Mi lenne ha, úgy fikáznánk, hogy állítunk is valamit?

Kevés olyan szoftver van a dockban, mint az iTunes. Valószínűleg nem vagyok egyedül ezzel az élményemmel. Az iTunes sokkal több, mint az Apple zenebizniszének automatája. Aki egy valóban jó zenegépet szeretne készíteni, van némi esélye, hogy fel kell kötnie a nadrágját, hiszen a player önmagában nem jelent semmit.

A Songbird a Mozilla kezdeményezése arra, hogy megpróbáljon egy újabb playert a világnak adni. Jelenleg a 0.4-es fejlesztői verzió érhető el a szolgáltatás honlapján. A Songbird képességeiről a bemutató videó mondja el, hogyan keltse fel érdeklődésünket, hogy aztán ezt is leszedjük, mint a többi ilyesmit:

A Songbird kezdeményezést – miként a Firefoxot – egyelőre a fejlesztői lelkesedés tartja életben. Az addonok listájából, egyelőre úgy tűnik, vannak, akik szeretnek ilyesmivel foglalatoskodni.

Nagyon remélem, hogy az első beta után végre már eljutnak valami release változatig.

This is a blog response to Webisztán: Mi lenne ha, nem az iTunesszal lenne megverve a világ?

Az eredeti Webisztán post némiképp átszerkesztésre került, előtte még jobban hasonlított erre a változatra.

70 hozzászólás

_alesi_

Az on-line tartalom kezelése tényleg megkapó, ezzel a fícsörrel még sokra vihetik.

A vége viszont elég gyenge: skin, helyett feather és még lejátszás KÖZBEN is lehet váltani, wáááoooo.

mcbuddha

Zenére cmus és kész. Ez elviszi a maradék memóriát amit a Firefox meghagyott…

netman

Júúúúj de kemény vagy, Józsi 🙂

A srácnak egyébként az a gondja, hogy a Windows-os iTunes szar. Amivel egyet kell értsek. Mac-en istenkirály meg überfasza az iTunes, Quick Time meg a Safari, de ugyanezen szoftverek windózos verziói… háát… hagynak némi kívánnivalót maguk után.

Ettől teljesen függetlenül: nekem (így, videó alapján) nagyon nemgyerebe ez a Songbird…

tamas

azt mar regota tudjuk, hogy hh consultant ur gyakran ir butasagokat. de hat ezert is olvassuk a webisztant a subba melle, reggelire.

bjmatt

Azért szar az iTunes, mert úgy gondolkodik mint az ember: előadó, számcím, október 3-án vásároltam meg, meg gyűjteményem van. A SongBird meg azért lesz jó, mert tudni fogod, hogy melyik meghajtón, melyik könyvtárban van, hány mega, meg mi a kiterjesztése és mindig frankón össze tudod másolgatni egy könyvtárba a fileokat, ha dvd-t akarsz írni belőlük.

Egyébként winamp-pal is lehet ipodot kezelni, de ki a faszt érdekel, basszák meg a pixlehuszár-skinezhető interfészt meg a watchfoldereket.

Szerintem.

bjmatt

Egyébként csak a hozzállás, csak az. Most olvastam odaát:

“Tényleg, baromi egyszerű egy 8-10 gigás MP3 kollekció minden számát id3taggezni egyesével.”

Ez a kiindulási pont. Lehúzol 6 tonna szart a kolihálóról, vagy a gettómokusok.fw.hu-ról és nincs betaggelve, elvesztél. Az kizárt, hogy megveszed, vagy grabbeléskor freedb-ről behúzod a tageket, vagy ilyesmi… bakelitrip, Unknown Artist – Track03.

Istenem, de messze vagyunk még, de messze.

tutu

“A srácnak egyébként az a gondja, hogy a Windows-os iTunes szar. Amivel egyet kell értsek.”

hát nem tudom, én mac előtt jó sokáig használtam pécén is a tunes-t, felettébb nem volt annyira szar, hogy. sőt. kábé az egyik dolog volt, amiért most már nem pécé. merthogy tetszett. mondjuk én nem vagyok egy szofisztikált júzer, de csak feltűnt volna, hanem dolgozik a kezem alá.

bjmatt

Ezt mondom én is, a tagelés azoknak okoz gondot, akik minden szemetet ömlesztve behúznak. A legális források eleve taggel jönnek, cd-grabbeléskor pedig lehúzod freedb-ről a tageket.

Az én személyes megoldásom emusic és beatport, viszont az albumokat nemrég elhagytam, kiszórtam a felesleget. Meguntam, hogy rengeteg olyan zene áll a gépemen, amiket _mindig_ léptetek, sok a 2-3 számos album, soknál éreztem, hogy csak a cd-kitöltésére készült a számok nagyrésze. Inkább szemezgetek és minden zenét kedvelek és ismerek a library-mben.

