MUFLI

Nézzük meg ezt a képet:

35737.gif

Nagyítsunk bele:

crest.png

320×200, 16 színben, ha még nem derült volna ki, Commodore 64. Egy új grafikus módban készült (MUFLI), gyakorlatilag mindenféle régi és új technológia van benne összegyúrva. Én már majdnem kezdtem örömködni, hogy akkor hallelujah, lehet “hires” 16 színű képeket is rajzolni innentől, éljen.

A dolog nem ilyen egyszerű, nem lehet akárhogyan: bizonyos szabályok betartásával lehet csak rajzolni. Ahhoz, hogy megértsük, hogyan tudunk ilyen felbontású, kvázi 16 színű képeket rajzolni C64-en, meg kell értenünk a MUFLI grafikus mód leírását. Ehhez segítségül Credo-t hívtam, aki minden ilyesmit össze tud foglalni:

Van egy HiRes FLI layer, ahol minden 8×2-es HiRes blokkban szabadon választhatsz két színt, az egyik a papír, tehát a blokk teljes háttere lehet csak, nem lehet vele rajzolni, a másik a rajzoló szín, ezzel HiRes-ben pixelezhetsz.

Ezentúl van egy egész képernyőt lefedő, X irányba hardveresen zoomolt, fix (tehát nem trükkös, dinamikus) sprite layer. Ennek 48×2 HiRes pixelenként (tehát két egymást követő sprite-ot kontrollál egyszerre, két soronként) két paraméterét változtathatod. Az egyik a színe, a másik a módja.

Minden blokkban meghatározhatod, hogy az adott sprite (azaz csak az érintett blokkja) HiRes vagy multicolor legyen. Mindkét módban egy színt választhatsz szabadon blokkonként, azzal HiRes módban 2 valódi HiRes pixel széles gridben rajzolhatsz a papír fölé, ugyanakkor a tinta alá (a kettő között van a sprite layer, erre utal a névben az U betű, így a tényleges tintával kell ügyeskedni, hogy “HiRes-ebben nézzen ki”, ne legyenek nagy egyszínű blokkok a széleknél meg a részletesen kidolgozott részeknél), multicolor módban egy sprite pixellel már 4 HiRes pixel széles gridben lehet rajzolni, ugyanakkor ebben a módban még két további sprite szín használható (azok globálisak, tehát az egész képre kell definiálni őket).

Érdekesség még, hogy a kép duplasoros blokkjai és a sprite-ok duplasoros blokkjai nem esnek egybe, váltják egymást, tehát vertikálisan a kép blokkja közepén indul a következő sprite blokkja — ennek technikai okai vannak, de emellett még több szín halmozását is lehetővé teszi.

Tiszta? 🙂

Még 2006-ban is derülnek ki újabb és újabb trükkök a C64 világából. Egészen elképesztő. Crossbow készített hozzá egy MUFLI rajzolóprogramot (helyesebben megjelenítő és pixel-pakoló programnak kéne hívnunk, mert mindössze a fent ismertetett szabályrendszer van benne gyakorlatilag), amit letölthetünk innen.

Ezzel a posttal megyünk tehát 2008-ba, mindenkinek boldog, békés új esztendőt kívánok a MUFLI sprite layerei mögül.

5 hozzászólás

Credo

Kicsit kiegészítek. A 2 és 4 “HiRes pixel széles grid” dolog nem biztos, hogy pixellaikusok számára is tiszta. A lényeg, hogy nem csak a lépések ekkorák, de az érintett pixelek is, tehát az X-be hardverzoomolt multicolor sprite pixel már bazinagy, 4 HiRes pixeles. Nagy ügyesség kell ahhoz, hogy az ilyen dolgok láthatatlanná váljanak.

Az editor amúgy szerintem nem rosz (a legtöbb homebrew rajzprogram szörnyű volt, a jó öreg Ultrafont például). Tény, hogy nem Amica Paint vagy Art Studio (meg volt még egy kései, kommersz, azt hiszem olasz szerkesztő, kevesen ismerték, én a megjelenése után csak azt használtam, tiszta DPaint volt, ráadásul az Amiga egeret is kezelte), de Crossbow jól megtervezte azért. Ha az ember bevágja a gombokat (szinte az egész billentyűzet minden kontroll karakterrel kapott valamilyen funkciót), hatékonyan tud benne dolgozni. Az 1351-es egér támogatása mondjuk tényleg nem ártott volna egy modern szerkesztő esetében, ami vissza próbálja csábítani a PC-n (például Project One-nal) dolgozó C64 grafikusokat. 🙂

phnb

Az elvet tök nem értem, de beszarás. Mennyire látszik, hogy az emberi találékonyság ősforrása az erőforrások szűkössége.