ReadyNAS NV táp – második felvonás

Ma újabb garanciális kört voltam kénytelen megfutni Opauszki úrral (www.lejatszo.hu), mert a héten egyik nap arra értem haza, hogy az Infrant Netgear ReadyNAS NV eszközöm süket. Se ki, se be, se előre, se hátra.

okto.jpg

Szerencsére a táp csere megoldotta a dolgot, gond nélkül felállt a rendszer, most az FS check fut, az adatoknak semmi bajuk nincs ránézésre. A logokból az derült ki, hogy volt a múlt héten kb három nap, amikor 55-56 fokra emelkedtek a diszk hőmérsékletek, aztán néhány nap log nélküli szünet, majd boom. Remélem a legjobbakat azért, fingers crossed.

Amint hallom tőle, szépen mennek lefelé az 1TB diszk árak, így terveim szerint egy év múlva már 4x1TB-re bővítve fogom hajtani az eszközt, és akkor TÉNYLEG SOHA NEM FOGOK kifutni a szabad helyből. Jelen pillanatban még 250 gigám van ropogósan.

Opauszki úr egyébként figyelmembe ajánlott Macbook Pro-ra tehető értékmegőrző megoldást, azaz:

– szilikonos billentyűzetvédő hártya (egybefüggő, finom)
– trackpadra ragasztható védőmatrica
– trackpad alatti gombra ragasztható védőmatrica
– trackpad melletti felületre ragasztható védőmatrica

A szett kb 10 rugóba fáj, de aki értéket akar megőrizni, annak mindenképpen venni kell ilyesmit. Én már telefont és iPod-ot sem fogok venni hártya nélkül. (Sőt, szűzhártya nélkül.)

31 hozzászólás

Dewla

Ez nem kicsit olyan mint a celófánba csomagolt távirányító? Vagy mint az amicsiknál az átlátszó műanyagba csomagolt kanapé? Képernyővédőfóliát minden telefonra, de azért a notbookra szerintem túlzás. Azért készül a MBP fémből, hogy bírja. Amikor meg 3-4 évesen eladod bagóért akkor úgyse ez fog számítani hogy volt e rajta hártya vagy sem. Persze lehet tök kultúráltan néz ki, de elég nehezen tudom elképzelni hogy normálisan nézzen ki egy MBP-n…Mondjuk olyanról is hallottam már aki hej-hót ragaszt az Apple logóra 😉

efg

Hol lehet ezt az értékmegörző megoldást beszerezni?
Én is szeretném megőrizni az értékeimet.
Egyébként mibe fogadunk, hogy majd a 4TB se lesz elég. Olyan nincs, hogy elég a hely. Soha. Nem is lesz.

peter

soha ne mond, hogy soha. az adatok gázneműek és MINDÍG kitöltik a rendelkezésre álló teret!

XYBeR

józsi, remélem, a jelenlegi telefonod is szép műbőr tokban van, és a távirányítóidat is betekerted folpackba. csak hogy őrizd az értéküket 😉

XYBeR

ah, látom, közben más (Dewla) is asszociált hasonlóra. fmr

XYBeR

nem tudom, miért megerőltető havonta egyszer áttörölölni a gépet (amúgy meg tiszta kézzel hozzányúlni). de mondjuk én nem vagyok apple-fan. lehet, hogy ez a baj 😉

Dale

Koppenhágában egy tárgyaláson amikor végeztünk, láttam ahogy az ottani főfejlesztő szaki rárak valami rongyot az MBP billre mielőtt rácsukta a fedelet. Kérdem tőle ezmiez, aztán belelkesedtem hogy ilyen nekem is kell, hol van itt egy Apple bolt? Volt is a közelben, ahol épp nem volt ilyen rongy az MB-mhez, mondott az ottani dolgozó egy másik helyet, ahol találtam is valami ilyesmit. Később kiderült hogy valami szettet vettem amiben van a touchpad környékére egy védőmatrica is, csak épp sikerült az eladónak feketét a kezembe adnia, nem kérdezte milyen színűm van, én meg nem figyeltem, szóval van egy frankó fekete védőmatricám a fehér géphez. A ronggyal meg a fedél simán lenyomja a billentyűket amire szeretem felébreszteni a gépet. 200 koronáért jó kör volt, azóta se használtam őket. 🙂

A NAS viszont király lesz 4GB lemezzel, én is pont így gondolkozom a kérdésről, nekem mondjuk házi szerver játszik fileszervert, de oda is beröppen majd pár méretes lemez.

efg

Szigorúan szvsz, de az értékállósító szett tipikusan az a kategória, aminek a nem megléte tud kellő bosszúságot okozni, míg megléte oktalannak is tűnhet. Bármilyen termék esetén.

Kicsit off, de idevegág, ezért megkérdezem: ki mit javasolna MBP karc- és kemikália mentes ujjgedva és egyéb dzsuvák eltávolításához?
Tisza kéz módszert próbálom én, de munkakör okán nehezen kivitelezhető.

Mefi

Gondolom menjek melegebb éghajlatú tájra, de a ventilátorba a kelleténél eggyel több “l” betű csúszott. 🙂

Zola

Hosszas gondolkodás után kb 2 órája rendeltem meg a ReadyNAS-t. Erre most olvasom a postot a második tápcserédről.