BTW én windows-on használok iTunes-t és soha, semmi bajom nem volt vele. F.M.R. 🙂

Zsoltik@

És akkor az adatbázist archíválod DVD-re (v. máshová) ömlesztve, nem mappákba rendszerezve? Ne már József.
Vagy nem is backup-olod, hanem egy/két 50% hogy tönkremegy merevlemezre bízod? Ugyan már.

P

Nem tarom Songbirdot rossz kezdemenyezesnek. Ha vki szereti az iTunes-t, lehet, h bejon neki a cucc. Jelenleg zabalja az eroforrasokat, foleg procit, uh tenyleg csak egy kiprobalas erejeig volt fent, de ki tudja mibol lesz a cserebogar.
A magam reszerol maradok az egyszeeru, kis eroforrasigenyu, kompakt lejatszoknal. Mac eseteben ez a Cog (http://cogx.org/). Defaultbol viszi Flac-et es Monkey Audiot, kicsi es jol kezelheto es szebben szol, mint VLC. Keresesre ugy is spotligh-ot hasznalok, vagy a zenelejatszo szerveroldali (http://www.slimdevices.com/pi_squeezebox.html) okossagat. iTunes tul sok mindent akar.

Uff

netman

de jó Nektek 🙂 komolyan. nem kötekedem. tényleg örülök, hogy jól működik… nekem nem sikerült még win-en jól működő iTunes-t használnom… (hamarosan esedékes lesz egy win reinstall anyám PCjén… teszek majd azért még egy próbát az iTunes-szal…)

HaDes

én se értem ezt a folytonos iTunes fikázást. most már jóideje van iPodom. előtte is iTunes-t használtam. nüansznyi apróságoktól eltekintve soha semmi gondom nem volt vele nekem se. (windózer vagyok, nem apple fanboi)

Zeusz

Zsoltika: Súgok. Ha hajlandó vagy rábízni az iTunesre az adatbázisod kezelését, gyönyörű folderstruktúrát alakít ki.

Zsoltik@

De az is csak a következőként tönkremenő merevlemezre. Sőt, meglepő leszek: láttam már egyszerre két merevlemezt is tönkremenni. Meg még Raid5-t is.

Zsoltik@

@Zeusz: azért azt hadd ne nevezzem már gyönyörűnek, amit nem konfigurálhatok. Tegyük fel, hogy az előző életemből ilyen a mappanév: @artist-$album-$year-$bitrate és én ezt így szeretem, mert a .txt adatbázisban a grep elég gyorsan keres.

De jogos, lehet az egész adatbázist írni.
Csak nálam az is gond lett volna, hogy a teljes adatbázis 30 Gb fülé csordult (jelenleg 90 DVD-nél tartok, tudom, hülye vagyok).

No mindegy, alapvetően hülyeség volt az iTunes-ba belekötni, abban igazán csak szinkronizációs hibákat utáltam (window$on) (meg hogy a foobar2k kicsit kevesebb memóriát eszik, és többet tud), igazán az iPod-om tönkremenése kapcsán tanusított (nem feltétlen csak magyar, ha jól sejtem) szervíz magatartás miatt nem szeretem az egészet úgy ahogy van.

fogtunder

én is windows alól használok itunes, leginkább az ipodom menedzselésére. nekem egy igazán nagy problémám van vele, a böszme erőforrásigénye. régi gépem van, és rohadtul nem tetszik, hogy ennyi memória/proci kell neki. az adatbázis alapú zenekezelés amúgy egy jó dolog, de valahogy maga a program nekem kilóg a windows rendszerből. mac-en, ahol ezt támogatja a rendszer, integrálva van, biztos jó. majd ha egyszer lesz pénzem switchelni, meglátom.

és ha tired/expired az mp3-ak könyvtárban tárolása (a minden albumhogy külön playlist módszeren mondjuk tényleg túlléphetne már a világ), akkor mit csináljak? ömlesszek be mindent a dokumentumok/zenékbe “fogalom nélkül”? hát no fuckin’ way.

Zsoltik@

Nem annyira nem érintkezik vele nemileg (mert én sem mindig szeretek csúnyán beszélni, és még ébren van a gyerek). Mert ha már vmi Apple formátumot mp3-ba konvertálsz, anno csak berakta az újakat a Documents and satöbbibe. Meg a beolvasott CD-t is kérdezés nélkül. Csodálkoztam is, amikor megtelt az amúgy is kis tárhelyű Docublabla merevlemez.

bjmatt

Preferences a barátotok ezekre az összetett problémákra.

klarky

Az iTunes-hoz nem értek élményem annyi van vele, hogy a cimborám kapott egy shuffle-t és megkért, hogy segítsek már neki zenét tolni rá, mert egyszerűen neki nem megy. Mondom iTunes van a gépen? Azt mondja nincs, mi az? Kérdezem egy vacak cd-t csak adtak a cucchoz, nem? Azt mondja nem, semmit. Szóval ennyit az Apple nagyvonalúságáról. Töltsem le. Mi? Mert az úgy van, hogy mindenkinek otthon figyel a szélessávú net, nem? Na jó, nekünk igen, de mi van hülye Pistikével, aki megkapta élete első MP3lejátszóját a mamitól, mert jó volt a bizije? Neki honnan lesz iTunes-e. És honnan fofja tudni, hogy kell használni azt a programot? És ha már itt is árulják a hardwaret, miért nem használhatom az összes funkciót rendesen? Mindegy, nem is ezért kezdtem el írni.

