Office 2007

Bementünk ma itt Malmöben egy net kávézóba nyomtatni. Az általunk használt gépre svéd nyelvű Microsoft Office 2007 volt telepítve, ami számomra új és eddig ismeretlen érzés.

Egy dolgot szeretnék kiemelni: ezzel az új “ribbon” fejléccel minden szart odaraknak az ember elé, kivéve azt a gombot, amit állítom, a felhasználók mintegy 99%-a szokott azonnal keresni. A magyar lokalizált változatban úgy hívják, hogy Nyomtatás. Én konkrétan végigmolyoltam az összes ribbon menüt, míg ki nem derült, hogy az “Office” logó alá van elrejtve az ikon.

office2007se.jpg
Svéd Office 2007 (default US ribbon itt) — a szerző felvétele

Persze, ha tudja az ember, nyilván ott keresi, de kérdem én: ki tudja ezt azokon kívül, akik trial-and-error módszerrel rájönnek, vagy akik tényleg elolvasnak bármilyen Microsoft propaganda anyagot, és hajlandóak emlékezni erre?

A világ, kedves Redmond, nem abba az irányba halad, hogy jól ismert és megszokott felületeket mindenféle szempontok szerint átrendezünk. Ti magatok vagytok ugyanis a kompatibilitás keresztes lovagjai, elég csak ránézni a Windows platformra.

Értem én, hogy ribbon jajj, de fasza, meg csoportosított funkciók, hejj, de jó, viszont nektek is meg kéne értenetek, hogy akkor bazmeg RAKJÁTOK IS ODA az ember szeme elé.

Érdemes végignézni, hogy a default nézetbe milyen ikonok kerültek be, formátum festő — gratulálok (bezzeg egyszer látnám már végre, hogy a szemantikus szerkesztésmód érvényesülne a kibaszott programjaitokban!). Gondolom a fókuszcsoportos vizsgálatok, amire annyi pénzt költötök, mind beigazolta azt, hogy a “Print” ikon egy embernek semmitmondó grafikai kép mögé kell, hogy kerüljön.

KISPÖCSÖK!!

61 hozzászólás

Samu

Itt valami felreertes lesz…

Az uj Word alapbol igy nez ki, amikor feltelepited:
http://staff.edfac.unimelb.edu.au/~dcr/blog/images/2006-10-30_Office2007(Small).jpg

A nyomtatas gombja alapbealitasban az ablak tetejen van a save/undo/redo mellett. A netkavezoban nyilvan levettek ezt a gombot a helyerol… Oreg hiba.
A default nezet, amirol irsz, sem ugy nez ki, ahogyan a fotodon latszik, itt van egy nagyobb kep (amin szinten levettek a print ikont felulrol..):

http://techgurls.blorc.com/wp-content/WordVista.png

A usability egy erdekes dolog, az ember mindig azt hiszi, hogy okosabb, de errol a ribbonrol rengeteget lehetett olvasni, hogy mennyit teszteltek atlagfelhasznalokkal, ugyhogy semmi sem veletlenul kerult oda, ahova kerult.
Ezen a blogon kizarolag ilyen apro-csepro kerdesekrol volt szo. http://blogs.msdn.com/jensenh/archive/2005/11/15/493117.aspx

rado

Én sem láttam még 2007-est közelről, de eszembe se jutott volna ott keresni a nyomtatást, még magyar vagy angol verzióban sem… De bizonyára kipróbáltam volna a CTRL+P billentyűket, bár talán csak mert alapból azt használom 🙂

trn

és meken meg az alma logó alat, omglol!

initram: javasolj kérlek megoldást a problémádra. te hova helyeznéd el a “kikapcsolás gombot”?

Péter

Nekem mindig is egyértelmű volt, hogy arrafele lakoznak mindenfélék.

Mondjuk elég mainstream dolog ahhoz, hogy ne rakják ki alapból.

Pít

Alapértelmezetten nincs kinn a mentés és undo/ redo után, de egy kattintással oda lehet tenni. (jobbegérgomb, és kiválasztod hogy melyik ikon jelenjen meg még ezen a helyen)

Kérdés persze, hogy erre képes-e a default user, vagy sem.

