southpark rész? Must see!

gargoyle

zeusz: ez utan a plasztikus leiras utan kivancsi lennek a szexualis preferenciakra is, nem tunik egyszerunek a holgy 😀 jo, tudom indiszkret kerdes, valaszt nem is varok igazabol termeszetesen (:

rog

tényleg ha már kaja:
valamikor a napokban szemesültem vele hogy van aki megmossa a narancsot mielött megeszi. (i mean a külsejét hámozás elött)
kifaggattam a srácot, és végül beismerte, ezen kívül a dinnyét és néha a banánt is megmossa.. (azóta persze kiderült én vagyok elmaradva, sokan természetesen rávágják ha elmesélem, hogy igen azt én is mindig megmosom! és mindenféle vérhasos és patkányos hoax is előkerül ripszropsz, illetve valaki mondta az is hogy naná, hisz összefogdossák a négerek.. eh)

ja és amiért ez most aktuális neke, épp ma reggel találtam valakit a krumplit a hámozás elött és után is átmossa. de nem a föld miatt ami rajta marad ám! hanem hogy mivel megfogja a krumplit, a kezéről visszakerülhet a nemistudomelképzelnimi a krumplira..

néha komolyan úgy érzem magam mint egy ősember. bár mondjuk én soha nem is eszek gyümölcsöt, lehet hogy ez is bezavar?… 🙂

gargoyle

ami nekem most megrenditette a hitemet a civilizacioban az a korulottem levo allapotos leanyok szukseges dietaja. komolyan gyakorlatilag levegot se vehetnek anelkul hogy 4 piros felkialtojel ne lenne az oxigen mellett is. direkt nagyon csodalom hogy regen egyaltalan 1-1 gyerek megszuletett, a 85 eves a nagymama az intenziv osztalyon ehhez kepest azt eszik gyak amit akar 😛

_alesi_

Adi: a disznóhús közel hasonló mennyiségben tartalmaz purint, mint a marha, így egyáltalán nem egézségesebb.
Hovatovább a közhiedelemmel ellentétben a tengeri halak még ezeknél is nagyobb mennyiségben tartalmaznak purint, így a köszvényt tekintve még károsabbak.
Szóval inkább röfögjön, mint ússzon, ami a tányérra kerül 🙂

A.

Ma volt szerencsem egy 140 kilos halott allat izletes maradvanyaihoz. Nagyszeru volt majashurka, kolbasz, tepero, kenomajas formajaban.

Jerryco

Imádom a húst… Azokat a termékeket is megeszem, amikről tudom, hogy mit tartalmaznak. A disznóölés az egy szertartás.
Amit utálok, az a tecsó virsli, ami nem harsan, roppan ha beleharapsz, hanem szétolvad… Valami virslimassza. Na az fúj!
Vannak ismerőseim, akik foglalkoznak állatokkal (én is, ha beleszámítom a mata részeg vendéget, záróra előtt) és igazából nem szokták szétnyalni a nevelt állat seggét. Mert az ember természete, hogy leigáz és uralkodik. Egyszerűen ilyenek vagyunk.
Nevetségesnek tartom, amit a zöldek tesznek olyan ágazatokkal, mint libamáj vagy madártoll. Ők kimennek transzparensekkel és ha elérnek valamit, miattuk emberek kerülnek az utcára, munka nélkül.
Kérem… az ilyen zöld miért nem utalja a fizetését egy így tönkretett családnak?
Ésatöbbi… hely szűk-e?