Azt mondjátok már meg nekem, ha nem áll több terrabájtnyi zene, kép video itthon, miért ciki mappába rendezni a dolgokat? Egyszer megcsinálod, aztán kész. Úgysem azt használod, hisz már a media player (de említhetném a nero-t is) tök magától indexel és keres. Szóval nem értem.

Meg azt sem, hogy frászba taggelitek, mondjuk a horvát nyaralásotok >512 Mb-nyi képállományát??? Mhmmm?

bjmatt

Beugrott most az, hogy az emberek miért használnak bookmarkokat, delicious-t, netvibes-t, stb, amikor kézzel is be lehet írni az url-eket? És miért könnyebb egy oldalt a title-tagről felismerni a bookmarkok között, mint mondjuk a kilométer hosszú url-ről?

Ez már majdnem off, de azért fura, hogy ott ez természetes (adunk címet a weboldalnak, rábízzuk egy mashup agregátorra, nem mi keressük ki őket minden alkalommal) a zenéknél, ahol a rendszerezés természetes közege az előadónév, számcím, album, ott meg nem szeretjük ha valami ezek alapján kezelné az adatbázist.

bjmatt

“Meg azt sem, hogy frászba taggelitek, mondjuk a horvát nyaralásotok >512 Mb-nyi képállományát??? Mhmmm?”

Select all, new collection->horvát nyaralás 07.08.23. ? Picasa mondjuk példaként.

fogtunder

persze, hogy van ez az opció, de az itunes nem úgyanúgy folderekbe rendezi meg átnevezgeti a zenéket? mi a különbség?

az itunes preferences része meg egy vicc, tulajdonképpen majd minden funkció felesleges számomra. windows alatt nekem nagyobb paraméterezési lehetőség kell, mert ez így nem illik az én kirakómba. nem is használnám, ha nem lennék rákényszerítve az ipodom miatt.

bjmatt

Tényleg csak kíváncsiságból: mit szeretnél paraméterezni az iTunes-on?

HH

Aki hasznalt mar eleteben Win alatt iTunest, aki egy percre is elgondolkodott azon, hogy miert csak az mp4 videoformatumot tamogatja az Apple, hogy vajon mi a faszt kellene kezdeni 70 giganyi iPod zenevel egy iTunes-jellegu, csak az idtagekre epito logikaval, aki valaha kirohogte mar az iTunes szinkronizalasi megoldasait (incl. podcastok, kepmappak), aki egy pillanatra is komolyan gondolta, hogy tobb ezer zeneszamot lehet kezelni egy olyan interfeszen, mint amilyen az iTunese, aki felbaszta mar az agyat azon, hogy iPodrol miert nem lehet egyszeruen visszamenteni fajlokat a gepre (ja, bocs, libraryba), aki egyszer is felfogta, hogy a gepen tarolt zene kontra itunes library kontra ipod library bermuda-haromszog maga a usability-mayhem az nyilvan nem keres magyarazatot/”allitasokat” az evek alatt felgyulemlo ellenerzesekre.

HH

Ja, bocs, a kedvencemet kifelejtettem (latom, volt mar rola szo): Azert tarolom a gepemen eppen ugy a zeneimet, ahogy, mert egyszeruen ugy tartom logikusnak. Az Apple innovatorei azt nem voltak kepesek felfogni sok-sok ev alatt, hogy az iPodomat naponta hasznalom, es mindossze annyit szeretnek, hogy egyetlen drag’n’drop mozdulattal abban a strukturaban masolodjanak a multimedia fajljaim az iPodra, ahogy a gepemen mar egyszer elrendezten. (Urambocsa, konvertalassal sem szeretnek szopni heti rendszeresseggel.) Az iTunes gyakorlatilag ujrastrukturaltatja a juzerrel mediafajljainak rendszeret. Ez pedig annyira bosszanto, mint Steve Jobs szemoldoke.

fogtunder

rossz szóhasználat volt, meg kéne már tanulnom fogalmazni. de akkor megpróbálom összeszedni, mi az, ami nagyon hiányzik belőle. pl. miért van az, ha egy géppel syncelem az ipodom, mégcsak felrakni sem tudok rá egy másikról zenét? ill. miért nincs ipodról lefelé másolási funkció? ha valamit kitörlök az alapértelmezett folderből, miért nem lehet beállítani, hogy szedje ki a libraryből automatikusan, miért kell nekem megcsinálni? miért nem tudom megadni egy mp4-be konvertált videónál, hogy ez most sorozat, mozifilm, vagy mifene? meg nekem hiányzik a winamp enqueue funkciója belőle, és szeretnék valamit a miniplayer és a normál ablak közé, mert az egyik túl kicsi, a másik túl nagy. most így hirtelen ezek jutnak eszembe.

ezek helyett van egy egész fül az apple tv-nek, amit amúgy se vesz senki, meg a parental controlnak. és az always on top miért advanced funkció vajon?

