Casio EXILIM Pro EX-F1

casio_exf1.gifUgyan még mindig nem vásároltam DSLR kamerát, egy most mégis felkeltette az érdeklődésemet. Ez pedig a Casio EXILIM Pro EX-F1.

Márciusban kerül piacra, 1000 dolláros amerikai áron, most jelentették be a CES-en. Ami hihetetlen benne, az az, hogy 1200 frame-et képes rögzíteni másodpercenként video módban (ekkor a felbontás 336 x 96 pixel méretű bélyegre omlik össze, viszont HD-ben is 60 fps-sel rekordol, azaz pontosabban Hi-Speed: 512 × 384 (300 fps), 432 × 192 (600 fps), 336 × 96 (1200 fps)).

Engem a tenisz miatt érdekel fokozottan a cucc. Bele se merek gondolni, hogy 512×384-es bontásban 300 fps-sel vegyek fel valamit. Hihetetlen szolid módon meg lehet figyelni a mozgáson mindent. Egy 1200 fps-sel rögzített képanyagot valós időben le sem lehet játszani, már csak azért sem, mert a TFT kijelzők képfrissítési frekvenciája a legtöbb modell esetében 60, tehát az a fizikailag elérhető maximum.

Nem állítom, hogy ez egy tökéletes fényképező, de hogy mozgást lehet vele csinálni (sokkal jobban, mint pl egy másik géppel), az biztos.

31 hozzászólás

alternaiv

A video kamera félképekkel dolgozik, ezért arra, hogy mozgást elemezz, alkalmasabb valóban egy fényképezőgép. De az az 1200 frame/sec totál hihetetlennek tűnik, így első hallásra.

Parci

bár szerintem fényképezni dslr-rel kell, de ez a gép engem is meglepett, és kéne is… ha… lenne benne stabilizátor (és ultrasonic motor, h lehessen video közben zoomolni).

így viszont ez egy újabb “majdnem” termék, és inkább megvárom, amíg kijön más vas ezzel a sony szenzorral.

fawnmare

nekem volt 60 kaert casio digitalis fenykepezom: a 3000. kep kornyeken egy bekapcsolasnal recsegve szetesett az objektiv mechanikaja. szerintem komolytalan, csodak nincsenek

_psc_

angelday: szvsz evvel a fényképezővel nem fogsz tudni olyan felvételt csinálni, mint a mit linkeltél… Mondom, ahhoz professzionális eszköz kell (amit linkeltem).

szabi

ááááá, kamu ez a youtube-os video… tuti csak renderelt. meg különben is, csak magával játszik? azon túl, hogy az unalmas lehet, tutira kibaszott fárasztó is 🙂

Parci

Ad: igen, az early adopter ezt csinálja, right said! 😀

asszem én most – thank God! – kimaradok ebből, mert a video még nem olyan fontos, és egyelőre küzdök, hogy a dslr-rel OLYAN képeket tudjak csinálni.

tamas

nem neztem utana a teknologianak, de hova a picsaba menti ez a gep a 60 fpsnel az eles, mondjuk masfel-ket megas szabvany hd meretu kepeket? legalabb 100 MB/s sebesseg kene, az meg ugye memoria, az meg erosen veges..

A.

Continuously recording at up to 60 images per second, a maximum of 60 images can be saved in the camera’s own buffer memory even before the shutter button is depressed. Even if users press the shutter a little late, they will still be able to catch that vital moment.

Szoval tulzottan nagy puffere nem lehet… Tehat ha flashra menti, akkor tul hosszu videozas nem lesz belole. Egyeb infot egyelore nem turtam fel. Talan kiadja usb2-n.

Amugy:
Storage SDHC Memory Card, SD Memory Card, MultiMediaCard, MultiMediaCard plus compatible , tehat semmi extra.

A.

