Informatika

bazmeg, mert mindig megoldom
ujra es ujra meg tudom oldani

Uj Péter: Informatika manifesto (2006. december)

Egy teljes napot szenvedtem, mire itt Malmöben összelőttem a helyi hálózatot. Uj Péter sorai aktuálisabbak, mint valaha, betűre pontosan el tudom mesélni ugyanezt: “egy vagy ket nap mulva hopp, megint nincs net vagy csak a macen van a pc-n nincs aztan a pc-n van, a macen nincs aztan a routert latja a gep, a netet nem”.

Valamennyit értek a helyi hálózatokhoz, de az én tudásom sem feneketlen kút. Most megint tisztába kellett jönnöm egy csomó mindennel, például azzal, hogy le kell klónoznom a már működő laptop MAC address-ét a wifi routerben, aztán rá kellett jönnöm arra, hogy a router lehet hibás / rosszul beállított, mert rendszertelen időközönként ledob a 192.168-as kiosztású LAN-ról és valami teljesen agyament IP-t oszt. Igen, menet közben. Persze míg erre rájöttem (tudjátok, van az az egzotikus hiba, hogy minden megy szépen és jól kb 30 percig, aztán elromlik, majd utána másfél óra zavartalan, aztán negyedóránként szar, majd később fél percenként) — eltelt egy teljes nap. Most kölcsön eszközzel nyomulok, és nincs ilyen hiba. Másmilyen hiba van, amint az egy hosszabb letöltés során jól látszik:

router.png

Ez mind semmi. Egy XP laptoppal is küzdöttem nagyjából ugyanennyit, amit nem voltam képes a wifi netwörkre felcsatlakoztatni. Összes wifi drivert feltelepítettem, meg le, aztán megint fel, de csak nem volt képes működni, mire véletlenül (!) rájöttem, hogy a Fujitsu-Siemens letöltések között van egy “Button manager” nevű — nem is tudom, hogy fogalmazzak — szemét, ami arra való, hogy többek közt a wifi gombját működésre bírja. Ez valami olyasmi élmény, mint amikor elviszi az ember a kocsiját a szervízbe, megcsinálják neki, majd nem adnak kulcsot az ajtóhoz.

update: odaültem a router mellé a laptopommal és láss csodát!

router2.png

Most nem azért mondom, de basszus kb 10 méterrel van arrébb csak a szoba. TÍZ. Azt hiszem ma kimegyek a városba és veszek egy legjobb minőségű ADSL routert.

update 2: vettünk végül egy Netgear wifi routert, felinstalláltam, azóta megszűnt minden problémám. Franc se érti. Két router meg rossz volt? Nehezen hihető, de annak kellett lennie.

23 hozzászólás

tamas

ilyenkor erdemes mindig a halozat legszelso pontjatol indulni a szerelesben, basztasd a routert, ha azon jok a beallitasok, akkor reseteld a halozati beallitasokat a a gepeken, dugj ra egy eszkozt, nezd meg, mit csinal, aztan dugd ra a masikat is stb. 🙂 ilyenkor ki szokott derulni, hogy valami otvar eliras van (fix dns, fix buta netmask) valamelyik gepen, ez tipikusan a “latja a routert, de az internetet nem” jellegu hiba megoldasa.
ha biztos vagy abban, hogy a router szar ip-ket oszt, akkor erdemes lehet temporalisan (amig malmoben vagy :)) beallitani magatoknak valami fix ipket, aztan tolni a donlodot.

de meg az is lehet, hogy tenyleg a ruter a szar. firmware frissites, ki-be kapcsolgatas, fold ala asas segithet.

a button managerhez nem tudok hozzafuzni semmit, kerem kapcsolja ki. fortelem. a fusi meg esetleg nem ismeri a wpa/wpa2 szabvanyokat? ha az anszikjur, open halozatra se kepes felcsatlakozni, akkor azt is tessek lebaltazni, vagy beledobni a sok nagy vizbe.

btw, meg egy kis szamitogepes szopo mara: http://www.davidairey.co.uk/google-gmail-security-hijack/

fns

Józsi, a data transfer graph-odat elnézve a saját internetszolgáltatóm jut eszembe (f*ckin’ Fibernet Rt.) – velem 3. hónapja játszák azt, hogy a 10 megabites vonal 5%-a (!) áll max. rendelkezésre a hónap kb. 1/3-ában (a maradék 2/3-ban sem megy nagyon fel 6 megabit fölé). Persze mindez úgy, hogy egy csomószor “eltűnik” a net hosszú percekre (most speciel 667 kbit/sec van).
Ilyenkor megindul a szokásos, általad emlegetetthez hasonlító házi őrület – cirka 20 perc, mire végignézem, hogy nem én vagyok a hülye és a külső dróton nem stimmel valami… aztán call ISP, azok meg annyit tudnak, hogy kiküldenek két embert, akik azt mondják, hogy a vonalnak semmi baja, csak valószínűleg már megint túl sokan használták volna egyszerre.