HH

Visszamasolni fajlokat barmelyik szoftvernel alapkovetelmeny. A Windows vagy az OSX sem kerdezi meg fajlok visszahelyezesenel, hogy akkor most neked ehhez TELLEG van jogod?
Tudom, h ti hirbol sem ismeritek a wines kornyezetet, de egyszer majd egy tekozlo ismerosotoknel telepitsetek mar egy iTunest, es hasznaljatok 5 percig. Instabil erzetet kelt a hasznalata. (Ultrafinoman fogalmazok.)
A top100 itunes szarakodasbol most epp az jutott eszembe, h a haztartasban van alaphangon 2 db ipod. Na az is egy kulon sztori h hogyan kezel egy iTunes tobb iPodot. Botrany. (Meg sokkal finomabb vagyok.)
Nem enged beleszolni az iTunes abba, hogy mi a tv show, mi a movie. Csak valid audiobookokat tesz az audiobook folderbe.
Olyan finomsagokrol nem beszelve, h nem tamogatja a kozossegi zenevalogatast. (LAST.FM, jo reggelt kivanok)
Es a vegere egy terralol: melyik otlettelen apple-fejleszto agyabol pattant ki a “90’s Music” folder elkepzelhetetlen fejlesztes? So 2008.

helloszabi

Józsi, de ha nem úgy akarja az ember használni, akkor miért nem teremtenek legalább lehetőséget rá?

klarky

bjmatt: És ez mennyivel jobb, mint létrehozni egy mappát Horváth nyaralás 2007 névvel és a képeket abba beletölteni.

Jelen esetben a taggalést nem úgy értettem, hogy mondjuk meg 600 képről, hogy az Horváto.-ban készült, hanem úgy, hogy a 600 képet lásd el taggel a szerint hol készült (pl. városnév) ne adj isten úgy, hogy mi van rajta (pl. csónak, kikötő, Porec)
Amíg ez nincs meg, baromira mindegy, hogy a mappát nevezed el, vagy cimkézel.

És ugynez igaz a zenére is….

fogtunder

helloszabi, szívemből szóltál. a nem ultra trágya szoftverek, ha úgy használod őket, ahogy azt a fejlesztők elképzelték, akkor jók. de ilyen alapon használhatnék windows media playert is, mert redmondban úgy gondolták, hogy az jól használható.

de hogy a másik oldalra is álljak kicsit, nekem nincs bajom több ipod kezelésével, pedig van egy 2gigás 1gen nano és egy classic nálunk, de nekem ezzel bajom még nem volt.

amúgy én nem azt mondom, hogy az itunes egy piece of shit valami, mert nem az. csak olyan, mint az iphone. egy csomó jó lehetőség kihagyása a felhasználó alagútba terelésével (pl. a bluetooth szabvány “újragondolása”). steve-ék néha nem veszik észre, hogy amit rajtuk kívül mindenki ugyanúgy csinál, az nem feltétlenül hülyeség.

Zsoltik@

@HH + 2 iPod egy háztartás: ne ezzel csak egyetérteni tudok. Ennek a hihetetlen bonyolult szituációnak a kezelése tényleg vicces volt.

@klarky: tagelni txt fájlba, fájlnév + cimke1;cimke2 Vim igen jól tud segíteni gyors másoláskor. Meg az ember a Flickr-n taggel inkább, mert ők valószínűleg tényleg iztonsági mentenek.

Zeusz

Zsoltik@: Ebben az esetben visszamásolod az iPododról. Persze, persze, ez sem százszázalékos, egy iPod is bármikor meghalhat.

Nemrég megérkezett a 160 gigés iPodom, és elkezdett foglalkozni az a kérdés, hogy hamarosan kinövöm a laptopom, ha nem találok a szinkeléshez megoldást. Találtam. hamarosan veszek Herr Opauszkinál egy terrás háttértárat, amiből 160 HB az iTunesnak lesz dedikálva, és onnan fog menni a szinkronizálás. Lehal benne a vincseszter? Fuck me sideways, veszek egy másikat, és senuTival visszamásolom az egészet ugyanúgy. Maximum azalatt a két nap alatt imádkozom, hogy nehogy lehaljon az iPodom. Súgok: nem fog.

Eldöntöttem, hogy 160 gigányi zene életem végéig elég lesz. Amit szeretek, azt rajta tárolom az iPodomon, meg a 160 gigányi iTunesnek dedikált tárterületen. A többit pedig törlöm, és _nem_ archiválom a zenét. Megírtam eddig életemben olyan 100 DVD lemezt maximum, de az elmúlt évben egy kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor vettem elő a bármelyiket is.

bjmatt

“bjmatt: És ez mennyivel jobb, mint létrehozni egy mappát Horváth nyaralás 2007 névvel és a képeket abba beletölteni.”