Én kb fél éve használom a ’07-es office-ot, és meg vagyok vele elégedve. Természetesen nekem is baromira furcsa volt az elején, de hamar sikerült megszokni. Egy idő után sokkal áttekinthetőbbé válik, és van amit automatikusan előhoz neked. Pl. ha kijelölsz egy szöveget, vagy egy ábrát, egyből azokat az ikonokat mutatja, amikre akkor szükséged van, de mint minden más, ez is csak megszokás kérdése.

A “ribbon” és az új dizájnon való hőbörgéssel pedig magad ellen beszéltél… Ahogy olvastam a postot, bevillant, hogy hasonló témáról már írtál, viszont teljesen más szemszögből…

egy linket szeretnék csak idetenni:

http://plastik.hu/2007/07/23/szar-az-uj-index-dizajn/

Remélem megérted 🙂

Samu

Itt valami felreertes lesz…

Az uj Word alapbol igy nez ki, amikor feltelepited:
http://officerocker.officeisp.net/Office%20Rocker%20pictures/wordcount.JPG

A nyomtatas gombja alapbealitasban az ablak tetejen van a save/undo/redo mellett. A netkavezoban nyilvan levettek ezt a gombot a helyerol… Oreg hiba.

A usability egy erdekes dolog, az ember mindig azt hiszi, hogy okosabb, de errol a ribbonrol rengeteget lehetett olvasni, hogy mennyit teszteltek atlagfelhasznalokkal, ugyhogy semmi sem veletlenul kerult oda, ahova kerult.
Ezen a blogon kizarolag ilyen apro-csepro kerdesekrol volt szo. http://blogs.msdn.com/jensenh/archive/2005/11/15/493117.aspx

PeBa

Samu, ez a fekete Vista téma a fekete Word-del kicsit olyan halottaskocsi utóérzetet kelt bennem… 🙂
Éveken keresztül mindig ugyanott voltak a gombok, Worben mondhatni gyorsan dolgozom, és amikor leültem egy Office 2007 elé, akkor szabályszerűen hátráltatott a munkámban. Kurva édes. Ugyanígy meg van cifrázva az Explorer 7 is, na ott egy gomb sincs a helyén. Minden szana-szét, sehol egy menüsor vagy valami – igaz be lehet lőni utólag, de hát akkor is.

suexID

Samu: dobozból kivett, felinstallált Office 2007-el rendelkezem. A nyomtatás ikon nálam nincs ott. Nyilván a boltban dolgozó dezertőrök levették az ikont a helyéről.

Sasi

Defaultban tényleg nincsen print ikon. Én sem értem, ez tényleg olyan dolog, hogy rendben van, hogy egy kattintással oda lehet varázsolni, csakhát inkább legyen ott alapból.

gergoke

Józsi = őskövület. 😛 Remélem az “új”, 2001 és az XP óta alapértelmezett, Start menüt is kikapcsolod az XP-den. Csak mert a régit már úgy megszoktad.

gergoke

Ja még egy dolog, csak az Apple shortcut fetisizstáknak: CTRL+P a “Print” már hosszú-hosszú évek óta.

Seven_Of_Nine

Uraim,

én Béta teszter is voltam, és azóta a 2007-et használom! SAMU-nak igaza van, a default layout az amit berakott képbe! Én is duplán megnéztem most a saját WORD-ömön és ott vannak fenn ahogy az ő ábrája is mutatja.

Az tény hogy van egy elég nagy koncepcionális változás…de mint ahogy mondtátok az INDEX oldalának a váltásánál is, mindenki szidja de majd megszokjuk és akkor má jó lesz 😀

suexID

Seven_Of_Nine: az rendben van, de milyen változatot használsz? Mert nekem a bolti, teljes értékű Officeomban nincs ott az ikon, pedig nem tweakeltem semmit rajta, csak használom. Nem mintha az az ikon hiányozna nekem, én idáig is bemásztam a Fájl menübe, ha nyomtatni akartam, de az igazság kedvéért kíváncsi lennék rá! 🙂

helloszabi

Józsi, már nem azért, de akkor már a Macet (azon belül a Preview-t) is bsszuk le, pont ma délután kerestem, és bazz, nincs kint a print ikon.

http://i1.tinypic.com/6sk4e48.png

Az új Office meg tényleg mérföldekkel ver mindent, ezt be kell látnunk. Pages meg Numbers elmehet a csába. Alig várom a Maces Office 2008-at.