De nem szidom tovább senkinek az anyját, elvégre Kriszmasz vagy mi. Peace!

imun

Az informatika már csak ilyen, ha vmit nem tud az ember azt a szgép könyörtelenül megmutatja, nem fog működni. De ha egyszer megtanulja, rájön a trükkökre, 10 perces gyerekjáték lesz az egész.

Itt egy érdekes kérdés, ha egy ilyen munkát szolgáltatásként árul az ember, az egy napos szívást, vagy a 10 percet számlázza ki az ügyfélnek? Mit fizet még meg a fogyasztó egy látszólag semmi-kis munkáért, amelyet önmaga valszeg nem tudna megcsinálni?

olda

nem linkszisz az a rutter véletlenül? vagy valami helyi fjordzon? mert itthon én már téptem ki dús, göndör hajamat egy ilyen hektikus linkszisz miatt. Pont ezt művelte.

az aljas trükk, hogy csak egyféle mac addressel ketyeg a net, és közben nem vagy malmöi

zolle

ha szar IP-t oszt, azt jelenti, hogy 169.254.x.x akkor az APIPA, a MS által kitalált kamu IP, általában azt jelenti, hogy egyáltalán nem lát DHCP szervert. (MStől föggetlenül, az OSX is tudja, P2P LAN-okhoz tökéletes, bár spártai)

Dob

Ez valóban a DHCP szerver hiányát jelenti. Mármint a kapott IP cím ezt mutatja.

Én most szortam ki a Linksys routeremet, mert állandón belassúlt a net, még vezetékkel is, a wifi-je sem volt stabil.

Az ember azt hinné, hogy ezek olyan kiforrott technológiák, hogy nincs velók gond már, de mégis ez a házibarkács engem a sirba visz. Mindig más gondok, mindig misztikus megoldás, mindig ismétlődik.

Egyébként dótot kell húzni mindenhova, nem kell wifi, a kábelbe bele lehet rugni, el lehet vágni, és ki lehet élni a feszültséget rajta.

segabor

Van még egy apróság. Nekem ugyan nem DHCP jellegű volt a probléma, viszont két méterről is durva pingelése volt a routernek. Kissé hullámzott a lokál wifi háló sebessége. Illetve nem kicsit. Agyeldob, hajkitép.

Aztán egy hirtelen ötlettől felindulva fogtam és a mixed b/g-t átállítottam g-re (csak 54 Mbit/sec). És láss csodát! Minden wifire kapcsolódó gép végre egyenletesen gyors tempóban kommunikált a routerrel.

PeBa

Ugyanez volt 2 éve, amikor router vásárlására adtam a fejem. Egy Belkin volt a szerencsés, hazavittem, ADSL-re rá, és az istennek se akart felmenni a hálóra. Megnéztem mindent ezerszer, minden stimmel, bevágtam a sarokba, mert felszexuálta az agyamat. Másnap elővettem, és láss csodát, ment.

Ki érti ezt? Informatika 2007 = Varázslás.

ac3

kapcsolj ki minden extra turbo sebesseget is a routerben ha van ilyen, altalaban a mek nemszereti az ilyesmit

tamas

dhcp: nalam is a linksys csinalt ilyet, igaz, nem a sajat hibaja miatt, volt a halozaton egy olyan laptop, ami periodikusan eleresztett egy vegig ff-es meg egy vegig 00-s mac addresst a dhcp szerver fele, es az ettol meghulyult (epp pont fusi gep, asszem).

tessek megnezni az eppen aktualis dhcp kiosztast, es resetelni. vagy a lease time-ot joo nagyra allitani, a dhcp poolt szintugy.

avagy marad a tenporalis fix ip.

esetleg, ha valami mas wireless channelt allitasz be, olyat, amit nem zavarnak a haztartasi keszulekek, mas wireless eszkozok stb.?

a router dhcpjenek semmi koze a szolgaltatohoz.

gmail: ennyi erovel minden owa-hasznalot is lehetne basztatni, ugyhogy nem a hekk maga faj (az elso alaptezisunk, ugye, hogy aki folyamatosan webmailt hasznal, bator ember) hanem hogy a google-nel is vannak ennyire trivialis lammersegek. sir a szivem.