Annyival, hogy tagként hozzáadom még a krumplicukrot és a fázistoló oszcillátort, ha azok alapján akarom keresni a képet. Neked meg létre kell hoznod ezeket a könyvtárakat és abba hivatkozást másolni. Már ha vagy ennyire elszánt. Plusz szűrni meg nem tudsz majd a horvát + krumplicukorra, én meg igen.

Zeusz

HH: Másfél éven keresztül. napi rendszerességgel használtam iTunest egy fél giga rammal és egy AMD1700+-os processzorral megáldott PC-n. Kutya bajom nem volt a zenei részével. A képek rendetlenkedtek (nem megfelelő sorrend, nem megfelelő dátum, satöbbi), ez igaz.
És hogy mit kéne kezdeni 70 gigányi zenével? Szép lassan felépíteni egy tuti libraryt, és utána végre nem fájl/folder szinten kellene megközelíteni a zenét, hanem előadó/számcím/albumnév stb. alapján. Jelenleg csupán 4000+ fájlról beszélünk az esetemben, de bármikor megtalálok bármit belőle, ami jóval nagyobb erőfeszítésembe telne, ha tegyük fel Intézőn/Finderen keresztül kívánnám ugyanezt elérni. Ugyanakkor azt elismerem: Tökjó lenne, ha meg lehetne mondani az iTunesnak, hogy milyen formátumban kívánom én a zenéimet tárolni. Nekem az az egyetlen hasfájásom, hogy nemteszi az albumfolderek elé az évszámot. Dehát ez legyen a legnagyobb bajom.

Az Apple szerintem csupán annyit próbál elérni az iTunesban, amit aztán az iPhotóban is forszíroz, meg az egész Maces világban: nem a struktúra számít, hanem az, hogy keyword/bármi más segítségével megtaláld a tartalmadat.

bjmatt

“csak az idtagekre epito logikaval”

Mesélj, mire érdemes még építeni?

“aki egy pillanatra is komolyan gondolta, hogy tobb ezer zeneszamot lehet kezelni egy olyan interfeszen, mint amilyen az iTunese”

Kicsit bővebben, lásd a post címét.

Zeusz

fogtunder:

“miért van az, ha egy géppel syncelem az ipodom, mégcsak felrakni sem tudok rá egy másikról zenét? ill. miért nincs ipodról lefelé másolási funkció?”

tudsz, csak adatként. aztán madj otthon berántod a saját librarydba, és kész. nyilván mindkét kérdésedre a válasz a jogtiszta felhasználásból ered.

“ha valamit kitörlök az alapértelmezett folderből, miért nem lehet beállítani, hogy szedje ki a libraryből automatikusan, miért kell nekem megcsinálni?”

mert fordítva gondolkodik. azt mondja, hogy a zenéidet ne intézőből buzeráld, hanem a szoftveren keresztül. törüld ki az itunesből a zenédet, és mondd neki azt, hogy necsak a könyvtárból törülje, hanem a merevlemezről is.

miért nem tudom megadni egy mp4-be konvertált videónál, hogy ez most sorozat, mozifilm, vagy mifene?

jobbklikk, get info, video fül, video kind.

A többire nem tudok választ. 🙂

Zeusz

HH: “Nem enged beleszolni az iTunes abba, hogy mi a tv show, mi a movie.”

Lásd előző komment.

“Csak valid audiobookokat tesz az audiobook folderbe.”

Nyilván mert a valid audiobook minősül audiobooknak, nem? Javaslom, hogy hozz létre az “audiobook”-jaidnak egy Hangoskönyv műfajt, és csinálj egy műfaj: “Hangoskönyv” tartalmú Smart Playlistet. Menni fog az.

Nálunk a háztartásban van egy sportolásra használt iPod nano 2G, egy classic meg egy touch. Van két librarynk, és sokszor még a fájlok is közösek, lévén ízlésünket tekintve vannak átfedések. És gond nélkül megy. Mesélj, mi nem működik a két iPod használatakor? Tényleg érdekel.

klarky

bjmatt: Látom nem fogunk megegyezni, te is és én is egy másik iskolát képviselünk. 😎

Zeusz mégegyszer megkérdezem, mert mintha elbeszélnénk egymás mellett. Adott sok-sok zene cd-ről letömörítve, torrentről leszedve tök mindegy. Namost az esetek nagy részében (ma már) ezek tag-el jönnek ugye? Jó, most ne beszéljünk a nagyapa orsós magnójáról, bakelit lemezéről megszerzett cuccokal, azokkal így is, úgyis szívni fogunk. Szóval van egy halom zene. Minek ehhez iTunes, hogy keresni lehessen benne???? Minek, ha ma már az oly sokat szidott MPlayer is tökéletesen ellátja a keresési funkciót? És akkor nem kell szívni a szinkróval sem. Amúgy az megint nem értem mire jó. Ha rátolom a nem iPOD MP3 lejátszómat a gépre és megy az MP megkérdezi szinkronizáljon e. Könyörgöm ne tegye!!! MAjd én eldöntöm melyik új zene kerüljön át a portable cuccra és melyik ne. Aztán ha ez megvan, majd én áttolom rá. Ez is egy klikk. Kijelöl, küld, cserélhető eszköz. Ennyi.