Spil

Én sehogy sem tudtam megszokni, annyira kezelhetetlen, logikátlan az elrendezése, bár (kötve hiszem) lehet megszokás kérdése.

Ezt elkúrták. Nem kicsit, nagyon.

tamas

ki az a tudatos szamitogepes enber, akit erdekel az office 2007 meg a ribbon, ha egyszer az odt meg a pdf az iso szabvanyok? (go norvegia go)

Haszprus

Még azért azt tegyük hozzá, hogy amikor az Office 2007 bármely alkalmazását először elindítod, akkor felhívja a figyelmed az Office gombra (gyk balfelső izé).

zolle

hülyegyerekesen:
NYOMTATÁS = KONTROL PÉ
mindig, nem gombbal, meg izé. értékes másodperceket veszíthetsz ilyenekkel.

Lam

Egyébként úgy tudom, hogy pont az Office 2007 az az MS alkalmazás aminél rengeteg béta tesztelő monitorozása után helyezték el, hogy mi hova és miért kerüljön. Azt hiszem erről már előttem is írt valaki.

Ettől eltekintve tényleg fura, hogy nincs kint alapból. Biztos a megszokás miatt, de nekem ez fel se tűnt.

olda

nekem borzasztó fura ez az új ofisz, szerencsére csak a munkahelyemen kell használjam. nekem sincs nyomtatás gomb, viszont én is évek óta a kontrolpé vagy kontrolsifteftizenkettő nyomkodásával nyomtatok.

Az ofiszban elvégzett munka másfélszer annyi ideig tart, mint eddig, ekem baromira nem tetszik, főleg a koncepció nem.

aki meg az officét a pagesszel meg a numberszel hasonlítgatja az kretén, tök más feladatra vannak kitalálva, annak ellenére, hogy kismértékben, kompromisszumokkal, használhatók arra a feladatra, amelyikre a másikat csinálták.

Mondjuk nekem a macen nincs MS office, százharmincezeré nem vettem meg. open/neo pont kiváltja, for free, és leszarom a bétatesztelőket.

(pár napja egy német nyelvű visztát kellett nyomkondjak egy gagyitron notin és borzasztó negatív élmény volt. olyan, mint a kínai látványkonyha, repkednek a tészták, kicsap a láng, de azért csincsillát etetnek veled…)

helloszabi

@olda: miért ne lehetne összehasonlítani a pages-t meg az word-öt? mi az, hogy más feladatra vannak kitalálva?

pages:
Stationery, newsletters, resumes, brochures, reports, proposals, business cards —whatever you write, Pages ’08 offers an intuitive way to create beautiful, media-rich documents using impressive features you know how to use right away.

word:
Create and share great-looking documents by combining a comprehensive set of writing tools with an easy-to-use interface.

egy kategória, de nem egy súlycsoport. a pages használhata kínszenvedés, akármennyire is szépnek és jónak tűnik elsőre (és az olyan aprógások, mint pl. az autosave hiányáról már ne is beszéljünk)

fassy

Nem szívesen megyek bele hitvitába, de akinek az Office 2007-ben 1,5x annyi idő szerkeszteni, az vagy hazudik, vagy le sem merem írni…

Mellesleg a nyomtatást én is kerestem, ezt lehagyták. Ennyi baja legyen.

Nekem nagyon hiányzik az Office 2007 a macen, kiváltani semmi nem tudta, pedig próbálkoztam, a Parallels meg “kicsit” döcögős.

olda

hellószabi

az ofisz egy professzionális irodai alkamazás, az iwork meg home. (a marketingdumát hagyjuk)

a pageshez nem tudok mit hozzátenni, nem használom. a numberst igen, de ha táblázatozni akarok, akkor neooffice. apróságokhoz itthonra pont jó a numbers (most pl. utazási előkészületek adminisztrálására pont elég)

olda

fassy

nem szeretem, ha hazugnak neveznek. függetlenül attól, hogy nagyon nem hat meg, ha hülyének, vagy hazugnak gondolsz.

