Saláta

Doransky videoblogol. YouTube-on.

freshandeasy.png

Tesco amerikában nyitja az üzleteit “fresh&easy” néven. Meglepő branding, meglepő. Kíváncsi lennék egy üzletre és arra, mitől más. (Mert annak néz ki, erősen.)

macpc_final_lorez.jpg
large version here

Wallpaper az Apple karácsonyi kreatívjához. Igen, ez az eredeti final design, amit végül a portlandi animációs cég (Laika) kitett a sitejára, az Apple meg később levetette velük. Persze Cabel Sasser blogjáról letölthető. (A Tesco és a Mac-PC wallpaper is onnan származik, érdemes elolvasni a többit is.)

Self publishing at Lulu.com — érdekes koncepció, kiadják a cuccainkat, amiért pénzt kaphatunk, és nagyban nyomják úgy tűnik (via worlds shittiest web designer, Jeffrey Zeldman)

Fejlesszük a gépírás készségünket: keybr.com — igazi webes alkalmazás! Vérbeli!

12 hozzászólás

wotan

Az amerikai tesco-ról volt egy érdekes cikk a hvg-ben. Valami 60 családhoz beköltözött egy-egy ember, akik hetekig figyelték a vásárlási szokásokat.

Mivel a tesco hagyományos terepe (külvárosi bazinagy áruház) az usa-ban fullra telített, ezért ott nem akartak versenyezni, inkább nyitnak sok kisebb üzletet, megközelíthető helyen, friss cuccokkal, hogy munkából hazafelé menet be lehessen ugrani.

kék óceán stratégia

root33

Ugyanaz a szar van ott is, mint itt, de azért valahogy egy kicsit más.

fassy

wotan egyébként többnyire helyes kommentjét árnyalnám tovább egy kicsit. A belépés pillanatában pont dél Kaliforniában tartózkodtam és az egyik MBA-s tárgy (competitive intelligence) egyik példája volt a Tesco belépése.
– ha jól emlékszem 4-6 éve tervezik a belépést, azóta vizsgálják az amerikai piacot.
– valójában nem az “amerikai” piacra lépnek be hanem a californiai piacra, mivel ilyan hogy “amerikai” majdnemhogy nem létezik, olyan nagyok a különbségek a szokásokban. (vö. NY & LA) Szóval Kaliforniában az emberek hihetetlenük bio- és ökotudatosak, vagy legalábbis ezt gondolják magukról. Ahol én voltam, egy percig nem volt kérdés, hogy a McDonalds-ba menjünk e kajálni vagy a bioszendvicsezőbe, ahol napelem van a tetőn. (ez elsőre viccesnek tűhet, de szerintem dícséretes amúgy)
– az előző miatt kifejezetten helyileg termelt és kifejezetten jóminőségű cumót árulnak, gusztusos körítésben, barátságos áron. (ugyanis a kaja nem túl olcsó arrafelé)
– a Tesco minden országban mást ad, országspecifikus jellemzőkkel, és legtöbbször helyileg termelt cuccokkal. Pl. Angliában a Tesco brand egy erős középkategória, magyarországon meg a kutyakaja kategória. (termék marketing pozícionálásban)
– a stratégia messze nem Blue Ocean, ugyanis legjobb emlékeim szerint legalább 3-4 nagy lánc van ugyanitt, persze más fókusszal. Egyik példa a Trader Joes.
– rendesen be van szarva a kistermelőktől kezdve az áruházláncokig mindenki a belépés miatt.

fassy

Költői kérdés:
van e értelme hosszabbat kommentelni mint maga a post?

Zila

fassy: persze, hogy van. Egy blog post többnyire a kommentekkel együtt lesz kerek.

TopiG

Nem tudtok véletlenül magyar webes gépíró-tutort? Vagy nem-webeset? Grazie

Re: F&E, Hat ha lesz egyszer idom akkor elmegyek a kedvedert, bar tolem eleg messze van az osszes bolt ahogy neztem a terkepen, talan Glendale van a legkozelebb, de az is vagy 25 km. Erdekes, hogy mennyire nincs egy sem (meg csak tervben sem, legalabbis a terkepen) nehany kifejezetten fizetokepes terepen (Westside, SF Valley). Mondjuk lehet hogy azert mert ott eros a konkurrencia…
A Tescoknak Angliaban egyebkent 3 szintje van, az egyik a 0-24 nagyaruhazak, amik Magyarorszagon is vannak, aztan van egy csomo lakoteruletekbe ekelodo vagy plazakban levo kozepes (mint a Spar vagy Match Mo-on) es vegul az egeszen kicsi, majnem “sarki bolt” meretu Tesco Express business/turista teruleteken, pl. London belvaros. A “csikos” cuccok nagyresze csak a nagyaruhazakban van, de van meg 2 tovabbi sajat brand szint (azt hiszem 1-et Mo-on is bevezettek mar), egy kozepes es egy kimondottan premium kategoria (100-as juice, biokaja, dietas kaja, premium kategorias import, pl. sajt es sonka, stb). Ugyanezek megvannak a fo konkurrens Sainsbury’s-nek is es a csak nagy aruhazakban nyomulo ASDA-nak is (ami egyebkent Walmart tulajdon).
Szoval igen, masfelol California, kulonosen LA geci draga es itt a hasonlo lancoknak (Ralph’s, Trader Joe) nincs “gazdasagos” termekvonala (eleve sokkal kevesebb a sajatmarkas termek az angolokhoz kepest).

IIsti

Néhány hülye kérdés:
önkiszolgáló pénztárak vannak? :-O
10 usd 1/2 kg (1 font) marhahús? :-O