Biztos vagyok benne, hogy nem tökéletes a win, de speciel ez a része jól működik és egyszerű.

Dale

Én is maradtam a classic Winampnál meg folder struktúránál zenehallgatáshoz és rendszerezéshez, túl öreg vagyok én már a taggelős szemlélet átvételéhez. 🙂 iTunes-t csak az iPodra való másoláshoz használok, szinkronizálásnak sem hívnám, hiszen csak arra a pár percre addolom a file-okat a library-be. Szóval ebbe nem is szólok bele, elhiszem hogy aki ennek megfelelően kezdi el összerakni az albumait az hamar rákap(hat) az ízére.

Ami gondom van vele, az a GUI. Vagy feleslegesen hatalmas ablak, vagy valami mini-izé, valami átmenet is kellene közéjük. Ezzel még együtt lehetne élni ha az ember elindít egy playlistet aztán szól órákon át, de a nagy fájdalmamat az okozza, hogy az Apple az összes Windowsos programjában erőlteti a saját felületét, widgetjeit, logikáját, és talán egyeseknek épp ettől jön meg a kedve a Mac vásárláshoz, szerintem ennél sokkal többen néznek hogy HE? Teljesen inkonzisztens az egész, semmi intergálódás, évtizedes Windows GUI tervezési szabályok totális felrúgása… Nem hiszem el hogy emiatt sokkal egyszerűbb nekik a portolás, nekem inkább extra szopásnak tűnik fejlesztői szemszögből. A QuickTime ebben a formában totálisan szar, a Safari meg a saját custom fontkezelésével, hát nem tudom. Én is szórakoztam ilyen saját kútfőből szedett GUI-val Windowson, igaz az még 1997-ben volt és azóta már elmúlt. 🙂 Döbbenetes hogy még az ASUS BIOS frissítője is ilyen lekerekített-átlátszó-lyuggatott-UFO-kinézetű ótvar, minek?

Zeusz

Buta vagyok, nem értem a kérdést. Hogy kívánsz keresni? Tegyük fel, a Spyro Gyra nevű nagyszerű zenekartól kívánod meghallgatni a Monsoon című nótát. Mit teszel szívesebben? Nyitsz egy intézőt/totálkommandert, és: C:\mp3\jazz\ (szkrollozás) “S” (jó, totálkommanderben vannak gyorsbillentyűk), és… hát az a baj, hogy a Spyro Gyrának elég extenzív diszkográfiája van, kb 30 lemez, szóval el sem fér egy lapon. És melyik lemezen van a Monsoon? Ilyenkor jön egy jó alt+f7 a kommanderben, és meglesz mondjuk még 10 másodpercen belül. Ugyanez itunesben annyi, hogy beírod a keresőbe: Monsoon. Pörög a nóta. Én ezutóbbit választom.

Az Apple filozófiája szerint a gépeden lévő zenék, az iTunes és az iPodod egyetlen dolog. Ezért az eredeti filozófia szerint nincs mit eldöntened akkor, amikor azt akarod eldönteni, hogy mi kerüljön fel rá, meg mi nem. Az alapelképzelés az, hogy minden támogatott zene legyen az iTunesodban, ami a gépeden a zenét igazgatja, és a géped portable player részét (az iPodod) meg vidd magaddal bárhova. Ha változás van az iTunesban, az sync útján kerül rá az iPododra. Az iPod a számítógéped része, és nem fordítva. Ezért nem másolhatsz vissza róla zenét.

Like it or leave it.

xtal

“Az iPod a számítógéped része, és nem fordítva. Ezért nem másolhatsz vissza róla zenét.”

csodalkozom, hogy a webisztanon nem ismerik a szerver-kliens architektura fogalmat, es osszevissza akarjak buzeralni a fileokat mindenhol.

hozzateszem, az ilyen barkacsmestereknek szopas lesz az elete, tokmindegy, milyen oprendszert/szoftvert valasztanak.
ahhoz meg tul hulyek, hogy sajat szoftot irjanak.

Zsoltik@

@Zeusz: egrep “Spyro.*Gira.*Monsoon” k.txtgyorsan megvan 😛 (MP3_062 betesz, visszamásol, haéégat). Valamint ha nagyon szerteágazó izlésed van a Monsoon beírására elég sok minden feljöhet, ijesztő dolgok is…

Másrészt mindenféle nem Apple cucc nélkül nem másolsz vissza (ezt is utáltam).

Harmadrészt nekem minden előzetes jel nélkül ment tönkre az iPod-om RW hibával, szóval szerintem ne tegyél rá sok pénzt, hogy biztosan nem fog.

160 Gb zene elég lenne, ha nem találna az ember addig még meg nem hallgatott felvételeket szerteágazó diszkográfiájú jazz előadóktól (Miles Davis pl.)