Biztató kilátások. 🙁

lix

ahaha jozsi dehat ez tobbet esett ki mint oreganyam 386asosa az elmult 20 evben

most nem azert de a takolt pc-m itt a sarokban egy normalis tappal 2 eve megy hiba nelkul

marchello

http://www.shieldzone.com/
en ilyet hasznalok. gyartanak mindenfele kutyure.

Dale, a Marware cuccara gondolsz?
en direkt feketet kertem a feher gepre.
sztem kifejezetten jol mutat rajta 🙂

_psc_

Hm.
Én most akarok itthonra valamilyen hálózati adattároló-megoldást rendszeresíteni.
A Józsi-féle NAS-sal szemezgettem én is, de nem tudtam eldöntetni, hogy ez legyen 4x1TB lemezzel, vagy rakjak össze (normális alaktrészekből, ofcoz) egy “szervert”, rá FreeBSD-t.
Ezután a post után a második megoldás mellett határoztam el magam.
Egy belépő-szintű Codegen szerver-házat képzelek el, redundáns táppal (50-60 ropi körül van).
Egy jobb PC-alaplap (lehetőleg Intel) sok-sok SATA-hellyel, valami olcsóbb Core2Duo proci, 1GB RAM, meg merevlemez, amennyi kell (egyelőre 4-et [+1 rendszer] gondoltam, RAID1+0-ban). Ja, meg veszek bele egy Intel gigabites hálókártyát.
Asszem’ megbízhatóságban jobb lesz mint ez a cucc, a soft-RAID-nek könnyű alányúlni, ha gebasz van, a szoftver-futtatási lehetőségeim korlátlanok (torrent-kliens, samba-kiszolgáló, upnp-kiszolgáló, meg vizionálok egy központi “TV-műsor-felvevőt”,meg még ami eszembe jut…)
Asszem’ árban ott leszek, mint ez a NAS, megbízhatóságban űberlem, bővíthetőségben úgyszintén – most 750Gigás lemezeket tervezek venni egyelőre ebben a megoldásban, de számításaim szerint nem lesz elég sokáig a 4 darab, tehát bővíteném további 750-esekkel a rendszert – azér’ nem 1 terásokkal, mert akkor ki kéne “dobni” a régi 750-eseket, vagy pedig a terásból csak 750gigát tudnék használni…:-|
Hátrány, hogy el fog menni 1 nap mire összerakom, felteleítem, ports-ból újraforgatom az egész rendszert, beállítom, stb.stb, aztán kb. 1 nap a finomhangolással, valamint a villanyórát jobban fogja tekerni, mint a NAS. Bár nem hiszem, hogy olyan sokkal jobban…
Azt hiszem, eldöntöttem ezt. Pedig nagyon-nagyon erősen gondolkoztam ezen a NAS-on.

zolle

Szenzációs arc ez az O.Zsolt. Kb 3 hétig kellett velük boxolnom, hogy de igenis rossz a macpower házam, és cseréljék ki.
Olyan választ is kaptam, hogy 5ból csak egyszer nem működött a teszt alatt.
dssszzz…

api

Én sem az off-the-shelf megoldást preferálom, a terv hogy építek egy home szervert kb PII vagy celeron arhitektúrára 3ok (+ vinyók) forint körül, aztán az lesz a print szerver, média szerver, file szerver és letöltőgép egyben. Nézegettem nasokat, asus okos routert meg mindenféle megoldást, de még mindíg azt mondom hogy olcsóbb és sokkal rugalmasabb ha magam csinálom.

A védőfóliákról. Leges legjobb poén Paulie a Sopranosból, ő fóliát húzott az autóülésre de még otthon a bőrfotelra is, értéket őrzött a csávó.

zolle

nemtudom, abba belegondolt-e valaki, hogy mennyit zabál egy ilyen P2-P3 masina, mondjuk 4 vinyóval, éjjelnappal?
sztem egy nas mondjuk fele annyit.

api

Most az asztali gépem megy éjjel nappal, túlméretezett VGA-val meg procival, ennél kevesebbet fog enni egy minimál megoldás alaplapi VGA-val, passzív procihűtéssel, stb. Amúgyis, egy hálózati adattároló fogyasztásának nagy részét a HD-k adják, az meg van NAS-ban is, PC-ben is.

szenyo

Én is a kendácsot választottam…
http://www.digit-life.com/articles2/ecs-ez-buddie/index.html a ház.
File server, torrent kliens, tv-tuner, media lejátszó.
Persze távolról net-en keresztül is el tudom érni, ha valami kell, vagy ha napközben találok torrentet véletlenül, akkor otthonra fel tudom pattintani.
Viszont human resource nagyon sok kellett, hogy összeálljon… és soha nincs vége…
Ami függőben van, az a http://www.team-mediaportal.com/ belövése (ez ki fogja váltani az x-boxot, a plussz feature a időzített távolról is beállítható tv felvétel lesz), és ami még mindig hiányzik, az a távirányitó config.
All-in-one solution.

Visszagondolva a dobozos megoldás drágább, mint a dobozból összeszedett kacatokból megépíteni, de ha az emberi erőforrást is beárazod, akkor már más a helyzet…

sz

lics egy posifej – egész jó volt a plastik média nélküle.

Dewla

Szerintem én az 1TB-os időkapszulát fogom majd választani. Egyébként az abban lévő vinyót lehet használni média fájlok tárolására?