évek óta használok ofiszt, nem vagyok kezdő, mégis akadályoztatva vagyok a munkámban az új ofisz miatt, mert a munkahelyemen nem érek rá tanulgatni hogy mi hol van. lopja az időmet.

itthon meg leszarom az ofiszt, a neo kiváltja, még az elmebeteg xls-eket is megeszi.

a keynote meg lehugyozza a pályáról az erőpöttyöt, és akkor mi van?

ettől még az office megfizethetetlen itthonra, a cég meg azt követel meg amit akar…

karon

geci jó az új office, geci jó a ribbon, végre egy friss ötlet a szarrázsúfolt és koncepcionálisan túlhaladott menütenger helyett.

aki ezzel a programmal pár nap megszokás után is lassabban dolgozik, mint a régivel, az vagy szefós vagy annyira öreg, hogy meszes már az agya.

microsoft bashing = jó ideje tired, de inkább expired.

XYBeR

igazad is van józsi. a ribbon egy használhatatlan, csillivilii fosch. viszont az átlátszó menük, azok milyenek már? ezermilliárd százalékkal jobb lesz tőle az embernek! mert az nekem lett tervezve… fuck me running

_alesi_

Nem mintha a Win alatt nem lenne évtizedes szokás az ikonsor végén elhelyezett apró nyilacska, amely azt jelzi, hogy itt még további ikonok is találhatóak.
És mivel mindenki tudja, hogy az ikonsorban szinte mindig megtalálható a print ikon, így nem nehéz visszafejteni, hogy esetleg az apró nyilacskára kattintva seperc alatt megleli az egyszeri felhasználó a kívánt funkciót.

Nem a víz a hülye, ha a hal nem tud úszni.

Samu

Nem tudom, mit értesz azalatt, hogy jó designer pool meg bizottság alapú designer pool… Az Applenél is ugyanúgy egy csapat, a group/program manager, stb dönti el, hogy a dock alapból mennyi helyet foglaljon el a képernyőn. Ez is egy bizottság, nem egy extrémtehetséges designer mondja meg, hogy ennek így kell lennie, mert ez így jó, és akkor Steve rábólint, mert elhiszi neki. Az Applenél is van usability tesztelés élő emberi egyedekkel, gondolom, különben túl nagy kockázatot vállalnának a termékük piacra dobásával.

A ms bashing nem csak lejárt lemez, hanem következetlen, elfogult badarság. A részedről is. A format painter gomb például kicsi, egyáltalán nem zavaró, azért tették oda a blogjuk szerint, mert a teszteken kiderült, hogy hasznára válik az embereknek. Ha nem lenne ott, nem használnák egyáltalán, hanem bosszankodnának, hogy miért nem lehet az officeban formátumot másolni…

Ez az egész hozzáállás, stílus kérdése. Te úgy érzed, hogy a Mac OS X usability szempontból jobb, mert neked így működik az agyad, pedig az is tele van pontosan ugyanilyen hibákkal, mint a format painter vagy a nyomtatás gomb esete.

Meg a te blogod is ilyen, mert a taborderrel gondok vannak. Ha most ebből a textboxból, amibe írok tabot nyomok, akkor a milyennapvan textboxra kéne ugrania, utána az elküld gombra 🙂

Pálesz

Hivatkoznék én is az Index dizájnra, a szarból egy kis használat után nagyon jó lesz… Nekem bejött a 2007.

Majd azt próbáld ki, hogy a sima ALT-ot nyomvatartod, na és akkor kiderül, hogy mit fejlődött a dolog. A Ribbon-hoz minden gomb mellé kiírja az EGYGOMBOS shortcut-ját. Megnyomod, már aktiváltad is, a Ribbon tabjai között is lehet vele váltogatni. Nem akarom ecsetelni, hogy ez mennyire jó, de azért képzeld el:

Egyenlet beszúrása = Alt + E, E, B

Az izom memóriáról ne is beszeljünk…
Nem kell mindent szarozni Jószi, mert lehet, hogy TÉNYLEG baromi sok ember dolgozik rajta, hogy jobb legyen, mint volt (csak ezt elsőre nem látod).

Pálesz

Faterom, aki eddig Office 2003-al dolgozott, és nem sok köze van a számítástechnikához, képzeld leült ez elé, kb 3 perc alatt átfutotta, hogy kb mi hol van, és utána azt mondta, hogy ez sokkal jobb, mint az eddigi.