Két iPod-hoz két katalógus? Ne már. Mármint ne legyen muszáj.

klarky

Zeusz: A következő a metódus. Felrakod a zenét a vinyóra. Ez lehet több mappa is, lehet fix egy, csak zenéket tartalmazó mappa is. Mindegy.

Elindítod a media playert. Rákattintasz a műsortár cimkére ahol bejön egy szép nagy üres ablak, fent pedig egy kereső címsor. Oda elkezded beírni az előadó vagy az album nevét, vagy a szám címét (tök mindegy mit, amire emlékszel és elég egy részlet is) és már azonal, valós időben, hogy nyomjuk itt a tudálékos tech dumát real time önti a monitorra az összes, kritériumnak megfelelő muzsikát. Minél több karaktert adsz meg (minél többet tudsz az adott előadóról, vagy a számáról, albumáról) annál inkáb szűkül a kör, pontosodik a találati lista. Ha megvan amit kerestél kijelölöd, kidobod jobbra és már megy is.

Lehet, hogy a macből nézve ez hihetetlen de MŰKÖDIK. Sajna nem vagyok fővárosi, de isten bizony ha tehetném megmutatnám neked mennyire egyszerű a zenekezelés…

Zeusz

klarky: Az tuti, hogy régen volt dolgom media playerhez, az infót mindenesetre köszönöm.

Dagenham

A library akkor jó, ha nem pofázik be a könyvtárstruktúrámba. Legyen a segítségemre, de ne gondolkozzon helyettem (foobar2000 például így csinálja). Őskövület vagyok, igen, hogy könyvtárakban tartok fájlokat, ez van, akkor is én vagyok a felhasználó, a szoftver pedig azért van, hogy engem kiszolgáljon, még ha úgy is gondolták a tiszteletreméltó fejlesztők, hogy ez mostantól ne így legyen, hanem úgy.

Kicsit OFF ugyan, de megemlíteném, hogy azért volt hányingerem a Palm OS rendszertől, mert nem voltak fájlok, nem voltak könyvtárak, alkalmazások voltak, a saját adataikkal, és azokat mindenféle jobb-rosszabb alkalmazásokkal lehetett abuzálni. Zárt rendszer. Nem jó. OFF vége.

Amiért fázom az egész ipodos-ituneses mókától, az az, hogy bizony rengeteg nem normálisan tagelt, sőt, urambocsá’ illegális zeném van innen-onnan, mindenféle formátumokban, amiket úgysem fogok megvenni sosem, mert nem. És olyan szemét kereskedőellenes a szemléletem, hogy ezeket hallgatni is akarom ám. Lehet, igénytelen állat vagyok, nem érdekel, nem fogok hasonulni az MP3 lejátszóm által képviselt értékrendhez, szemlélethez.

Egy példa, tegnap találtam valami ezeréves ócska shooter játékot, nyomkodtam egy kicsit, mondom magamban, ennek király a zenéje. Fogtam, kioperáltam egy kis hackolással a programból a hangot, MP3-ba konvertál, odamásol, hallgatja, örül. Nem vásárol, nem néz library, nem szinkronizál, nem tag-el, hogy ez vajon most mi, nem, ZENÉT HALLGAT.

Mert ez az, ami számít. Ebben legyen segítségemre az ipar, a többi nem érdekel.

m

Nekem sincs semmi gondom Windows alatt az iTunes-szal. A backup teljesen rendezett DVD-ket ír (Előadó/Album/Track-Számcím) és library-t is. Last.fm-hez ott a hivatalos last.fm alkalmazás, Windows alatt is, OS X alatt is, ezt például miért kellene beépíteni egy zenelejátszóba?

A ótvaras Asus/stb/stb custom GUIkkal meg nem hiszem, hogy össze lehetne hozni – Windows alatt az összes Apple alkalmazás következetesen ugyanúgy néz ki, az Edit menüben találod meg a preferences-t, stb. Maga a Microsoft sem következetes a saját alkalmazásainak GUI-jával (Windows Media Player, ugye). A hardver gyártók eldurrant agyú GUI-jai meg nem használhatóság mentén készülnek, hanem valami félreértett “legyen designos” felkiáltással.

bjmatt

“a szoftver pedig azért van, hogy engem kiszolgáljon, még ha úgy is gondolták a tiszteletreméltó fejlesztők, hogy ez mostantól ne így legyen, hanem úgy”

Szerencsére már nem Win 3.1-et használunk, pedig az is azért volt, hogy kiszolgáljon minket.

Dagenham

Az innováció legyen opcionális, ne kizárólagos. Legyen lehetőség másképpen csinálni, akár őskőkori módszerekkel is, mert én vagyok a felhasználó, különösen ha otthon vagyok, hadd úgy intézzem már úgy a dolgaimat, ahogy nekem tetszik.

