Legacy systems

Elvi megvalósíthatóságot illetően legacy system emulációval kapcsolatban keresek tudást. Adott egy DOS4GW alkalmazás, ami modemen keresztül betárcsázik valami céghez, lekér egy megrendelést (jól sejted, EDI), aztán ezt kinyomtatja az alkalmazásból, mármint a legacy szoftver.

Kérdésem az a Plastik mediát olvasó szakemberekhez, hogy az amúgy XP-re telepített nyomtatót, és USB modemet fogja-e tudni látni és használatba venni a VMWare-en futó DOS4GW alkalmazás?

Esetleg az ingyenes DOSBOX is képes hasonló trükkre megfelelő paraméterezéssel? Talán még a helyi hálózatot is látja és esetleg onnan is tudja futtatni a legacy szoftvert?

DOSBOX lapján olvasom a wikin (szerintem ezt keresem):

Serial Port: DOSBox is capable of timing compatible implementation of the serial ports, and runs several old hardware and software dependent on such; however, some USB devices that are supported by the host OS can act as a replacement for older serial port devices when using the emulator.

Ez tényleg álomszerű lenne.

update 20080125: Megoldottam a kérdést DOSBOX nélkül. Három információ kell a győzelemhez: 1. IPLUS.EXE-n jobbklikkelve be kell állítani a munkakönyvtárat, ez után elindul a program 2. a kommentekben ismertetett módon a NET USE LPT1 \\printer\share parancssal hozzá kell rendelni a hálózati nyomtatót az LPT1-hez. 3. bármilyen soros modem megteszi, a DOS alkalmazás úgyis közvetlenül fogja vezérelni. Célszerű még a beállításokban átírni a modem tárcsázó stringet a helyi specifikusságoknak megfelelően (pl mivel lehet városi vonalat kérni stb.) Az összes többi innentől ujjgyakorlat.

7 hozzászólás

Dob

Ha az IPlus nevű csodára gondolsz, ami a fenti paramétereknek megfelel, akkor az én tapasztalataim a következők vele:
-korábban XP, majd most már windows 2003 alatt tökéletesen működött
-A modem nálunk ugyan soros, de az alkalmazás paraméterezhető, és akkor mennie kell azzal is
-A printer emuláció pompás kérdés. Az én általam most nézett alkalmazás csak az LPTX-re nyomtat, ami azt jelenti, hogy hálózati printerre nem. Ezeket a következő módon lehet megoldani (USB printernél is így kell cselekedni ha jól tudom).
Van a NET USE parancs, amivel lehet lpt-n emulálni bármilyen printert. Beírod mondjuk, hogy:

NET USE LPT1 \\kiszolgalo\printershare akor ezek után a buzi dosos program lpt1-en a hálózati printerre szórja ki a papírt. Ezt lehet lokálban is \\sajátgép\printersgare . Ez a megoldás permanens, de biztos, ami biztos rakd be egy startup bat fájlba.

Ez teljesen standard megoldás, mindenféle 3th party bütykölés nélkül, ami szerintem feltétel egy EDI rendszernél.

Dob

Hát ahogy most megnéztem nem tudom USB-re hogyan lehet rábírni (van egy rakat modem konfig a MODEM könyvtárban, de az nemaz), mert csak COM-ra lehet állítani, erre azt tudom mondani, hogy az EDI helpdesk (legalábis T-Online-nál), igazán hozzáértő népség, és nekem más ügyben ugyan, de segítettek.

zolle

én próbálkoztam egy svejci fejlesztésű lépcsőtervező programmal, ami egy olyan gépre került amin ráadásul PCI-os párhuzamos port lett, LPT3-al. Dosbox, mappelve minden, és nem volt hajlandó nyomtatni.

véleményem szerint azért tart itt a windows meg a pc, mert ilyen dolgokkal kell gyötrődni, ahelyett, hogy platformot váltana a windows, nem támogatna semmi régi szart, trú64 bites lenne, védett kernellel, valódi userekkel.

ezt így meg is kérdeztem egy Netacademiás MS tanártól, ami majdnem felkoncolt, mit gondolok, kompatibilitani kell! ez van kéremszépen.

PAStheLoD

Azért ilyenkor piciny lelkem reszket, már a gondolattól is, hogy milyen lehet kedvenc Józsinknak, a mac menekülés-a-jövőbe szemléletében “élni” és ebben a szar-a-múltból csapdában melózni.. 😐

Hát reszpekt meg ilyenek, de (! igen, lol) *tényleg* 10+ éves IT ipari dolgokkal kell kapálni a GDP-t, amik már akkor is jócskán az elavulás határán álltak, amikor feltalálták őket?

Ugye kifejleszteni/beszerezn/átmigrálni egy új és fasza eszközre nem mindig lehetőség, főleg ha valami _most_ kell vagy csak _egy-két_ dolog miatt.. de ha csak _egyszer_ kell, akkor meg úgyse olyan fontos, nem? 🙂

Dob

Egyébként EDI-re megoldás (és legfőképpen az IPlus kiváltására) a webedi használata, ami webre nyomja a rendeléseket, vagy akármiket, és onnan lehet nyomtatni, ha nincs sok dokumentum, akkor ez megoldás, a legtöbb beszállító EDI szolgáltatója rendelkezik webedi kapcsolattal is, nem csak a T-Online hagyományos EDI rendszerével. Mi most migrálódunk át erről az IPlusról, mert az általunk írt compiler elérte teljesítőképességei határát.