Én őt inkább tartom átlagfelhasználónak, mint téged. 😀

A bal felső sarokban pedig az a nagy kerek gomb hívogató…

IIsti

ja, csak ezért a blogért nem kérnek el egy csomó pénzt…

Már akkor lehetett tudni, hogy valami el van fuserálva a Microsoftnál, amikor kitalálták azt a baromságot valamelyik előző verzióban, hogy az az office alkalmazások a nem használt menüparancsokat elrejtik. (Kezdő júzerek le vannak szarva, keresgéljenek csak…)

(Sztem is az apple usability szempontból igenis jobb termékeket csinál, de most ezen kár összeveszni.)

klarky

Az Office 2007-et nem ismerem, de a múltkor hosszas könyörgésük után, hagytam a céges gépemre rátelepedni az IE7-et.

Hát én már csak nagy barátja vagyok az MS birodalomnak (főleg azért, mert mással még sajna nem hozott össze a jósorsom), de az IE7 gombkiosztása… Hát az kritikán aluli. Lehet, h én vagyok a hülye, de percekig kerestem a frissít gombot. Nekem ne mondja senki azt, hogy az tudományosan meglett vizsgálva és annak ott helye. Egyszerűen borzasztó. És lehet, hogy megint az én lámaságom de át sem lehet helyezni őket. 2007-ben!!!! Ello-ello!!!!

Mi van itten kérem szépen????

payskin

Azt is pont fél perc alatt lehetett kikapcsolni. Más kérdés, hogy tényleg bosszantó volt.

dw1

az ie7 gombkiosztásáról inkább ne is beszéljünk.

viszont tökre nem értek egyet azzal, aki a ribbonokat szidja. egy éve hasnálom, azon kezdtem el írni a szakdolgozatomat és pár oldal alatt belejöttem.

elismerem, a nyomtatás ikon hiánya tényleg hiba, de az abszolút fejlécben elhelyezett kis nyilacska lepattintásával több printing-related opció is elővarázsolható, az üvöltő office gomb megnyomásával pedig egész nyomtatás-opció kánaán tárul elénk. annyi beállítás van, hogy inkább a főmenübe tették, csupán erről lehet szó. vagy azért, mert a nyomtatás egy olyan fícsör, ami nem kapcsolható szigorúan egyik ribbonfülhöz sem, nyilván ezért került az office gomb alá.

nekem mac-en volt hasonló élményem a minap, egy meghajtót akartam megosztani és az intuitív gui dacára guglizni kellett, mert nem volt fellelhető a beállítás.

XYBeR

nézd józsi, igazad van abban, hogy az ms nem figyel a júzerekszperiensz konzisztenciájára, és az office fejlesztése nagyrészt a toolbarok átszabását jelenti, gyakorlatilag az első verzió óta (a “felületes” (érted…) szemlélődő számára legalábbis mindenképpen). de hogy az apple szoftverei is fosok, az is tuti. az itunes például egy rémálom. vagy a quicktime. vagy a…

IIsti

Bocs, de azokat ha akarod, akkor egyszerűen nem használod.
ms office-t pedig ezen a szélességi körön kötelező használni. Bocs.

XYBeR

IIsti: szerintem nem kötelező ms office-t használnod. Vagy ott ál mögötted egy izomagyú fasz, és fegyvert tart a fejedhez? A munkahelyet ne vegyük most ide, ott mindenki azt hazsnál, amit a cég előír. De otthon? Azt használsz, amit tudsz/akarsz.

_psc_

itunes, quicktime Windows-on tényleg sz@r.
Viszont OSX-en nagyon-nagyon jó, nem hiányzik sem a MEdia Player, sem a Winamp. 🙂

Mac-en használva az itunes sokkal jobb, mint bármi más média-lejátszó. (Ide értve a Windowsosokat is.)

Office 2007-et élőben még csak 2-szer láttam, egyszer 1 méterről, egyszer kattintottam benne kettőt. Nem gyere be.

TErmészeteen OSX-nek is megvannak az ilyen jellegű hibái.
Engem leginkább az érdekelne, hogy ki találta ki, hogy magyar kiosztáson az alt+Q legyen a @ karakter??? Elő-elő fordul, hogy Command+Q -t nyomok véletlenűl alt+Q helyett, az meg ugye zárja az alkalmazást. 🙂
Meg van még sok-sok olyan billentyű Mac-en (magyar kioaztáson legalábbis), amit biztos valami elborult agyú elmegyógyintézeti szökevény talált ki, hogy ott legyen.