Az itunes nekem egy kicsit olyan, mint egy szép nagy robot, amelyik beül a szobád sarkába. Bedugod a konnektorba, kinyúlnak a manipulátorai, és az állványodról az összes CD-t belapátolja a nagy szájába, onnan meg megy a feneketlen bendőjébe, hamm, mind megette, volt CD, nincs CD. Aztán ott csücsül.

Azt kell neki mondani, hogy kedves robot, szeretném meghallgatni ezt meg ezt a számot, ő kerreg egy kicsit, kikeresi, majd előadja a nótát. Eddig jó, nem kell kotorászni a CD-k között, rádborul, leöntöd, ráülsz, csak jelet adsz a gépnek és ennyi.

De ha azt mondod neki, hogy kedves robot, megyek le a haverokkal hétvégére, téged nem tudlak vinni, mert nagy is vagy, nehéz is vagy, légy szíves add ki nekem ezt meg ezt a CD-t. A robot erre azt mondja, hogy azt bizony nem lehet, de elküldöm veled a fiacskámat, aki butább ugyan nálam, de nem akkora, majd ő danolászik nektek. Lehet ugyan, hogy nem ismeri az összes számot, amit kértél, de ez van.

Egyébként van, akinek elég a tízéves operációs rendszere is, nem vagyunk egyformák.

m

Dagenham: mar sokszor elhangzott, de akkor meg egyszer: egy pipa a beallitasban, es nem masol semmit sehova. Az innovacio opcionalis. De ha be is masolja a sajat library-jebe, akkor is megtalalod abban a konyvtarban, szepen struktrual formaban Eloado / Album / Track – Szamcim, es masolhatod Total Commander-rel meg hallgathatod foobarral.

bjmatt

“A robot erre azt mondja, hogy azt bizony nem lehet”

ezt bizony lehet -> burn playlist

Nem akarásnak nyögés a vége. De opcionális persze, nyöghettek.

fogtunder

Zeusz: pesze, hogy lehet felrakni rá zenét adat verzióban, ezzel én is tisztában vagyok, de mennyivel kényelmesebb lenne, ha felrakhatnám a stuffot egy másik gépről, ő meg itthon belemásolná a librarymbe szinkronizálás néven (merthogy ez az én kényszerképzeteimben kétirányú dolog) és automatizálva lenne ez a pár felesleges lépést tartalmazó folyamat. és persze, hogy jogtiszta felhasználásról beszélünk, gondolom a te általad emlegetett 160 giga zene is mind jogtiszta forrásból van.

a másodikra annyi, hogy szeretném, ha a zenelejátszóm nem egyfajta gondolkodásra kényszerítene rá, hanem az én igényeimhez igazodna. én alapvetően total commanderből élem az életemet gép előtt, mert nekem így jó. a winamp meg kiganézza a libraryt magától.

a video kind beállítási lehetőségről meg tudok (hidd, el azért próbálkozok ezekkel a dolgokkal, mielőtt elkezdenék sírni), de nálam sem a file info ezen részéhez, sem sok máshoz nem enged hozzányúlni, egyszerűen nem kattinthatok oda, nem enged változtatni semmit. frusztrációm alapja ez. persze lehet, hogy a kódoló programmal van a hiba (yasa ipod video converter), de ha nálad működik, akkor pls mondd már el, mivel konvertálsz, mert érdekelne.

fogtunder

én csak a fájlmenedzsment részét akarom tc-ből intézni a zenehallgatásnak, arról már leszoktam, hogy onnan indítsam a zenéimet, mert bizonyos határ felett nem megoldás semmivel sem, nem csak az apple szofverével. és ez így jól is van. de nem akarok itunest nyitni, hogy kitöröljek pár számot, ami már úgy érzem, nem kell, hanem f8-at nyomok. és amíg a windows közli, hogy a c: meghajtón csak olyan fájlok vannak, amikhez nekem nem kéne hozzányúlni, addig kell a tc.

dw1

a wmp11 sem enged kétirányú szinkelést.

amúgy lehet hogy az áldott itunes macin tökéletesen megy, de a windowsos verziója korántsem az igazi.

Bereczki Zoltán

Két apró trükk a library tisztán tartására:
ha egy playlistet az alt lenyomásával törölsz, akkor a tartalmát törli a libraryból is.
Illetve időnként érdemes lefuttatni ezt a szkriptet:
http://dougscripts.com/itunes/scripts/scripts01.php?page=1#removedeadsuper
Nem tudom, hogy winen szkriptelhető-e az itunes, gyanítom, hogy nem.
Amúgy szerintem se a legjobb program ( http://bebop.magas-tatra.hu/2007/05/08/zenelejatszo-keresese/ ), de akik itt szidják, azok legtöbbször azért teszik, mert nem ismerik a beállításokat (lásd a fájlmenedzselés kérdését).

Bereczki Zoltán

Ja, és ezt ajánlom mindnekinek, aki csak az iPod miatt tart iTunest:
http://www.floola.com
Még azt is megcsinálja, hogy iPodra másolás közben feltageli a számokat (konfigurálható, pl. folder name = album, file name = track).