N wifi teszt

Fds gyorstesztje az N-es wifi hálóról. Én is fontolgattam a meglépést, csak a költségvonzat miatt egyelőre maradnom kell a G-n. A lakás kiépítése miatt a Mac minibe nem tudom belevezetni a gigabitet (kábelcsatorna, helló mi?), így vennem kell egy Sonnet Aria Extreme N kártyát, de ez igen borsos, 30 ezer, plusz még ugye az Airport Extreme N-es változata, ami egy hefty 52000 forintos tétel.

A statisztika:

g wifivel: 2.78 MB/s
fast ethernet (100 mbit): 10.6 MB/s
n wifivel (5 GHz bandben): 15.9 MB/s
gigabit ethernet: 89.4 MB/s

Ez azt jelenti, hogy 5 Ghz-en hajtva az Airportot egy 100-as hálónál gyorsabb sebességet kapunk. Ez igen impresszív, azt hiszem nyomban elkezdem a családi költségvetés aknamunkáját, hogy megvalósíthassam. 🙂

Aki bizonytalan azt illetően, hogy van-e N-es wifije a számítógépében, az bökjön rá a Spotlightra, oda írja be, hogy Network utility, abban a programban pedig keresse meg a wifi interface-tot. Ha van N-es wifi, akkor valami ilyesmit lehet látni:

ninterface.png

Fds-nek köszönjük a végeláthatatlan szakmaiságot.

22 hozzászólás

expertizmus

Impresszívnek számít még, hogy az AE támogatja az SNMP-t, valamint az usb csatlakozó a hátulján, melyre diszk csatolható, akár több is.

Számomra jelenleg semmi értelme, nincs olyan feladat, amit a lakásban ne tudnék megoldani G-n, akár a két legtávolabbi, többfalas környezetben, jól.

// A sok b-s usb stickkel haxorkodó überhekkerek viszont kirekeszthetőek az 5G-vel alapból. 🙂

imun

A Rend kedvéért :), az 5GHz-es tartomány Mo-on nincs az ISM sávban.

dw1

sajnos asus az n-képes asus router és az intel n képes csip képtelen volt együttműködni n sebességgel (ami amúgy 135 mbit lenne papíron), izgi lenne tudni hogy az airport extreme-el egy pc-is tudna beszéletni ilyen gyorsan vagy sem?

mzn

Ez tok jo. Es ha egyszerre ketten forgalmaznak? Esetleg harman?

Jano

mzn: valójában több sáv van amik egy ideig kiküszöbölik az ütközést. Utána viszont lassul a dolog.

Zila

No ránéztem, hogyaszongya: en1 … Link Speed 130 Mbit/s
Ja én picit olcsóbban jutottam az Aiport Extreme-hez. Egy bajom van, ha intenzíven másolok a megosztott vinyóra Logitech rádiós egerentyű beszaggat (2,4 Ghz-en megy) Lehet, hogy át kéne konfigolnom a base station-t?

expertizmus

csapdani: olvasd el újra amit írtam.
ha nem esik le, akkor újra.
ha még mindig nem, akkor hint: “B” – “N”

Jano

Próbáljatok csatornát váltani. Először egéren, aztán routeren. (És csatornák legyenek minél messzebb egymástól)

zolle

nem teljesen kapcsolódik, de próbálta valaki a 230-ba dugni a hálózatot?
vannak ilyen kütyük, amik LANt csinálnak a villamoshálózatból.. érdekelne a sebessége/megbízhatósága

OZs

Netgear 85 Mbites PowerLine adapter:
– Ugyanabba a konnektorba (elosztóba) dugva kettőt: 4 Mbyte/sec
– Ugyanabba az áramkörbe dugva kettő (2 méterre a két konnektor a falon): 2 Mbyte/sec
– Két külön áramkörbe dugva (emelet és földszint) kettőt: 500-700 Kbyte/sec
Magam mértem. De van nem 85 Mbites, hanem 200-as kütyü is. Ha felszorzom, még akkor is szar az egész…

oksamat

nekem van airport extreme es intel macbook, megis a max sebesseg amit eddig elertem az 4MB/s aebs usb-re dugott vinyorol, amirol 25-tel jon a data ha a gepre dugom. nem tudom, hogy mit csinalok rosszul, probaltam mar mindent. ja es vigyazni kell, mert ami aebs-t europaban lehet kapni, azon meg a 100Mbit-es ethernet portok vannak, az ujabb (2007 Juli ota kaphato) aebs-en mar gigabit van. handras, talan tudsz segiteni, te tesztelted?

Handras

Nalunk is N-es Airport van, es 5-6 MB/secnel meg nem sikerult belole tobbet kicsiholni, pedig 5 GHz only-ra van allitva, es megsem.

Zila

AD egér beszaggatás: Átállítottam az airportot 5 Ghz-re és nem szaggat már az egér. Csatornát nem tudtam állítani az egéren, így ez lett a megoldás.

Most kipróbáltam, hogy egy parallels virtuális gépet az extremen lógó vinyórol használok. És egészen használható sebességgel megy 🙂 Klassz.