Zeusz

Amúgy mi a gond az iTunessal? Én az iPod és az iTunes arcpirító konzisztenciája nyomán döntöttem el, hogy váltok. NB: Az iTunest Windows alól használtam, gond nélkül. Az egyik piece of software volt, amit szerettem Win alatt.

Zeusz

suexID: Így sem mond semmit. További tippek? E toolbar melyik része a ribbon? Lemaradtam az Office 2003-nál, és nem is kívánok upgradelni.

XYBeR

Zeusz: zabálja a memóriát, a processzort, az idegeimet. de ez csak pár apróság 🙂

Zeusz

XYBeR: 512 ramom volt abban az időben, nem emlékszem, hogy valaha 80 nál többet kért volna. Sokkal jobban utáltam, amikor a firefox százvalamennyit kért (és valami memory leak miatt ez a szám növekedett.)

Sasi

helloszabi: ez kb ugyanaz a lúzerság, mint villámnézetből nyomtatni windows alól

Csak nekem volt olyan érzésem a bal felső office gombbal kapcsolatban, hogy inkább dísz mint működő gomb? Nekem vizuálisan csak kapcsolja a többi elemet, de nem jelzi, hogy funkcióval is rendelkezik. Szerintem “ergonómiailag” rossz, különben nem vette volna észre angelday, hogy nincs kint a print ikon.

A windows-os office-szal az a gondom, hogy kezd ilyen organikus, 90-es évek scifi dizájnba átmenni, amitől a funkció el fog veszni, és az XP használhatóságát kezdik elveszteni. A mac-es 2008 béta pedig rosszabb, mint a 2004-es mac office.

Azt szeretném leszögezni, én a szó klasszikus értelmében szövegszerkesztésre használom – tördelés=InDesign -, de a 2008 mac beta még a szemantikus szerkesztésben is cserbenhagyott, mert tiszta bug az egész.

IIsti

… én évekig szövegszerkesztettem, gépeltem stb word-ben. a végén már szinte mindent gyorsbillentyűkkel csináltam. Word 6-volt sztem a legjobb a szériából, azóta egyre szarabb az egész.
A következő verzió használatakor csodálkozva vettem észre, hogy egy csomó gyorsbillentyű nem ott van, és nem azt csinálja, mint addig.
(Egyszer szívesen megtanulom, de mi a franc az, hogy folyamatosan szívok azzal, hogy a jól megszokott dolgokat nem úgy, és nem azzal kell csinálni, mint addig…?)

Asszem

Én imádom az új Office-t, de először nekem is furcsa volt, hogy kézzel kellett kirakni a nyomtatást oda fentre.

Viszont maga a ribbonosdi szerintem nagyon jó, bár néha azon veszem észre magam, hogy “lusta” vagyok átváltani egy másik nézetbe, és ha nem az első ribbon van nyitva, akkor néha még mindig keresem az azon lévő funkciókat.

A gyorsbillentyűk mutatása szerintem is zseniális ötlet, végre rájöttek, hogy így van a legnagyobb esély arra, hogy meg is tanulja a felhasználó azokat.

Amivel én majdnem nagyon megszívtam, az az volt, amikor megcsináltam a PowerPoint 2007-es verziójában a prezit, persze tudtam, hogy a leendő munkahelyemen valszeg 2003-as lesz, ezért 2003-as formátumban mentettem, gondolván, akkor menni fog azon is.

Még jó, hogy az interjú előtti napon megnéztem egy havernál régi office-on, mert hiába volt úgy mentve, teljesen szétcsúszott (és az OF2007 nem szólt, hogy lehetnek kompatibilitási problémák, ezért gondoltam, hogy minden rendben lesz)…

Úgyhogy azóta az otthoni gépen alapból 2007-et használok, mert szeretem, de ha a szükség úgy hozza, egy vmware XP-n van 2003-is…

XYBeR

Zeusz

nekem az itunes usability szempontjából használhatatlan. igaz, már úgy 2 éve rá sem néztem. amúgy egyébkétn az első verzió úgy szaggatott, hogy öröm volt nézni. legalábbis az én gépeimen. de biztos bennem van a hiba 🙂 (amúgy pedig xmplayt használok win alatt. kicsi, gyors, és hasonlók)