vinczepeti

fudzsicu,no comment, én is szoptam ilyennel, csak nálam a megoldást valami power manager okozta, ami révén lehetett kapcsolni a wlant, aztán 2 hét használat után ez az imént említett power manager kapásból unexepted errorral indul, tehát se gomb, se lan, se net, se türelem!
Hálózatban, resetelj mindent, és minden beállítást nézz át, sztem a router a ludas, itthon semmi baja már több éve, mondjuk minőségi cuccról van szó, máshol mindenki szopik a dlink, és smc lan eszközökkel!
Good Luck!

zolle

hozzá kell tegyem, pont egy linksys WRT300N-el szopok, 2 hónapos, és nem megy. dettó ugyan ez a baja, néha belassul, de a routert is vagy 1 percig keresi, aztán egyszercsak megjelenik. másszor pedig szimplán lefagy, és újra kell indítani. garos, úgyhogy viszem vissza másodszor is, de lehet, hogy ő is kap valami hülye MAC addresst, és attól összeomlik a lelke.
érdekessége a dolognak, hogy egy WRT54GS v1.1 van most hadrendbe állítva, nagyjából 3-4 éves, és SEMMI baja sincs. igaz, hogy Tomato firmware-el hajtom (“hekkelt”), de az ég világon semmi baja nincs,csak gyenge a wifi jele.
tud valaki esetleg tuning antennáról, ami garantálta hozza a teljesítményjavulást?

misran

A szolgaltatok savszelessegevel kapcs. ez jutott eszembe:

Adott szolg. beiger 10Mbps-t, de ez a honap 1/3-ban nem megy.
Persze, mert az adott kornyeket 3 reszre osztjak es latszolag veletlenul 1/3-ad mindig le van minimalizalva kicsit, a tobbiek kapjak a savot. Utana persze egy masik harmad sziv, aztan a harmadik. Igy lehet 10Mbps-t kifizettetni es effektive csak 2*10/3=~7Mbps-t adni, igy nem 100 embert hanem mondjuk 150-et lehet a 10Mbps-es arral megvagni. A havi 1/3-ad szivas meg ugy latszik a tureshatar, ezert meg az atlag nem ront rajuk. Foleg ha a leosztas mondjuk ugy megy hogy fel napig szar, utana 1 napig jo. Vagy veletlenszeruen, de havi atlagban kb. igy.

Szerintem.

Zeusz

Én mindig magammal viszem az AP Expressemet, amikor olyan helyre megyek, ahol nem tudom, hogy a) van-e router b) működik is. Eddig még sosem ért ilyen meglepetés.

CsasZ

Józsi, a DHCP-t paranoia módban úgy kell használni, hogy a router minden eszköznek dedikáltan, MAC address szerint osszon ki IP-t. Mindig ugyanazt az egyet. Aminek nincs regisztrált MAC címe, annak meg semmit.
Jobb ez a szigor koncepció, egyszerűbb hibát keresni úgy ha tudod hogy milyen IP-t kellene osztani, mint ha csak úgy “majd oszt valamit” IP van beállítva.

_psc_

angelday: Én értem.
Itthona ugyan evvel szopok. Már van 4 AP-m, így elég jó a lefedettség. SAjnos vastagak a falak. (Ja, 400mW-s Senao eszközöket használok…)
pl. Network Stumblerral gyönyörűen látszik, hogy ugyan van jel, a laptopom wifi-kezelője látja is, adatátvitelhez azomban kevés. Network Stumler-ben pl. ez úgy látszik, hogy a jel szinte egy négyszögjelhez hasonlít (a kirajzolt grafikon legalábbis). Egy jó térerejű, jó jel/zaj arányú wifi router (falak, egyéb zavaró körülmények nélkül) jele ugyan ebben a programban erősen “cikk-cakkos”-nak látszik.
A wifi az egy sz@r techonlógia.
Ha fingok egyet, akkor a turbulencia által megkevert levegőben levő mikrószkópikus fémszemcsék mozgása miatt el is dobja a kapcsolatot. 🙂

Érdemes kísérletezni amúgy a router wifi-beállításainál a csomagmérettel, “CTS”, “RTS” treshold értékekkel, stb.
Hogy ezek mik, nézz utánna google-n, egy kommentben nem lehet ezeket kifejteni.

snort

Velem szintén Linksys router járatta a bolondját: ugyanez van net, aztán egyszercsak nincs, aztán magától megjavul, aztán router resettől megjavul, aztán már újra kell húzni a drivert. aztán a rák tudja. Hosszas guglitúrás után arra jutottunk, hogy a firmware egy rakás fos, és szerezzek ópenszorszot, merazjó. Felraktam rá egy dd-wrt-t a gyári helyett és azóta boldogoan töltünk.