Szoval egyszer:
USB/AV port, HDMI™ Mini Connector (output), a tobbi meg lenyegtelenebb
Masodszor:Continuously recording at up to 60 images per second, a maximum of 60 images can be saved in the camera’s own buffer memory even before the shutter button is depressed.

tehat tulzottan nagy nem lehet az a belso buffer, kifele max usb2-re teszi ki…

nagyon hosszu videokra max felbontasnal nem szamitok…
Angelday, tenyleg jobb lenne, ha Handras venne meg 🙂

code red

alternaiv:
“A video kamera félképekkel dolgozik, ezért arra, hogy mozgást elemezz, alkalmasabb valóban egy fényképezőgép.”

Muhaha. Progresszív scanről hallottál már?

Csodák amúgy nincsenek: még profi szinten is 60fps a maximum (HD-ben), a ~$10000 kategóriában. Ami tud magasabb frame rate-et is, és nem csak fél másodperces klipekben, az kb. 10-szer ennyibe kerül:
http://www.visionresearch.com

Továbbá egy klipecske, ami az ő kamerájukkal készült:
http://youtube.com/watch?v=w2eLXKuFaLE

Volt alkalmam az idei IBC-n személyesen megnézni a kamerát, demozták is egy kisebb “Incredible Machine” szerű szerkezettel, elég meggyőző volt.

DnP

336 x 96 pixel mire is jo tulajdonkeppen? A windows ikonjaim nagyobb felbontasuak.. ez vicc 🙂

qnadam

“Ugyan még mindig nem vásároltam DSLR kamerát, egy most mégis felkeltette az érdeklődésemet.”

de ez nem dslr 🙂 valamint a gyors felvételhez sok fény kell ám.

Credo

Egy ideje én is tervezgetek DSLR-t, szerintem mezei kezdőnek elég egy Canon EOS 300D vagy 400D. Azt ugyan nem értem, hogy miért nem gyártanak 3CCD-s fényképezőgépeket, de nem is lövök sokat a témához.

Ez az 1200 frame valóban elég hihetetlennek hangzik, bár több hozzászólóval ellentétben nem olvastam utána, hogy milyen sebességű a háttértár és méretű a buffer, nem hinném, hogy igazán használható lenne arra, amire neked kellene (akkor nem is fényképezőgép, hanem kamera lenne, ha nem lenne túlságosan limitált extra szolgáltatás a slow-mo). Főleg tenisz mozdulatokat bélyeg nagyságban elemezgetni.

Ezek a durva slow motion kamerák szerintem ma is megfizethetetlen kuriózumok, és azok is maradnak. Lefogadom, hogy még mindig nem verték meg a Shimadzu HyperVision HPV-1-et, ami ugyan szintén elég kis felbontású (312×260 10 bites szürkében), de valami állkiakasztóak a demói, EGYMILLIÓ FPS-re is képes. A 8-10 ezer FPS-es demók itt figyelnek:

http://www.shimadzu.co.jp/products/test/products/video/movie/03.mpg
http://www.shimadzu.co.jp/products/test/products/video/movie/02.mpg
http://www.shimadzu.co.jp/products/test/products/video/movie/05.mpg

Futott még a Vision Research Phantom Miro 3-ma, 512×512-ben 2200 FPS, a százezret megközelíti 32×32 pixeles méretben, de persze annak sok értelme nincs.

Credo

“Szerintem egy tenisz ütést ennyi pénzből ilyen jól még nem elemzett senki.” – Erről jut eszembe egy gagyi, kislányoknak belőtt mozi, az Ice Princess. Michelle Trachtenberg ugyanezt csinálta, csak jégtánccal, bedigizte a profik mozdulatait (a tech részletekbe nem nagyon mentek bele, hogy sima 2D mozikból hogyan számolta ki a 3D datát), elemezte ilyen-olyan algoritmusokkal, aztán menő jégtáncos lett.

Parci

ápdételték a speckókat, ott a szenzor-based stabi. Ad, veszünk egyet felesben? 😀

A.

Valaki igazan megcsinalhatna mar egy time-share fenykepezogep, obj. kolcsonzot, trusted network alapon…